Community discussions

 
Spencelk
just joined
Topic Author
Posts: 1
Joined: Thu Apr 16, 2009 8:43 pm

Error talking to server : sending back up email

Thu Apr 16, 2009 8:49 pm

My SMTP server creates a connection and recognizes where I want to send the e-mail. However it does not send my server says "failed to receive e-mail" while the log in the router says "Error sending e-mail: error talking to server". has anyone else encountered this problem or can anyone help?

Thanks in advance for any help!
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Fri Apr 24, 2009 4:04 am

Hi there,

We have one Mikrotik that is refusing to send emails since April 8th, yet the rest of them using the same settings are sending their nightly emails as expected..

Tempted to update ROS. What version are you using? The one in question at the moment is v3.22.

I'm getting the same error
Fullscreen capture 24042009 020537.bmp.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8319
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 2:35 pm

enable 'system email' logging and see detailed log of error
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 3:05 pm

It appears to be a RouterOS issue.. unless I'm hugely mistaken. Something appears to be missing from the OS.
Fullscreen capture 25042009 124801.bmp.jpg
Fullscreen capture 25042009 124757.bmp.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 3:23 pm

I've just upgraded this RB600 (the one in question) to v3.23 and still no joy.
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 3:31 pm

The difference I see immediately is the "Mail From" send is missing in the failing router. Are you certain all is correct in
/tool e-mail
Insure the "from:" value is correct.
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 3:32 pm

Yep the from is correct..
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 4:20 pm

Is the destination email address account on the email server you set in "/tool e-mail"? Or is it going to be a relay?
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 4:31 pm

It's going to a relay, but, like the other Mikrotik, it's setup in exactly the same way as about 10 others which are operating as expected, there's little reason for this one to not operate correctly.

It only seems to be this one :(

All the other Mikrotiks have been sending their emails as scheduled, apart from this one, of various different architectures and RoS versions.
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 4:39 pm

Is this errant box the same IP as the others? I have my own email server, and she is a bit grumpy about relays. If I don't tell her to relay for a specific IP, she will refuse to talk to you. I hope yours is set the same.
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 4:44 pm

Both Mikrotiks are sending their traffic out through the one gateway, so effectively yea, our External/Public IP is dealing with the traffic from the working and not working Mikrotik(s).

Alarm bells are ringing about the file system error:

recv: 454 TLS missing certificate: error: 02001002:system library:fopen:No such file or directory (#4.3.0)

Is there any way of replacing or regenerating that?
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 4:53 pm

Alarm bells here also. If you have access to your email server logs, take a look and see what the email server is telling you about the transaction.
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 4:55 pm

Unfortunately no access to that relay, it's our ISP's relay.
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 4:57 pm

OK. No need to bother your ISP yet. How are you scheduling the backup send? Is it a script?
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 5:07 pm

Yep, it's scheduled, as a script.. manually or automatically it bears no fruit.
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 5:13 pm

How about a test of the email delivery service then! :D
/tool e-mail
send to="youremail@yourdomain.com" subject="test" body="test"
Does it go?
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 5:33 pm

Same problem I'm afraid.. it's down to the RoS.. not the config :(

It didn't go
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 5:40 pm

...then I would recommend sending a supout.rif to MikroTik support with a short explanation of the problem, if your are certain there is no problems with the /tool e-mail settings, or any firewall or NAT rules that would affect the transaction. To create the supout.rif file:
/system sup-output
The file will be created in "/file" and you can FTP it off the router to email if you can't do it from the router.
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 6:08 pm

Cheers.. I grabbed that off the Router there, I'll send it off to them.. where'll I find the appropriate address to send it to? Is there a specific format of email or is the file enough on it's own?
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 6:39 pm

Just include the file as an attachment and send it to support (at) mikrotik.com
Replace the (at) with @, of course. Just keeps the simple email gleaners from picking up the email address from this forum.
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sat Apr 25, 2009 6:53 pm

I'm with ya on that ;) I started doing that years ago when spam filters weren't so great.. still not a bad practice (but thank god for gmail!)
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8319
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Error talking to server : sending back up email

Sun Apr 26, 2009 3:44 pm

hmmm... it's strange... why ROS tries to start TLS connection in second case?.. didn't find any TLS settings in /tool e-mail
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Sun Apr 26, 2009 3:49 pm

Yea, either the logging isn't 100% thorough to show each and every step, or there's a huge issue with regard to that ROS..

Note that on the 4th line of each log there, they both receive STARTTLS command from the SMTP server to declare it's available but the ROS that's throwing the wobbler is trying to initiate a secure connection even though it's not even setup to do so (as you say, there are no TLS settings on ROS to change, that I'm aware of).
 
highonsnow
newbie
Posts: 34
Joined: Fri Oct 19, 2007 3:30 am

Re: Error talking to server : sending back up email

Thu Jan 14, 2010 5:45 pm

Hi again,

We're still facing this same problem down the road - now with an RB433. To confirm that emails are going out, we have an RB333 which is actually connected to this RB433, no firewall restrictions in any shape or form to interfere with the transmission of the SMTP commands.. the RB433 is having problems (as are our RB600s, still) while the RB333 happily transmits away.

This is definitely a problem regarding some newer builds, somehow related to the newer hardware. Just so there's no confusion also.. the RB433 and RB333 are both running v3.30.

Any ideas, or even more urgently.... solutions? We need this fixed. I'm hoping Mikrotik can acknowledge this problem and try to resolve it.

Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 80 guests