Community discussions

 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

DHCPv6 client doesn't create pool at startup

Mon Jul 02, 2012 2:17 pm

Hi,

I testing an RB450G with RoS 5.18 on DSL and IPv6. While I configured dhcpv6 client on the router and it works but as soon as I reboot the router or turn on then dhcpv6 client doesn't make ipv6 pool:
[admin@rtr.test] > /interface ethernet print 
Flags: X - disabled, R - running, S - slave 
 #    NAME                                              MTU MAC-ADDRESS       ARP        MASTER-PORT                                          SWITCH                                         
 0 R  ether1                                           1500 D4:CA:6D:39:92:43 enabled   
[admin@rtr.test] > /interface pppoe-client print brief 
Flags: X - disabled, R - running 
 #    NAME                            MAX-MTU MAX-MRU INTERFACE                           USER                           PASSWORD                           PROFILE                          
 0  R dialer1                            1492    1492 ether1                              x@y.z                          password                           default
[admin@rtr.test] > /ipv6 dhcp-client print              
Flags: D - dynamic, X - disabled, I - invalid 
 #    INTERFACE                                                                                                STATUS        PREFIX                                      EXPIRES-AFTER       
 0    dialer1                                                                                                  bound         2001:738:800:860::/60                       9m56s               
[admin@rtr.test] > /ipv6 dhcp-client export
# jul/02/2012 13:05:48 by RouterOS 5.18
# software id = 0000-0000
#
/ipv6 dhcp-client
add add-default-route=no disabled=no interface=dialer1 pool-name=stateless_DHCPv6_pool pool-prefix-length=64
[admin@rtr.test] > /ipv6 pool print 
Flags: D - dynamic 
 #   NAME                                                                                                                           PREFIX                                      PREFIX-LENGTH
[admin@rtr.test] >
In the log I see this:
jan/02/1970 01:00:07 system,info router rebooted 
jan/02/1970 01:00:13 pppoe,ppp,info dialer1: initializing... 
jan/02/1970 01:00:13 pppoe,ppp,info dialer1: dialing... 
jan/02/1970 01:00:14 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex) 
jan/02/1970 01:00:14 interface,info ether3 link up (speed 100M, full duplex) 
jan/02/1970 01:00:15 interface,info ether2 link up (speed 10M, half duplex) 
jan/02/1970 01:00:18 pppoe,ppp,info dialer1: authenticated 
jan/02/1970 01:00:18 pppoe,ppp,info dialer1: connected 
jan/02/1970 01:00:18 system,info dns changed
12:50:08 dhcp,error updating pool6 expire time failed:std failure: unknown id (4) 
12:51:08 dhcp,error updating pool6 expire time failed:std failure: unknown id (4) 
12:52:08 dhcp,error updating pool6 expire time failed:std failure: unknown id (4) 
12:53:08 dhcp,error updating pool6 expire time failed:std failure: unknown id (4) 
12:54:08 dhcp,error updating pool6 expire time failed:std failure: unknown id (4) 
12:55:08 dhcp,error updating pool6 expire time failed:std failure: unknown id (4) 
12:56:08 dhcp,error updating pool6 expire time failed:std failure: unknown id (4) 
12:57:08 dhcp,error updating pool6 expire time failed:std failure: unknown id (4) 
<snip>
If I release dhcpv6 client then works again:
[admin@rtr.test] > /ipv6 dhcp-client release 0
[admin@rtr.test] > /ipv6 pool print           
Flags: D - dynamic 
 #   NAME                                                                                                                           PREFIX                                      PREFIX-LENGTH
 0 D stateless_DHCPv6_pool                                                                                                          2001:738:800:860::/60                                  64
[admin@rtr.test] >
Any idea what is the problem?

cheers,
oreggin
 
User avatar
nickshore
Member
Member
Posts: 473
Joined: Thu Mar 03, 2005 4:14 pm
Location: Suffolk, UK.
Contact:

Re: DHCPv6 client doesn't create pool at startup

Wed Jul 04, 2012 2:42 pm

I think this happens because the Pool gets created and then the time gets set using ntp

I have reported this as a bug

Nick.
Nick Shore MTCNA MTCWE MTCRE MTCINE MTCTCE
LinITX.com - MultiThread Consultants
Get your MikroTik RBs and Training: http://linitx.com/brand/mikrotik
Official UK MikroTik Distributor
IRC chan: #routerboard on irc.z.je (IPv4 and IPv6)
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: DHCPv6 client doesn't create pool at startup

Wed Jul 04, 2012 2:50 pm

I think this happens because the Pool gets created and then the time gets set using ntp

I have reported this as a bug
Nick.
Me too :)
Thanks.

oreggin

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 119 guests