Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
omidkosari
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 634
Joined: Fri Sep 01, 2006 4:18 pm
Location: Iran , Karaj
Contact:

RouterOS RADIUS client timeout (PPPOE + PCQ)

Sun Jan 10, 2010 1:08 pm

Hello,

I have a very strange problem .
The mikrotik and radius server are in same subnet and same switch . they have fine networking with each other without any timeout . pings are <1ms . the problem is sometimes the mikrotik radius client shows a lot of timeouts in less than a second for example the radius timeout counter grows by 500 or even more in less than a second.

What i did to solve the problem?
first i thought the problem is radius server software because the network between mikrotik server and radius server was fine. so i have added two other mikrotik systems in that network with same config and some pppoe users connected to mikrotik1,some connected to mikrotik2 and some to mikrotik3and all of them authenticated by same radius server.
I have seen that some times mikrotik1 had timeouts but 2 and 3 did not . this timeouts randomly changed between those 3 mikrotiks. so i found there is a problem in mikrotik.
with a lot of try and false i have found that the problem only occurs on mikrotiks which have PPPOE users with PCQ queue type and NOT ALWAYS.
now i have mikrotik 1 and 2 WOTHOUT PCQ and they have less than 40 timeouts for 2 weeks.and i have mikrotik3 with PPPOE clients with PCQ and i have more than 15000 timeouts in 2 days !!!!!

NOTE : The mikrotik1 has excatly same config before . just i have connected my PPPOE PCQ clients to mikrotiks3.
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6624
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS RADIUS client timeout (PPPOE + PCQ)

Mon Jan 11, 2010 4:12 pm

What about timeout configuration? Does it work with 300ms?
 
User avatar
omidkosari
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 634
Joined: Fri Sep 01, 2006 4:18 pm
Location: Iran , Karaj
Contact:

Re: RouterOS RADIUS client timeout (PPPOE + PCQ)

Mon Jan 11, 2010 7:05 pm

I have tested 300 ms till now . but unfortunately the problem still occurs . right when radius timeouts , some winbox menus freezes . i have sent you another supout.
 
User avatar
omidkosari
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 634
Joined: Fri Sep 01, 2006 4:18 pm
Location: Iran , Karaj
Contact:

Re: RouterOS RADIUS client timeout (PPPOE + PCQ)

Tue Jan 12, 2010 8:33 am

The router completely crashed at 11 PM :shock: . The only way was RESET by key . Problem goes more complex .
Lets assume the problem is not from mikrotik BUG and it caused by my radius server . if my radius server has problem (assuming) and for example did not answer any request , can it completely crash mikrotik router ?!
 
fatty
just joined
Posts: 6
Joined: Mon Dec 28, 2009 6:57 pm

Re: RouterOS RADIUS client timeout (PPPOE + PCQ)

Wed Jan 13, 2010 3:05 pm

ROS version ?
 
User avatar
omidkosari
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 634
Joined: Fri Sep 01, 2006 4:18 pm
Location: Iran , Karaj
Contact:

Re: RouterOS RADIUS client timeout (PPPOE + PCQ)

Thu Jan 14, 2010 9:41 pm

ROS version 4.4

Who is online

Users browsing this forum: saambd, sagatiger, Ubersonic and 185 guests