Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
[ASM]
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 285
Joined: Sun Jun 06, 2004 12:59 am
Location: Sofia, Bulgaria
Contact:

wireless interface bonding

Sun Dec 19, 2004 8:27 pm

Will this be added in the next beta ot RouterOS?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24609
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Mon Dec 20, 2004 9:10 am

You can make EoIP tunnels and bond them, or you can use Nstreme (1,2). Direct wireless interface bonding is not possible (see beta manual http://www.mikrotik.com/docs/ros/2.9/in ... g.frameset )
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
[ASM]
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 285
Joined: Sun Jun 06, 2004 12:59 am
Location: Sofia, Bulgaria
Contact:

Mon Dec 20, 2004 9:47 am

Thanks for the help.
 
User avatar
stephenpatrick
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 703
Joined: Fri Aug 20, 2004 12:26 pm
Location: UK
Contact:

Mon Dec 20, 2004 12:13 pm

Hey that's likely to be very useful - with bonded EOIP tunnels, what happens if one goes down (interference or outage on a radio channel)? Does the overall link survive (with degradation)?

Regards
CableFree - Wireless Excellence - Microwave, E-band Radios, Free Space Optics, High performance Radios & Routers
http://www.cablefree.net
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24609
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Mon Dec 20, 2004 12:42 pm

yes, if one of the bonded interfaces goes down, the link lives with the remaining one
No answer to your question? How to write posts
 
edzix
Member
Member
Posts: 335
Joined: Thu Jul 01, 2004 3:01 pm
Location: Latvia

Mon Dec 20, 2004 5:47 pm

depends on which mode you will set for bonding interface. Mode which supports failover will guarantee you that if one line goes down, all the traffic will be passed through the second one.

Edgars
 
User avatar
[ASM]
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 285
Joined: Sun Jun 06, 2004 12:59 am
Location: Sofia, Bulgaria
Contact:

Tue Dec 21, 2004 1:10 pm

What about makeing two boards as transpearment wireless devices... After a lot of testing I'm having problem with that.
 
ice
newbie
Posts: 40
Joined: Fri Oct 15, 2004 7:27 pm
Location: Earth

Mon Dec 27, 2004 10:47 am

Will RB230 work fine if use EOIP Bonding. The total data rate would not exceed 10mbps.
 
jober
Long time Member
Long time Member
Posts: 692
Joined: Fri May 28, 2004 12:16 pm
Location: Louisiana,USA

nice

Tue Dec 28, 2004 12:57 am

Could we use this EoIP tunnel bonding over the ethernet cards insted of the wireless interface.
 
jober
Long time Member
Long time Member
Posts: 692
Joined: Fri May 28, 2004 12:16 pm
Location: Louisiana,USA

more then two please

Tue Dec 28, 2004 1:34 am

Can the bonding be pumped up to 4 or more for ethernet
 
viktorija
just joined
Posts: 24
Joined: Fri May 28, 2004 4:05 pm

Re: more then two please

Tue Dec 28, 2004 7:35 am

yes, you can use EOIP bonding over ethernet cards. Also it is possible to use 4 or more ethernet cards.
Can the bonding be pumped up to 4 or more for ethernet
 
User avatar
stephenpatrick
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 703
Joined: Fri Aug 20, 2004 12:26 pm
Location: UK
Contact:

Tue Dec 28, 2004 5:45 pm

Now this starts to get even more interesting!

We could use MT-based routers (with fast CPUs) to provide resilience for our 100Mbps or Gigabit Ethernet laser links - most people currently use Spanning Tree or Rapid Spanning Tree, which only uses one of the two links "live":
Using EOIP, it should be possible to use both when they are both up (most of the time) and one when the other is down.

Question: Assuming a 3-port router, with one to the user's network, and the other 2 to the resilient "transmission links" (these are just normal ethernet connections, but connected to transparent laser links), what CPU speed is needed (roughly) to make this work?

user network ------ router ======== router ------ user network

where the '===' are 2 parallel ethernet paths over laser links, either 100Mbps (200Mbps aggregate) or 1000Mbps (2Gbps aggregate).
For many users these are LAN-LAN connections, and they seriously DO use the full bandwidths -

(obvious point well understood: there is no 2Gbps interface, so parallel Gigabit links would need 2 separate user ports, or only supply 1Gbps of traffic)

Many thanks &

Regards
CableFree - Wireless Excellence - Microwave, E-band Radios, Free Space Optics, High performance Radios & Routers
http://www.cablefree.net
 
jober
Long time Member
Long time Member
Posts: 692
Joined: Fri May 28, 2004 12:16 pm
Location: Louisiana,USA

What I want IS!

Wed Dec 29, 2004 2:45 am

I would like to put a big MT server at the colo with 5 of the 4 port nics and build eoip tunnels thru 4 adsl lines to the customer or tower, there the 4 adsl lines would be conected to a MT with a 4 port nic so that the 4 adsl lines would be one big fat fipe.
With this I could route IPs from the colo to the tower or customer.
I am doing this now with a hardware device but they are not to cheap. But with what I use now I dont have to use 1 to 1 ports. The colo side only has to have 2 ethernet conections for up to 50 lines.
I have a full rack so the MT would be a great way to go if I can get my team moving on the testing.
 
jober
Long time Member
Long time Member
Posts: 692
Joined: Fri May 28, 2004 12:16 pm
Location: Louisiana,USA

help please

Thu Dec 30, 2004 7:55 pm

Come on people, I need info. Can my above post be done?
 
User avatar
HarvSki
Member
Member
Posts: 398
Joined: Fri May 28, 2004 3:37 pm
Location: London, UK

Tue Jan 04, 2005 11:57 am

This is just what I need too, can it be done with 2.9?
 
jober
Long time Member
Long time Member
Posts: 692
Joined: Fri May 28, 2004 12:16 pm
Location: Louisiana,USA

I'm going in

Wed Jan 05, 2005 5:15 am

I now have two MTs with 4port nics so I can test this idea. I'll let you know how it goes in a week or so. To many things going on to get the testing done this week.
 
jober
Long time Member
Long time Member
Posts: 692
Joined: Fri May 28, 2004 12:16 pm
Location: Louisiana,USA

Started testing

Sun Jan 16, 2005 2:00 am

I installed the MTs Friday night and the testing will start on Monday.
Whish us luck, cross your fingers or pray if you’re religious :) LOL
I just wish there was a PCI ADSL modem that worked with MT.
 
User avatar
HarvSki
Member
Member
Posts: 398
Joined: Fri May 28, 2004 3:37 pm
Location: London, UK

Mon Jan 17, 2005 4:04 pm

Go jober, we're countin' on ya!
 
jober
Long time Member
Long time Member
Posts: 692
Joined: Fri May 28, 2004 12:16 pm
Location: Louisiana,USA

It work, Kinda

Fri Jan 21, 2005 7:59 pm

We have one MT at the test site with two ADSL ethernet modems connected to it. Then at the colo that provides the internet bandwidth for those two lines we have a MT. It gets the full speed of both ADSL lines from a server in the same rack as the MT. So that much is working. The thing that is funny is that if we try to download from a server on the internet we get the speed of one line but if we start another download at the same time the two downloads equel the total speed of both lines.

Any ideas what may be wrong here?
 
jober
Long time Member
Long time Member
Posts: 692
Joined: Fri May 28, 2004 12:16 pm
Location: Louisiana,USA

Need help

Mon Jan 31, 2005 6:29 am

This is the last email I got from the tech working on the MT bonding of 2 adsl lines. If anyone has any ideas please jump in. We have the time to test any ideas you guys may have.


From tech:

with the current setup, client can download over the two links from radius server at about 250K/s. the tested download from nvidia got about 80K/s.
The current setup is :
mikrotik at the co-lo, one public IP on one network card plugged in. two eoip tunnels to the client, "bonded".
Set up at client is : three network cards in use, one on private LAN (with skycom1 public IP network routed to/through it), two network cards connected to DSL. Client mikrotik has two eoip tunnels to co-lo, bonded.
I will try to test this out some more. The setup directions werent very descriptive.
-Joe

Who is online

Users browsing this forum: Anaykh, Bing [Bot], mekatum and 159 guests