Community discussions

MUM Europe 2020
 
boardman
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 260
Joined: Fri May 28, 2004 11:10 pm
Location: Mexico
Contact:

Problem with 2.9.5 hotspot and local area shares

Wed Oct 05, 2005 7:55 pm

Hi guys,

I have setted up three mikrotik 2.9.5 boxes for three different customers that wanted hotspot access, simple configuration nothing fancy, but we are experiencing a weird behaviour on the LAN shares, we lost comunications on windows mapped drives and shares (this only happens when we enable the hotspot)

This is the scenario:

Internet <------> Mikrotik <-------> LAN
Mikrotik doing DHCP w/IP pool 192.168.0.200 - 192.168.0.254
LAN IP's 192.168.0.0/24, mikrotik LAN IP 192.168.0.254 and is the gateway for the LAN.
192.168.0.0/24 masquerade
Some IP's on the LAN are fixed in the range 192.168.0.1 thru 200
Mikrotik doing hotspot for the ip pool 192.168.0.1 thru 253, profile with transparent web-proxy enabled.
No firewall rules at all (yet)

Everything works just perfect with the hotspot disabled, after we enable the hotspot, the users have the hotspot login screen, they login without a problem and they can browse the internet, but after a little while around a couple of minutes all the windows shares and mapped drives in the LAN start to dissconnect, sometimes we are not able to ping, even in the same network.... this happens both when user is logged or not logged in to the hotspot.

There are any firewall rules, only the ones that hotspot dynamically makes.

By the way we have setted up about ten like this scenarios using 2.8.X without a problem like this.

Any help ? Ideas? Please?

Ing. Jorge Boardman
Laredonet.com - Mexico
 
boardman
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 260
Joined: Fri May 28, 2004 11:10 pm
Location: Mexico
Contact:

Looks like nobody wants to help...!!!!

Sat Oct 08, 2005 1:07 am

Looks like nobody wants to help..... or also everybody has no clue like me whats going on with 2.9....

I downgraded to 2.8.28 and now everything is working flawless...
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6621
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Mon Oct 10, 2005 8:56 am

Do you have these problems with logged in users ?
 
boardman
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 260
Joined: Fri May 28, 2004 11:10 pm
Location: Mexico
Contact:

Yes

Mon Oct 10, 2005 10:41 pm

Yes, as in text of previous message :

"....even in the same network.... this happens both when user is logged or not logged in to the hotspot....."


Best

Jorge
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6621
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Tue Oct 11, 2005 11:36 pm

yes, I understand it.
I want to know, if the problem definetly exists between two logged in HotSpot users (are the any problems with their shares)
 
boardman
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 260
Joined: Fri May 28, 2004 11:10 pm
Location: Mexico
Contact:

aja

Wed Oct 12, 2005 7:39 pm

I really dont know, we did not did that test because all the shares were on a server, and that server did not log into the hotspot.

As soon as you plug the mikrotik w/hotspot enabled into the network, all the problems start appearing.

We downgraded to 2.8 everything started to work flawless.

Thks.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24420
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Wed Oct 19, 2005 10:39 am

Set address-pool=none for hotspot server. It will disable support for any IP configuration at hotspot client, but problems with sharing should go away.
 
tkwak
newbie
Posts: 45
Joined: Thu Jan 19, 2006 5:11 pm

Re: Problem with 2.9.5 hotspot and local area shares

Thu Jan 19, 2006 5:17 pm

normis:
my company is an hotel. so i need the routeros support for any IP configuration at hotspot client.
and i have the same proble as boardman's.

DID I NEED DOWNGRADED TO 2.8
 
zhall
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 58
Joined: Fri Aug 20, 2004 6:33 pm
Location: Virginia

Wed Jan 25, 2006 9:13 pm

Set address-pool=none for hotspot server. It will disable support for any IP configuration at hotspot client, but problems with sharing should go away.
wow. crappiest work around ever.

Who is online

Users browsing this forum: digitexwireless, draid and 137 guests