Community discussions

 
dagmik
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed May 09, 2007 5:09 pm

BGP and OSPF mikrotik problems

Thu May 10, 2007 1:46 am

Hello,

I want to complain and exchange experiences about Mikrotik BGP and OSPF support - I am struggling with them for quite some time.
Fistly - OSPF support with is very unstable, what was also mentioned in several posts. In ROS 2.9.42, for example. my OSPF routes are dissapearing after some time without any reason ! I reported this to support twice and I got two different responses - first was that I shall stay with 2.9.37 and wait for v3 becouse OSPF is buggy, second that I may use 2.9.42 becouse there are no bugs and problems with OSPF. Funny, isn't it ? I must use 2.9.37 and for example my BGP may suffer becouse of this.

Secondly - BGP. It seems to work better that OSPF (at least no breaking sessions one hour after end of work, when you are drinking a beer with your pals and thiking far away from BGP ;-) but I have problem with internal BGP. I can't force advertised routes to prepend my AS x times.
Routes are summerized and I make Cisco-like loopback trick mentioned on http://wiki.mikrotik.com:3280/wiki/Routing_Questions - everything ok but filter with prepend seemed not working at all.
Here are my filters :

0 chain=bgp_crowley_out prefix=193.21.34.0/24 prefix-length=24
invert-match=no action=accept set-bgp-prepend=4 set-bgp-med=15

1 chain=bgp_crowley_out prefix=193.41.162.0/23 prefix-length=23
invert-match=no action=accept set-bgp-prepend=4 set-bgp-med=15

2 chain=bgp_crowley_out invert-match=no action=reject

Chain bpg_crowley is set as an out filter of my BGP peer. I have a 193.21.34.254/24 and 193.41.163.254/23 addresses assigned to my "loopback" bridge. Maybe I am doing something wrong ? I don't have anything in "/routing bgp network". Please help.

Regards,
Nick
 
User avatar
Equis
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 888
Joined: Mon Jun 06, 2005 6:48 am

Thu May 10, 2007 5:10 am

I use ospf with routing test and have no problems (most of the time)

I have about 40 routers in the ospf area.

Its very rare I would need to touch it, perhaps once a month reboot something.

I am sorry I can'y help further, just relaying my experiances
 
User avatar
winxp2000
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 113
Joined: Mon Jan 30, 2006 8:57 pm
Location: China
Contact:

Thu May 10, 2007 8:59 am

Equis

could you tell me your mailbox address

I want to ask some OSPF question to you
 
User avatar
Equis
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 888
Joined: Mon Jun 06, 2005 6:48 am

Thu May 10, 2007 9:04 am

I suppose so, but sometimes its better on a forum so all can learn and benifit :-)

rhys at dezigner dot com dot au
 
dagmik
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed May 09, 2007 5:09 pm

Thu May 10, 2007 1:17 pm

Equis which ROS version are you using ? I have 12 routers in OSPF backbone, it is working quite ok but not in 2.9.42
 
User avatar
Equis
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 888
Joined: Mon Jun 06, 2005 6:48 am

Fri May 11, 2007 2:52 am

2.9.42 :-) always the latest with me. (or one behind)

Are you using routing test?

Are you wireless links stable?
 
ste
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1813
Joined: Sun Feb 13, 2005 11:21 pm

Fri May 11, 2007 6:40 am

2.9.42 :-) always the latest with me. (or one behind)

Are you using routing test?

Are you wireless links stable?
Your'e a lucky one :D .

I've still 2 routers which do not speak OSPF on a
interface (even reboot does not help) and waiting to get it fixed.

This problem came after this routers worked for several weeks
in the mid of a night.
So tomorrow night might be your night :wink:

Stefan
 
User avatar
Equis
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 888
Joined: Mon Jun 06, 2005 6:48 am

Fri May 11, 2007 6:45 am

Thats a worry
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24272
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Fri May 11, 2007 11:07 am

make sure to use routing-test package and not the regular one
 
ste
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1813
Joined: Sun Feb 13, 2005 11:21 pm

Fri May 11, 2007 11:21 am

make sure to use routing-test package and not the regular one
sure!
 
User avatar
magic
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Fri Mar 04, 2005 9:53 pm
Location: Sopron, Hungary
Contact:

Fri May 11, 2007 2:11 pm

I have trouble with OSPF too. Only a few a router sometimes have this route disappering trouble. We have about 100 hundred MT box which use OSPF and there is a lot PPPOE concentrator too. We saw this trouble mostly on the evening hours (when the traffic is high). The area range helped a lot (thanks to MT Support for the help), but still have trouble. I sent a lot of supout file to MT.

We use MT BGP too. It works very fine for us.

We use every router the latest 2.9.42 version and routing-test.
 
jrogatis
just joined
Posts: 16
Joined: Thu Sep 21, 2006 7:34 pm
Location: São Paulo, Brazil
Contact:

Fri May 11, 2007 3:49 pm

Dagmik

try

2 chain=bgp_crowley_out prefix=(your network) invert-match=yes action=discard

Jean
 
dagmik
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed May 09, 2007 5:09 pm

Sat May 12, 2007 12:57 pm

Only a few a router sometimes have this route disappering trouble.
In my case I noticed that only one router has disappering routes problem but it is core router so that has impact on whole network. I also sent supout files but without results for now.
The area range helped a lot
Hmm, you imply that size of area may cause this disappering routes problem?

BTW I, of course, use routing-test package
 
dagmik
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed May 09, 2007 5:09 pm

Sat May 12, 2007 1:04 pm

try

2 chain=bgp_crowley_out prefix=(your network) invert-match=yes action=discard
It is Ok, but I have more that one prefix to advertise.
My problem is that I can't make BGP prepend working - my filters seems to be OK here. Interesting fact may be, that when my networks are added to "loopback" bridge interface, filter with prepend is not working, but when this networks are learned from another IBGP peer and not added to "loopback" everything is ok.
 
ste
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1813
Joined: Sun Feb 13, 2005 11:21 pm

Mon May 14, 2007 12:40 pm

2.9.42 :-) always the latest with me. (or one behind)

Are you using routing test?

Are you wireless links stable?
Your'e a lucky one :D .

I've still 2 routers which do not speak OSPF on a
interface (even reboot does not help) and waiting to get it fixed.

This problem came after this routers worked for several weeks
in the mid of a night.
So tomorrow night might be your night :wink:

Stefan
My problems are still there in 2.9.43.

Stefan
 
dagmik
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed May 09, 2007 5:09 pm

Mon May 14, 2007 4:55 pm

OK, I got reponse from mikrotik support to my BGP prepend problem :
looks like routing filter is not setting prepend correctly. This wil be fixed
in next release
ahh just like I expected ;-) I hope that 2.9.44 will be released soon.

I will also test ROS 2.9.43 agaist dissapearing OSPF routes but I have bad feelings about this.
 
ste
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1813
Joined: Sun Feb 13, 2005 11:21 pm

Re:

Sun May 27, 2007 4:13 pm

2.9.42 :-) always the latest with me. (or one behind)

Are you using routing test?

Are you wireless links stable?
Your'e a lucky one :D .

I've still 2 routers which do not speak OSPF on a
interface (even reboot does not help) and waiting to get it fixed.

This problem came after this routers worked for several weeks
in the mid of a night.
So tomorrow night might be your night :wink:

Stefan
So I've found the problem. This was a problem with the nonmanaged
switch the RBs where connected to. It works but blocks some traffic.

So no problem of RB or ROS!

Sorry for this,
Stefan
 
Montana
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 196
Joined: Tue Jun 29, 2004 6:24 am
Location: Moscow Idaho

Re: BGP and OSPF mikrotik problems

Wed May 30, 2007 4:36 am

I too have been having problems with 2.9.42 It seems to go and come at different times. I just up graded all to 2.9.43. My question is should I use the router-test package in 43 or the standard package?
 
ste
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1813
Joined: Sun Feb 13, 2005 11:21 pm

Re: BGP and OSPF mikrotik problems

Wed May 30, 2007 9:25 am

I too have been having problems with 2.9.42 It seems to go and come at different times. I just up graded all to 2.9.43. My question is should I use the router-test package in 43 or the standard package?
routing-test works for me.

Stefan

Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 42 guests