Community discussions

 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 2292
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

v5.3 released

Wed May 25, 2011 4:34 pm

What's new in 5.3 (2011-May-25 15:19):

*) snmp - fix table get next with partial row keys;
*) snmp - respond from correct source address when multiple exist;
*) snmp - fix possible interface disappearing when walking ipNetToMediaTable;
*) snmp - fix possible memory leak;
*) ipsec - flush SAs and inform peer when rebooting or shutting down;
*) openvpn - fixed crash;
*) implemented terminal in WebFig;
*) implemented Skin mode in WebFig;
*) added support for more Broadcom Tigon3 based ethernet cards;
*) winbox - fixed byte to KiB, MiB and GiB conversion
(digit after decimal point could be a bit off);
*) console - align numbers right in tabular print output;
*) fixed RB450G, RB750G switch chip slow ethernet problem;
*) fix vlan disable not taking effect;
*) userman - fix Authorize.Net payment bypass;
*) userman - added profile option to overwrite shared users option
in user settings when profile is activated;
*) userman - fix db backup if it's size exceeds 2G;
*) wireless - merged ht-extension-channels in to channel-width;
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
Stanislav Hrncir
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Sat Aug 04, 2007 7:35 pm
Location: CZ
Contact:

Re: v5.3 released

Wed May 25, 2011 5:57 pm

what about rate selection / advanced, legacy/ in wireless - data rates ?
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3425
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: v5.3 released

Wed May 25, 2011 6:01 pm

what about rate selection / advanced, legacy/ in wireless - data rates ?
We are still improving this rate selection algorithm, but you can now look how it is working for you now. We recommend it to test first on the test links before testing on production links.
 
hellweiss
newbie
Posts: 34
Joined: Thu Sep 02, 2010 10:36 am

Re: v5.3 released

Wed May 25, 2011 6:47 pm

Hi,

I just updated my router. This is just a 'cosmetic' thing. When connecting to WebFig v5.3
and clicking on New Terminal. I'm getting a message like:

Firefox prevented this site from opening XX pop-up windows.

XX is incrementing every half of a second.

In Firefox, if I go to settings and click on view: 'http://xx.xx.xx.xx/webfig/terminal.html?u8=0'
Terminal opens.
 
troy
Member
Member
Posts: 302
Joined: Thu Jun 30, 2005 6:47 pm

Re: v5.3 released

Wed May 25, 2011 7:39 pm

Getting a 404 when trying to download the torrent file.
 
w0lt
Member
Member
Posts: 484
Joined: Wed Apr 02, 2008 2:12 pm
Location: Minnesota USA

Re: v5.3 released

Wed May 25, 2011 9:26 pm

Hi,

I just updated my router. This is just a 'cosmetic' thing. When connecting to WebFig v5.3
and clicking on New Terminal. I'm getting a message like:

Firefox prevented this site from opening XX pop-up windows.

XX is incrementing every half of a second.

In Firefox, if I go to settings and click on view: 'http://xx.xx.xx.xx/webfig/terminal.html?u8=0'
Terminal opens.
Internet Explorer seems to work. Same issue here with Firefox

-tp
MTCNA - 2011

" The Bitterness of Poor Quality Remains Long After the Sweetness of Low Price is Forgotten "

Image
 
petrn
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 179
Joined: Thu Jul 29, 2010 3:56 am

Re: v5.3 released

Wed May 25, 2011 9:29 pm

Hi,

I've been testing with v5.3 userman for few hours - seems finally production ready:
"Start at first login" in profiles is fixed, along with some other problems.
Petr
 
ekkas
Long time Member
Long time Member
Posts: 562
Joined: Mon Sep 26, 2005 1:01 pm
Location: South Africa

Re: v5.3 released

Wed May 25, 2011 9:59 pm

The Changelog does not mention anything about routing crshed that MT said will be fixed in 5.3.
Any changes there and with bridging in some cases where there were some problems?
We need bridging to work before we can upgrade our hotspots from 4.17.
 
sobrado
newbie
Posts: 25
Joined: Sun Dec 26, 2010 3:56 pm

Re: v5.3 released

Wed May 25, 2011 11:05 pm

Hi,

I just updated my router. This is just a 'cosmetic' thing. When connecting to WebFig v5.3
and clicking on New Terminal. I'm getting a message like:

Firefox prevented this site from opening XX pop-up windows.

XX is incrementing every half of a second.

In Firefox, if I go to settings and click on view: 'http://xx.xx.xx.xx/webfig/terminal.html?u8=0'
Terminal opens.
Internet Explorer seems to work. Same issue here with Firefox

-tp
Very easy to fix on Firefox: just authorize the site using the button at the right of the message (where "site" means the RouterOS device) and there will be a nice terminal. Note that (at least on OpenBSD) you will probably get ten or so terminals next time you try to open one from WebFig, so I would you suggest closing Firefox, after authorizing the RouterOS device to open pop-up windows on your browser, and open Firefox again.

It is not a ROS bug, it is a Firefox feature used to prevent sites opening pop-up windows by default.
 
ysam
just joined
Posts: 22
Joined: Fri Sep 02, 2005 9:26 pm

Re: v5.3 released

Wed May 25, 2011 11:56 pm

no ipv6 listen for RA (SLAAC) on pppoe yet :(
 
Beccara
Long time Member
Long time Member
Posts: 606
Joined: Fri Apr 08, 2005 3:13 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 12:37 am

Just fired it up in the lab, nothing major found wrong yet
 
chadd
Member
Member
Posts: 347
Joined: Fri Dec 31, 2004 2:40 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 4:17 am

I upgraded one of our AP's to see if this would help out with the timing related disconnects. Not only did it not help with that I now have issues with the Ethernet port dropping in and out on that AP :evil:
 
Beccara
Long time Member
Long time Member
Posts: 606
Joined: Fri Apr 08, 2005 3:13 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 4:53 am

Have you done firmware updates?
 
chadd
Member
Member
Posts: 347
Joined: Fri Dec 31, 2004 2:40 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 4:54 am

Here are my results from upgrading from 5.2 to 5.3 on an RB411A Access point.

Image
Last edited by chadd on Thu May 26, 2011 5:00 am, edited 2 times in total.
 
chadd
Member
Member
Posts: 347
Joined: Fri Dec 31, 2004 2:40 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 4:55 am

Yes all up to date.
Have you done firmware updates?
 
Beccara
Long time Member
Long time Member
Posts: 606
Joined: Fri Apr 08, 2005 3:13 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 4:56 am

Did you see this on 5.2?
 
chadd
Member
Member
Posts: 347
Joined: Fri Dec 31, 2004 2:40 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 5:01 am

Did you see this on 5.2?

We had problems with timeout based disconnects but had no issues with the Ethernet port flapping. The disconnects are worse than they were with 5.2.
 
petro25
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 81
Joined: Sat Jul 24, 2010 10:49 pm
Location: Novosibirsk

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 5:03 am

It is observed such on rb411 in different places on v5.2 all well

05:41:54 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
05:42:51 interface,info ether1 link down
05:42:53 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
05:45:07 interface,info ether1 link down
05:45:09 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
06:41:42 interface,info ether1 link down
06:41:44 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
07:17:56 interface,info ether1 link down
07:17:57 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
07:23:37 interface,info ether1 link down
07:23:39 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
07:26:27 interface,info ether1 link down
07:26:29 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:04:27 interface,info ether1 link down
08:04:28 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:04:35 interface,info ether1 link down
08:04:37 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:07:32 interface,info ether1 link down
08:07:34 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:09:12 interface,info ether1 link down
08:09:14 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:12:09 interface,info ether1 link down
08:12:11 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
 
Beccara
Long time Member
Long time Member
Posts: 606
Joined: Fri Apr 08, 2005 3:13 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 5:11 am

We had 5.2 deployed on a number of boards including the 411, didn't see such an issue. Are you sure it's not hardware/cable related?
 
chadd
Member
Member
Posts: 347
Joined: Fri Dec 31, 2004 2:40 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 5:16 am

We had 5.2 deployed on a number of boards including the 411, didn't see such an issue. Are you sure it's not hardware/cable related?
I never had any issues with 5.2 and ethernet ports either.

Well I should say on 411's. I have had some issues with 5.x and 450G ethernet ports, not really flapping they just stop passing traffic and won't negotiate a connection to another RB450G

On this AP as soon as I upgraded it to 5.3 the flapping started, I have downgraded it back to 5.2 and the flapping disappeared.
 
benmikrotik
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 64
Joined: Mon Apr 26, 2010 5:12 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 5:20 am

Hi,

I've been testing with v5.3 userman for few hours - seems finally production ready:
"Start at first login" in profiles is fixed, along with some other problems.

I've tried a 1 hour voucher. It did not stopped at the one hour limit.
 
petro25
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 81
Joined: Sat Jul 24, 2010 10:49 pm
Location: Novosibirsk

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 5:27 am

I confirm a problem rb411 at me they in different cities behavior identical

rb411 novosibirsk
07:26:27 interface,info ether1 link down
07:26:29 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:04:27 interface,info ether1 link down
08:04:28 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:04:35 interface,info ether1 link down
08:04:37 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:07:32 interface,info ether1 link down
08:07:34 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:09:12 interface,info ether1 link down
08:09:14 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:12:09 interface,info ether1 link down
08:12:11 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:28:57 interface,info ether1 link down
08:28:58 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)


rb411 toguchin
07:43:46 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:01:12 interface,info ether1 link down
08:01:14 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:10:06 interface,info ether1 link down
08:10:08 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:19:28 interface,info ether1 link down
08:19:30 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:26:24 interface,info ether1 link down
08:26:26 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
08:30:27 interface,info ether1 link down
 
marceloru
newbie
Posts: 47
Joined: Tue Jul 08, 2008 12:00 am
Location: Argentina

Re: v5.3 ethernet up and down constantly

Thu May 26, 2011 7:22 am

RB433 v4.17 no ehernet erros

upgrade to 5.3

all RB 433 ether link up and down erratic

on RB450 v5.2 no ethernet issue
upgrading to 5.3 constantly eth1 - eth2 - eth3 down and up at same time
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by marceloru on Thu May 26, 2011 7:58 am, edited 1 time in total.
 
Beccara
Long time Member
Long time Member
Posts: 606
Joined: Fri Apr 08, 2005 3:13 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 7:45 am

ROS 4 doesn't show Ethernet state changes
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 7:55 am

the popup blocked problem mentioned above is not a problem. this is how browsers treat pop-up windows, there is nothing we can do about it.
No answer to your question? How to write posts
 
marceloru
newbie
Posts: 47
Joined: Tue Jul 08, 2008 12:00 am
Location: Argentina

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 8:02 am

normis,

please check the ethernet issue.... on rb433 and 450 running V4.17 or v5.2 no errors, upgrading to v5.3 constanstly eth up and down

on rb532, 333 and 493ah run fine.
 
User avatar
magic
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Fri Mar 04, 2005 9:53 pm
Location: Sopron, Hungary
Contact:

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 8:29 am

I also have the ethernet flopping issue on rb433. After 15 minutes uptime ether3 goes down and up.
Krisztian Gancs
RLAN Internet Ltd.
http://www.rlan.hu
 
hellweiss
newbie
Posts: 34
Joined: Thu Sep 02, 2010 10:36 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 9:20 am

Hi,

I just updated my router. This is just a 'cosmetic' thing. When connecting to WebFig v5.3
and clicking on New Terminal. I'm getting a message like:

Firefox prevented this site from opening XX pop-up windows.

XX is incrementing every half of a second.

In Firefox, if I go to settings and click on view: 'http://xx.xx.xx.xx/webfig/terminal.html?u8=0'
Terminal opens.
Internet Explorer seems to work. Same issue here with Firefox

-tp
Very easy to fix on Firefox: just authorize the site using the button at the right of the message (where "site" means the RouterOS device) and there will be a nice terminal. Note that (at least on OpenBSD) you will probably get ten or so terminals next time you try to open one from WebFig, so I would you suggest closing Firefox, after authorizing the RouterOS device to open pop-up windows on your browser, and open Firefox again.

It is not a ROS bug, it is a Firefox feature used to prevent sites opening pop-up windows by default.
Sure Sure, we all know how to fix this in Firefox, but WebFig should try to open just 1 (one) popup window and not 1 (one) every half of a second.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 9:22 am

WebFig should try to open just 1 (one) popup window and not 1 (one) every half of a second.
1. it doesn't do that
2. firefox will block even one popup.
No answer to your question? How to write posts
 
rpingar
Long time Member
Long time Member
Posts: 541
Joined: Fri May 28, 2004 2:46 pm
Location: Italy

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 9:56 am

I confrm the ETHERNET PROBLEM onm RB4XX

up/down costantly, no problem with prevous releases.

regards
Ros
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 10:06 am

I confrm the ETHERNET PROBLEM onm RB4XX

up/down costantly, no problem with prevous releases.

regards
Ros
we are unable to repeat it, we have many RB411 devices on our test system right now, we don't see any port flapping. Can you email us a complete description of your setup, and supout.rif file?
No answer to your question? How to write posts
 
rpingar
Long time Member
Long time Member
Posts: 541
Joined: Fri May 28, 2004 2:46 pm
Location: Italy

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 10:12 am

I confrm the ETHERNET PROBLEM onm RB4XX

up/down costantly, no problem with prevous releases.

regards
Ros
we are unable to repeat it, we have many RB411 devices on our test system right now, we don't see any port flapping. Can you email us a complete description of your setup, and supout.rif file?

I am experienging it on rb433.

i get it flapping with real internet traffic, when i test with bandwidth test it is stable.

i think they need small packets to get flapping.

but i see many others complaining.
So i am pretty sure it is a big bug.

regards.
Ros
 
petro25
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 81
Joined: Sat Jul 24, 2010 10:49 pm
Location: Novosibirsk

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 10:21 am

I confrm the ETHERNET PROBLEM onm RB4XX

up/down costantly, no problem with prevous releases.

regards
Ros
we are unable to repeat it, we have many RB411 devices on our test system right now, we don't see any port flapping. Can you email us a complete description of your setup, and supout.rif file?

I am experienging it on rb433.

i get it flapping with real internet traffic, when i test with bandwidth test it is stable.

i think they need small packets to get flapping.

but i see many others complaining.
So i am pretty sure it is a big bug.

regards.
Ros

test TCP direction both
ether not stable
 
hellweiss
newbie
Posts: 34
Joined: Thu Sep 02, 2010 10:36 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 10:25 am

WebFig should try to open just 1 (one) popup window and not 1 (one) every half of a second.
1. it doesn't do that

2. firefox will block even one popup.
1. no sir, it somehow does

kind regards
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 10:30 am

This is a bug in firefox. Chrome works fine. Webfig asked to focus on the new window, but as the window was blocked, the focus couldn't be completed. Chrome handles this correctly, and reports that focus request was done.

We will find a workaround.
No answer to your question? How to write posts
 
hellweiss
newbie
Posts: 34
Joined: Thu Sep 02, 2010 10:36 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 10:38 am

This is a bug in firefox. Chrome works fine. Webfig asked to focus on the new window, but as the window was blocked, the focus couldn't be completed. Chrome handles this correctly, and reports that focus request was done.

We will find a workaround.
OK, so i'll go and open a bug in firefox's bugzilla.

Firefox Bug Id is 659882.

Thank you.
Last edited by hellweiss on Thu May 26, 2011 10:58 am, edited 1 time in total.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 10:49 am

we have found a possible fix for the port-flapping issue on RB4XX series for ports that are not connected to the switch chip. please email to support to get a pre-release fix for this issue.
No answer to your question? How to write posts
 
rpingar
Long time Member
Long time Member
Posts: 541
Joined: Fri May 28, 2004 2:46 pm
Location: Italy

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 10:58 am

we have found a possible fix for the port-flapping issue on RB4XX series for ports that are not connected to the switch chip. please email to support to get a pre-release fix for this issue.

emailed!!!
 
wpeople
Member
Member
Posts: 352
Joined: Sat May 26, 2007 6:36 pm

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 12:10 pm

webfig auth via radius still not working :-(
(i know, it was not in changelog...)
 
petst
just joined
Posts: 4
Joined: Sun Apr 10, 2011 11:11 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 12:27 pm

What's new in 5.3 (2011-May-25 15:19):

*) fixed RB450G, RB750G switch chip slow ethernet problem;
Finally, everything is fine. Thank you!
 
EarthStation
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 72
Joined: Mon May 24, 2010 4:06 pm

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 12:37 pm

An RB433AH (Production Unit) now running v5.3 for 11 hours. All stable, no ether port ports dropping noted. We will run this unit for a few days and if all still well, will upgrade another production unit, an RB800 and see how that does.

Upgraded a RB411 to 5.3, then added the ntp package, and /system reboot. Unit did not come back up, required a manual power cycle to get it up again. Fortunately this unit in close proximity, so no big problem, but if this happens on a high site, much pain and suffering to power cycle.
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 2292
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 12:39 pm

v5.3 better late than buggy :)
What went wrong? You are not tested on rb4xx?
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 1:10 pm

v5.3 better late than buggy :)
What went wrong? You are not tested on rb4xx?
port flapping only occurs on certain configurations on specific ports after 40 minutes of traffic, the port can then disconnect/reconnect for less than a second. this should not cause any major problem, just an entry in the log.
No answer to your question? How to write posts
 
dssmiktik
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 732
Joined: Fri Aug 17, 2007 8:42 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 1:15 pm

I'm seeing the same firefox v4.0.1 problem in ROS v5.3

Popups are trying to be open every 1/2 sec.
Doug
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 1:17 pm

I'm seeing the same firefox v4.0.1 problem in ROS v5.3

Popups are trying to be open every 1/2 sec.
we made a workaround for next release. the easy fix is to allow popups from the router's ip, then it will stop doing that.
No answer to your question? How to write posts
 
doush
Long time Member
Long time Member
Posts: 625
Joined: Thu Jun 04, 2009 3:11 pm

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 1:18 pm

v5.3 better late than buggy :)
What went wrong? You are not tested on rb4xx?
LOL :)
 
rpingar
Long time Member
Long time Member
Posts: 541
Joined: Fri May 28, 2004 2:46 pm
Location: Italy

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 1:45 pm

v5.3 better late than buggy :)
What went wrong? You are not tested on rb4xx?
port flapping only occurs on certain configurations on specific ports after 40 minutes of traffic, the port can then disconnect/reconnect for less than a second. this should not cause any major problem, just an entry in the log.
Normis,

this statement is not correct, up/down on ethernet causes a lot of problem when you transport voip o tdmoip.
Then you need just 2sec (and not 40mins) to get it occurred with real tcp traffic.

So I would call it A MAJOR ISSUE!

still waiting about the test release to fix it....

regards
Ros
 
Ivoshiee
Member
Member
Posts: 471
Joined: Sat May 06, 2006 4:11 pm

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 1:52 pm

Download page does let itself to believe that there will be another ROS release within hours, today.
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1721
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 2:54 pm

I love the forum on the next morning after the release - refreshes like a coffee. As i upgraded more than several RB4xx to latest version last night. So far i can say that only 2 of those had flapping problem, and only in case you have OSPF on flapping interfaces it is actually noticeable, upgraded those two to v5.4. pre-release. Looks like problem is gone.

btw webfig popuping is gone also in pre-release v5.4
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
ekkas
Long time Member
Long time Member
Posts: 562
Joined: Mon Sep 26, 2005 1:01 pm
Location: South Africa

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 3:03 pm

Your coffee isn't strong enough. ;-)
 
User avatar
omidkosari
Trainer
Trainer
Posts: 616
Joined: Fri Sep 01, 2006 4:18 pm
Location: Iran , Karaj
Contact:

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 3:20 pm

Is long time feature requested PPPoE Option 82 support Implemented in this version ?
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1721
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 3:29 pm

Is long time feature requested PPPoE Option 82 support Implemented in this version ?
IF features are implemented in order of "popularity" i'm afraid you are in back row
Your coffee isn't strong enough. ;-)
I actually do not drink coffee - customer mails, forums are refreshing enough
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
marceloru
newbie
Posts: 47
Joined: Tue Jul 08, 2008 12:00 am
Location: Argentina

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 3:42 pm

Normis, ethernet problem is serious enough, please see the attached image in the first post in less than 5 minutes switched on and off the port, that port bridge still has a delay of 8 seconds to normalize (lost more 6-pings) and is enough to cause such disconnection of winbox, fail if you browse a web page and closing sessions of MSN, I'm mikrotik user for over 5 years and ISP, actually this problem negatively affects I had to return immediately all to a version 5.2 or 4.17

The problem affects my RB 450, 433 and 493ah (in this case more sporadic)

also install in 532A and 333, these do not cause problems
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 3:47 pm

Normis, ethernet problem is serious enough, please see the attached image in the first post in less than 5 minutes switched on and off the port, that port bridge still has a delay of 8 seconds to normalize (lost more 6-pings) and is enough to cause such disconnection of winbox, fail if you browse a web page and closing sessions of MSN, I'm mikrotik user for over 5 years and ISP, actually this problem negatively affects I had to return immediately all to a version 5.2 or 4.17

The problem affects my RB 450, 433 and 493ah (in this case more sporadic)

also install in 532A and 333, these do not cause problems
did you test v5.4 prerelease? email support to get it.
No answer to your question? How to write posts
 
marceloru
newbie
Posts: 47
Joined: Tue Jul 08, 2008 12:00 am
Location: Argentina

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 3:53 pm

Thanks, I sent the mail to get it and try it
 
doush
Long time Member
Long time Member
Posts: 625
Joined: Thu Jun 04, 2009 3:11 pm

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 4:03 pm

So 5.4 will be released to public soon ?
 
rpingar
Long time Member
Long time Member
Posts: 541
Joined: Fri May 28, 2004 2:46 pm
Location: Italy

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 4:13 pm

5.4 fixes the eth flap problem.

nice thing nv2 support 300mbps data rate on dual chain.

nstreme (v1) uses a better HT data rate when i select advanced data rate, but at stability cost of the link when there is an high load.

regards
Ros
 
User avatar
Eising
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 272
Joined: Mon Oct 27, 2008 10:21 am
Location: Copenhagen, Denmark

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 5:43 pm

Does this ethernet flap issue affect the RB700-series?
The road to hell is paved with good intentions.
 
fewi
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7734
Joined: Tue Aug 11, 2009 3:19 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 8:07 pm

"/export" dies on an x86 box - right around the "/tool traffic-generator" section.

I would send a supout, but it hangs on that, too...a binary backup works fine.

Edit: it does finally finish. Email sent to support.
Specific answers require specific questions. When in doubt, post the output of "/ip address print detail", "/ip route print detail", "/interface print detail", "/ip firewall export", and an accurate network diagram.
 
petro25
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 81
Joined: Sat Jul 24, 2010 10:49 pm
Location: Novosibirsk

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 8:59 pm

Give the link on v5.4 pre
petro25@mail.ru
 
rotten777
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 98
Joined: Thu Dec 17, 2009 5:21 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 10:29 pm

Funny how a couple of us reported the port flapping issue a few weeks ago with loss of data also causing lock ups and watchdog reboots but not only did my thread get deleted twice..!, we also didnt get any resolve in our issues.... Now all of the sudden there bug affects more boards and boom! issue almost fixed immediatly. "so they say!"

Pfffff

Hey Normis, remeber my post that you deleted about loss of packets and ethernet ports being up and down constatly with also wrong duplex info in the log?

Just saying :p


and yes its a major issue having packets completly drop out for a second or two..

I didnt like the "its not a major issue" statement from Normis...
My two cents... be helpful and/or respectful and you get a more positive response. Nobody wants to spend their time helping a jerk. This "I told you so!" post is pretty much useless.
 
Beccara
Long time Member
Long time Member
Posts: 606
Joined: Fri Apr 08, 2005 3:13 am

Re: v5.3 released

Thu May 26, 2011 11:56 pm

v5.3 better late than buggy :)
What went wrong? You are not tested on rb4xx?
port flapping only occurs on certain configurations on specific ports after 40 minutes of traffic, the port can then disconnect/reconnect for less than a second. this should not cause any major problem, just an entry in the log.

Cool so now rather than having to reboot every week from a memory leak we have to reboot every 40min now, great release.

And Normis, ANY kind of interface flapping is a serious problem, Dont try and downplay this and I hope someone in QA is getting yelled at right now
 
mm690
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 54
Joined: Sat Aug 21, 2010 8:38 pm

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 12:11 am

Its the fact that they pretty much disregarded the issue by saying there is no issue that bugs me.. anyways enough complaining on my part.
 
User avatar
yarda
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 73
Joined: Tue May 22, 2007 4:58 pm
Location: Czech Republic - Southern Bohemia
Contact:

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 2:55 am

*) fixed RB450G, RB750G switch chip slow ethernet problem;

Good job MT. Thank you very much. We can go full speed now :D .
 
gbh
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Mon Dec 08, 2008 1:05 am

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 4:32 am

has the fixed version been released (via the main download page)?
 
petrn
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 179
Joined: Thu Jul 29, 2010 3:56 am

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 4:40 am

Hi,

I've been testing with v5.3 userman for few hours - seems finally production ready:
"Start at first login" in profiles is fixed, along with some other problems.
false alarm - built in radius server returns only speed limiting AV pairs, no session uptime limits or transfer limits ..
Petr
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 8:10 am

Cool so now rather than having to reboot every week from a memory leak we have to reboot every 40min now, great release.
you don't have to reboot, the only effect is an entry in the log, and a less than a second timout. the router continues to work and pass traffic. if you need the fix urgently, please email support as stated above.
No answer to your question? How to write posts
 
yogii
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 148
Joined: Wed Jun 16, 2010 5:38 am
Location: Batam, Indonesia

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 11:33 am

hello mr.normis, there are update for ROS version 4?

i like version 4 ping style than version 5. :)
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 12:34 pm

we have no plans to update v4
No answer to your question? How to write posts
 
hapi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 223
Joined: Fri Mar 11, 2011 11:21 am
Location: Czech Republic

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 12:59 pm

RB411
10:46:36 interface,info ether1 link down 
10:46:36 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 10.252.0.5: state change from Full to Down 
10:46:36 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 10.252.0.3: state change from Full to Down 
10:46:37 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex) 
10:46:37 route,ospf,info Discarding packet: no neighbor with this source address 
10:46:37 route,ospf,info     RouterId=10.252.0.5 
10:46:37 route,ospf,info     source=10.252.0.5 
10:46:38 route,ospf,info Discarding packet: no neighbor with this source address 
10:46:38 route,ospf,info     RouterId=10.252.0.3 
10:46:38 route,ospf,info     source=10.252.0.3 
10:47:02 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 10.252.0.5: state change from Exchange to 2-Way 
10:47:02 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 10.252.0.3: state change from Exchange to 2-Way 
10:47:25 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 10.252.0.3: state change from Exchange to 2-Way 

Thank you for MikroTIK failure. Your ignore errors caused the malfunction 60 seconds.

Please send me a link to download the v5.4 standa@skylan.cz. I do combined package!!
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 1:00 pm

I already wrote above, please ask support or wait for release later today
No answer to your question? How to write posts
 
petrn
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 179
Joined: Thu Jul 29, 2010 3:56 am

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 1:08 pm

Thank you for MikroTIK failure. Your ignore errors caused the malfunction 60 seconds.
i think V5 is in Release Candidate stage still, not ready for production, consider yourself "Beta tester"
Petr
 
hapi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 223
Joined: Fri Mar 11, 2011 11:21 am
Location: Czech Republic

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 1:19 pm

Thank you for MikroTIK failure. Your ignore errors caused the malfunction 60 seconds.
i think V5 is in Release Candidate stage still, not ready for production, consider yourself "Beta tester"
I had no major problems with V5 until now.

mikroitk should work more on the software or else moving to Ubiquity. New hardware from you is a step backwards. RB1100, RB1200, RB2011 ... poor performance. I want to see a 1U router with dual Intel Atom or Core 2, a reasonable number of Ethernet and SFP slots, passive cooling. That buys a lot of people instantly. It wants something reasonable and not RB1xxx or RB2xxx.

how fast is the RB1200 as gateway? Mangle 1000, 1000 QT, 500 nat ... 50Mbit? It is on it too. You have no power hardware.

Do you own big problems. Not listening to the right people. Implement unnecessary features that only people who want to have a small network (50 users) and have time to read this forum.

I use Mikrotik for over 5 years but what is happening is very bad.
 
User avatar
omidkosari
Trainer
Trainer
Posts: 616
Joined: Fri Sep 01, 2006 4:18 pm
Location: Iran , Karaj
Contact:

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 1:31 pm

Is long time feature requested PPPoE Option 82 support Implemented in this version ?
IF features are implemented in order of "popularity" i'm afraid you are in back row
Me too . Unfortunately some little ( simple to programming ) enterprise features did not implemented because they are not popular .
 
DjM
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 111
Joined: Sun Dec 27, 2009 2:44 pm

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 3:00 pm

I successfully upgraded RB433AH (firmware 2.29) to 5.3 and I don't have any issue with ethernet flapping. Also OVPN client "bad data received" is solved.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8319
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 3:06 pm

A fix is scheduled within a few hours
a few, but greater that 24? %)
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v5.3 released

Fri May 27, 2011 3:17 pm

what are you talking about, v5.4 is already released :)
No answer to your question? How to write posts

Who is online

Users browsing this forum: amilanov and 117 guests