Community discussions

MUM Europe 2020
 
user1
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Fri Jan 09, 2009 5:20 pm

Mikrotik router stops routing WTF!

Fri Jan 09, 2009 6:08 pm

One of my routers, decides out of the blue to stop routing traffic on its own. All the ips are in the arp table, all the static and dynamic routes show runnig, all the port negotiations are proper ( at least show proper), but for some odd reason the router provides provides conectivity to some of the ips in the range but not some others ( same range), and the whole thing is completly random, it happens at random times, it goes away at random times. Also , the aps that host the subscribers (also Mtik and directly connected to the router) CAN ping the very same ips that the router chooses not to. Also, when you mac telnet into any of the "dead ping" subscribers and start pinging the router from the command promt, the ping and all conectivity comes back. Please help, I run a huge isp on all mikrotik routers, and this is having desastarous consiquences on my business.
 
savage
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1220
Joined: Mon Oct 18, 2004 12:07 am
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Re: Mikrotik router stops routing WTF!

Fri Jan 09, 2009 6:52 pm

I saw this a few times in VERY isolated cases on one of my x86 routers before (even on 3.17 - you don't mention what version you are running). After battling with it and being unable to resolve it, I replaced the router. It never happened again. If you put a console on the router, you'll get some nasty error message flooding the screen untill kingdome come - can't remember what the error is now though :lol:

In my case it seemed to have happend when the PPS through the router was high.

Considering new hardware solved it, I suspect I had some faulty hardware or memory or something
Regards,
Chris
 
user1
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Fri Jan 09, 2009 5:20 pm

Re: Mikrotik router stops routing WTF!

Fri Jan 09, 2009 7:08 pm

Another thing I noticed just now is that, when the unresponsive is ip manualy removed from the ARP table, all conectivity returns a few seconds later when the entry comes back dynamically.
And, yes, the router is an x86, 2.4 Ghz dual core, running 3.18 version.
Last edited by user1 on Fri Jan 09, 2009 7:14 pm, edited 1 time in total.
 
savage
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1220
Joined: Mon Oct 18, 2004 12:07 am
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Re: Mikrotik router stops routing WTF!

Fri Jan 09, 2009 7:12 pm

No that's definately different from what I had... I couldn't even access my router to check arp when it happened to me... Nevermind it turning back to normal, even for a while :)

Is it perhaps not a issue with 3.18, considering it's been released just a hour ago! make a support output file when it happens again, mail it off to MT, and I guess, try and see if the same happens on 3.17....

You really shouldnt be deploying new versions to production / critical routers within a few minutes of it being released ;) testing things is king in this business
Regards,
Chris
 
user1
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Fri Jan 09, 2009 5:20 pm

Re: Mikrotik router stops routing WTF!

Fri Jan 09, 2009 7:24 pm

This was also happening on 3.14 and 3.17, and I have changed the hardware-with an identical set mind you, but its deffinetly not the hardware. I simply had to try the new version, reaching desperation here.....
 
user1
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Fri Jan 09, 2009 5:20 pm

Re: Mikrotik router stops routing WTF!

Fri Jan 09, 2009 7:54 pm

How do I make a support output file?
 
User avatar
savagedavid
Trainer
Trainer
Posts: 310
Joined: Thu Aug 25, 2005 12:58 pm
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Re: Mikrotik router stops routing WTF!

Fri Jan 09, 2009 11:43 pm

In Winbox click Make supout.rif ...

Third menu from the bottom
savagedavid
MTCE+T (MikroTik Certified Everything + Trainer)
MikroTik support and training in South Africa
http://www.mikrotiksa.com
david [at] mikrotiksa dot com
 
CarulloS
Member
Member
Posts: 406
Joined: Thu Feb 02, 2006 5:52 am

Re: Mikrotik router stops routing WTF!

Sat Jan 10, 2009 7:51 am

for fun you may want to /system hardware set multi-cpu=no (i think thats the command) and reboot and see if your problem persists. Just a thought.

Scott
 
bugtoo
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Sep 29, 2008 12:04 pm

Re: Mikrotik router stops routing WTF!

Sat Jan 10, 2009 9:47 am

There's high chanche that the problem is not MT related. When you remove entries from ARP table, you are also refreshing Layer2 Swicthes paths and MAC table, because your rotuer will send a broadcast to which the clients respond and swicthes learn the destination port again. So your problem can either be:

- some clients or connected device (client) with proxy ARP enabled, and this makes the device respond ARP request that are not for them, and this stops connectivity to the real device. Check all of your connected device for proxy arp, and disable it if needed.
- some clients with the same mac address, and this confuses switches. Check all of your connected device for duplicate mac addresses.
- some clients with the same IP address, and this confuses router! Check all of your connected device for duplicate IP addresses.
- a faulty switch problem in the path from router to clients. If so, replace the faulty hardware.

Good luck!

Who is online

Users browsing this forum: che, McSee and 54 guests