Community discussions

 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24077
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 12:03 pm

What's new in 4.10 (2010-May-28 13:59):
*) added support for ethernet switch configuration in WinBox;
*) allow to configure 11n wireless rate tx powers in WinBox;
*) dhcp server - show non-printable option 82 agent-circuit-id and
agent-remote-id values in hexadecimal notation also in winbox;
*) api - fixed '/ip/route/print', was not showing '.id' values;
*) console - fixed printing of OID values;
*) lcd - added support for AX89063
http://www.mikrotik.com/download/router ... 10.torrent

for all RB800, RB1000, RB1100 please UPGRADE THE BOOTLOADER. This is very important, as it fixes some random memory issues. New bootloaders are on http://www.routerboard.com or as usual - simply type "/system routerboard upgrade" with the new v4.10 installed
No answer to your question? How to write posts
 
huntah
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 263
Joined: Tue Sep 09, 2008 3:24 pm

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 2:25 pm

Have you made any changes for MAC-Telnet?
In winbox it always losses focus on the telnet window (goes to another windows, for example log or interfaces...).
Tested on RB433 with Winbox.exe 2.2.16

Also I would like to know if there is any differences in BRIDGE interface (see my post http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=42053)
Now I can confirm it works ok on 3.30 and is broken on 4.9.

Huntah
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24077
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 2:28 pm

did you report this bug and get confirmation that it will be fixed in v4.10? please tell me the ticket number and I will check
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8292
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 2:44 pm

yahooo! NetFlow v5 sequence_number is fixed! why didn't mention in changelog? =)
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1717
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 2:47 pm

It probably was intended as surprise specially for you :)
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
huntah
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 263
Joined: Tue Sep 09, 2008 3:24 pm

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 2:54 pm

Normis:
I will send the support email in coulo of hours just to check if it is fixed in 4.10..
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8292
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 3:06 pm

It probably was intended as surprise specially for you :)
I know people who want to switch from v3 to v4 right after NF sequence number will be fixed )) how should they get to know that if it's not mentioned in changelog? =)

also, as for NetFlow v9 - incorrect Data FlowSet Length (with some garbage padding) is fixed too. I hope NetFlow v9 sequence number will be fixed soon - it's still broken =)
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6615
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 3:09 pm

Nice to hear that Netflow5/Netflow9 are working better now.
Chupaka, please send report to support about sequence number in v9, we will see what we can do about it.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8292
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 3:28 pm

huh, I almost answered that Sergejs know about that broblem, and then I saw that it's you :D

personal thanks to you for v5 fix )) I'll write a bit later about v9...
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
mandrade
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 104
Joined: Fri Sep 08, 2006 12:35 pm
Location: Brazil
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 3:46 pm

And the BIG BUG of wireless link instability involving NSTREAME+Bridge+V4.x ??? anyone tested??? finally sloved??? V4.x finally usable???

BR
 
User avatar
martini
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 296
Joined: Tue Dec 21, 2004 12:13 am

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 4:37 pm

And many thanks for finally working netflow v5 from mee !! ))) :D
 
rmichael
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 718
Joined: Sun Mar 08, 2009 11:00 pm

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 8:10 pm

And the BIG BUG of wireless link instability involving NSTREAME+Bridge+V4.x ??? anyone tested??? finally sloved??? V4.x finally usable???

BR
My tests show incremental improvement (nstreme;WDS;XR9;PtMP) 4.5->4.9 (no extensive pocket loss in logs;still requires to choose datarates)->4.10 (SNR signal weaker -by 3dB- for some reason but link seems stable and works- so far- with data rates set to default)

UPDATE:
I decided to revert back to 4.9 since I don't see immediate benefit in my tests and 3dB signal loss bothers me.
Last edited by rmichael on Thu Jun 03, 2010 10:27 am, edited 4 times in total.
 
Lupin
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 264
Joined: Mon Feb 16, 2009 10:22 pm
Location: Italy

Re: RouterOS v4.10 released

Mon May 31, 2010 8:50 pm

lcd - added support for AX89063
any link with image/details examples?
 
User avatar
marsark
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 138
Joined: Mon Jul 20, 2009 4:02 pm
Location: Prague, Czech Republic

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 01, 2010 1:39 am

I looks like the IPv6 Router Advertisement on bridge bug has been fixed. Now running ROS 4.10 on RB433AH and it seems that RA packets are being sent as expected. So I let it more time.
 
wispwest
Member
Member
Posts: 477
Joined: Tue May 19, 2009 3:48 am

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 01, 2010 1:50 am

Does this mean we can "manually" select the high-TX power rates on the SR71-15 cards? I heard that could damage it if you go higher than the defaulted rates....
 
User avatar
marsark
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 138
Joined: Mon Jul 20, 2009 4:02 pm
Location: Prague, Czech Republic

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 01, 2010 7:19 pm

IPv6 Router Advertisement is still broken in ROS 4.10. It worked only for a few hours. Than failed again.
Jun  1 08:19:40 r4bu110 radvd,debug: radvd: sending Router Advertisement on br0
Jun  1 08:22:06 r4bu110 radvd,debug: radvd: sending Router Advertisement on br0
Jun  1 08:26:44 r4bu110 radvd,debug: radvd: sending Router Advertisement on br0
Jun  1 08:30:00 r4bu110 system,info: device changed by admin
Jun  1 08:30:02 r4bu110 radvd,debug: radvd: sending Router Advertisement on br0
Jun  1 08:30:02 r4bu110 radvd,debug: radvd: adding link-layer address option, mac-address=10:10:10:3D:2B:F9
Jun  1 08:30:02 r4bu110 radvd,debug: radvd: adding prefix=2001:470:1f0b:127d::/64
Jun  1 08:30:02 r4bu110 radvd,debug: radvd: sendmsg failed on br0 (fe80::20b:6bff:fedd:3463): Invalid argument
Jun  1 08:33:45 r4bu110 radvd,debug: radvd: sending Router Advertisement on br0
Jun  1 08:37:51 r4bu110 radvd,debug: radvd: sending Router Advertisement on br0
At 8.30 wifi card has been enabled by scheduler. Log claims that RA has been sent, but it isn't true.

MikroTik guys, please again, fix it.

Update: RA stops to work when my ath0 device is enabled and part of the br0.
Last edited by marsark on Wed Jun 02, 2010 12:07 pm, edited 2 times in total.
 
User avatar
martini
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 296
Joined: Tue Dec 21, 2004 12:13 am

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 01, 2010 7:27 pm

when will be released v5 beta with netflow v5 fix ???
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6615
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 02, 2010 7:59 am

martini, the fix will be included to 5.0beta3, we are working on this version, there is no any specific date available.
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 02, 2010 8:43 am

marsark are there any other interfaces and how many in that bridge?
 
User avatar
marsark
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 138
Joined: Mon Jul 20, 2009 4:02 pm
Location: Prague, Czech Republic

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 02, 2010 11:13 am

Hi janisk,

Configuration look like this br0 = ath0 + eth1 + eth2, where br0 is local LAN and eth0 is WAN interface. There is a NAT between LAN and WAN. ath0 is Wistron CM9 WiFi card which is disabled by scheduler script at 23.30 and enabled at 8.30.

I described this issue in more detail in this thread:
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=38166

Any ideas? Thanks in advance.
 
User avatar
mandrade
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 104
Joined: Fri Sep 08, 2006 12:35 pm
Location: Brazil
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 02, 2010 1:23 pm

And the BIG BUG of wireless link instability involving NSTREAME+Bridge+V4.x ??? anyone tested??? finally sloved??? V4.x finally usable???

BR
My tests show incremental improvement (nstreme;WDS;XR9;PtMP) 4.5->4.9 (no extensive pocket loss in logs;still requires to choose datarates)->4.10 (SNR signal weaker -by 3dB- for some reason but link seems stable and works- so far- with data rates set to default)

UPDATE:
I decided to revert back to 4.9 since I don't see immediate benefit in my tests and 3dB signal loss bothers me.

hhuummm good news... no more extensive data loss.... i will do same tests with PtP;Bridge;nstreme to see the results and see IF 4.x is finally usable and finally i can abandon the really stable version 3.30....

BR
 
Stanislav Hrncir
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Sat Aug 04, 2007 7:35 pm
Location: CZ
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 02, 2010 4:57 pm

Getting temperature of RB-800 via snmp isnt working for me, system health print right values,but via snmp i can get only voltage value or fan, temperature value is still -2437
 
User avatar
NetworkPro
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1369
Joined: Mon Jan 05, 2009 6:23 pm
Location: Worldwide
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 02, 2010 8:27 pm

It probably was intended as surprise specially for you :)

AHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHA AHAHAHAHHAHAHAHA I AM LAUGHING REALLY REALLY OUT LOUD MATE !!! JHAHAHAHAH

I've got a tear in my eye :'')
wiki.mikrotik.com/wiki/NetworkPro_on_Quality_of_Service
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8292
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 02, 2010 10:35 pm

yep, his humor sometimes kills me totally )) in good sense :D
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
bintang
newbie
Posts: 32
Joined: Tue Jan 15, 2008 2:12 pm

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 08, 2010 7:13 am

Whether ROS.4.10 already support Huawei EM660 (EVDO miniPCI-E) ??
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6615
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 08, 2010 9:13 am

I do not see the report or request from you, that this device should be supported at MikroTik RouterOS 4.10.
If you have this card in stock and want to see support for it in the next RouterOS version, contact us with attached support output file, which is generated when card is plugged in.
 
bintang
newbie
Posts: 32
Joined: Tue Jan 15, 2008 2:12 pm

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 08, 2010 4:27 pm

I do not see the report or request from you, that this device should be supported at MikroTik RouterOS 4.10.
If you have this card in stock and want to see support for it in the next RouterOS version, contact us with attached support output file, which is generated when card is plugged in.
ok.
 
bintang
newbie
Posts: 32
Joined: Tue Jan 15, 2008 2:12 pm

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 08, 2010 4:34 pm

how about the ZTE Modem AC2726 ?, whether mikrotik already support it?
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6615
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 09, 2010 9:12 am

If the 3G card is not listed here,
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported ... e#3G_cards
There is little chance that particular card is working.

However we may add support for the card, when you will be able to provide us with support output file/access to the router.
 
User avatar
omidkosari
Trainer
Trainer
Posts: 613
Joined: Fri Sep 01, 2006 4:18 pm
Location: Iran , Karaj
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Thu Jun 10, 2010 10:12 am

RouterOS NTP server does not reply requests after some hours router running .
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24077
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v4.10 released

Thu Jun 10, 2010 10:13 am

RouterOS NTP server does not reply requests after some hours router running .
report to support with example and description how to reproduce please
No answer to your question? How to write posts
 
ecliptixnet
just joined
Posts: 4
Joined: Tue Jan 12, 2010 10:37 pm
Location: Medical Lake, WA
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Fri Jun 11, 2010 12:31 pm

I am a fairly new user of Mikrotik and have been using the extremely stable 3.3 version. I have been aware of the v4 series for a while and even knew of the 4.5 and 4.6 releases. In fact, all of my RB400s are now coming with 4.5 installed. Excuse my ignorance, but first...why are the 4.5 and 4.6 versions removed from MK's site, and second...what is all the hype about the 4.1 when there are 4.5s and 4.6s floating out there?

Also, is it honestly worth upgrading to the 4.1 from 3.3 when v5 is just around the corner? I guess it all depends on how much of 4.1's new features you would actually use and how long of a wait it will be until v5 is solidified.

thank you for your replies.

Jeff
 
User avatar
NetworkPro
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1369
Joined: Mon Jan 05, 2009 6:23 pm
Location: Worldwide
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Fri Jun 11, 2010 2:28 pm

First of all, please go and drink a glass of cold water and open the window to let some fresh and cold air in. Version 3.3 - do you mean version 3.30 ? Because there is a huge difference from 3 to 30, OK ? And version 4.10 and 4.1 - which one do you realy mean? 10 is more than 1. In fact 1+9=10 :) OK? And 5 is less than 10, OK?

And to answer the question - if your system is working - leave it as it is - this is the IT best practice way. Of course you could check all the changelogs* up to the latest versions and you could see an addition and a fix to a feature that you are using, or you could see a new feature that you would like to use. Then you could upgrade. Carefully. If the unit you want to upgrade is far away from you and something happens to it mid-upgrade - it will be dead and you will have to go to recover it. So if that is the case - don't do it.

Usually I just upgrade (I mean update really) everything. It's my own best practice and I plan and I can take it if every one of the possible failures occur.

*Changelogs for RouterOS do not include all changes, but the major and important ones
wiki.mikrotik.com/wiki/NetworkPro_on_Quality_of_Service
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24077
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v4.10 released

Fri Jun 11, 2010 2:31 pm

4.0
4.1
4.2
4.3
4.4
4.5
4.6
4.7
4.8
4.9
4.10
4.11
No answer to your question? How to write posts
 
ecliptixnet
just joined
Posts: 4
Joined: Tue Jan 12, 2010 10:37 pm
Location: Medical Lake, WA
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Fri Jun 11, 2010 7:51 pm

Thank you both! I guess I should be reading these in binary progression as opposed to decimal. :? I was taking it as 4.10 (.1) in decimal is actually less in value than 4.5 in decimal. It makes sense that it would mean version 4 - release 10; which in fact would be much higher than version 4 - release 5.

Thank you for laying it all out. Much appreciated.

I am using 3.30 most successfully; however, there are some very peculiar things happening with about 30% of them. It is an extensive data loss issue with subscirbers who have awesome signal levels, great Ack timeouts, and great CCQs. They are just randomly disconnected due to "extensive data loss." I have tried changing a lot of options on both the AP and CPE including using the NStreme with the all MK links...all with no success. This may/may not even be a MK issue as I am using XR2s, 5s, and 9s in my APs with NS2/5 & MK+XR9 CPEs. The troubleshooting continues... :?

On a side note...anyone have a coparison of MK R52Hn's capabilities to UB's new AirMax systems? Interested in finding advantages/disadvantages of both!

Thank you all again for your clarification.

Jeff
 
User avatar
ojsa
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 181
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:53 pm
Location: Norway

Re: RouterOS v4.10 released

Fri Jun 11, 2010 9:42 pm

I took the MTCWE course a couple of weeks ago and during som testing on "management protection key" we found a bug, since the client did not disconnect with required key. The instructor said that he would report, but my question are "is this fixed in 4.10 release"
Network professional - Certified MTCNA, MTCWE MTCTCE, MTCRE, MTCUME and MTCINE. - Wiki Profile
 
User avatar
NetworkPro
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1369
Joined: Mon Jan 05, 2009 6:23 pm
Location: Worldwide
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Fri Jun 11, 2010 11:32 pm

ecliptixnet I think the differences are obvious.

And the disconnects - it could be hacker/or-just-someone-with-free-time activity, easily.
wiki.mikrotik.com/wiki/NetworkPro_on_Quality_of_Service
 
miq
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 63
Joined: Fri Nov 06, 2009 3:18 am

Re: RouterOS v4.10 released

Mon Jun 14, 2010 10:56 pm

Did are any chance to solve bug in nstreme in 4.10? I see a lot of post in this case, but any solutions from mikrotik team. I send post about it: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=42495. Now i'm doing test without nstreme - link looks stable.
 
Ozelo
Member
Member
Posts: 338
Joined: Fri Jun 02, 2006 3:56 am

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 15, 2010 2:28 pm

*) added support for ethernet switch configuration in WinBox;
Can I turn off those resources of IP175D to make it equal to IP175C through this menu?
MTCRE - 1104RE006
MTCINE - 1104INE001
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6615
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Tue Jun 15, 2010 2:40 pm

*) added support for ethernet switch configuration in WinBox

It adds configuration switch for the Winbox, as previously you can apply configuration from console only.
Ports are not added to the switch by default, isn't it?
 
User avatar
andresdrr
just joined
Posts: 1
Joined: Tue Jun 15, 2010 5:58 pm
Location: Pereira - Colombia
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 16, 2010 3:31 am

What's new in 4.10...


http://www.mikrotik.com/download/router ... 10.torrent

for all RB800, RB1000, RB1100 please UPGRADE THE BOOTLOADER. This is very important, as it fixes some random memory issues. New bootloaders are on http://www.routerboard.com or as usual - simply type "/system routerboard upgrade" with the new v4.10 installed
¿Is this download legal? :D

My equipment has the 3.30 version ¿ Can I upgrade from 3.30 to 4.10 without paying?

Thank you very much!!! :D
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24077
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 16, 2010 8:56 am

Of course it's legal, this is the only legal MikroTik forum :D
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
NetworkPro
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1369
Joined: Mon Jan 05, 2009 6:23 pm
Location: Worldwide
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 16, 2010 11:06 am

Can I upgrade from 3.30 to 4.10 without paying?
If your current license is legit - yes. Follow the procedure and upgrade.


Normis, our forum is legal too. Its not an official MT forum but its kinda better - its an authority on "ISP" for Bulgaria.
wiki.mikrotik.com/wiki/NetworkPro_on_Quality_of_Service
 
Ozelo
Member
Member
Posts: 338
Joined: Fri Jun 02, 2006 3:56 am

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 16, 2010 6:12 pm

It adds configuration switch for the Winbox, as previously you can apply configuration from console only.
Ports are not added to the switch by default, isn't it?
I mean, to be able to use 65535B packet size. See http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=40743 The answer from support was that disabling the IP175D features would not bring any benefits other than be able to use 65535B packet size and I suggested to put it configurable somewhere via console/winbox. But I guess this release implementation does not sort this out.
MTCRE - 1104RE006
MTCINE - 1104INE001
 
frontiersteve
newbie
Posts: 37
Joined: Fri Sep 26, 2008 1:17 am

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 16, 2010 9:51 pm

I would like to comment on this latest release. I have been fairly impressed with what 4.10 has done for my pair of 802.11n nstream ptp links. I also have recently deployed a 5GHz sector and am running v4.10 with 5 clients and counting with good quality, throughput etc.. On the other hand I have a tower with 3 2.4 sectors on three non overlapping 120 deg 20MHz channels and could not get stable connections/speeds/CCQs on even the very short range customers. Downgrading to 3.30 was the quick fix to this problem. I'm not sure what was causing this, but as this was a production environment I didn't have time to futz with it.
 
User avatar
NetworkPro
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1369
Joined: Mon Jan 05, 2009 6:23 pm
Location: Worldwide
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Wed Jun 16, 2010 10:04 pm

Futz. I am not pleased to hear about bad news and problems. Futz futz :)

You should try (please do) again 4.10 with reset wireelss settings, and re-configured aonly the basic things like channel and SSID and whats needed for the clients to connect. From there, if results still are poor - try setting a manual distance/ack-timeout.

Don't give up on finding the truth. Do the tests at night if you have to.
wiki.mikrotik.com/wiki/NetworkPro_on_Quality_of_Service
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6615
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: RouterOS v4.10 released

Thu Jun 17, 2010 11:56 am

Ozelo, no this feature is not implemented.
 
kirshteins
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 592
Joined: Tue Dec 02, 2008 10:55 am

Re: RouterOS v4.10 released

Thu Jun 17, 2010 12:13 pm

I mean, to be able to use 65535B packet size. See http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=40743 The answer from support was that disabling the IP175D features would not bring any benefits other than be able to use 65535B packet size and I suggested to put it configurable somewhere via console/winbox. But I guess this release implementation does not sort this out.
Unfortunately these features can only be disabled by hardware modification.
 
vanich
just joined
Posts: 5
Joined: Fri Jun 18, 2010 12:32 pm

Re: RouterOS v4.10 released

Fri Jun 18, 2010 12:43 pm

Hi

I just installed v4.10 to 411AH and 433 link - and finally I've got n-stream working at list accessible.
It was huge headache for me.
We will see what will happens at the evening when maximum users on-line, but hopefully it will works ))
 
makstex
newbie
Posts: 46
Joined: Fri Mar 27, 2009 6:31 am

Re: RouterOS v4.10 released

Fri Jun 18, 2010 1:03 pm

v4.10 Indicates an incorrect voltage.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 57 guests