Community discussions

 
CStrauch
just joined
Topic Author
Posts: 14
Joined: Sat Nov 27, 2010 3:39 am

PPPoE Server dropping connections

Wed Sep 21, 2011 11:33 pm

We have an unusual problem here. Our clients connect using PPPoE for authentication.
Some of our RouterBoards (with RouterOS's ranging from 4.13 to 5.7) simply drop the connections, forcing everyone to reconnect.
It happens every day around the same time (like if it was generated by a client). Is there anything a client can generate over the ethernet to force de PPPoE server to disconnect all users (or to reset itself)?

Thanks!

Carlos Strauch
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6616
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: PPPoE Server dropping connections

Thu Sep 22, 2011 12:18 pm

There might be different factors that cause disconnect of PPPoE users.
First of all check logs /log print for the reason, user was disconnected from PPPoE server.
 
CStrauch
just joined
Topic Author
Posts: 14
Joined: Sat Nov 27, 2010 3:39 am

Re: PPPoE Server dropping connections

Thu Sep 22, 2011 3:25 pm

There might be different factors that cause disconnect of PPPoE users.
First of all check logs /log print for the reason, user was disconnected from PPPoE server.
I was configuring the external log to check exactly that. The disconnect was like this:
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: LCP lowerdown
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: LCP closed
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: CCP lowerdown
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: BCP lowerdown
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: BCP down event in starting state
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: IPCP lowerdown
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: IPCP closed
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: pedroparaiso logged out, 45082 4244746 45135982 31290 42740
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: IPV6CP lowerdown
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: MPLSCP lowerdown
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <pppoe-pedroparaiso>: terminating... - disconnected
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: LCP lowerdown
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <05d8>: LCP down event in starting state
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: <pppoe-pedroparaiso>: disconnected
Surprinsingly I saw this message just before the "mass drop" started:
Sep 22 08:00:17 fw-saj12 PPPOE: Lan: terminating sessions: interface state changed
We're trying to figure out why this is happening, what is causing the "Lan" (that is, in fact, a bridge of 11 ethernet ports) to cycle/reset it's state.
Even stranger than the fact it is happening, is the fact that it happens everyday around the same time...
Is there anything that can be "thrown" on the ethernet that would cause that?

Any tips / thoughts?

Thanks!
Carlos Strauch
 
blakelock
just joined
Posts: 1
Joined: Wed Oct 05, 2011 4:02 pm

Re: PPPoE Server dropping connections

Wed Oct 05, 2011 4:05 pm

They got the solution? It seems to be some bug Mikrotik, it sometimes falls all customers, sometimes only UBNT. Customers who authenticates the Windows never fall.
 
CStrauch
just joined
Topic Author
Posts: 14
Joined: Sat Nov 27, 2010 3:39 am

Re: PPPoE Server dropping connections

Fri Oct 07, 2011 8:26 pm

blakelock,

No, I haven't have a clue yet of what's happening.
On my case, the bridge changes state, dropping all PPPoE connections with it.
I think it's related to something on the network because it happens every day. Every day around the same time (give or take a few minutes).
Curiously, it happens with different RouterBoards (RB1100, RB433AH, RB800), running different versions of RouterOS.

Don't know if it's related, but we had a few problems (similar to this) caused by a misconfigured D-Link DIR-600. With the WPS active, when someone tried to connect via Wireless on the DIR-600, it would drop every user connected via PPPoE on the Routerboard and nobody could reconnect until the DIR-600 was disconnected/powered off.
If one should deactivate WPS on the DIR-600, the problem would go away (what we did for all of them). Until D-Link updated the firmware for the DIR-600, when the problem was gone for good.

So, I have this problem and no clue how to fix it.

Some help?

Thanks!

Carlos Strauch
 
qdeqde
just joined
Posts: 7
Joined: Mon Feb 08, 2010 3:52 pm

Re: PPPoE Server dropping connections

Wed Nov 28, 2012 12:00 pm

the problem is caused by bridge changing mac address. (for example when a port included in bridge goes down or up, mac address selection changes)
 
User avatar
nickshore
Member
Member
Posts: 473
Joined: Thu Mar 03, 2005 4:14 pm
Location: Suffolk, UK.
Contact:

Re: PPPoE Server dropping connections

Wed Nov 28, 2012 2:36 pm

Make sure you have set an admin mac on the bridge interface

Then the bridge won't have to restart when interfaces come and go.

Nick.
Nick Shore MTCNA MTCWE MTCRE MTCINE MTCTCE
LinITX.com - MultiThread Consultants
Get your MikroTik RBs and Training: http://linitx.com/brand/mikrotik
Official UK MikroTik Distributor
IRC chan: #routerboard on irc.z.je (IPv4 and IPv6)

Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 112 guests