Community discussions

MikroTik App
 
tomswenson
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 111
Joined: Wed Apr 13, 2005 11:17 pm

Queue PCQ doesn't seem to be working on upload

Tue Jan 18, 2011 5:11 pm

I don't know if this is because of a beta thing or something I'm doing wrong. I have a RB192 with 2 bridges running in it. I'm trying to limit users with PCQ_Upload and PCQ_Download as I have seen in tutorials. It doesn't seem to be working. The PCQ_Download has packets hitting it, but none in the upload. Here are the stats:

Stats:

[admin@Stone Creek] /queue tree> pr stats
Flags: X - disabled, I - invalid
0 name="PCQ_download" parent=global-in packet-mark=all limit-at=0 rate=5920
packet-rate=8 queued-bytes=0 queued-packets=0 bytes=27669920
packets=274532 dropped=0 lends=174875 borrows=99657 pcq-queues=16

1 name="PCQ_upload" parent=global-out packet-mark=all limit-at=0 rate=0
packet-rate=0 queued-bytes=0 queued-packets=0 bytes=0 packets=0 dropped=0
lends=0 borrows=0 pcq-queues=0


Here is the rest of the config (packet marking and queue tree and queue type):

Firewall Mangle:

/ip firewall mangle
add action=mark-packet chain=prerouting disabled=no new-packet-mark=all \
passthrough=yes


Queue Type:

add kind=pcq name=PCQ_download pcq-burst-rate=2M pcq-burst-threshold=1M \
pcq-burst-time=3m pcq-classifier=dst-address pcq-dst-address-mask=32 \
pcq-dst-address6-mask=128 pcq-limit=50 pcq-rate=1M pcq-src-address-mask=32 \
pcq-src-address6-mask=128 pcq-total-limit=2000
add kind=pcq name=PCQ_upload pcq-burst-rate=2M pcq-burst-threshold=1M \
pcq-burst-time=3m pcq-classifier=src-address pcq-dst-address-mask=32 \
pcq-dst-address6-mask=128 pcq-limit=50 pcq-rate=1M pcq-src-address-mask=32 \
pcq-src-address6-mask=128 pcq-total-limit=2000

Queue Tree:

/queue tree
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no limit-at=0 \
max-limit=0 name=PCQ_download packet-mark=all parent=global-in priority=8 \
queue=PCQ_download
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no limit-at=0 \
max-limit=0 name=PCQ_upload packet-mark=all parent=global-out priority=8 \
queue=PCQ_upload


Tom
 
prince90s
just joined
Posts: 22
Joined: Sun Jan 23, 2011 9:44 pm

Re: Queue PCQ doesn't seem to be working on upload

Tue Jan 25, 2011 7:18 pm

/ ip firewall mangle 
add chain=forward in-interface=LAN action=mark-packet new-packet-mark=upload \
passthrough=yes comment="Upload Packet" disabled=no 

Hi, TOM, I hope this is helpful to you.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], jsearcy, lsmahaffy and 148 guests