Community discussions

 
User avatar
NAB
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 503
Joined: Tue Feb 10, 2009 4:08 pm
Location: UK
Contact:

RB1100 bandwidth test over L2TP link - problems

Mon Jun 14, 2010 1:08 pm

Hi,

I have a RB1100 (ROS 4.10) with several ROS clients (ROS 5.0b2, ROS 4.5, ROS 4.10) connected over unencrypted L2TP links.

When I run a bandwidth test on the RB1100 against one of the clients (any one of them), UDP works absolutely fine, but using TCP causes all sorts of problems....

1 - The CPU on the RB1100 jumps to 100%
2 - The RB1100 becomes very slow to respond on all ethernet interfaces (not just the one the L2TP tunnel is running on) and any MAC-based Winbox connections disconnect (presumably due to a timeout)
3 - After 10 to 20 seconds, the CPU returns to normal, but no data is sent over the L2TP link by the bandwidth test (although a 'ping' in a terminal window continues to work over the link)
4 - After some time (about 10 to 20 seconds), data starts transmitting again and we jump back to the top of this list with CPU at 100%. This cycle continues indefinitely.

As I said, UDP doesn't cause any problems at all, the above only happens with a TCP bandwidth test.

Any ideas anybody?
Nicholas Barnes BSc(hons)
Certified Mikrotik Consultant
Certified Mikrotik Trainer

Vitell - Asterisk, Linux and network consultants
Unofficial IRC channel: #routerboard on irc.z.je
 
doush
Long time Member
Long time Member
Posts: 625
Joined: Thu Jun 04, 2009 3:11 pm

Re: RB1100 bandwidth test over L2TP link - problems

Mon Jun 14, 2010 1:20 pm

Did you try running a bandtest from a PC instead of on the router itself ?
 
User avatar
NAB
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 503
Joined: Tue Feb 10, 2009 4:08 pm
Location: UK
Contact:

Re: RB1100 bandwidth test over L2TP link - problems

Mon Jun 14, 2010 1:23 pm

No, I haven't done that yet.
Nicholas Barnes BSc(hons)
Certified Mikrotik Consultant
Certified Mikrotik Trainer

Vitell - Asterisk, Linux and network consultants
Unofficial IRC channel: #routerboard on irc.z.je
 
User avatar
NAB
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 503
Joined: Tue Feb 10, 2009 4:08 pm
Location: UK
Contact:

Re: RB1100 bandwidth test over L2TP link - problems

Mon Jun 14, 2010 2:08 pm

Right. More information....

I have duplicated the configuration on a RB450 (ROS 3.29) and a PC (ROS 4.5) and can confirm that the same happens.

So, I am imagining that this is a side-effect of the bandwidth-test module rather than what actually happens when I load the tunnel (which I will test next).
Nicholas Barnes BSc(hons)
Certified Mikrotik Consultant
Certified Mikrotik Trainer

Vitell - Asterisk, Linux and network consultants
Unofficial IRC channel: #routerboard on irc.z.je
 
gdorm
newbie
Posts: 29
Joined: Sat Jun 12, 2010 7:14 pm
Location: Sofia,Bulgaria

Re: RB1100 bandwidth test over L2TP link - problems

Mon Jun 14, 2010 2:24 pm

There are some formulas that uses ping values and calculate link speed based on round-trip-delay!! You can try this if you feel you have some time :)

P.S. use packets with different size!
Last edited by gdorm on Mon Jun 14, 2010 2:36 pm, edited 1 time in total.
 
gdorm
newbie
Posts: 29
Joined: Sat Jun 12, 2010 7:14 pm
Location: Sofia,Bulgaria

Re: RB1100 bandwidth test over L2TP link - problems

Mon Jun 14, 2010 2:36 pm

Here you go:
(Receive Window<= buffer size * 1000)/RTT = bits/s

Keep in mind windows sucks and uses smaller buffer ( you can change this in the reg) then linux and you will get different results(better in linux) :) ! This can be seen in high latency networks such as satelites.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 97 guests