Community discussions

MikroTik App
 
Digimax
just joined
Topic Author
Posts: 3
Joined: Wed Oct 19, 2011 7:38 am

Problems with queues / Error 105 no buffer space available

Fri Oct 28, 2011 9:56 am

Hello IT team!
Could you please help me with configuration of MikroTik. I’m beginner at ISP and with MikroTik Router OS. So, I have got configuration:
- MikroTik Router OS v5.0
- PC x86, CPU 3800 Mhz, RAM 256 Mb
- ~300 PPPoE clients online
- 9 tariffs (1,2,3,4,5,6,7,8 Mbit/s,512Kbit/s)

I have configured mangles, queues. I don’t use “Simple queue”.

Mangle:
add action=mark-connection chain=forward disabled=no dst-address-list=\
    PPPoE-1M new-connection-mark=PPPoE-1M-Download-Con passthrough=yes \
    src-address-type=""
add action=mark-packet chain=forward connection-mark=PPPoE-1M-Download-Con \
    disabled=no new-packet-mark=PPPoE-1M-Download passthrough=no
The same for other tariffs.

Queue types (i chose PCQ and my rule like pcq-total-limit= (pcq-limit=40 packets) * (amount of online clients of tariffs 1Mbit):
add kind=pcq name=PCQ-1M-Download pcq-burst-rate=0 pcq-burst-threshold=0 \
    pcq-burst-time=10s pcq-classifier=dst-address pcq-dst-address-mask=32 \
    pcq-dst-address6-mask=64 pcq-limit=40 pcq-rate=1024k \
    pcq-src-address-mask=32 pcq-src-address6-mask=64 pcq-total-limit=2800
The same for other tariffs, only pcq-rate and pcq-total-limit are different accordingly.

Queue tree:
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no limit-at=0 \
    max-limit=0 name=PPPoE-1M-Download packet-mark=PPPoE-1M-Download parent=\
    Download priority=2 queue=PCQ-1M-Download
My problem is: when ~300 PPPoE clients online (~70 sub-streams for each tariffs 1,2,3 Mbit/s and some other sub-streams for other tariffs). ~800 queued packets for all queues. All clients have problems with opening web pages, ping, speedtest.net. It looks like very big delay.
Then I try Tools-Ping, choose IP address of PPPoE client and see error “105 no buffer space available”.
CPU load ~40%, RAM use ~50Mb.

If I turn off all queues, everything works well. Please tell me how to configure the queues? Probably, every client must has own queue, mangle. Or hardware is slow.

Thanks in advance!
 
User avatar
marioclep
Trainer
Trainer
Posts: 140
Joined: Sat Jul 11, 2009 4:36 pm
Location: Cordoba - Argentina
Contact:

Re: Problems with queues / Error 105 no buffer space availab

Wed Dec 14, 2011 6:35 pm

no one had thiis problem? I'm having the same issue with RouterOS 5.7 with ~ 300 pppoe-clients in simple queue each one.

Regards
---------------------

Ing. Mario D. Clep
CTO - MKE Solutions
MikroTik Certified Trainer
 
Digimax
just joined
Topic Author
Posts: 3
Joined: Wed Oct 19, 2011 7:38 am

Re: Problems with queues / Error 105 no buffer space availab

Thu Dec 15, 2011 7:05 am

Hi,

I guess my problem is network card. First Intel PRO 1000. Second Realtek. I'm going to try install Intel PRO/1000 PT Dual Port Server Adapter.
I will keep you updated.

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], ChristopherFS, inteq and 78 guests