Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
markhimsley
just joined
Topic Author
Posts: 12
Joined: Sat May 20, 2017 4:45 pm
Location: London UK

/interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] speed=100Mbps

Sun Feb 21, 2021 1:21 pm

I've got a CRS125 which has always from new (as far as I can remember) had this in the configuration:
/interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether2 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether3 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether4 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether5 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether6 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether7 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether8 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether9 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether10 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether11 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether12 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether13 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether14 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether15 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether16 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether17 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether18 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether19 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether20 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether21 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether22 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether23 ] speed=100Mbps
/interface ethernet set [ find default-name=ether24 ] speed=100Mbps
I don't think it's actually setting the speed to 100Mbps - the ports all seem to be running at 1G.

I've just got a CRS112 and it does not have those lines in its configuration.

Should I remove them from the CRS125, and if so how do I remove them?

Thanks.
Last edited by markhimsley on Sun Feb 21, 2021 4:17 pm, edited 1 time in total.
London UK
750GL, 750Gr3, CRS125-24G-1S-IN, CRS112-8P-4S-IN
 
tdw
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 712
Joined: Sat May 05, 2018 11:55 am

Re: /interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] speed=100Mbps  [SOLVED]

Sun Feb 21, 2021 3:11 pm

At some point the default values which are supressed during /export were changed, so any existing configurations after a firmware update exhibit this. If you reset the configuration back to factory with the newer firmware the newer defaults are used. I'm not sure why it was changed as only 10-Half, 10-Full, 100-Half, 100-Full are the only permitted non-negotiated speeds on copper interfaces.

The speed= setting is only utilised when auto-negotiation=no so it is purely cosmetic. You can update the setting with
/interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] speed=1Gbps
 
User avatar
markhimsley
just joined
Topic Author
Posts: 12
Joined: Sat May 20, 2017 4:45 pm
Location: London UK

Re: /interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] speed=100Mbps

Sun Feb 21, 2021 4:26 pm

Perfect - thank you.
I did that for all 24 ports and now my `/ export terse` is much more terse :-)

Out on interest, is there a way simple way to view the default values?

Thanks.
London UK
750GL, 750Gr3, CRS125-24G-1S-IN, CRS112-8P-4S-IN
 
tdw
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 712
Joined: Sat May 05, 2018 11:55 am

Re: /interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] speed=100Mbps

Sun Feb 21, 2021 4:56 pm

There is /system default-configuration print which displays the commands applied to create the default setup from a factory reset state, however AFAIK there is nothing to show the initial configuration other than not to apply the default setup and then use /export verbose
 
User avatar
markhimsley
just joined
Topic Author
Posts: 12
Joined: Sat May 20, 2017 4:45 pm
Location: London UK

Re: /interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] speed=100Mbps

Sun Feb 21, 2021 5:25 pm

Nice - thank you!
London UK
750GL, 750Gr3, CRS125-24G-1S-IN, CRS112-8P-4S-IN

Who is online

Users browsing this forum: cplhunter and 136 guests