Page 1 of 1

ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Mon Dec 10, 2007 3:51 pm
by normis
What's new in 3.0rc13:

*) fixed x86 fresh install issue introduced in rc12
*) added support for MPLS & VPLS;
*) added ability to specify & disable winbox port under "/ip services";
*) fixed bug - DFS was not taking into account channel usage when
selecting channel;
*) fixed bug - simultaneously monitoring wireless interface and changing
settings could cause crash;
*) improved memory usage under RB133C;
*) fixed bug - MAC Winbox connection was not very stable;
*) fixed bug in graphing;
*) fixed problem - routerboard sometimes did not upgrade & reboot
if serial cable was not plugged in;
*) interface routing now works with PPPoE 'dial-on-demand' interfaces;
*) fixed dial-on-demand;
*) routing - fixed 'set-in-nexthop' filter (broken in 3.0rc7);
*) implemented more registered client flushing on access-list and
connect-list changes - now connect-list changes disconnect
affected APs, wildcard mac address entry changes disconnect all
clients;
*) fixed bug - Windows could not synchronize to NTP server if local
clock was used as time source (changed stratum from 6 to 4);

===>>>> http://www.mikrotik.com/download/router ... 13.torrent


rest of the files on mikrotik.com, but please use torrent when possible

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Mon Dec 10, 2007 8:38 pm
by Ozelo
Don't use rc12 because of upgrade of x86 only.
Whats the red string about? :roll:

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Mon Dec 10, 2007 10:22 pm
by npbrasil
Hi normis, error 404 in the torrent link.

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 2:20 am
by Skaught
What does this mean?

"Don't use rc12 because of upgrade of x86 only."

I have only really spoken english my whole life. That statement makes no sense to me. Some sort of gramatical issue.

I am thinking it either means:

"do not use rc12, it is for x86 platforms only"

or

"do not use rc12 on x86 platforms, it is intended for RB platforms"

Please have someone at your office who has a better grasp of english make public releases. Saves a great deal of confusion here on this side of the atlantic. If I did business dans Canada francais, je emploi personnes est parle le francais. My french is terrible so I would hire someone just to handle the translations. Commnication with my clients is that important.

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 4:46 am
by roadrunner
I am on their email list for upgrade notifications, this is what I recieved:
Warning, v3rc12 has an error when upgrading the x86 version.  There are no known issues for v3rc12 when upgrading RouterBOARDS. Please wait for v3rc13.
Perhaps they added that warning label a little to quickly to prevent people from trying it with x86 products and having issues.

instead of:
Don't use rc12 because of upgrade of x86 only.
perhaps this makes more sense:
Don't use rc12 on x86 because an upgrade issue. Only affects x86.
Just because some people have grammer issues in English doesn't mean they aren't smart engineers. I have seen the worst grammer mistakes on computer forums when English is the user's primary language.

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 9:00 am
by dansoftware
3.0rc12 is not accessible for downloading. There are no any files in http://www.mikrotik.com/download/ including torrent metadata one.

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 9:00 am
by normis
I think you are wrong. All downloads are working, including torrents.

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 9:04 am
by normis
Only CLEAN INSTALL doesn't work on X86, also after SYSTEM RESET on RC12 you might have issues. UPGRADES WORK FINE

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 9:13 am
by dansoftware
I think you are wrong. All downloads are working, including torrents.
Look to the attachment:
404.JPG
Here is server response headers:
HTTP/1.0 404 Not Found
Date: Tue, 11 Dec 2007 07:10:30 GMT
Server: Apache
X-Powered-By: PHP/5.2.3-1+lenny1
Content-Length: 1567
Content-Type: text/html
X-Cache: MISS from proxy
X-Cache: MISS from proxy.ortes.ru
Connection: close

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 9:28 am
by normis
well the webpage doesn't list this file because we removed it due to the mentioned problem. notice that webpage only lists RC11. Please wait until a fix for X86 is released.

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 10:37 am
by savagedavid
well the webpage doesn't list this file because we removed it due to the mentioned problem. notice that webpage only lists RC11. Please wait until a fix for X86 is released.
It seems like that uses the new format CPU naming convention but the files are on the server under the old names. I managed to download it using this link:
http://www.mikrotik.com/download/all_pa ... c11-ns.zip

Please update the filenames correctly.

Re: ROS 3.0 RC12 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 10:46 am
by normis
thanks! but please hold, just a few minutes until the new one is back

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Tue Dec 11, 2007 9:49 pm
by gwinton
I can't move firewall rules up or down.

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Wed Dec 12, 2007 8:41 am
by normis
I can't move firewall rules up or down.
in RC13? in winbox or CLI?

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Wed Dec 12, 2007 8:29 pm
by gwinton
The problems are with winbox

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Wed Dec 12, 2007 11:56 pm
by jorj
What's new in 3.0rc12:

*) fixed bug - MAC Winbox connection was not very stable;
*) added support for MPLS & VPLS;
At last, it is recognized that MAC Winbox had something.....

And , at first hand, a BIG, BIG, BIG step forward with MPLS !!!!!!!!!
You are opening an otherwise closed and expensive market, with support for MPLS.

Congratulations !
:!: :wink:

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Thu Dec 13, 2007 12:19 am
by Ozelo
I can't move firewall rules up or down.
We can confirm that on 3.0rc9 in a x86 wrap, when moving any rules with winbox (not only under filter, also mangle) across some other rules, for some reason the rule added becomes action "accept". Create a new rule where there are few others (kinda 10 rules I think is enough), any chain, any addr and set action "log". Click OK and then start moving the rule. Randomly and suddenly the rule becomes "accept". Is that what you talking about?

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Thu Dec 13, 2007 12:10 pm
by macgaiver
Just arrange rules by first (number) column - only then you can move them. Amd we are talking about RC13 here, not RC9.

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Fri Dec 14, 2007 7:08 am
by gwinton
I thought I checked the number order. I renumbered and I can now move it.

Thanks

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Sat Dec 29, 2007 12:13 am
by costelcotae
hi,

this version 3.0 rc13 don't recognize my xeon CPU 2133Mhz. On /system resources is showing only 1 cpu instead of 4 on CPU count like the other version. there is anybody know anythig about this problem?

thank you

--
Coti

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Sat Dec 29, 2007 8:33 am
by Gerard
/system hardware set multi-cpu=yes

-Gerard

Re: ROS 3.0 RC13 Released

Posted: Mon Dec 31, 2007 5:52 am
by changeip
'/tool memory-test' doesnt work ... it says it will reboot shortly and never does.