Community discussions

 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24066
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 8:46 am


What's new in 5.0rc8 (2011-Feb-01 14:03):

*) added led trigger - change leds on different events;
*) snmp - restored access to routing tables;
*) snmp - fixed memory leak for OID 1.3.6.1.2.1.25.2;
*) ipsec - added ipv6 support;
*) removed broadcast setting from ip address;
*) radv - fixed problem when wrong link local address was used
to send advertisements on bridge interface;
*) ppp - make IPv6 work again (introduced in v5.0rc7);
*) ppp - fixed problem when user re-authenticated and traffic accounting
included data from previous session;
*) fixed traffic-flow on x86-smp (could stop sending flows);
*) improved usb modem mode switching;
*) kvm - fixed problem when sometimes virtualization detection fails;
*) routing - route with recursive gateway sometimes was not selected as
active, if another inferior route with directly reachable gateway
was present;
*) bgp - removed "interface" property from bgp peer configuration, now
ipv6 link local remote address must be specified using the
"address%interface" notation;
*) added extended ethernet statistics (/interface ethernet print stats) for RB800,RB1000,RB1100,and RB7xx with AR7241 or newer cpu;
*) wireless - improved 11n compatibility;
*) wireless nv2 - added support for station-bridge mode;
*) wireless nv2 - added area support;
*) wireless - added ability to set registration-table comment using RADIUS
attribute;
*) implemented usb power-reset command on RB SXT 5HnD;
http://www.mikrotik.com/download/router ... c8.torrent

Also the #30 newsletter:

http://www.mikrotik.com/download/share/newsletter30.pdf
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
nz_monkey
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1810
Joined: Mon Jan 14, 2008 1:53 pm
Location: Straya
Contact:

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 10:23 am

RB7xx, that hints at new models coming soon ;)
http://thebrotherswisp.com/ | Mikrotik MTCNA, MTCRE, MTCINE | Fortinet FTCNA, FCNSP, FCT | Extreme Networks ENA
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24066
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 10:26 am

Or maybe simply RB750, RB750G, RB711 ?
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
nz_monkey
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1810
Joined: Mon Jan 14, 2008 1:53 pm
Location: Straya
Contact:

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 10:28 am

I am ever hopeful for new toys Normis !
http://thebrotherswisp.com/ | Mikrotik MTCNA, MTCRE, MTCINE | Fortinet FTCNA, FCNSP, FCT | Extreme Networks ENA
 
Athan
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 89
Joined: Mon May 31, 2010 2:48 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 10:52 am

Thank you guys for the LED triggers. At last I can remove all previously used and now obsolete scripts.
Let's see now how this "wireless - improved 11n compatibility" thing works in practice. Still no short GI support, though (bad, bad, bad)! :-?
Athan
 
pbr3000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Fri Jan 08, 2010 7:31 am

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 11:18 am

Bug: in nv2 mode there is not traffic in station (not wds) to bridge or ap-bridge. In station wds to bridge+wds it's ok, but i don't need wds in my scenario. Downgrade to rc7.
Last edited by pbr3000 on Thu Feb 03, 2011 11:18 am, edited 1 time in total.
 
mangust
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 224
Joined: Thu Jun 14, 2007 11:14 am

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 11:18 am

I've noticed that while using the terminal inside the winbox session and pressing tab command for command completion the behaviour is strange
e.g. /system ssh user[then pressing TAB to complete the word user=] I get 'user%'. Anyone noticed this ?
Looks like IP6 is anywhere :)
[admin@demo2.mt.lv] > /system ssh some.internet.site.name user=root
while resolving ip6: could not get answer from dns server
[admin@demo2.mt.lv] >

BUG?
Winbox (demo2.mt.lv):
PPP->Interface->PPP Scaner
"By default" shows interface "unknown"[/quote]
 
seany
newbie
Posts: 31
Joined: Fri Sep 18, 2009 1:14 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 12:02 pm

Still getting the Ethernet port flapping issue on RB750 :(

Can you guys confirm if this is software or hardware yet?
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2278
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 12:11 pm

*) *) added extended ethernet statistics (/interface ethernet print stats) for RB800,RB1000,RB1100,RB1200 and RB7xx with AR7241 or newer cpu;
What is RB1200? Thanks
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24066
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 12:26 pm

where did you get that?

it's an unreleased product codename, it was not supposed to be released.
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2278
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 12:33 pm

The first version of changelog
http://www.mikrotik.com/download/CHANGELOG_5
before it was modified
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24066
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 12:35 pm

you are very quick. it was modified not more than 30 seconds after release.
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2278
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 12:39 pm

you are very quick. it was modified not more than 30 seconds after release.
Sometimes it's good to be quick. We are looking for a new product :wink: :wink:
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
alexspils
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 174
Joined: Thu Jun 05, 2008 8:57 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 12:53 pm

what kernel version have rc8?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24066
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 12:55 pm

kernel version has no changes.
No answer to your question? How to write posts
 
alexspils
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 174
Joined: Thu Jun 05, 2008 8:57 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 1:00 pm

no change from 2.6.37?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24066
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 1:05 pm

"no" usually means "no" :)
No answer to your question? How to write posts
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3424
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 1:07 pm

Bug: in nv2 mode there is not traffic in station (not wds) to bridge or ap-bridge. In station wds to bridge+wds it's ok, but i don't need wds in my scenario. Downgrade to rc7.
please tell us more what traffic you don't see.
 
linek1980
newbie
Posts: 34
Joined: Thu Feb 03, 2011 1:39 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 1:44 pm

uldis please see Ticket#2011020366000114
 
denszs
just joined
Posts: 1
Joined: Thu Feb 03, 2011 2:40 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 2:46 pm

The traffic in vpls RouterOS v5rc8 doesn't go, in v5rc7 all is good...
 
odie
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 216
Joined: Wed Mar 23, 2005 8:31 am
Location: Austria
Contact:

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 3:38 pm

any news about the RB1200 that was mentioned in the first change-log-release.......
more cpu power then the rb 1000 ?

*) added extended ethernet statistics (/interface ethernet print stats) for RB800,RB1000,RB1100,RB1200 and RB7xx with AR7241 or newer cpu;
 
zarmbiak80
just joined
Posts: 7
Joined: Thu Feb 03, 2011 3:38 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 3:47 pm

The traffic in vpls RouterOS v5rc8 nv2 doesn't go in stations on v5rc7 everything is all right
In v5rc8 when I switch nv2 to nstream the trafic will go to the stations.
 
mars
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 228
Joined: Sun Mar 14, 2010 1:43 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 4:01 pm

nv2 for the x86 is broken
on an n link that does 70mbps we now get 360kbps with nv2
 
roadracer96
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Tue Aug 25, 2009 12:01 am

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 5:15 pm

My RB1100 IPSEC stopped working to my RB1000. Just an ipip tunnel over ipsec. Never gets a valid SA. Havent played with it too much, but it doesnt work.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3424
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 5:44 pm

The traffic in vpls RouterOS v5rc8 nv2 doesn't go in stations on v5rc7 everything is all right
In v5rc8 when I switch nv2 to nstream the trafic will go to the stations.
We found a bug in the station mode for the Nv2 protocol. Please contact the support@mikrotik.com for a test release where it is fixed or use different mode for Nv2 protocol, for example station-wds or station-bridge.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3424
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 5:46 pm

My RB1100 IPSEC stopped working to my RB1000. Just an ipip tunnel over ipsec. Never gets a valid SA. Havent played with it too much, but it doesnt work.
quick question - is the date/time on both routers correct?
 
TKITFrank
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 236
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:55 pm
Location: Sweden

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 8:00 pm

Hi,

IPSec seems to work but I saw that it took 5-7min for my NTP to sync.
Btw have a look at that CCQ... bug or feature? ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MTCNA

"I don't believe UNIX is Utopia. It's just the best set of tools around."
 
roadracer96
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Tue Aug 25, 2009 12:01 am

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 8:12 pm

My RB1100 IPSEC stopped working to my RB1000. Just an ipip tunnel over ipsec. Never gets a valid SA. Havent played with it too much, but it doesnt work.
quick question - is the date/time on both routers correct?
Didnt specifically check, but they were both set to sync via NTP to the same server. I downgraded the 1100 to 5.0rc7 and it started working again.
 
roadracer96
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Tue Aug 25, 2009 12:01 am

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 8:22 pm

Just tried it again and NTP synced right away, but no IPSEC.

IPSEc debugging showed this..

13:20:15 ipsec,debug ignore because do not listen on source address : 1.2.3.4

Where 1.2.3.4 is my wan address.


Seems suspect.

EDIT: I do have IPv6 enabled on this router. Maybe that has something to do with it?
 
pbr3000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Fri Jan 08, 2010 7:31 am

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 8:44 pm

Bug: in nv2 mode there is not traffic in station (not wds) to bridge or ap-bridge. In station wds to bridge+wds it's ok, but i don't need wds in my scenario. Downgrade to rc7.
please tell us more what traffic you don't see.
Put a simple ipv4 address in a node with station mode and ipv4 address in another node with bridge or ap-bridge. There's no ping, no traffic, nothing. Change to wds and the traffic will flow.
 
roadracer96
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Tue Aug 25, 2009 12:01 am

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 8:50 pm

Now it DID work on my RB450g via IPSEC, but that is a static IP in the router, not DHCP like my RB1100. Maybe that is the issue. IPSEC starts before the DHCP lease is there, then the IP is added and it doesnt want to listen on it? That would explain the error.
 
roadracer96
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Tue Aug 25, 2009 12:01 am

Re: RouterOS v5rc8

Thu Feb 03, 2011 10:20 pm

Works on RB450g, RB433AH, with DHCP and with IPv6. Just not on my RB1100. Maybe it has to do with using a switch ether port for the internet connection?

Even my RB1000 works fine. I think its RB1100 specific...
 
sbr
just joined
Posts: 3
Joined: Thu Dec 03, 2009 10:38 pm

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 12:18 am

uldis wrote:
pbr3000 wrote:
Bug: in nv2 mode there is not traffic in station (not wds) to bridge or ap-bridge. In station wds to bridge+wds it's ok, but i don't need wds in my scenario. Downgrade to rc7.

please tell us more what traffic you don't see.

Put a simple ipv4 address in a node with station mode and ipv4 address in another node with bridge or ap-bridge. There's no ping, no traffic, nothing. Change to wds and the traffic will flow.


I have the same but i can access the other end with winbox in mac mode. Changes back to nstream and it works again.
Running two RB SXT-5D one with level 4.

/Sten
 
roadracer96
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Tue Aug 25, 2009 12:01 am

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 12:25 am

Intel 5100 ABG gets disconnected from R2N on RB433AH. Downgrading to rc7 works fine.
 
pbr3000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Fri Jan 08, 2010 7:31 am

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 2:25 am

uldis wrote:
pbr3000 wrote:
Bug: in nv2 mode there is not traffic in station (not wds) to bridge or ap-bridge. In station wds to bridge+wds it's ok, but i don't need wds in my scenario. Downgrade to rc7.

please tell us more what traffic you don't see.

Put a simple ipv4 address in a node with station mode and ipv4 address in another node with bridge or ap-bridge. There's no ping, no traffic, nothing. Change to wds and the traffic will flow.


I have the same but i can access the other end with winbox in mac mode. Changes back to nstream and it works again.
Running two RB SXT-5D one with level 4.

/Sten
Yes, but i need the nv2 because the performance is better. The latency is more constant across a large range of throughput.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3424
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 12:11 pm

try to use station-bridge or station-wds mode if you want to use Nv2 or write to support to provide a test build of RC9
 
duvi
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 70
Joined: Fri Jun 05, 2009 12:32 pm
Contact:

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 12:38 pm

Upgraded RB532A from v5rc7 to v5rc8
Since then:
- changeip script does not work anymore (the script runs every minute according to scheduler, every time log says "DDNS: sending update", but it does not update)
- "/system reboot" does not work, nothing happens
- "/system package downgrade" to get back to v5rc7 does not work, nothing happens
- CPU load hits 100% for no reason, then stays there until I unplug power

Practically I got stuck with a non-working v5rc8..

Edit: after a clean netinstall of v5rc8, and not a single configuration line added, "/system reboot" does not work. I stopped further testing here, and went back to rc7 with netinstall.

Please fix this serious issue!
Last edited by duvi on Fri Feb 04, 2011 2:20 pm, edited 2 times in total.
 
vince
newbie
Posts: 40
Joined: Fri May 20, 2005 12:17 pm

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 1:26 pm

Hi,

I just want to report a recent experience I had with v5rc8.

pppoe doesn't seem to work over nv2 on this version:

Scenario1:
pppoe-server <--> AP(v5rc8) nv2 <--> Station(v5rc8) nv2 with pppoe-client

connetion between pppoe-client and server is not stablished.

Scenario2:
pppoe-server <--> AP(v4.16) nv2 <--> Station(v5rc8) nv2 with pppoe-client

pppoe connection is stablished properly.

mac-telnet from AP to station doesn't work on both cases.

Regards.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3424
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 1:50 pm

vince, contact support for a rc9 version for Nv2 station mode fix.
 
vince
newbie
Posts: 40
Joined: Fri May 20, 2005 12:17 pm

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 2:08 pm

What problem solves rc9? mac-telnet or pppoe?
 
User avatar
asus
Member
Member
Posts: 403
Joined: Fri Mar 27, 2009 9:42 am
Location: Mumbai, India

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 3:12 pm

what about new usermanager in v5rc8?? is it installing properly & reusable in this version? if no then wtf u guys r doing??? from 8 months not even a single change is done in UM. dev is almost stopped! Expecting for more feature will be stupidity but atleast fix the known bugs. I have seen many MT user complaining about it but never get any help or reply from MT team. People in MT have very bad attitude & always runaway from thier responsibilities. They only like & enjoy to see people in trouble thats y instead of fixing it they r making it more worst. I don't know wat make them so lazy to complete a 20 pages admin panel in 2 years. I don't like to behave so offensive & i don't care if they'll ban me. now a days working on UM is pathetic (MF). I have many issues which i have reported here but it still exist & ignored. I can report them again. If anyone intrested in fixing UM as soon as possible. please support me by mailing MT support & ask them for a fix date of UM Stable release. if you don't have time for mailing just a reply here will be fine :'(
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24066
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 3:23 pm

what about new usermanager in v5rc8?? is it installing properly & reusable in this version? if no then wtf u guys r doing??? from 8 months not even a single change is done in UM. dev is almost stopped! Expecting for more feature will be stupidity but atleast fix the known bugs. I have seen many MT user complaining about it but never get any help or reply from MT team. People in MT have very bad attitude & always runaway from thier responsibilities. They only like & enjoy to see people in trouble thats y instead of fixing it they r making it more worst. I don't know wat make them so lazy to complete a 20 pages admin panel in 2 years. I don't like to behave so offensive & i don't care if they'll ban me. now a days working on UM is pathetic (MF). I have many issues which i have reported here but it still exist & ignored. I can report them again. If anyone intrested in fixing UM as soon as possible. please support me by mailing MT support & ask them for a fix date of UM Stable release. if you don't have time for mailing just a reply here will be fine :'(
currently there are no changes or fixes in UM. we are looking for possible solutions to continue development.
No answer to your question? How to write posts
 
Freqman
newbie
Posts: 36
Joined: Thu Dec 10, 2009 9:06 pm

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 3:49 pm

711 with station WDS RC8 would not pass traffic. AP RB800 RC8. It worked fine with AP was at RC7. Weird thing is Rb800 would not go to newer firmware with "sys rou up". It still showed an upgrade available after giving it a sys rou upgrade and the reboot.
 
pbr3000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Fri Jan 08, 2010 7:31 am

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 5:19 pm

Vlan is broken too. Or there is any special setting to vlan in rc8? After upgrade to rc8 all vlan stopped working. Downgrade to rc7 and all works again.
 
roadracer96
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Tue Aug 25, 2009 12:01 am

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 9:33 pm

Vlan is broken too. Or there is any special setting to vlan in rc8? After upgrade to rc8 all vlan stopped working. Downgrade to rc7 and all works again.

Vlan is working on RB450G and RB1000
 
pbr3000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Fri Jan 08, 2010 7:31 am

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 10:04 pm

Vlan is broken too. Or there is any special setting to vlan in rc8? After upgrade to rc8 all vlan stopped working. Downgrade to rc7 and all works again.

Vlan is working on RB450G and RB1000
My test is on RB1100 only.
 
FIPTech
Member
Member
Posts: 469
Joined: Tue Dec 22, 2009 1:53 am

Re: RouterOS v5rc8

Fri Feb 04, 2011 11:55 pm

NV2 is broken for me in station mode on a SXT-5D with 5.0 rc8.

Leds (wireless signal strenght) are not working neither.
 
jandafields
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1514
Joined: Mon Sep 19, 2005 6:12 pm

Re: RouterOS v5rc8

Sat Feb 05, 2011 1:10 am

On 750, the System -> Health box is empty.
 
jandafields
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1514
Joined: Mon Sep 19, 2005 6:12 pm

Re: RouterOS v5rc8

Sat Feb 05, 2011 1:14 am

On System->Routerboard-> Upgrade, it gives you no indication that it actually upgraded. It should give you a message box that tells you the upgrade was successful and that you should reboot.
 
jandafields
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1514
Joined: Mon Sep 19, 2005 6:12 pm

Re: RouterOS v5rc8

Sat Feb 05, 2011 1:16 am

In Winbox, it still isn't 100% friendly to netbooks. If you open a firewall filter rule, and go to advanced, you can not see anything below the words TCP Flags because it goes below the bottom of the screen.

The menu was fixed for netbooks a long time ago, but this firewall->filter->advanced page is still too long.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 75 guests