Community discussions

MikroTik App
 
dingram
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 53
Joined: Thu May 17, 2007 2:40 am
Location: Texas

upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Mon May 21, 2007 11:12 pm

I upgraded to ROSv3 by putting the npk file on the DoM using FTP but upon reboot it gets to "Uncompressing Linux... OK, booting the Kernel" & just hangs up. No other messages, keyboard unresponsive. Tried upgrading via NetInstall but same result. Put 2.9.43 on it and it came up OK (it had 2.9.42 on it before). Any suggestions?
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6630
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Tue May 22, 2007 7:23 am

Probably you are using specific hardware, provide us with general details about used hardware (you did not mention anything about this).
 
dingram
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 53
Joined: Thu May 17, 2007 2:40 am
Location: Texas

Hardware specs

Tue May 22, 2007 4:01 pm

I was using an HP LP2000 with onboard Intel Pro 100 NICs and a PQI DoM when I had this problem. This hardware works fine with 2.9.42 & 2.9.43 but doesn't seem to work with v3.0.

I upgraded another system I had that uses an Intel D945GCCR motherboard with onboard Intel 82562 NIC & it upgraded fine, but the NIC isn't recognized and I had to use an IDE HDD because it wouldn't recognize my DoM.

By the way, the only reason I'm trying v3.0 is because I'm having a lot of trouble finding any currently available motherboards that ROS supports. Normis had recommended I go to v3.0 because it supported current hardware, but my experience so far with it has been no better than with 2.9.x. So, this issue is really a dead one for me since my whole goal was to get the newer Intel 82562 NIC recognized, which v3.0 doesn't seem to.

Thanks.
 
shaman66
just joined
Posts: 13
Joined: Tue May 22, 2007 9:35 pm

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Thu Jun 07, 2007 1:15 am

Didnt want to create new topic so i will use this one.

I have problems getting ROS v3 to run on my old compi.
Its an Celeron 366 on mobo with VIA chipset (Apollo PRO133)

System hungs just after showing
"Uncompressing Linux... OK, booting the Kernel"

Its an beta 9 version.
I installed it on 128Mb CF Kingston on Toshiba CF-IDE adapter.
I had no problems with 2.8 and 2.9 versions of ROS.

The system works fine on my other ompi, Sepmpron 64bit 2.6 on Gigabyte mobo with VIA K8T800 chipset.

I hope next beta will solve this ;)
 
romaxe
newbie
Posts: 44
Joined: Sat Aug 26, 2006 12:08 pm
Location: Buenos Aires

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Wed Sep 26, 2007 9:48 am

I have the same problem with v3 rc05 on intel motherboard dg33fb and core2duo e6750.

This is the link of my post.
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 687&hilit=

so, this is not an isolated problem.
 
edvinsma
just joined
Posts: 10
Joined: Fri Mar 03, 2006 3:15 pm
Location: Riga, Latvia

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Wed Sep 26, 2007 11:26 am

same problem with PC. (asus P4P800MX P4 1.6Ghz, RouterBOARD 44 NIC, 512 RAM) After upgrade to ROS3rc5 from ROS 2.9.46, router stop respond after 10 seconds working.
When I plug IDE Flash on another PC - ROS boot normally.
Last edited by edvinsma on Fri Sep 28, 2007 10:25 am, edited 1 time in total.
 
csickles
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1257
Joined: Fri May 28, 2004 8:46 pm
Location: Phoenix, AZ
Contact:

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Wed Sep 26, 2007 6:50 pm

I have seen this on some of the older / smaller flash modules..

The modules (in my case a 64MB) did not have enough space to hole both the ols code and the new code and then properly install it on reboot.

I used NetInstall (Using the save settings option) and here is what happened.

1) It read the config that was on the DOM.
2) It formatted the DOM.
3) It copied the new files to the DOM.
4) It restored the configuration to the new ROS.

(IT = NetInstall)

On reboot all was well..


Give it a try.. (I would backup my config of course...)

Craig
 
CiSC
just joined
Posts: 16
Joined: Thu Jun 07, 2007 7:16 am

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Fri Oct 26, 2007 7:25 am

been doing some little experiments with two 128 megs Trancend DOMs with mikrotik licenced v4 upgradable to v3.x .

first DOM was able being installed with ROS v2.9.44-v3.rc8 (tried with 2.9.44 from the seller, 3.rc4, 3.rc8)
but the second one didn't have the same luck,
i tested with ROS v.2.9.44 from the seller, works OK
tested with ROS v2.9.35 works OK,
tested with ROS v3.rc4 works OK
tested with ROS v3.rc7 and v3.rc8 didn't work.

i've upgraded/downgraded from v3rc4 to v.3rc8 vice versa a couple times
but result still the same, v.rc4 works fine but v3rc8 didn't and displaying an error message:
Loading System... Booting from kernel
ERROR: cannot find disk!
please attach it somewhere else.

weird huh..??
 
changeip
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 3824
Joined: Fri May 28, 2004 5:22 pm

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Fri Oct 26, 2007 8:02 am

someone said this earlier i think... has to do with sda vs hda i believe. common linux problem.
Colo and Wholesale Bandwidth Available! Sales at SanDiegoBroadband dot com
 
romaxe
newbie
Posts: 44
Joined: Sat Aug 26, 2006 12:08 pm
Location: Buenos Aires

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Sun Oct 28, 2007 3:03 am

someone said this earlier i think... has to do with sda vs hda i believe. common linux problem.
ahhh, great...

and... what about the people who doesnt understand about that linux things? :(
 
changeip
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 3824
Joined: Fri May 28, 2004 5:22 pm

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Sun Oct 28, 2007 6:11 am

upgrade to rc9, i believe it fixes this issue.
Colo and Wholesale Bandwidth Available! Sales at SanDiegoBroadband dot com
 
romaxe
newbie
Posts: 44
Joined: Sat Aug 26, 2006 12:08 pm
Location: Buenos Aires

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Sat Nov 03, 2007 10:44 pm

upgrade to rc9, i believe it fixes this issue.
No, it still doesnt.
 
medube
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 86
Joined: Tue Feb 15, 2005 2:50 pm

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Sun Nov 04, 2007 12:07 am

Hi all,

I'm currently running Router OS 2.9.42 and want to upgrade to the new 3.0 RC9 to see what it looks like. I do not want to gamble all my APs and Proxy Servers, maybe just 1. Are there any drastic changes to know about? I remember when I upgraded from 2.8.x to 2.9.x the hotspot wwas changed and everything went haywire for me. Also I notice there is no webproxy package in 3.0, what happened to it? What happens to users like me running the transparent webproxy the former Router OS use to have?
 
User avatar
mandrade
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 106
Joined: Fri Sep 08, 2006 12:35 pm
Location: Brazil
Contact:

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Tue Nov 06, 2007 4:51 pm

Hi,

Here i have same problem. I have many types of hardware and on upgrade from ROS2.9 to ROS2.9 not occurs BUT when the upgrade is to ROS3rcx ( from ROS2.9 of ROS3rcx ) the proble occurs aleatory.... to slove i reinstall ROS3rcx from CD and the problem disapears... the inconvinient is that i need to be present at the side of all my routers to upgrade them ( i have a lot of routers in many cities ) ...:(

@MK TEAM : PLEASE SLOVE THIS......

BR
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1736
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: upgrade to ROSv3 locks up on reboot

Wed Nov 07, 2007 5:15 pm

To all:

Are you sure that your hardware is compatible with latest LinuX kernel 2.6.2x.x. ? i noticed some problems (box was dead after few seconds after restart), and had to downgrade my Linux distributions back to kernel 2.6.17.

As far as I know Mikrotik RouterOS is going hand-to-hand with the latest Linux Kernel.
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], Bing [Bot], lixxdee, sindy, skylark, SpartanX and 198 guests