Community discussions

MUM Europe 2020
 
User avatar
chvdr
Member
Member
Topic Author
Posts: 403
Joined: Thu Sep 22, 2005 8:53 pm

pcq config: pcq-limit and pcq-total-limit settings - how to

Wed Mar 16, 2011 10:33 am

Hello friends,

I just wonder how to tune-up my pcq configuration. Bad working pcq-rules depending of "pcq-limit" and "pcq-total-limit" values.

I've read wiki pages, Megis' howto, and everything posted on the forum, that can be found.

For example, let us consider downstream limitation of "VIP" customers on the router such as follows:

name="VIP_down" kind=pcq pcq-rate=40000000 pcq-limit=40
pcq-classifier=dst-address pcq-total-limit=50000

In the mangle one C-class network marked as VIP. Actually 40 customers worked there. If pcq-total-limit set to 2000 or 5000 actual traffic shaped to 5Mbps each VIP customer. If 50000 - to 10-12Mbps.

What is the right compute algorithm to set right values to the traffic shapers. I want to set 60 customers to work to maximum 40Mbps with such queue.
--
Best regards,
C. G.

If nothing to say, do not say anything...
All thoughts that have huge effect actually are simple...
 
fewi
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7734
Joined: Tue Aug 11, 2009 3:19 am

Re: pcq config: pcq-limit and pcq-total-limit settings - how

Wed Mar 16, 2011 3:02 pm

pcq-limit is how many packets can be held up in the queue per dynamic sub-queue. When the queue is full and the rate limit is still being exceeded packets are dropped. 50 is a pretty good value. pcq-total-limit should simply be the pcq-limit multiplied by the number of users you expect to simultaneously cause traffic.
Specific answers require specific questions. When in doubt, post the output of "/ip address print detail", "/ip route print detail", "/interface print detail", "/ip firewall export", and an accurate network diagram.
 
User avatar
chvdr
Member
Member
Topic Author
Posts: 403
Joined: Thu Sep 22, 2005 8:53 pm

Re: pcq config: pcq-limit and pcq-total-limit settings - how

Wed Mar 16, 2011 4:23 pm

thank you
--
Best regards,
C. G.

If nothing to say, do not say anything...
All thoughts that have huge effect actually are simple...
 
deejayq
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 195
Joined: Wed Feb 23, 2011 8:33 am

Re: pcq config: pcq-limit and pcq-total-limit settings - how

Sat Apr 23, 2011 1:31 am

from my experience when setting pcq-limit to 50 i get about 1.2MBps speed, at about 150 i get about 1.8MBps speed
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8341
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: pcq config: pcq-limit and pcq-total-limit settings - how

Sat Apr 23, 2011 11:24 am

on what version? in ROS v5 PCQ was a bit rewitten =)
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
chvdr
Member
Member
Topic Author
Posts: 403
Joined: Thu Sep 22, 2005 8:53 pm

Re: pcq config: pcq-limit and pcq-total-limit settings - how

Sat Apr 23, 2011 3:21 pm

on what version? in ROS v5 PCQ was a bit rewitten =)

could you tell us what is on v5

Regards,
Chavdar
--
Best regards,
C. G.

If nothing to say, do not say anything...
All thoughts that have huge effect actually are simple...
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8341
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: pcq config: pcq-limit and pcq-total-limit settings - how

Sun Apr 24, 2011 12:12 am

Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.

Who is online

Users browsing this forum: eworm, Hitchman, jlp16400, Kindis, zlobster and 135 guests