Page 1 of 1

Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Wed Jul 08, 2009 7:07 pm
by Caci99
It looks like there is no way to do netinstall on the new RB411R
and RB750, since both of them don't have Serial Port, right?

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 2:34 am
by InoX
in the picture RB411R have serial port

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 9:31 am
by normis
which picture? no it doesn't. wait for the newsletter

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 11:38 am
by InoX
this one

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 11:53 am
by normis
it's not the RB411R

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 12:12 pm
by Caci99
So Normis, what about netinstall? :)

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 12:18 pm
by normis
holding the small little button during boot will run the network booting option.

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 1:57 pm
by janisk
to be exact, push button, and plug in power, wait till router beeps and light goes off on the router. after that router will boot up from your netinstall. You should run netinstall before operation because wait time is rather short to start booting

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 2:06 pm
by Caci99
Is this button visible in any of the published pictures?
I haven't acquired any of these routerboards yet, so I can
only see the pictures :)

Thank you

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 2:09 pm
by normis
all routerboards have this button. pick up any you have

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Jul 09, 2009 5:40 pm
by Caci99
I guess you're talking about what I long beleived was the
non working "reset hardware button" ha ha.

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Fri Jul 10, 2009 9:06 am
by normis
before it loaded the backup bootloader. now it has an additional function.

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Wed Sep 09, 2009 5:12 pm
by Caci99
to be exact, push button, and plug in power, wait till router beeps and light goes off on the router. after that router will boot up from your netinstall. You should run netinstall before operation because wait time is rather short to start booting
Sorry to bring this topic back, but I just tried netinstall on RB750 as described
but didn't succeeded. Netinstall version 3.28 and RB750 with RouterOS 3.29

And looks like RB750 doesn't have any beep during boot
Any help?

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 2:28 am
by changeip
u using port 1 ?

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 11:32 am
by Krusty
same here, I got RB750 (bought for tests) and need to reinstall, no serial connector, netinstall dont see it and dont work, Im trying port 1 and port 5, no beep while booting, cause it dont have any speaker...

I tried to power off, push reset, and while holding reset turn power on, it seems to boot normaly, no change, but default configuration is loaded

I cant use default config, cause something on that RB is corrupted, while Im able to connect via telnet, run check installation, then I got plenty of error messages that I have to contact support :) Wingox dont work, it says "could not get index: missing file"


so how can I reinstall this RB ?

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 11:34 am
by normis
please look at the quick guide:
http://www.routerboard.com/pricelist/do ... ile_id=106

it says there:
Hold this button during boot time longer, until LED turns off,
then release it to make RB750 look for Netinstall servers.

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 11:56 am
by Krusty
please look at the quick guide:
http://www.routerboard.com/pricelist/do ... ile_id=106

it says there:
Hold this button during boot time longer, until LED turns off,
then release it to make RB750 look for Netinstall servers.
I try this before, 1st and 5th port, netinstall dont see that RB

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 12:30 pm
by normis
why do you need to netinstall anyway? did you try to reset it first?

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:01 pm
by Krusty
why do you need to netinstall anyway? did you try to reset it first?
as I say, my installation of MT is corrupted, Im not able co connect via winbox, because it says "index missing" if I try to connect via telnet and run "check-install" than I got plenty of errors, that some files are missing. Yes I have tried to reset configuration, many times :)

I already tried to upload new package through FTP, it says no enought space... I realy thint I got defective piece and I will try to make reclamation on this...



BTW: I realy hate this default configurations :) especialy when RB dont have serial port and dont like my ethernet card so Im not able to connect to MAC address :) I think I will stay with RB450 :)

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:06 pm
by normis
1. RB450 also has default configuration, exactly the same as RB750. Strange that you didn't notice
2. at first startup, RouterOS asks you if you want to remove it, this is an option
3. Index Missing is not a RouterOS issue, but a Windows issue. Try to connect from another PC and make sure you use port 2-5

I really recommend you to read the simple steps on the cardboard box :)

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:11 pm
by Krusty
1. RB450 also has default configuration, exactly the same as RB750. Strange that you didn't notice
2. at first startup, RouterOS asks you if you want to remove it, this is an option
3. Index Missing is not a RouterOS issue, but a Windows issue. Try to connect from another PC and make sure you use port 2-5

I really recommend you to read the simple steps on the cardboard box :)
1. yes I noticed it, but RB450 got serial port so Im able to revert this default config via serial and make my own, no need to change IP on computer and make a lot of annoying stuf around :)
2. yes, true, Im using serial for this first start, witch RB750 dont have
3. I already tried this, If i try to connect to second RB750 that it works, but this one dont work....

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:18 pm
by normis
you must use Winbox on the first startup, it will ask you about config, and you will have the ability to push the "remove config" button. NO configuration needs to be added in your laptop. Use Winbox over MAC address if you wish

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:26 pm
by Krusty
you must use Winbox on the first startup, it will ask you about config, and you will have the ability to push the "remove config" button. NO configuration needs to be added in your laptop. Use Winbox over MAC address if you wish
I think you dont read what I wrote up there :)
and dont like my ethernet card so Im not able to connect to MAC address
now its pointless I will send it to my reseller, cause it seems to be broken piece :) I've bought a lot of routerboards, but none behaved like this one... grrr :?

:)

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:34 pm
by normis
As I said, you need to change the PC first
and dont like my ethernet card
Like I said, it's a windows driver issue

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:39 pm
by Krusty
As I said, you need to change the PC first
and dont like my ethernet card
Like I said, it's a windows driver issue
I tried to connect to MAC from one PC, where It works, same error "index missing"....

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:41 pm
by normis
OK, do the following:

1. connect a simple ethernet cable from this pc to the first port of the RB750
2. turn off ALL firewall and antivirus programs on this PC, try to do this on a non-Vista machine :) you can even right-click and run Netinstall as administrator
3. Run netinstall and enable PXE in the settings
4. Turn on the RB750 while holding the button, hold the button until the LED turns off, then release button
5. wait until it appears in Netinstall window of devices

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:48 pm
by Krusty
OK, do the following:

1. connect a simple ethernet cable from this pc to the first port of the RB750
2. turn off ALL firewall and antivirus programs on this PC, try to do this on a non-Vista machine :) you can even right-click and run Netinstall as administrator
3. Run netinstall and enable PXE in the settings
4. Turn on the RB750 while holding the button, hold the button until the LED turns off, then release button
5. wait until it appears in Netinstall window of devices


1. done
2. done, hate vista, so there is no problem :lol:
3. done - Ip set to 172.30.183.222
4. done
5. no result, RB dont appear I only see my own HDD drives

I was so desperate that I tried to boot simple PC to netinstal, only to see it work, yes, PC boot to netinstall PXE, got the IP I set, but RB dont....

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:53 pm
by normis
ok, in that case, contact the seller, sorry

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Sep 10, 2009 1:56 pm
by Krusty
ok, in that case, contact the seller, sorry
no need to apologize, I am glad that you try to help me :)
thanks for help

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Mon Oct 05, 2009 1:24 pm
by GuJack20
Tried with different Netinstall versions with no success in RB750 until i found MikroTik Router Installer 3.29 (the new way of naming Netinstall i think) and everything run smoothly as described in the previous posts, so you MUST use MikroTik Router Installer 3.29.

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Mon Oct 05, 2009 1:32 pm
by normis
MikroTik Router Installer
Interesting. That will be changed to Netinstall, thanks for noticing :)

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Wed Nov 18, 2009 1:31 am
by gowifi
Hi There, I just had a RB/411R that seems to have a corrupt OS so I thought I would Netinstall using the info above and it does not see the Netinstall program. Unfortunately I do not have a copy of Netinstaller 3.29. I have used Netinstall for years with the standard method using the serial port so am sure it is set up correctly. Any thoughts?

Thanks Dale.

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Nov 19, 2009 9:41 am
by normis
try Netinstall 4.2, and do what the Quick Guide tells you to - hold the button, turn on the router, when the LED goes off - release the button. Then it will start looking for netinstall servers.

http://www.routerboard.com/pricelist/do ... ile_id=124

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu May 13, 2010 2:59 pm
by winet
i've gotten the same problem, after trying to upgrade to 4.9, the OS got corrupted. but then, reading this thread and following normis instructions, i've successfully netinstall-ed the RB750, thanks

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Sun May 23, 2010 7:08 am
by lukkes
Hi, it works for me with netinstall 4.9, holding the reset button near the power plug, until the ACT led stop blink, and wait a few seconds the netinstall detect the RB750...

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Tue Sep 27, 2011 1:42 am
by adriavidal
My router board 750 seems totally bricked.
Booted with the reset button pressed do nothing, none beep, no blink, all the leds get on, only act is off.

Any suggestion is welcome, thanks.

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Wed Feb 15, 2012 8:07 pm
by boardman
My router board 750 seems totally bricked.
Booted with the reset button pressed do nothing, none beep, no blink, all the leds get on, only act is off.

Any suggestion is welcome, thanks.
Our's too, was fine, upladed 5.13 .npk file, reboot ... then bricked ... connected port LED is ON, then all LED turn ON the unit reboot PWR and ACT LED always on ...

Netinstall do not work.

Any ideas?

Regards

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Feb 16, 2012 2:28 pm
by Caci99
from the user guide document on RB750 (http://routerboard.com/pdf/356/rb750gl-ug.pdf):
Hold this button during boot time longer, until LED turns off, then release it to make the RouterBOARD look for Netinstall servers.
Try it once more before giving up.

Re: Netinstall on RB411R and RB750

Posted: Thu Feb 16, 2012 6:48 pm
by boardman
My router board 750 seems totally bricked.
Booted with the reset button pressed do nothing, none beep, no blink, all the leds get on, only act is off.

Any suggestion is welcome, thanks.
Our's too, was fine, upladed 5.13 .npk file, reboot ... then bricked ... connected port LED is ON, then all LED turn ON the unit reboot PWR and ACT LED always on ...

Netinstall do not work.

Any ideas?

Regards
Will do, thanks