Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24713
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

RouterOS v4.3 released

Wed Nov 25, 2009 12:46 pm

What's new in 4.3:

*) API - fixed possible crash when running concurrent commands;
*) console - fixed logging commands: 'warning', 'error' and 'debug' were
all using 'info' topic;
*) bgp - added routing-table configuration option for instances;
*) bgp - added 'as-override' and 'passive' configuration options for peers;
*) bgp - added support for Site of Origin extended communities;
*) bgp - fixed some network issues;
*) ospf - fixed problem: when last neighbor on multi-access interface disappeared,
incorrect RouterLSA was generated on designated router;
*) metarouter - allow to specify metarouter's memory size when importing image;
*) firewall - added 'routing-table' matcher;
*) fixed problem - e1000 driver did not work in virtual machines;

http://www.mikrotik.com/download.html
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8465
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Wed Nov 25, 2009 3:31 pm

*) firewall - added 'routing-table' matcher;
yahooo! =) any docs?
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
gbh
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Mon Dec 08, 2008 1:05 am

Re: RouterOS v4.3 released

Wed Nov 25, 2009 4:05 pm

ok, just installed 4.3 on a 433uah and it basically turned two of the interface into "ghost interfaces" (everything looks normal, no traffic going over them)
downgraded back to 4.2 and all good again

Just an FYI
 
[a]
Trainer
Trainer
Posts: 21
Joined: Wed Aug 31, 2005 3:19 pm
Location: Jakarta, Indonesia
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Wed Nov 25, 2009 4:14 pm

*) firewall - added 'routing-table' matcher;
yahooo! =) any docs?
this should be an interesting add on....any wiki or docs anyone ?
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8465
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Wed Nov 25, 2009 7:41 pm

this should be an interesting add on....any wiki or docs anyone ?
actually, it was my feature request :) this function should check, whether ip address have a route in selected routing table... but seems like it can only check dst-address... what about src?
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
nz_monkey
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1887
Joined: Mon Jan 14, 2008 1:53 pm
Location: Over the Rainbow
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Wed Nov 25, 2009 11:08 pm

I also requested 'routing-table' matcher when talking with Sergejs at the USA mum. Thanks to Mikrotik team for adding this feature, it will make my life a lot easier.

Now I just need to implement it!
http://thebrotherswisp.com/ | Mikrotik MTCNA, MTCRE, MTCINE | Fortinet NSE7 | Extreme Networks ENA
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6624
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 8:36 am

gbh, it is very important to get more information about your configuration, we need support output file from the router in 4.3, when the problem is present. Please send file to support@mikrotik.com
We have upgraded few RB433UAH, it seems they are working fine.
 
gbh
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Mon Dec 08, 2008 1:05 am

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 11:53 am

ok no prob, I'll re upgrade tonight and generate it for you.
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6624
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 11:57 am

Thank you very much for the cooperation.
 
gbh
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Mon Dec 08, 2008 1:05 am

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 12:07 pm

my pleasure..you guys do a fantastic job and have a great product, it's the least I can do. (I am slowly replacing all my routers to MK, now up to 5).
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8465
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 1:15 pm

I also requested 'routing-table' matcher when talking with Sergejs at the USA mum.
[offtop]bwhaha, USA MUM was at September, 3-4, and my first email to support concerning this feature request was at 3th, September :D[/offtop]
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24713
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 1:42 pm

I would think you two are the same person, but I have seen you both in person :)
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6624
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 4:02 pm

[offtop]

Chupaka, nz_monkey had asked this feature on MikroTik training, which had started just 3 days before.
 
gbh
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Mon Dec 08, 2008 1:05 am

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 4:19 pm

gbh, it is very important to get more information about your configuration, we need support output file from the router in 4.3, when the problem is present. Please send file to support@mikrotik.com
We have upgraded few RB433UAH, it seems they are working fine.

sent
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8465
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 4:19 pm

:oops:
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6624
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Nov 26, 2009 4:28 pm

gbh, thank you very much for the support output file. We are working on the problem and solution for it.
 
User avatar
nz_monkey
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1887
Joined: Mon Jan 14, 2008 1:53 pm
Location: Over the Rainbow
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Fri Nov 27, 2009 12:02 am

Chupaka, Great minds think alike!

I have a good idea of how this new "routing-table" works, and how to implement it, but it would be great if Mikrotik support could put some notes in the wiki describing this new feature, I see there is a note on the BGP wiki page but but it would be good to have a description on the filter page as well as info on how the "routing-table" works inside RouterOS logically...

Again, thanks for the great work Mikrotik.
http://thebrotherswisp.com/ | Mikrotik MTCNA, MTCRE, MTCINE | Fortinet NSE7 | Extreme Networks ENA
 
Muqatil
Trainer
Trainer
Posts: 574
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:03 pm
Location: London - UK
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Fri Nov 27, 2009 12:24 am

I would think you two are the same person, but I have seen you both in person :)
Is nz_monkey with a strange hair look too? :lol:
Renato Bernardi

skype: medtech5
 
User avatar
NAB
Trainer
Trainer
Posts: 515
Joined: Tue Feb 10, 2009 4:08 pm
Location: UK
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Fri Nov 27, 2009 1:12 pm

Disaster.

We have a number of RB750s which have upgraded from 3.29 to 4.2 with no problems at all.

Upgrading a 750 from 3.29 to 4.3 bricked the 750 :-(

About to try a netinstall.
 
User avatar
NAB
Trainer
Trainer
Posts: 515
Joined: Tue Feb 10, 2009 4:08 pm
Location: UK
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Fri Nov 27, 2009 2:07 pm

Tried a reset first and that cured it. Strange.
 
xezen
Long time Member
Long time Member
Posts: 628
Joined: Fri May 30, 2008 10:23 am
Location: South Africa

Re: RouterOS v4.3 released

Fri Nov 27, 2009 2:47 pm

when will refman4.0.pdf will be avalable


or upgrade documentation will be avalable
If i dont No Ask someone That Does!
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24713
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v4.3 released

Fri Nov 27, 2009 3:23 pm

when will refman4.0.pdf will be avalable


or upgrade documentation will be avalable
:evil: :evil: :evil:


http://wiki.mikrotik.com/wiki/Category:Manual
No answer to your question? How to write posts
 
Stanislav Hrncir
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Sat Aug 04, 2007 7:35 pm
Location: CZ
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Fri Nov 27, 2009 9:42 pm

when i upgraded 411AH 1st reboot fine and working.. in second reboot router crashed and not responding by any interface
 
rnoguera
just joined
Posts: 10
Joined: Thu Nov 19, 2009 12:23 pm

Re: RouterOS v4.3 released

Sat Nov 28, 2009 6:20 pm

ok, just installed 4.3 on a 433uah and it basically turned two of the interface into "ghost interfaces" (everything looks normal, no traffic going over them)
downgraded back to 4.2 and all good again

Just an FYI
Same model, same problem and same solution.
 
brotherdust
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 115
Joined: Tue Jun 05, 2007 1:31 am

Re: RouterOS v4.3 released

Mon Nov 30, 2009 9:33 am

Is anyone else having trouble with their OSPF routers not passing traffic after an interface goes up and down? A reboot fixes this, but it's pretty annoying to have to log in via MAC-Telnet every time I want to upgrade firmware on an adjacent router.
 
brotherdust
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 115
Joined: Tue Jun 05, 2007 1:31 am

Re: RouterOS v4.3 released

Mon Nov 30, 2009 10:28 am

Also, in the process of upgrading ~20 or so wireless bridges to 4.3, one of them lost their license. I'm not really sure how. But when I attempt the license update I get: "failed: the key is upgraded and have changed software ID!"
Any thoughts?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24713
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v4.3 released

Mon Nov 30, 2009 10:33 am

You should email support with your current Supout.rif file, and they will check why it says that.
No answer to your question? How to write posts
 
xezen
Long time Member
Long time Member
Posts: 628
Joined: Fri May 30, 2008 10:23 am
Location: South Africa

Re: RouterOS v4.3 released

Mon Nov 30, 2009 12:31 pm

when will refman4.0.pdf will be avalable


or upgrade documentation will be avalable
:evil: :evil: :evil:


http://wiki.mikrotik.com/wiki/Category:Manual
oh sorry didnt see that 1 thanks
If i dont No Ask someone That Does!
 
bdronka
just joined
Posts: 4
Joined: Mon Nov 30, 2009 12:37 pm
Location: Poland

Re: RouterOS v4.3 released

Mon Nov 30, 2009 12:41 pm

I upgrade from 3.30 to 4.30.
I have problem with this version because link are disconnect.
 
xezen
Long time Member
Long time Member
Posts: 628
Joined: Fri May 30, 2008 10:23 am
Location: South Africa

Re: RouterOS v4.3 released

Mon Nov 30, 2009 3:54 pm

dont you mean 3.30 to 4.3???? :lol:
If i dont No Ask someone That Does!
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v4.3 released

Tue Dec 01, 2009 12:38 pm

what link, did that happen right away after upgrade or 3 days later? Did you upgrade your license?
 
bdronka
just joined
Posts: 4
Joined: Mon Nov 30, 2009 12:37 pm
Location: Poland

Re: RouterOS v4.3 released

Tue Dec 01, 2009 1:07 pm

on begining sorry for my english

yes, on begining I upgrade licenses and firmware on all my board rbxx,
next upgdade MT from 3.28 to 4.3.

configuration my link:
2xRB433AH
card: R5H
ap bridge --1km-- station wds
enable nstreme
enable polling
framer policy: best fit
framer limit: 4000
link ccq: 95-100%/95-100%
tr/rx rate: 54Mbps/54Mbps

link are disconnect every 10-15 minutes,
when I make Bandwidth test, link are disconnect every 20-30 s.
result bandwidth test is tx/rx ~22Mbps/22Mbps (when link work)

when I was downgrade MT from 4.3 to 3.30 my problem with disconnect link was gone.
 
User avatar
ZoemDoef
just joined
Posts: 23
Joined: Fri Oct 20, 2006 11:02 am
Location: South Africa

Re: RouterOS v4.3 released

Wed Dec 02, 2009 12:09 pm

I upgrade from 3.30 to 4.30.
I have problem with this version because link are disconnect.

We are experiencing the same problem, also turbo mode very unstable.
Also suspect nstreme to be problematic.
 
bdronka
just joined
Posts: 4
Joined: Mon Nov 30, 2009 12:37 pm
Location: Poland

Re: RouterOS v4.3 released

Wed Dec 02, 2009 1:42 pm

You have right, when I was turn off nstreme, link work good, under 5GHz and 5GHz-turbo.

In my opinion, nstreme in MT4.3 have bug!
 
BobcatGuy
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 238
Joined: Thu Apr 19, 2007 7:41 am

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Dec 03, 2009 2:34 am

May Be a BUG, but I have only noticed this in 4.X releases. On some random ( or seems random ) time, the NAtting does not work,, IE I can access all devices on my LAN side bridge, and the other Brdige for WAN, which has ether 2 as cable conenction, and Ether 3 as Voip phone ( So voip gets public IP) Basically two bridges on the 493AH, and Nat from my subnet to the WAN - Bridge.

WAN side bridge works, and LAN side bridge two, just no NAT between them. ( rule in place, just stops functioning)
I try to reboot, via winbox, and it reboots, but, same issue, No internet connectivity from LAN bridge side.

I have even restored a backup file, and same issue, what seems to fix this is a actual SHUTDOWN, then unplug power and power up again. This has happened to me about 5 times so its difficult to pinpoint where the problem was. The last one, an upgrade from 4.1 to 4.3 stopped nat right after the reboot/install Combined package. restore of a backup file did not fix it, ( backup was made via ver 4.1 ) Only power cycle device worked, other times restoring the backup and after boot fixed it.

Wierd.. Will post more detail if it happens again.


Come to think of it, I thonk this happened on ver 3.28 - 3.30. Thought it was an ISP issue, but then the tech was actually smarter then me, he said, but you said you are calling from a VOIP phone.... Ahhh Yes, so I guess Internet works.. Lan side activity works, but No NAT translation.

I do however, which I hope is not the issue, have two NAT rules for two subnets. IE Ether 1 has ip range 192.168.17.0/24 Out Interface is Bridge - WAN, where as my Lan side Ethers 4 - 9 are on Bridge - LAN and out interface is Bridge - WAN Will two rules witht he same out interface cuase this issue?
 
Torin
just joined
Posts: 4
Joined: Fri Jun 01, 2007 6:17 pm

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Dec 03, 2009 3:09 pm

Hi
I'm install 4.3 in alix and rb433
Work...
But...
I'm use scan, freq usage, align and .... !!!!

ERROR:scan/freq-monitor no running :(

Wat's wrong !!!!

Torin
 
User avatar
Letni
Member
Member
Posts: 375
Joined: Tue Dec 05, 2006 5:16 am
Location: South Carolina

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Dec 03, 2009 11:06 pm

Anyone try 4.3 on RB411 w/ R52n at 2Ghz 5Mhz? I would love to know if it continually reboots on you. *SIGH*

-Louis
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3441
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: RouterOS v4.3 released

Mon Dec 07, 2009 1:52 pm

Anyone try 4.3 on RB411 w/ R52n at 2Ghz 5Mhz? I would love to know if it continually reboots on you. *SIGH*

-Louis
this is a know issue, it gives kernel panic when you set an N card to 5mhz channel. Currently we haven't figured out how to fix the small channel suppport for the RouterOS.
 
Silale
just joined
Posts: 13
Joined: Mon Jul 28, 2008 3:02 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Dec 10, 2009 1:24 am

Model RB433AH - and same problem with 2 ethernet cards, on 3.30 all 3 interfaces work fine, on 4.3 - work only ether1, ether2 and ether3 don't work at all. Outgoing traffic is, incoming - no. Configuration - restored default config.
Wireless N ( R52N ) card work trought bridge fine (v4.3), registration table ratio : 300-HT/54 signal strength -47 -50 , on second end - Windows 7 pc with R52N card too, all fine.
 
rmichael
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 718
Joined: Sun Mar 08, 2009 11:00 pm

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Dec 10, 2009 1:57 am

Model RB433AH - and same problem with 2 ethernet cards, on 3.30 all 3 interfaces work fine, on 4.3 - work only ether1, ether2 and ether3 don't work at all. Outgoing traffic is, incoming - no. Configuration - restored default config.
Wireless N ( R52N ) card work trought bridge fine (v4.3), registration table ratio : 300-HT/54 signal strength -47 -50 , on second end - Windows 7 pc with R52N card too, all fine.
That is known issue with RB433 models using ICPlus175D switch chip.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8465
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Dec 10, 2009 1:24 pm

yep, wait for 4.4
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
hedele
Member
Member
Posts: 338
Joined: Tue Feb 24, 2009 11:23 pm

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Dec 10, 2009 6:34 pm

I still think it's cool that new routeros versions come out and whole routerboard platforms seize to work.
Don't you guys test new routeros versions on the boards? How can someone NOT notice if several ethernet port groups don't work?

Thank god I'm not using auto update...
As much as I like RouterOS and the Mikrotik Routerboards, but something like that just should not happen.
It's not like there are 100s of different routerboards out there.

It's totally understandable if new RouterOS versions kill certain hardware combinations on x86, you can't have every single piece of x86 hardware,
but the obvious reason to buy Routerboards is exactly that one would reckon that RouterOS is tested there...

So, enough ranting :) Keep up the improvements otherwise! Some very useful features in this revision.
 
lukef
newbie
Posts: 35
Joined: Mon Jul 07, 2008 4:48 am

Re: RouterOS v4.3 released

Fri Dec 11, 2009 7:24 am

Hi Guys
I setup a test environment inside today between two alix outdoor aps. It seems the 4.3 Nsteam is really buggy. If i enable nstreme and setup the bandwidth test between two end points the link is up and down every 30 seconds. Remove nstreme and it is stable.
 
BobcatGuy
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 238
Joined: Thu Apr 19, 2007 7:41 am

Re: RouterOS v4.3 released

Tue Dec 15, 2009 8:24 am

I have a issue....

I upgraded a RB 153 from 4.2, which was working fine, to 4.3, which rebooted, worked fine.. I manually rebooted via system reboot after its uptime was about 1 week. After this the board has not connected via wireless to the AP, and will not show up with winbox on any of the ethernet ports. IE the scan does not show up with any MAC address, and the board does not assign IP addresses. A Scan from the AP that it is supposed to connect to does not show any wireless MAC for the wireless card in the 153.

Yes, I know, running 4.X on a RB 153 probably wasn't the best choice, but it worked... Any idea on what I can try, other then going out in the freezing cold, on the roof with snow hopeing that I dont slide off and break a leg.. This is when I wish I ran another cable for the serial port!
 
cubates
just joined
Posts: 3
Joined: Wed Dec 16, 2009 9:43 am

Re: RouterOS v4.3 released

Wed Dec 16, 2009 9:50 am

Hi,

I have same problem with ethernet not working properly after upgrading to 4.3. The problem is that ethernet connection (at least ether1) drops suddenly for 1 or 2 seconds and then it works again for 3 or 4 seconds. I've tried to change cable with no success.

Where can I download 4.2 now? Waiting for 4.4 to be alive is not a solution.

Thanks.
 
User avatar
hilton
Long time Member
Long time Member
Posts: 635
Joined: Thu Sep 07, 2006 5:12 pm
Location: Jozi (aka Johannesburg), South Africa

Re: RouterOS v4.3 released

Wed Dec 16, 2009 12:19 pm


Where can I download 4.2 now? Waiting for 4.4 to be alive is not a solution.

Thanks.
http://66.228.113.58/all_packages-mipsbe-4.2.zip
Regards
Hilton
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2321
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: RouterOS v4.3 released

Thu Dec 17, 2009 5:48 pm

I have a issue....
I upgraded a RB 153 from 4.2, which was working fine, to 4.3, which rebooted, worked fine.. I manually rebooted via system reboot after its uptime was about 1 week. After this the board has not connected via wireless to the AP, and will not show up with winbox on any of the ethernet ports. IE the scan does not show up with any MAC address, and the board does not assign IP addresses. A Scan from the AP that it is supposed to connect to does not show any wireless MAC for the wireless card in the 153.
Yes, I know, running 4.X on a RB 153 probably wasn't the best choice, but it worked... Any idea on what I can try, other then going out in the freezing cold, on the roof with snow hopeing that I dont slide off and break a leg.. This is when I wish I ran another cable for the serial port!
I have the same issue witch RB532 R3 !!
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
BobcatGuy
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 238
Joined: Thu Apr 19, 2007 7:41 am

Re: RouterOS v4.3 released

Fri Dec 18, 2009 2:12 am

Same issue, as in, board locking up, or having to go on the snow covered roof to get it off? ( The board that is :-) )

Who is online

Users browsing this forum: N2B, sistelec and 86 guests