Community discussions

MikroTik App
 
mitdevice
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Sun Jun 09, 2019 8:33 pm

User NOT in "Hotspot->Active", but IP still HANG in "DHCP Server > Leases"

Fri Oct 16, 2020 11:27 am

Hi everyone,

I set "Shared Users" to 1 for "User Profiles". Most users can log out then log in, just fine.

However, some of my Hotspot Users randomly get "login failed: no more sessions are allowed for user",
BUT when I see in "Hostspot > Active", those Users NOT in there.
Strangely, their "IP" STILL present in "DHCP server > Leases", so I have to manually remove those IPs for them every time that incident happens.

Let me shown some scenario like the following
1)Normal situation
   1.1)Users log in using "Username & Password" Successfully
        1.1.1)in "Hotspot >Active" shown "Username, Address (eg. 192.168.11.88), Uptime, Idle Time, etc."
        1.1.2)in "DHCP Server > Leases" shown "Address, MAC Address, Server, Active Address (eg. 192.168.11.88), etc."

   1.2)when Users "log out" manually or Keepalive Timeout expired (1 day), then they (& those info shown in 1.1 will be gone)
        FYI, I set "Idle Timeout" in "Hotspot User Profile" to "none"
        1.2.1)in "Hotspot >Active", their Info in 1.1.1) is GONE
        1.2.2)in "DHCP Server > Leases", their Info in 1.1.2) is GONE

   1.3)Users can log in to "SAME Device" or "Other Device" without getting ERROR "login failed: no more sessions are allowed for user"

2)Randomly Strange situation
   2.1)SAME as 1.1)
        2.1.1)SAME as 1.1.1)
        2.1.2)SAME as 1.1.2)

   2.1)SAME as in 1.2)
        2.1.2)in "Hotspot >Active", their Info in 1.1.1) is GONE
        2.2.2)in "DHCP Server > Leases", their Info in 1.1.2) is "NOT GONE" (eg. 192.168.11.88)

   2.2)Users CANNOT log in to "SAME Device" or "Other Device" AND ERROR "login failed: no more sessions are allowed for user" is shown
         FYI, when I investigate in "Log" I can see that NO matter, that User use "SAME previous Device" OR "Other Device" to log in, they get DIFFERENT IPs
         so, Mikrotik think that User's device STILL present in the system
         so, that user CANNOT log in via "Any Devices" AT ALL

         FYI, User CANNOT do anything AT ALL, because there is NO "Log out" page in order to log out,
and I have to "MANUALLY remove" them in "DHCP Server > Leases", so those users will be able to log in via their devices again

This problem occur OFTEN for SAME users, and occur SOMETIMES for Other users too.

Hope anyone can help me out on why this problem keep happen randomly,

Thank you so very much.
 
mitdevice
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Sun Jun 09, 2019 8:33 pm

Re: User NOT in "Hotspot->Active", but IP still HANG in "DHCP Server > Leases"

Sat Oct 17, 2020 9:38 am

Hi everyone

If anybody knows what the reason behind that incident is.
please give me some advice on how to fix it

Thank you so much

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], rugrime, Yahoo [Bot] and 67 guests