Community discussions

MUM Europe 2020
 
dorijan
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 244
Joined: Fri Jun 04, 2004 12:42 am
Location: Croatia

pcq with burst limit

Sat Jun 19, 2004 2:44 am

Hi!
Does anyone know how to use pcq and use burst limit? I want to limit my users with pcq, but I want them to first minute have bigger bandwith...
thx..
 
User avatar
Eugene
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 993
Joined: Mon May 31, 2004 5:06 pm
Location: Cranfield, UK

Fri Jun 25, 2004 6:11 pm

Hello!
What's the point of giving your users mode bandwith in the 1st minute?

A queue burst allows the user peak data rates higher then the queue limit. The burst is permanent, it 'renews' itself when the user's average data rate becomes lower than burst-threshold.

You can read how queue bursts work at:
http://www.mikrotik.com/docs/ros/2.8/ro ... main.1.4.6
 
Bill
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 70
Joined: Fri May 28, 2004 4:24 pm
Location: Nevada

Sat Jun 26, 2004 11:08 am

I use the burst on my customer queues so web browsing and email seem very fast. This traffic is usually light and in short bursts. As soon as they start moving large amounts of data, like downloading files, it throttles them back to the speed they pay for. I give them 150% for 90 seconds. I set this a little longer for new customers during their first month so they can download all the Windows updates they need.
 
dorijan
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 244
Joined: Fri Jun 04, 2004 12:42 am
Location: Croatia

Sat Jun 26, 2004 3:09 pm

I use the burst on my customer queues so web browsing and email seem very fast. This traffic is usually light and in short bursts. As soon as they start moving large amounts of data, like downloading files, it throttles them back to the speed they pay for. I give them 150% for 90 seconds. I set this a little longer for new customers during their first month so they can download all the Windows updates they need.
Exactly that...but with pcq because it is musch easyer with pcq
 
gmsmstr
Trainer
Trainer
Posts: 940
Joined: Fri Jun 04, 2004 2:22 am
Location: St. Louis, MO
Contact:

Sat Jun 26, 2004 11:41 pm

I have been using PPPoE, and assign customers IPs and then in there profiles they have the speed limit. HOwever, it does not have the bursting abilities.

Would I have to setup a mangle rule for traffic to there IP, and then setup a queue with bursting? I also want them to bust to 1meg but then after a min, drop to the speed they pay for, i.e. 256 or 512?

Dennis
 
User avatar
Eugene
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 993
Joined: Mon May 31, 2004 5:06 pm
Location: Cranfield, UK

Mon Jun 28, 2004 2:41 pm

Exactly.

1) make ppoe tunnel
2) make mangle rule to match traffic
3) setup custom queue type (PCQ with right rates/classifiers)
4) add a queue to the queue tree
 
tully
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 505
Joined: Fri May 28, 2004 11:07 am

Mon Jun 28, 2004 2:51 pm

We may add a burst setting for PPPoE clients, but at the moment we will not add it for PCQ as it will require a big rewrite.

John

Who is online

Users browsing this forum: Anumrak, barracuda, Bing [Bot], martix77 and 134 guests