Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
jose
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 59
Joined: Thu Sep 22, 2005 4:56 am

Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Wed Oct 24, 2007 8:08 pm

hello

I have a RB133 in a mountain, I upgraded from rc6 to rc8 and I lost access to the equipment connected in the Ethernet ports.

I have access to the equipment through a wireless interface of the RB133. the equipment connected to the Ethernet ports are a couple of RB500. I had access to the other RBs by using one unused wireless interface, then I rebooted the RBs and nothing, I still have no access, just by wireless.

The weird thing in the RB133 I got the message LINK OK, but in the RB533 i got the message NO LINK, I tried to change Ethernet settings like speed but nothing.

I think there is a problem with MT because I have another RB133 with RC7 unable to talk to another rb133 with RB2.9.46, Of course all of them have the last routerboard firmware.

What is going on?
 
User avatar
gmeyer
just joined
Posts: 12
Joined: Fri Aug 17, 2007 3:56 am
Location: Esperanza, Santa Fe, Argentina
Contact:

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Wed Oct 24, 2007 11:26 pm

I have the same problem with RB333 and RB44G
Gabriel J. M. Meyer
CCNA, Red Hat Linux Administrator
 
Montana
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 196
Joined: Tue Jun 29, 2004 6:24 am
Location: Moscow Idaho

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Wed Oct 24, 2007 11:34 pm

I too had a problem this morning when I upgraded to 3.0rc8. I could get in to our RB333 thru the ethernet end. Luckly I have only one client on that AP. He called and said he could not get on the internet thru the Wireless end. I down graded to rc7 and all is working for now.
Mike
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3439
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Thu Oct 25, 2007 10:58 am

please make the support output files when you see this problem and send it to support@mikrotik.com as we jave tried to upgrade RB133,RB333 and RB44G and they are working fine with Ethernet on v3.0rc8.
 
User avatar
skillful
Trainer
Trainer
Posts: 557
Joined: Wed Sep 06, 2006 1:42 pm
Location: Abuja, Nigeria
Contact:

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Thu Oct 25, 2007 12:45 pm

Uldis,

To reproduce the problem, set the interface speed to 10mbps and disable auto-negotiation
set ether1 auto-negotiation=no disabled=no full-duplex=yes speed=10Mbps 
Now make sure the other end of the Ethernet link is set to auto-negotiation.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3439
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Thu Oct 25, 2007 12:48 pm

Uldis,

To reproduce the problem, set the interface speed to 10mbps and disable auto-negotiation
set ether1 auto-negotiation=no disabled=no full-duplex=yes speed=10Mbps 
Now make sure the other end of the Ethernet link is set to auto-negotiation.
On which board and which ethernet port?
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1734
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Thu Oct 25, 2007 12:51 pm

Uldis,

To reproduce the problem, set the interface speed to 10mbps and disable auto-negotiation
set ether1 auto-negotiation=no disabled=no full-duplex=yes speed=10Mbps 
Now make sure the other end of the Ethernet link is set to auto-negotiation.
But as fas I know - you ether use auto-negotiation in both ends ir not use auto-negotiation at all.

Auto-negotiation must negotiate only proper speed (10Mbps,100Mbps, 1Gbps) in half duplex mode - it is from RFC, it will never get you 10Mbps full duplex for example.
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
User avatar
skillful
Trainer
Trainer
Posts: 557
Joined: Wed Sep 06, 2006 1:42 pm
Location: Abuja, Nigeria
Contact:

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Thu Oct 25, 2007 1:02 pm

On the RB333, set the ethernet interface speed to 10mbps and disable auto-negotiation.

The "ethernet interface" here refers to the interface you have used to connect the RB333 to your lan.

Look at a situation where you have RB on a 80m tower connected via cat5e ftp cable to a switch on your network. Because of the length of the cable, you need to force a speed of 10mbps on the ethernet link. The only way to force 10mbps is to specify it on the RB. This works on ROS2.9.xx but not in 3.0RCx
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1734
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Thu Oct 25, 2007 1:41 pm

On the RB333, set the ethernet interface speed to 10mbps and disable auto-negotiation.

The "ethernet interface" here refers to the interface you have used to connect the RB333 to your lan.

Look at a situation where you have RB on a 80m tower connected via cat5e ftp cable to a switch on your network. Because of the length of the cable, you need to force a speed of 10mbps on the ethernet link. The only way to force 10mbps is to specify it on the RB. This works on ROS2.9.xx but not in 3.0RCx

RB333 and RouterOS 2.9???? - I see something wrong here :)
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
User avatar
skillful
Trainer
Trainer
Posts: 557
Joined: Wed Sep 06, 2006 1:42 pm
Location: Abuja, Nigeria
Contact:

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Thu Oct 25, 2007 7:03 pm

On the RB333 we tested with ROS3.0rc6 to ROS3.0rc8 while on the RB532 we tested with versions 2.9.xx and 3.0rcx.

This problem exist on RB333 and RB532 when using ROS3.0rcx but it does not exist on RB532 running ROS2.9.xx. We couldn't test RB333 with ROS2.9.xx because RB333 can only run on ver 3.0 and above.

Uldis, were you able to reproduce the issue?
 
User avatar
marlow
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 159
Joined: Thu Mar 16, 2006 6:59 pm
Location: Ireland

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Thu Oct 25, 2007 8:03 pm

It happens with RB133c too. Basically, the downstream degrades to less then 200 kbit. Downgrade back to rc6 or 2.9.x and everything is back at 10 mbit/s.

supout.rif send to support.

/Martin
Communication is the beginning of understanding
-- AT&T
 
danletkeman
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 108
Joined: Mon Oct 18, 2004 5:42 pm

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Thu Oct 25, 2007 11:11 pm

Same problem here...2.9.48 to 3.0rc8 and the ethernet is gone. I will have to go to the location and try the wireless card....
 
avantwireless
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 137
Joined: Mon Nov 07, 2005 3:04 am

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Fri Oct 26, 2007 2:58 am

Definitely reproduceable... rc8 for 133 boards is no good on the POE interface. Huge quantities of lost packets when flood pinging that isn't there at rc7. Downgrading to rc7 fixes all. A huge step backwards.
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6045
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Fri Oct 26, 2007 5:54 pm

Upgraded to rc9 and it fixed the problem with slow ethernet port on 133c
 
Trisc
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 242
Joined: Sat May 29, 2004 11:24 pm
Location: Glos, UK

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Fri Oct 26, 2007 7:18 pm

Can't get onto MT download site to download rc9. MT website has been slow for several days - anyone else seeing this? Forum and wiki domains are OK though..
 
User avatar
skillful
Trainer
Trainer
Posts: 557
Joined: Wed Sep 06, 2006 1:42 pm
Location: Abuja, Nigeria
Contact:

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Fri Oct 26, 2007 10:26 pm

The issue was resolved in ver 3.0rc9. Many thanks to the mikrotik team.
 
User avatar
skillful
Trainer
Trainer
Posts: 557
Joined: Wed Sep 06, 2006 1:42 pm
Location: Abuja, Nigeria
Contact:

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Fri Oct 26, 2007 11:33 pm

While the issue had disappeared on RB333, it appears there is still a little problem with RB150

I set ether1 to 10mbps and disabled auto-negotiation as shown below.

Image

I checked the status of ether1 and it shows auto-negotiation disabled and link speed as 10mbps.

Image

Now I reboot the router and checked the status of ether1. Auto-negotiation is ON and link speed had reverted to 100mbps. See image below.

Image
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3439
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: Upgraded to 3.0rc8 and I lost ethernet

Mon Oct 29, 2007 2:47 pm

this will be fixed in the next release. for now, you can disable/enable the ethernet interface and it will work corretly as you have configured.

Who is online

Users browsing this forum: boxxed and 64 guests