Page 1 of 1

PPPoE and throttling

Posted: Sat Sep 17, 2005 9:09 pm
by jdmarti1
I am using PPPoE to authenticate my customers. The PPPoE server is the MT, using 2.9.2. I have them setup to rate limit, but would like to use a queue to allow them to burst, is this possible? How would I do it.

Posted: Sun Sep 18, 2005 5:01 pm
by ofasa
Yes, see the manual.

Posted: Sun Sep 18, 2005 7:06 pm
by jdmarti1
You know it's pretty obvious that I needed some help. The biggest complaint I ever hear about this forum is that the answers are rtfm. If you don't want to share the information you have - why do you bother to type a reply. Either you don't really know, or you enjoy being an ass.

Posted: Sun Sep 18, 2005 7:37 pm
by ofasa
Sorry, was just trying to help! Do you use radius?

From the manual:
rate-limit (text; default: "") - rate limitation in form of rx-rate[/tx-rate] [rx-burst-rate[/tx-burst-rate] [rx-burst-threshold[/tx-burst-threshold] [rx-burst-time[/tx-burst-time]]]]. All rates are measured in bits per second, unless followed by optional 'k' suffix (kilobits per second) or 'M' suffix (megabits per second). If tx-rate is not specified, rx-rate serves as tx-rate too. The same applies for tx-burst-rate, tx-burst-threshold and tx-burst-time. If both rx-burst-threshold and tx-burst-threshold are not specified (but burst-rate is specified), rx-rate and tx-rate are used as burst thresholds. If both rx-burst-time and tx-burst-time are not specified, 1s is used as default
so rate-limit=16k 128k 64k 300 would allow them to burst to 128kbps burst threshold 64k with 16k guaranteed bandwidth they'd be allowed to burst for 300 seconds.

Posted: Mon Sep 19, 2005 3:39 am
by jdmarti1
I am using the PPPoE server in the Mikrotik. Am I going to have to build an external Radius server to do this, or can it be done using only the MT?

Posted: Mon Sep 19, 2005 10:12 am
by sergejs
you can configure rate-limit using only MikroTik RouterOS.

Posted: Tue Sep 20, 2005 10:13 am
by dannyboy
I have a question, I would like to do the same as jdmarti1, but I noticed that when I create a profile in ppp profiles it creates a simple queue for each connection, now if I double click on that simple queue I can make the burst work but once the user disconnects its back to the profile rate. Now, I dont know how hard it is to make or add the burst on the ppp profile so the people that use pppoe can right there make the busrt work by profiles used.

By the way, how would we do this right now? make busrt work with pppoe amn its profiles? Wouldnt it make two connections for the users? If possible can you give us a hand on how to make it work.

thanks,

now I will try to get some sleep!!!:)

Posted: Tue Sep 20, 2005 9:31 pm
by ofasa
RouterOS 2.9 has provision for rate-limit in ppp profiles. This will allow for bursting in the individual queues.

PPPoE and throttling

Posted: Fri Sep 23, 2005 6:32 pm
by jdmarti1
I actually found out that you can paste this:
192k/256k 256k/384k 128k/128k 30/30
In the rate limit box in Winbox. Makes it very easy. When you look at Winbox - you would not think it was an option, but it works great.