Community discussions

 
mistry7
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 1244
Joined: Tue Oct 13, 2009 11:57 am
Location: Germany

Howto Public IP´s on LAN-Client

Thu Sep 08, 2011 3:39 pm

Hi,

what i Have:

4x XDSL Bonded with MLPPP and xxx.xxx.xxx.129 - 254 /25 Network with Public IP´s
At the Moment the Network works with a Lancom Router. Great Router but not enough CPU Power.

Lancom has xxx.xxx.xxx.xxx Static Public IP for DSL an DMZ with xxx.xxx.xxx.129/25

Clients has Public IPs to : xxx.xxx.xxx.130 - 240 , Gateway xxx.xxx.xxx.129 and DNS xxx.xxx.xxx.129 Netmas: 255.255.255.128

How to do this with Mikrotik, I don´t want to use N : N Nat Mapping!
Is this possible?


mistry7
 
User avatar
nickshore
Member
Member
Posts: 463
Joined: Thu Mar 03, 2005 4:14 pm
Location: Suffolk, UK.
Contact:

Re: Howto Public IP´s on LAN-Client

Thu Sep 08, 2011 3:46 pm

Should be able to stick your .129 address on the LAN side of the RB

Connect wan side up to the DSL routers, job done

Nick
Nick Shore MTCNA MTCWE MTCRE MTCINE MTCTCE
LinITX.com - MultiThread Consultants
Get your MikroTik RBs and Training: http://linitx.com/brand/mikrotik
Official UK MikroTik Distributor
IRC chan: #routerboard on irc.z.je (IPv4 and IPv6)
 
mistry7
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 1244
Joined: Tue Oct 13, 2009 11:57 am
Location: Germany

Re: Howto Public IP´s on LAN-Client

Thu Sep 08, 2011 4:03 pm

Yes Clients can Use Internet, but the Public IP´s are not reachable from the Internet like for VPN oder FTP Services.
Only Roule in the Firewall is the NAT for the Lan (10.10.100.xxx)

mistry7
 
User avatar
nickshore
Member
Member
Posts: 463
Joined: Thu Mar 03, 2005 4:14 pm
Location: Suffolk, UK.
Contact:

Re: Howto Public IP´s on LAN-Client

Thu Sep 08, 2011 4:11 pm

Don't use NAT then

You didn't mention NAT in your original description,

I think we need more detail

Nick
Nick Shore MTCNA MTCWE MTCRE MTCINE MTCTCE
LinITX.com - MultiThread Consultants
Get your MikroTik RBs and Training: http://linitx.com/brand/mikrotik
Official UK MikroTik Distributor
IRC chan: #routerboard on irc.z.je (IPv4 and IPv6)
 
User avatar
MCT
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 157
Joined: Wed Mar 03, 2010 5:53 pm

Re: Howto Public IP´s on LAN-Client

Thu Sep 08, 2011 4:39 pm

Sounds more like a routing issue. Your ISP needs to add routes directing traffic for your subnet to your router and the corresponding routes need to be propagated to all of your routers for return traffic.

A network diagram and a printout of your routes will help people figure out what's going on.
 
mistry7
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 1244
Joined: Tue Oct 13, 2009 11:57 am
Location: Germany

Re: Howto Public IP´s on LAN-Client

Thu Sep 08, 2011 6:50 pm

Routes on Lancom (Working)


IP-Adresse IP-Netzmaske Rtg-Tag Gateway Gegenstelle Distanz Maskierung Typ
10.0.0.0 255.0.0.0 0 10.10.100.254 INTRANET 0 nein Intranet
xxx.xxx.xxx.128 255.255.255.128 0 xxx.xxx.xxx.129 DMZ 0 nein DMZ (NAT is disable for this route)
192.168.0.0 255.255.0.0 0 0.0.0.0 0 nein Statisch
172.16.0.0 255.240.0.0 0 0.0.0.0 0 nein Statisch
224.0.0.0 224.0.0.0 0 0.0.0.0 0 nein Statisch
255.255.255.255 0.0.0.0 0 62.216.175.150 RH-TEC_ML 1 Intranet Statisch


Routes on Mikrotik
Clients have Public IP, can Surf, but not reachable from the Internet.

# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 A S 0.0.0.0/0 62.216.175.150 1
1 ADC 10.10.100.0/24 10.10.100.253 LAN-3 0
2 ADC 62.216.175.150/32 62.216.165.205 SDSL 0
3 ADC xxx.xxx.xxx.128/25 xxx.xxx.xxx.129 LAN-3 0


mistry7
 
proxy
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 82
Joined: Wed Dec 15, 2004 1:18 am

Re: Howto Public IP´s on LAN-Client

Sat Sep 17, 2011 11:46 pm

Hi,
I got clients running with public ips on Mikrotik and they are reachable from anywhere.

On my router i've a static public ip, lets say 10.10.0.2 and gateway 10.10.0.1.
For clients i've required my isp to reserve a /28 range for me, and that /28 range has its interenet routed through 10.10.0.2 (my primary ip).
lets say i've 10.11.0.50/28 on my router (client side interface).
Now the first client has 10.11.0.51/28, and uses 10.11.0.50 as a gateway.
the second client has 10.11.0.52/28, and uses the 10.11.0.50 as a gateway and so on.

I can reach the client ip's from anywhere without problems.
hope this helps.
 
tamilmaran
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 75
Joined: Mon Sep 05, 2011 9:36 pm

Re: Howto Public IP´s on LAN-Client

Sun Jul 01, 2012 8:07 pm

my isp gave the ip address as follow:
Ip: 14.102.69.2
mask: 255.0.0.0
gateway:14.102.69.1

Extra Public IP pool :
Ip series :14.102.69.33 - 64
subnet: :255.255.255.224
Gateway: 14.102.69.32
my expected config is given below:
expected config.jpg
i didnt configure my mikrotik in router mode, till now i used as ap in bridge mode only.
now i want to use it as a isp router.
my isp wont support for mikrotik routers.
experts help to get out my config. issue...
Thanks in advance.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
If u like my post , then Hit the Karma! Thanks.
-
Thamizh Maran
RF Engineer
ZERONE Tech
India

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 57 guests