Community discussions

 
jandafields
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 1513
Joined: Mon Sep 19, 2005 6:12 pm

SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Tue Oct 27, 2009 6:30 pm

On Windows XP and Windows Vista, the MAC Address login to winbox works fine.

On Windows 7, when I push the ... button in winbox, the box that opens is empty, no addresses listed. If I type the address in manually, it does not connect.

If I use the IP address, winbox works perfectly. However, on new boards unconfigured, I need the MAC login to work.

Windows firewall is completely disabled, and no other programs installed are blocking it.

Can anyone confirm this?
Last edited by jandafields on Wed Nov 11, 2009 7:04 am, edited 1 time in total.
 
gmsmstr
Trainer
Trainer
Posts: 938
Joined: Fri Jun 04, 2004 2:22 am
Location: St. Louis, MO
Contact:

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Tue Oct 27, 2009 6:43 pm

Works perfectly fine on my Win7 box.
Dennis Burgess, CCIE, MCTCE, MTCNA, MCTCTE, MTCWE, MTCNIE, A+, N+, MCP, Mikrotik Certified Consultant / Trainer
Need Mikrotik Support: http://www.linktechs.net -- Link Technologies, Inc.
--- Author of "Learn RouterOS: Second Edition"
 
jandafields
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 1513
Joined: Mon Sep 19, 2005 6:12 pm

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Tue Oct 27, 2009 6:44 pm

Thanks! It must have something to do with my windows configuration or lan port, although everything is standard.
 
User avatar
hilton
Long time Member
Long time Member
Posts: 631
Joined: Thu Sep 07, 2006 5:12 pm
Location: Jozi (aka Johannesburg), South Africa

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Tue Oct 27, 2009 11:35 pm

My windows 7 RC1 does not like Winbox connecting to MAC addresses but my colleagues Win 7 (proper) behaves just fine.
Regards
Hilton
 
jandafields
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 1513
Joined: Mon Sep 19, 2005 6:12 pm

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Tue Oct 27, 2009 11:51 pm

Interesting. I have Windows 7 that was upgraded from Windows 7 RC1. Upgrading from RC1 without a complete reinstall is discouraged by Microsoft. Perhaps this is caused by that.
 
sysopj
just joined
Posts: 3
Joined: Sat Oct 24, 2009 12:09 pm
Location: Korea

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Thu Oct 29, 2009 12:20 pm

I am running Windows 7 x64 and MAC access works fine for me to.
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1689
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Fri Oct 30, 2009 8:03 am

Winbox on Win7 x64 fine here also.
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 23630
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Fri Oct 30, 2009 9:58 am

you could try to right-click it and choose 'run as administrator', although on my Win7 it works fine
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
hilton
Long time Member
Long time Member
Posts: 631
Joined: Thu Sep 07, 2006 5:12 pm
Location: Jozi (aka Johannesburg), South Africa

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Fri Oct 30, 2009 10:42 am

you could try to right-click it and choose 'run as administrator
This works partially on my Win7 RC1

It shows the MAC address but not the IP.

I'm sure when I eventually conjure up the strength to reformat it will work on normal Windows 7.
Regards
Hilton
 
CastorTroy
newbie
Posts: 28
Joined: Thu Jul 31, 2008 7:52 pm

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Fri Oct 30, 2009 8:57 pm

I just tested it on my Win7 64bit, works fine.
 
User avatar
Antixx
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 100
Joined: Mon Jun 26, 2006 9:46 am

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Sat Oct 31, 2009 1:03 am

I tested and it is work on my Win7 64bit, works fine. I think you have firewall on you system ;)
 
jandafields
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 1513
Joined: Mon Sep 19, 2005 6:12 pm

Re: Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Sat Oct 31, 2009 1:23 am

I tested and it is work on my Win7 64bit, works fine. I think you have firewall on you system ;)
"Firewall completely disabled"

I believe this may be the same reason that the other person in this thread that did not work. They were using Win7RC, and I am using Win7 that was upgraded from Win7RC.
 
jandafields
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 1513
Joined: Mon Sep 19, 2005 6:12 pm

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Wed Nov 11, 2009 7:06 am

This issue has been resolved, thanks to this older thread that had a similar problem:
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=22090

The issue is the virtual Sun Java's VirtualBox Network Interface (similiar to VMWare).

Disable that network interface, and it works perfectly!
 
User avatar
hilton
Long time Member
Long time Member
Posts: 631
Joined: Thu Sep 07, 2006 5:12 pm
Location: Jozi (aka Johannesburg), South Africa

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't work

Wed Nov 11, 2009 8:30 am

The issue is the virtual Sun Java's VirtualBox Network Interface (similiar to VMWare).

Disable that network interface, and it works perfectly!
Thanks very much, it certainly does indeed.
Regards
Hilton
 
User avatar
santababa
just joined
Posts: 22
Joined: Wed Feb 20, 2008 6:13 pm

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't w

Thu Jul 07, 2011 7:11 pm

yup, I worked for me after I disabled the virtual Sun Java's VirtualBox Network Interface!
I have win7 x64 with latest updates.

Normis, it may be a good idea to put this in wiki or some kind of stickie titled: "Winbox MAC connect issue and solutions..."
 
temuri426
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 84
Joined: Fri Apr 30, 2010 1:47 pm

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't w

Thu Jul 07, 2011 9:19 pm

hello,
virtualbox interfaces should be disabled when using mac connect from winbox, i have same problem on windows xp.. also vmware interfaces should be disables and any other virtual machines..:)
 
IsaacBG
just joined
Posts: 4
Joined: Thu Oct 11, 2007 5:20 am

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't w

Mon Aug 11, 2014 6:12 pm

:D Yes, my Winbox started working after disabling Virtual machine Ethernet interface, im running Win7 64 bit. Thanks lads
 
coylh
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 160
Joined: Tue Jul 12, 2011 12:11 am

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't w

Mon Aug 11, 2014 8:51 pm

I've always found that I have to disable all interfaces, except for the interface connected to the mikrotik, for layer 2 winbox to discover the routerboard.
 
leonset
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 256
Joined: Wed Apr 01, 2009 9:09 pm

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't w

Tue Aug 12, 2014 12:19 pm

If interface is setup to get an IP by dhcp, Windows won't pass any traffic until it gets the lease from a DHCP server... which is fast if there's a server available, but takes more than a minute if no DHCP server replies to the ip request. Set a fixed ip and problem gone.

Personally, I haven't had any issues with virtual interfaces of any kind (and I have used lots of them!) under WinXP/Win7. I haven't used Win8 enough to comment about it.
 
shura
just joined
Posts: 8
Joined: Thu Feb 06, 2014 6:35 am
Location: Ekaterinburg, Russia

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't w

Fri Jan 30, 2015 9:07 am

The same problem, windows 8.1. First I noticed that disabling of some interfaces can help, but after reboot I has the problem again (even previously disabled interface was still disabled). Then I found the solution about vmware interfaces, disabled it (in fact, only one onterface is enabled, others disabled), and it was solution within a couple of days. Now the problem returns, all unused interfaces is disabled, tried to disable firewall, antivirus, nothing helps. I can't remember, what was changed in the system. I think it could be now the "Checkpoint Smartconsole", that I need to control the standalone server...
When I researched this problem a week before, I found, that in good condition (when mac-winbox works) a few broadcast packets (то 255.255.255.255) is sent in time of pressing "...". In bad condition (mac-winbox does not work) there is no outgoing packets to 255.255.255.255. In any condition, on incoming broadcast (discovery) packet from router, its address was appear in winbox neighbor list.
Now I can see the incoming discovery packets (I see it by windump), but nothing appears in winbox.. Outgoing requests (broadcast packets by pressing "...") is absent at all.
It's hard to work without mac-winbox...
Still researching...
 
shura
just joined
Posts: 8
Joined: Thu Feb 06, 2014 6:35 am
Location: Ekaterinburg, Russia

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't w

Fri Jan 30, 2015 10:54 am

Solved! My assumption was confirmed by uninstalling CheckPoint software. After reboot, winbox become able to connect by mac-addresses.
But I still need Checkpoint Smartconsole to work, so I tried to install the SmartDashboard only, without any additional options. Mac-winbox is working; after reboot it's still working.. for now...
Also I keep disabled the virtual interfaces (vmware).
 
ivanluiz
just joined
Posts: 2
Joined: Thu Oct 08, 2015 1:01 am

Re: SOLVED! Winbox on Windows-7 using MAC Address doesn't w

Tue Oct 20, 2015 9:33 pm

In my case , the problem was the YAC antivirus installed. Disables it was not enough . I had to uninstall .

Who is online

Users browsing this forum: npero, tricksol and 70 guests