Community discussions

MUM Europe 2020
 
dancms
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 96
Joined: Fri Oct 06, 2006 5:03 am

Parent queue help

Mon May 14, 2007 7:17 pm

when adding a queue in /queue tree it asks for a parent queue.

"global-in" and "global-out"

What exactly are these and how do you change the values of them?

Is it possible to create a custom parent queue?

Thanks,
 
User avatar
ashish
Long time Member
Long time Member
Posts: 550
Joined: Mon Feb 12, 2007 5:50 am
Location: Virginia, USA.

Tue May 15, 2007 7:14 am

YOu Can always add custom Parent Queue in /Queue Simple.

Please Refer

http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/2.9/root/queue.php
- AP - ASHISH PATEL - 757 309 0236 -
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6617
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Tue May 15, 2007 10:37 am

global-in, global-out, global-total are virtual interfaces created for more advanced QoS system implementation.
Virtual interfaces location is described here,
http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/2. ... php#6.35.2
 
Ghassan
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 213
Joined: Mon May 29, 2006 11:08 pm
Location: Lebanon
Contact:

Thu May 17, 2007 11:18 am

I am searching for many things related to thiss subject .

I have customers and i want to make sub queue or parent as 64K upload / 256K down and shares it on 4 users , how can you help me .. I also read all related informations but i only want some information from you .


Thanks,

Ghassan
 
User avatar
ashish
Long time Member
Long time Member
Posts: 550
Joined: Mon Feb 12, 2007 5:50 am
Location: Virginia, USA.

Thu May 17, 2007 12:54 pm

I am searching for many things related to thiss subject .

I have customers and i want to make sub queue or parent as 64K upload / 256K down and shares it on 4 users , how can you help me .. I also read all related informations but i only want some information from you .


Thanks,

Ghassan
.

I think you can try with this.

Make a Simple Queue: PARENT

1 name="ASHISH" target-addresses=10.10.10.10 dst-address=0.0.0.0/0
interface=Public parent=none direction=both priority=1
queue=default-small/default-small limit-at=256000/512000
max-limit=450000/976000 total-queue=default-small.

Now, Make CHILD Queue.

2 name="XXXXX" target-addresses=10.10.10.11 dst-address=0.0.0.0/0
interface=Public parent=ASHISH direction=both priority=8
queue=default-small/default-small limit-at=60000/120000
max-limit=64000/128000 total-queue=default-small.
- AP - ASHISH PATEL - 757 309 0236 -
 
Ghassan
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 213
Joined: Mon May 29, 2006 11:08 pm
Location: Lebanon
Contact:

Thu May 17, 2007 1:13 pm

Thank you ashish ..

let us assume we have ISP then if we want to give our customers 64K upload / 256K down and we share it over 4 .

Is our ISP did like this settings or there might be a new way of burstable issues .
 
Ghassan
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 213
Joined: Mon May 29, 2006 11:08 pm
Location: Lebanon
Contact:

Thu May 17, 2007 1:16 pm

also when do we use QUEUE TREE ?


and i think if we shared it , we should use pcq , right ?
 
rgpmikrotik
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 51
Joined: Mon May 14, 2007 5:45 pm

Thu May 17, 2007 4:37 pm

excusme, but if you make a simple queue you can´t use it as parent for another child queues, i´m wrong?
that is because i´m using a pppoe server (mtk) wich generate dinamically simple queues for each client, and i want to make diferent childs for each client but i couln´t, coul i do it?
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1723
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Thu May 17, 2007 4:45 pm

also when do we use QUEUE TREE ?


and i think if we shared it , we should use pcq , right ?

Queue tree is much more simpler version of queuing, but you must know how to use mangle first, then it iwill be possible to do almost anything with queue tree
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1723
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Thu May 17, 2007 4:47 pm

excusme, but if you make a simple queue you can´t use it as parent for another child queues, i´m wrong?
that is because i´m using a pppoe server (mtk) wich generate dinamically simple queues for each client, and i want to make diferent childs for each client but i couln´t, coul i do it?
Dynamic rules are dynamic - you cannot configure them manually! You will have to create them statically to assign childs!
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
Ghassan
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 213
Joined: Mon May 29, 2006 11:08 pm
Location: Lebanon
Contact:

Thu May 17, 2007 5:06 pm

yes but our isp , how come they share 4 ips with a reliable connection for home for example ... !!
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1723
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Fri May 18, 2007 10:41 am

yes but our isp , how come they share 4 ips with a reliable connection for home for example ... !!
Sorry, I don't see a connection here!
what do you mean by "reliable connection"?
How do you know that ISP didn't use static queues?
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
Ghassan
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 213
Joined: Mon May 29, 2006 11:08 pm
Location: Lebanon
Contact:

Fri May 18, 2007 11:27 am

yes but our isp , how come they share 4 ips with a reliable connection for home for example ... !!
Sorry, I don't see a connection here!
what do you mean by "reliable connection"?
How do you know that ISP didn't use static queues?

Our ISP told me that they are delilvering a connection to its customers and its name was SOHO , this is shared over 4 customers (32k/256k)

after 2 months , they changed it to 1:8 ..


any advice if we want to give a connection like this .. what is the best solution that we can deliver it to customers . using queue type pcq or fifo ..etc or Queue Tree ...

Note : we are giving subnets .

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 74 guests