Community discussions

MUM Europe 2020
 
airnet
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 83
Joined: Thu Feb 09, 2006 12:46 pm

PPPoE Termination of QinQ

Thu Aug 27, 2009 8:58 am

Example scenario:

1000 DSL customers aggregated and delivered to MT by using QinQ over a single ethernet connection.
Every customer has a unique 'inner' QinQ tag, delivered inside a service provider VLAN10 (this is the outer tag).

Eg
customer 1 = Outer Tag VLAN10, inner tag VLAN1
customer 2 = Outer Tag VLAN10, inner tag VLAN2
customer 3 = Outer Tag VLAN10, inner tag VLAN3
..and so on

The only options for QinQ PPPoE termination on MT I can think of are both very horrible:

Option 1:
Create the 'outer' vlan ID 10, and underneath that, a 'child' (inner) vlan for each of the 1000 DSL customers.
Put each of the 1000 'child' vlan into a bridge
Run the PPPoE server on the bridge
YUK! - all vlans are bridged together and needs elaborate bridge filters (or bridge horizon tweaks) to keep things 'safe'. And is it even possible to add 1000 ports to a bridge ?

Option 2:
Create the 'outer' vlan ID 10, and underneath that, a 'child' (inner) vlan for each of the 1000 DSL customers.
Create a PPPoE server instance on each of the 1000 child vlans
YUK! - how many PPPoE servers can we actually run?

There must be an easier way ??!!

On a cisco you simply create a subinterface with outer vlan 10 and inner vlan 'ANY'. Voila - you have PPPoE termination to all possible 4096 'inner' vlans.

ideas, anyone ?
 
User avatar
nz_monkey
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1828
Joined: Mon Jan 14, 2008 1:53 pm
Location: Straya
Contact:

Re: PPPoE Termination of QinQ

Thu Aug 27, 2009 10:09 am

Mikrotik, it would be great to see this sort of functionality, we do it on JunOS all the time.

You will have a lot more requests for this functionality from New Zealand based ISP's as the major Telco here has indtroduced the ability to terminate layer2 from DSL CPE back to an ISP's POP using 802.1ad

Juniper JunOS example:

http://www.juniper.net/techpubs/softwar ... rface.html


Cisco IOS example:

http://www.cisco.com/en/US/docs/ios/lan ... 02.1q.html
http://thebrotherswisp.com/ | Mikrotik MTCNA, MTCRE, MTCINE | Fortinet FTCNA, FCNSP, FCT | Extreme Networks ENA
 
rickhodger
just joined
Posts: 24
Joined: Tue Aug 18, 2009 6:32 pm
Location: Belfast, UK
Contact:

Re: PPPoE Termination of QinQ

Fri Aug 28, 2009 11:24 am

You could try creating all the QinQ VLAN's in advance, and bridge them all together with a single PPPoE server running on the bridge.

Honestly though, I don't know if RouterOS would cope with having 4000-odd VLAN's configured on it.
 
User avatar
nz_monkey
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1828
Joined: Mon Jan 14, 2008 1:53 pm
Location: Straya
Contact:

Re: PPPoE Termination of QinQ

Wed Sep 02, 2009 6:43 pm

FYI I am going to follow this up directly with Mikrotik sales and support. Also requesting they add the ability to mangle based on BGP attributes such as community or peer.

I'll update if/when there is progress.
http://thebrotherswisp.com/ | Mikrotik MTCNA, MTCRE, MTCINE | Fortinet FTCNA, FCNSP, FCT | Extreme Networks ENA
 
User avatar
Belyivulk
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 285
Joined: Mon Mar 06, 2006 10:53 pm
Location: Whangarei, New Zealand
Contact:

Re: PPPoE Termination of QinQ

Tue Mar 02, 2010 11:55 pm

Hey NZMonkey.

Did you make any headway on this? We are - an NZ ISP facing this issue! haha.

Cheers
 
User avatar
nz_monkey
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1828
Joined: Mon Jan 14, 2008 1:53 pm
Location: Straya
Contact:

Re: PPPoE Termination of QinQ

Wed Mar 03, 2010 12:04 am

Sorry for lack of update.

It is easy enough to script this so I just ended up doing it that way...


I am sure it would be more efficient if implemented by Mikrotik, but unless multiple people are willing to request the feature I cannot see it being implemented.

If you or anyone else is willing to help, we can work together on a formal feature request that can be sent through to Mikrotik. It would just require some proof reading/ideas.


Sam, Gerald did you end up scripting it, or just use a Cisco box ?
http://thebrotherswisp.com/ | Mikrotik MTCNA, MTCRE, MTCINE | Fortinet FTCNA, FCNSP, FCT | Extreme Networks ENA
 
joegoldman
Long time Member
Long time Member
Posts: 521
Joined: Mon May 27, 2013 2:05 am

Re: PPPoE Termination of QinQ

Fri Jan 31, 2014 12:36 pm

Hi nz_monkey,

Are you able to share the script? Sorry to bring up an old topic, facing the issue of being delivered a Q-in-Q tunnel where internal vlan's are dynamically created per customer connection. Want to run a PPPoE server over top of it all so we don't have to manage the VLANs

Thanks.
 
magnavox
Member
Member
Posts: 340
Joined: Thu Jun 14, 2007 1:03 pm

Re: PPPoE Termination of QinQ

Fri Aug 14, 2015 12:35 pm

Helo, any new setup for this scenario?

By
Best Regards...
 
markdyer
just joined
Posts: 4
Joined: Thu Apr 16, 2015 3:14 am

Re: PPPoE Termination of QinQ

Thu Jan 25, 2018 12:01 pm

again sorry for old post. Was there an update on allowing qnq to pppoe dynamicly.

Who is online

Users browsing this forum: vortex and 83 guests