Community discussions

 
JimHeck
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Thu Jun 16, 2005 7:27 pm

RouterBoard 450 - Harware Failure

Thu Oct 01, 2009 11:28 am

Hi Folks,

I have 450 routerboard, about 1 year old, and it appears to have died! The symptoms are that when first powered up the blue LED comes on for about half a second, and then goes out. The unit is totally unresponsive. I have tried 3 different power supplies.

Anyone else had this problem. Any ideas how I might repair it (even temporarily, long enough to down load the config!)?

As always grateful for any help

rgds
Jim Heck
Jim Heck
 
QpoX
Member
Member
Posts: 387
Joined: Mon Mar 24, 2008 7:42 pm
Location: Lemvig, Denmark

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Fri Oct 02, 2009 1:03 am

Did you try to connect to it via serial cable?
 
JimHeck
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Thu Jun 16, 2005 7:27 pm

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Sat Oct 03, 2009 6:31 pm

Yes, I tried via the serial port, but no good.

I have compared some of the voltages on some of the ICs against a known working unit, and there are significant descrenencies on what I think are some voltage regulator ICs! :-(

rgds
Jim
Jim Heck
 
User avatar
congo
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Wed Jul 30, 2008 12:40 am
Location: Hungary

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Tue Oct 06, 2009 2:39 pm

I have 450 routerboard, about 1 year old, and it appears to have died! The symptoms are that when first powered up the blue LED comes on for about half a second, and then goes out. The unit is totally unresponsive. I have tried 3 different power supplies.
Hello Jim,

I have exactly the same problem with one of our older RB450s - old enough to be out of warranty. I took it apart, and saw three of the capacitors humped (one near the processor with the heatsink, the other two are between the internal power connector and the Ethernet ports). I just bought three new capacitors, and will try to change them soon. I hope this is the only problem.
 
JimHeck
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Thu Jun 16, 2005 7:27 pm

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Tue Oct 06, 2009 4:29 pm

Hi Congo,

How very interesting! I noticed the same thing about the caps. Pls let me know how you get on!

rgds

Jim
Jim Heck
 
User avatar
congo
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Wed Jul 30, 2008 12:40 am
Location: Hungary

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Tue Oct 06, 2009 8:26 pm

The capacitors have been changed. The local electronics shop could not give me capacitors with the same capacitance, so I bought 1000uF ones. They are also slightly bigger, but just fit into the indoor case.

The board now boots okay, I can log in, so I suppose it works perfectly. :D
 
JimHeck
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Thu Jun 16, 2005 7:27 pm

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Tue Oct 06, 2009 10:16 pm

Hi Congo,

Many congratulations, and thanks for letting me know. I am definitely going to try it, but it will be a week or so before I can. I'll let you know how I get on!

best rgds
Jim
Jim Heck
 
User avatar
congo
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Wed Jul 30, 2008 12:40 am
Location: Hungary

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Tue Oct 06, 2009 10:23 pm

Okay Jim, good luck!
 
JimHeck
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Thu Jun 16, 2005 7:27 pm

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Wed Oct 21, 2009 8:27 pm

Hi Congo,

Just to let you know that I have now replaced the same three capacitors in my 450 unit, and bingo, its repaired.

MANY thanks for the tip. I used higher working voltage caps (25v) they were taller than the originals, so now lie on their sides. Looks funny, but works fine. I also use 470 uF caps.

I wonder if anyone else has had this problem??

best rgds

Jim Heck
Jim Heck
 
rmichael
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 718
Joined: Sun Mar 08, 2009 11:00 pm

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Wed Oct 21, 2009 8:55 pm

badcaps.com
 
User avatar
congo
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Wed Jul 30, 2008 12:40 am
Location: Hungary

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Thu Oct 22, 2009 1:50 am

Nice 8)

I'd also like to know, if these are isolated issues, or some kind glitch with a particular series of RB450s - we have many of them in production, and this was the first one we sold.
 
colvinb
just joined
Posts: 2
Joined: Fri Dec 11, 2009 6:35 am

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Fri Dec 11, 2009 6:45 am

I have experienced the same failure: 3 capacitors failed (bulged with some electrolyte vented) on a RouterBoard 450 purchased about 9 months ago. The capacitors are identified on the silk screening of the PCB as C810, C830 and C706. I have about four RB 450's in use. It would be interesting to know if this is a design fault or simply a bad batch of capacitors. I have approximately 10 more RouterBoard450's in use at cilent locations. A similar thing happened with a batch of Apple Airports and Lucent RG1000s about 8 years ago - we had deployed about 50 of them and ended up bringing them all back and replacing their capacitors with higher rating ones.

At least this type of failure is easily identified and fixed.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 23180
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Fri Dec 11, 2009 3:34 pm

you should make picutes and contact the seller. they will be replaced under warranty
No answer to your question? How to write posts
 
ThewirelessPPL
just joined
Posts: 1
Joined: Sat Jan 09, 2010 6:24 pm

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Sat Jan 09, 2010 7:08 pm

I have experienced the same problem with 3 of the capacitors as stated above, same 3 too.
The current ones are 560uF and 6.3v, so would these be OK?

http://uk.rs-online.com/web/search/sear ... &R=3150237

I see that the max temperature is 105, would that be high enough?

Sorry for the newb questions and introduction, im really not familer with this forum or how they work - but came across this thread through a google search!

Thanks
 
User avatar
congo
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Wed Jul 30, 2008 12:40 am
Location: Hungary

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Wed Jan 13, 2010 12:12 am

The current ones are 560uF and 6.3v, so would these be OK?
Maybe someone with more knowledge on electronics will jump in, but I think the values are the same, so it should be safe.

Mine has been running with the replaced caps for 95 days now :)
 
Falconix
just joined
Posts: 11
Joined: Tue May 24, 2005 2:15 am
Contact:

Re: RouterBoard 450 - Harware Failure

Thu Aug 12, 2010 10:03 am

I experience the same problem, thank to this thread i opened the case of my RB450 and found out that the capacitors in the RB450 is broken after about one year run time. At first i ordered a new AC/DC adapter but before i discovered this thread. I have ordered new capacitors and will come with a report if i get them in time and can replace them.

Who is online

Users browsing this forum: jmojicavelandia, krafg and 24 guests