Page 1 of 1

6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 9:48 am
by sergejs
What's new in 6.0rc4 (2012-Nov-28 17:16):

*) dhcp server - added two radius string options (24, 25) for use in custom dhcp options;
*) fixed problem - ppp dial-on-demand did not work, it allways dialed in;
*) fixed problem - password was not saved when adding new user;
*) added feature - show last-logged-in in users list;
*) snmp - fix interface table;
*) dhcp ipv6 - added comment fields;
*) dhcp client ipv6 - add/remove default route or ntp server without renew when settings change;
*) ppp clients - set up dns dynamic-servers instead of static ones;
*) fixed problem - Connect button did not work in wireless scanner;
*) dhcp server - added radius framed route support;
*) fixed problem - MetaROUTERs did not work on PowerPC boards (RB800, RB1000, RB1100);
*) fixed problem - check-for-updates stopped working if it didn't find new updates
previously;
*) dhcp ipv6 - added dns option support;
*) gre - support all protocol encapsulation, not just ip and ipv6;

http://www.mikrotik.com/download

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 9:55 am
by nz_monkey
One step closer!

It is nice to see DHCP getting some love :)

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 10:30 am
by slech
All development files - rc3

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 10:37 am
by honzam
Works on 133c ?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 11:08 am
by sergejs
slech, link is updated.

honzam, yes it might be possible with only "necessary" packages.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 11:33 am
by nickshore
Where have the 5.22 downloads gone ? and why is 6rc4 shown as stable ?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 11:36 am
by sergejs
5.22 packagesare available on download page.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 11:43 am
by nickshore
5.22 packagesare available on download page.
Go to download page

Click ppc

Choose 5.22 (Legacy) - surely should be stable ?

There are no packages shown, only Netinstall, Changelog, and MD5

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 11:46 am
by nz_monkey
I previously had 6.04rc4 from the private section on Mikrotik.com. I updated to the rc4 release from the main page, and now CPU on my RB433UAH is 100% immediately after boot.

The two main processes are Wireless and Console. Each using 47-48% each constant.


I am generating a supout.rif now and will log a ticket with Mikrotik support.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 11:47 am
by antoxa
I was upgrade my RB333 to version 6.0rc4 and I see only one interface (ether1) instead of three.
Where is the interface 2 and 3?

/system> resource pr
version: 6.0rc4
architecture-name: powerpc
board-name: RB333
platform: MikroTik

/int pr
Flags: D - dynamic, X - disabled, R - running, S - slave
# NAME TYPE MTU L2MTU MAX-L2MTU MAC-ADDRESS
0 R ether1 ether 1500 00:0C:42:1C:48:87
1 wlan1 wlan 1500 2290 00:80:48:58:32:E7

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 11:50 am
by nest
5.22 packagesare available on download page.
Nope. Sorry. You've removed every other version! They have all gone. They are no more. They have ceased to exist. (I could go on, but that would infringe the Copyright of Monty Python! LOL)

Edit: And, they're back again. As if by magic! :-)

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 12:24 pm
by sirkike
Can someone confirm if the nat problem with realtek interface is fixed?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 12:27 pm
by promind
Hi,
I'm using RB800+SR71-A
I have upgraded to 6.0rc4 and constant kernel failures appear.
Cannot change frequency cannot downgrade...
Had to remove wireless card to downgrade but the other side(rb800+SR71-A) is upgraded and cannot be reached.
Is there any safe frequency in which it will connect.
I'm using superchannel and non standard frequency(6000+below-control).
Thanks in advance.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 12:35 pm
by antoxa
I was upgrade my RB333 to version 6.0rc4 and I see only one interface (ether1) instead of three.
Where is the interface 2 and 3?

/system> resource pr
version: 6.0rc4
architecture-name: powerpc
board-name: RB333
platform: MikroTik

/int pr
Flags: D - dynamic, X - disabled, R - running, S - slave
# NAME TYPE MTU L2MTU MAX-L2MTU MAC-ADDRESS
0 R ether1 ether 1500 00:0C:42:1C:48:87
1 wlan1 wlan 1500 2290 00:80:48:58:32:E7
I rolled back to version 5.22 and then upgrade to version 6.0rc4
Interfaces return in place! It's a magic! :)

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 12:43 pm
by pizzulicchio
Same for me.
I have an rb-sxt and just rebooted the cpu goes 100%

How it's possible to find/kill the bad process? I'm not be able to upload the 5.22 stable version because my sxt disconnect continuously after some seconds logged in..
:(

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 12:56 pm
by nest
just waiting for routing marks on ipv6 to be implemented (and work) and I'll deploy.... :-) Until then, I have to stay on 5.22 "stable"

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 1:13 pm
by timberwolf
I am still trying to get some more info about fastpath, especially if the bridge handler still allows bridge fastpath if the source and/or destination interface is a VLAN interface "below" a supported interfaces regarding this list: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Fa ... th_support

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 1:15 pm
by sergejs
nickshore, nest, thank you for the report. Links are back on the download page.

antoxa, please make support output file on your RB333 and send it to us. For your information mine RB333 upgrade went fine and all ports are working properly.

sirkike please clarify which NAT problem exactly.

pizzulicchio, tool profiler
shows CPU load by process.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 1:18 pm
by nz_monkey
I am unable to generate a supout.rif from the RB433UAH to send to Mikrotik.

I also notice if I connect to the serial console, I can login but as soon as I try any command it very briefly displays something about a console crash and returns to the login page.

I also tried to do a netinstall on to a RB751 without success (it does not complete).

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 1:22 pm
by sergejs
nz_monkey,
- Do you have the same problems with Winbox?
- 6.0rc4 Netinstall? Have you tried different computer?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 1:27 pm
by nz_monkey
nz_monkey,
- Do you have the same problems with Winbox?
- 6.0rc4 Netinstall? Have you tried different computer?
- Do you have the same problems with Winbox? - Yes
- 6.0rc4 Netinstall? Have you tried different computer? - Not yet, but netinstall of 6.0rc3 and 5.22 work perfectly

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 2:07 pm
by Chupaka
*) dhcp server - added two radius string options (24, 25) for use in custom dhcp options;
could you please update http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:RADIUS_Client with detailed info? :)

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 2:38 pm
by NoXy
*) dhcp server - added two radius string options (24, 25) for use in custom dhcp options;

nice!

Please update the dictionary file (http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:RA ... dictionary)

And what about option 23? the manual above only goes to 22.

NoXy

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 3:17 pm
by uldis
Hi,
I'm using RB800+SR71-A
I have upgraded to 6.0rc4 and constant kernel failures appear.
Cannot change frequency cannot downgrade...
Had to remove wireless card to downgrade but the other side(rb800+SR71-A) is upgraded and cannot be reached.
Is there any safe frequency in which it will connect.
I'm using superchannel and non standard frequency(6000+below-control).
Thanks in advance.
what kind of configuration you have? as we tested RB800 with R52nM card and it is working fine with 6000mhz HT below.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 3:43 pm
by sergejs
nz_monkey
I have used Netinstall 6.0rc4 from download page and RB751U, Netinstall worked without any problems.
Do you have any other RB751U for tests?

And we need to repeat console crash somehow, if it is not possible to make support output file, probably you can provide us with instructions and steps, how to simulate the same issue you had.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 4:31 pm
by promind
Hi,
I'm using RB800+SR71-A
I have upgraded to 6.0rc4 and constant kernel failures appear.
Cannot change frequency cannot downgrade...
Had to remove wireless card to downgrade but the other side(rb800+SR71-A) is upgraded and cannot be reached.
Is there any safe frequency in which it will connect.
I'm using superchannel and non standard frequency(6000+below-control).
Thanks in advance.
what kind of configuration you have? as we tested RB800 with R52nM card and it is working fine with 6000mhz HT below.
R52nM and SR71-A use different chips.
R52nM - ar9220
SR71-A - AR9160

The other side didn't connect on 6000 so I changed it to 4800 and after that nothing could be changed at all.
Everything I tried to do on the wireless card or even downgrade caused kernel failure.
I have sent autosupout after that from my company mail.
RB800 6.0rc4 kernel failure as subject.
Check it out.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 6:04 pm
by honzam
honzam, yes it might be possible with only "necessary" packages.

I try install only system package on rb133c
133c.jpg

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 7:57 pm
by hedele
Hi there,

just a short question to Mikrotik Staff (or anyone else?) - can you please confirm if this change from 5.22
is also included in 6.0 rc4?

*) l2tp server - added keepalive-timeout setting;

thanks!

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 8:08 pm
by c0d3rSh3ll

Rx Drops on bridges

Posted: Thu Nov 29, 2012 8:29 pm
by plankanater
Still getting rxdrops on 750 routers bridges. Showing 13000 drops in just 10 min. Was not getting the drops when i was on 5.22.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Nov 29, 2012 10:40 pm
by ayufan
@hedele
It's there.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 12:00 am
by roxy74
6.0 rc4 work on the rb450g ?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 2:48 am
by normis
6.0 rc4 work on the rb450g ?

it works on all routerboard devices

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 6:25 am
by wispwest
How the HELL can you call this stable?!?!? I finally took a chance, and upgraded a RB433 that has 150 queues and the CPU was hitting 80% so I thought this might help. It had 5.15 on it. I upgraded it to RC4 and I can't even log back into it because its dropping so many packets like crazy.

RC4 totally RUINED it and I'll have to drive out to the tower now to downgrade it back. Stable....lol!

Luckily I have a toughswitch out there to reboot it or shut the damn thing off and try to route the addresses temporarily from another router at the site.


Also to mention, this is the same exact problem I had a while back with an RB/1100AH with BETA2!! This is FAR from being fixed!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 7:00 am
by yogii
I can't even log back into it because its dropping so many packets like crazy.
haii...
150 rules queue simple or tree? if in queue simple do you see 0.0.0.0/0 on the last target every rule?
try to remove them and reboot.

till now my RB750GL works fine for 9 hours.

HTH.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 7:03 am
by wispwest
I can't even log back into it because its dropping so many packets like crazy.
haii...
150 rules queue simple or tree? if in queue simple do you see 0.0.0.0/0 on the last target every rule?
try to remove them and reboot.

till now my RB750GL works fine for 9 hours.

HTH.
I can't remove them because obviously 0.0.0.0/0 caps the whole mikortik. And now every queue lost its IP addresses, and its so bogged down I can't even log into it.

Yes they're all simple queues. Don't tell me they STILL HAVEN'T FIXED THAT!!!!!!!!!!!!!!!!! All simple queues lose their IP addresses and cap it to 0.0.0.0/0 ?????

It's funny because they claim in ROS6, simple queue performance is boosted. However, nobody can test it because you loose all your IP addresses assigned to the queues. HOW has this gone on for this long, and mentioned over and over and over and it just gets ignored!!!!!

I've been bitching about this for the past 6 months!!!!! In every release!!!!!!!!!! WHY IS THIS STILL NOT FIXED NORMIS!!!!!!!!!!!!!!!

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 8:38 am
by savage
I can't even log back into it because its dropping so many packets like crazy.
haii...
150 rules queue simple or tree? if in queue simple do you see 0.0.0.0/0 on the last target every rule?
try to remove them and reboot.

till now my RB750GL works fine for 9 hours.

HTH.
I can't remove them because obviously 0.0.0.0/0 caps the whole mikortik. And now every queue lost its IP addresses, and its so bogged down I can't even log into it.

Yes they're all simple queues. Don't tell me they STILL HAVEN'T FIXED THAT!!!!!!!!!!!!!!!!! All simple queues lose their IP addresses and cap it to 0.0.0.0/0 ?????

It's funny because they claim in ROS6, simple queue performance is boosted. However, nobody can test it because you loose all your IP addresses assigned to the queues. HOW has this gone on for this long, and mentioned over and over and over and it just gets ignored!!!!!

I've been bitching about this for the past 6 months!!!!! In every release!!!!!!!!!! WHY IS THIS STILL NOT FIXED NORMIS!!!!!!!!!!!!!!!
Maybe you should learn to put software upgrades through a phase of testing, before putting it on production equipment? If you tested queues with an upgrade, you would have clearly seen that there was a issue, and you wouldn't have upgraded your tower :lol:

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 8:44 am
by wispwest
Maybe you should learn to put software upgrades through a phase of testing, before putting it on production equipment? If you tested queues with an upgrade, you would have clearly seen that there was a issue, and you wouldn't have upgraded your tower :lol:
Yea know shit, and I usually do test them on the bench first. I know that part it my fault idiot! What I'm so mad about, is that I've tested and reported this time after time, release after release for the past 6 months!!!!!! Then FINALLY RC4 came out, a release so stable they are about to put it out as the final, and I see this problem STILL isn't fixed, and its such a MAJOR problem!!!!!!

I'm not mad at myself for trusting it was stable and fixed since I reported the issue many times I figured by RC4 it was fixed, I mad at Mikrotik for bluntly ignoring my reports.

Smartass

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 10:50 am
by roxy74
6.0 rc4 work on the rb450g ?

it works on all routerboard devices
ok , have a problem on the rb450G?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 11:05 am
by napismizpravu
Works this version RB433UAH - home router (router,samba, metarouter {opendchub,web server}]??? Version 5.22 is unreliable !!!

I wonder if there upload 6.0rc5 or 6.0rc4 - routerboard is high in the soil.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 11:17 am
by Chupaka
I can't remove them because obviously 0.0.0.0/0 caps the whole mikortik. And now every queue lost its IP addresses, and its so bogged down I can't even log into it.

Yes they're all simple queues. Don't tell me they STILL HAVEN'T FIXED THAT!!!!!!!!!!!!!!!!! All simple queues lose their IP addresses and cap it to 0.0.0.0/0 ?????

It's funny because they claim in ROS6, simple queue performance is boosted. However, nobody can test it because you loose all your IP addresses assigned to the queues. HOW has this gone on for this long, and mentioned over and over and over and it just gets ignored!!!!!

I've been bitching about this for the past 6 months!!!!! In every release!!!!!!!!!! WHY IS THIS STILL NOT FIXED NORMIS!!!!!!!!!!!!!!!
as far as I heard, IPs are still here (and I upgraded x86 5.21 to 6.0rc4, no problems at all), but on RBs, in WinBox you see 0.0.0.0/0 added to each simple queue's target. moreover, you can't see that 0.0.0.0/0 in CLI, so you can remove it only via WinBox... p.s. they say it's so, I haven't seen it :)

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 11:53 am
by honzam
6.0 rc4 work on the rb450g ?
it works on all routerboard devices
It is NOT true, still dont work on routerboards with small NAND

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 12:50 pm
by slech
*) added feature - show last-logged-in in users list;
Where I can see this ?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 12:59 pm
by janisk
*) added feature - show last-logged-in in users list;
Where I can see this ?

ros code

[admin@MikroTik] > user print value-list 
              name: admin 
             group: full
           address:                                
    last-logged-in: jan/01/2002 03:00:14
test router w/o ntp set up

Re: Rx Drops on bridges

Posted: Fri Nov 30, 2012 1:07 pm
by dzieva
Still getting rxdrops on 750 routers bridges. Showing 13000 drops in just 10 min. Was not getting the drops when i was on 5.22.
It also happens in rb333.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 2:22 pm
by janisk
you can check using sniffer, what are these weird packets that are dropped. (when you start sniffing, they will not be dropped but accepted into the router for sniffer to see.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 3:08 pm
by normis
Don't tell me they STILL HAVEN'T FIXED THAT
Sorry but we don't have any known issues like that. Support has asked you to provide your configuration, but you have not done that. Please answer questions from support, to get your issue resolved.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 3:16 pm
by sergejs
Please everybody who experienced problems with /queue target-address 0.0.0.0/0 after upgrade to 6.0rc4.
Contact support with /queue export compact (that was used on v5.x). Thank you very much for the help.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 5:34 pm
by napismizpravu
you have an error in the package wireless 6.0rc5 6.0rc4 !!!

RB433UAH power 24V 2A

5.22 upgrade 6.0rc5 > CPU 100% (wireless 97%), no internet > update RouterBOOT 2.41 > 3.1 > reboot> CPU 100% (wireless)> disable wirelles packages>reboot> CPU +-10%>enable wireless packages>reboot> CPU +-10%, all wireless disable default> enable R52H wlan3 > CPU 100%> disable R52H>CPU 100% (wireless)> reboot> all interface no view CPU 100% > disable wireless packages>reboot>CPU +-10% ether interface view>enable wireless packages > CPU +-10%>reboot>CPU +-10%> all wireless disable > enable wlan2 CM10 > CPU 100% (wireless)....>> downgrade 5.22 (no stable version) + restore configuration >>> a few errors and I'll get there almost stable 5.20

RouterBOOT 3.1 > 2.41 ??

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 5:43 pm
by yogii
Please everybody who experienced problems with /queue target-address 0.0.0.0/0 after upgrade to 6.0rc4.
Contact support with /queue export compact (that was used on v5.x). Thank you very much for the help.
ahh.. now i found the issue. i had a rule with 6 targets, max-limit=256k/1M and this will active at 18 PM.

ok the rule active i try to browse the internet. its too slow, client can't reach 1 Mbps!! downgrade to 5.22 and report to support..

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 5:52 pm
by wispwest
Please everybody who experienced problems with /queue target-address 0.0.0.0/0 after upgrade to 6.0rc4.
Contact support with /queue export compact (that was used on v5.x). Thank you very much for the help.
ahh.. now i found the issue. i had a rule with 6 targets, max-limit=256k/1M and this will active at 18 PM.

ok the rule active i try to browse the internet. its too slow, client can't reach 1 Mbps!! downgrade to 5.22 and report to support..
The problem is, 0.0.0.0/0 makes each simple queue speed the WHOLE router bandwidth.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 5:56 pm
by normis
at which point did it change to 0.0.0.0?

try it with one rule. add one simple queue rule in v5.22 and upgrade to v6rc4. Does it change to 0.0.0.0? We can't repeat it.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 5:57 pm
by uldis
you have an error in the package wireless 6.0rc5 6.0rc4 !!!

RB433UAH power 24V 2A

5.22 upgrade 6.0rc5 > CPU 100% (wireless 97%), no internet > update RouterBOOT 2.41 > 3.1 > reboot> CPU 100% (wireless)> disable wirelles packages>reboot> CPU +-10%>enable wireless packages>reboot> CPU +-10%, all wireless disable default> enable R52H wlan3 > CPU 100%> disable R52H>CPU 100% (wireless)> reboot> all interface no view CPU 100% > disable wireless packages>reboot>CPU +-10% ether interface view>enable wireless packages > CPU +-10%>reboot>CPU +-10%> all wireless disable > enable wlan2 CM10 > CPU 100% (wireless)....>> downgrade 5.22 (no stable version) + restore configuration >>> a few errors and I'll get there almost stable 5.20

RouterBOOT 3.1 > 2.41 ??
provide us with support output files from RouterOS v5.22 with wireless eating 100% and the same with 6.0rc5. send those files to support@mikrotik.com

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 6:08 pm
by wispwest
at which point did it change to 0.0.0.0?

try it with one rule. add one simple queue rule in v5.22 and upgrade to v6rc4. Does it change to 0.0.0.0? We can't repeat it.
These are on all RB's, and they have 100-200 queues. I'll pull the one from the field today and power it up in the office and see what happened. It's the same thing I've seen every time I test ROS6 since beta2.

All the queues will have IP's, then after upgrade they say 0.0.0.0/0, when upgrading to any of the beta or RC versions. That is where the change happens.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 6:11 pm
by napismizpravu
provide us with support output files from RouterOS v5.22 with wireless eating 100% and the same with 6.0rc5. send those files to support@mikrotik.com
5.22 wireless OK - switch off the service (proxy,samba,CPU 100%) or restart the routerboard http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 8&start=50

6.0rc5 I don't have the supout.rif

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 6:29 pm
by samotoka
I didn`t see where is 6rc05 ??? - Let support send me 6 rc05 for RB2011UAS-2HnD via email

in 6rc04 Graphing still isn`t working after power loss - all graphs are empty
LED`s control isn`t working too

but fast path is good
SMB with shared usb drive working well all day today

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 7:11 pm
by wispwest
Ok here's what I'm seeing. Going from 5.22 to RC4 with Simple Queues, RC4 seems to add 0.0.0.0/0 as a "secondary" IP address on the simple queues.

See screenshots of before / after.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 7:36 pm
by Lakis
wispwest
export simple queues from 5.22
upgrade to 6.0rc4
reset no defaults=yes
reconfigure ur RB
import simple queues

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 7:39 pm
by Lakis
and MT pls add "Detect Cable Problems" cool future in 5.23 if its not so hard.....

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 7:44 pm
by wispwest
wispwest
export queue tree from 5.22
upgrade to 6.0rc4
reset no defaults=yes
reconfigure ur RB
import queue tree
I don't think it will work. I tried pasting even just a few queues from a export script, and it wouldn't add them. /queue/simple/add/ etc... won't import with RC4. Had to downgrade back to 5.22

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 10:34 pm
by honzam
and MT pls add "Detect Cable Problems" cool future in 5.23 if its not so hard.....
+1

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Nov 30, 2012 11:12 pm
by wispwest
I just pulled the RB433 that bricked last night from RC4. Same thing. All the IP addresses are there, but they have a 0.0.0.0/0 next to them.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 12:53 am
by wispwest
wispwest
export simple queues from 5.22
upgrade to 6.0rc4
reset no defaults=yes
reconfigure ur RB
import simple queues
Verified, doesn't work. ROS6 must have a different format, as it will not import the same language as 5.XX.

[admin@MikroTik] > queue
[admin@MikroTik] /queue> simple
[admin@MikroTik] /queue simple> add burst-limit=0/0 burst-threshold=0/0 burst-time
=0s/0s direction=both \ \
expected end of command (line 1 column 58)
[admin@MikroTik] /queue simple> disabled=no interface=all limit-at=0/0 max-lim
it=768k/768k name=\=\
syntax error (line 1 column 13)
[admin@MikroTik] /queue simple> "Betty Hogenson" packet-marks="" parent=none p
riority=8 queue=\=\
expected command name (line 1 column 5)
[admin@MikroTik] /queue simple> default-small/default-small target-addresses=1
0.81.15.40/32 total-queue=\=\
syntax error (line 1 column 18)
[admin@MikroTik] /queue simple> default-small
bad command name default-small (line 1 column 5)
[admin@MikroTik] /queue simple>

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 1:44 am
by c0d3rSh3ll
is not normal...

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 10:11 am
by EMOziko
Works great on x86 platforms.

But not fixed ssh client bug (there is an error on connect "mepty: session finished")
Also BGP has issues on all 6.x versions, disconnecting peers, 5.22 works.

Other things, everything works good. Thank you.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 12:37 pm
by 3bs
Don't work igmp proxy :(
And how about igmp snooping?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 12:45 pm
by samotoka
poor performance on SMB - only 14 Mb

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 2:51 pm
by normis
poor performance on SMB - only 14 Mb
please give more details on your test. 14MB or 14Mbit? What device, what client, what file, what OS?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 3:01 pm
by samotoka
in 5.22 was better even CPU went 100%

I like colorful buttons in 6.rc041 in winbox very mach - nice work

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 8:59 pm
by Kindis
in 5.22 was better even CPU went 100%

I like colorful buttons in 6.rc04 very mach - nice work
Verify your CPU speed. I had the same issue when upgrading to 5.11 a while back. Web traffic was not affected but SMB was slow as hell. After some time I noticed that the CPU was set to 100 MHz. After setting it to the correct value everything was workning again!

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 9:52 pm
by samotoka
It`s set to 600 MHz , tomorrow I'll try system reset.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sat Dec 01, 2012 9:56 pm
by wispwest
Ok here's what I'm seeing. Going from 5.22 to RC4 with Simple Queues, RC4 seems to add 0.0.0.0/0 as a "secondary" IP address on the simple queues.

See screenshots of before / after.
So is this enough evidence Normis or do I need to open a ticket with Mikrotik? Just let me know what I need to do. I really want to test this out I'm excited to see enhanced queue performance but because of this bug, I cannot.

Actually I already have a ticket opened, and I sent the before/after screenshots as well. It's easily replicated, just use a Mikrotik RB version with 100+ queues, and upgrade the firmware to RC.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sun Dec 02, 2012 11:34 am
by onnoossendrijver
I'm still not able to install RouterOS 6rc4 to a USB stick. Is there someone here who successfully installed ROS 6rc? to a USB stick?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sun Dec 02, 2012 9:48 pm
by rado3105
Please solve the tcp issue of Routeros....

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Sun Dec 02, 2012 10:19 pm
by Chupaka
Please solve the tcp issue of Routeros....
what issue?..

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Mon Dec 03, 2012 1:27 am
by rado3105

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Mon Dec 03, 2012 8:48 am
by odie
had the same problem with queues - but had them deactivated before upgrading - same happend - after upgrade from 5.21 to RC4 (RB1100AHx2)there have been 2 targed addresses at each queue - the second one that was added at the update is 0.0.0.0/0 - not a big problem on my testbox
not so good in real .....

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Mon Dec 03, 2012 9:55 am
by bambangs2komputer
queue tree traffic not realtime like webfig :( :lol:

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Mon Dec 03, 2012 1:09 pm
by sergejs
Thank you very much to everyone about 0.0.0.0/0 in queues after upgrade reports.
We repeated the problem and working on the fix to include it to the next 6.0 version.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Mon Dec 03, 2012 2:23 pm
by dzieva
is not normal...
I do not believe that is normal...

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Mon Dec 03, 2012 5:21 pm
by honzam
Sergejs: Will be 6.0rc5 supported on boards with small RAM? On 133c and rb112?

If not please add warning on web page. How users know that the old boards are not supported?

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Mon Dec 03, 2012 7:29 pm
by mishaM
on RB750UP with 6.0rc4 poe controller and voltmeter controller not working.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Tue Dec 04, 2012 4:31 pm
by normis
Ok here's what I'm seeing. Going from 5.22 to RC4 with Simple Queues, RC4 seems to add 0.0.0.0/0 as a "secondary" IP address on the simple queues.

See screenshots of before / after.
So is this enough evidence Normis or do I need to open a ticket with Mikrotik? Just let me know what I need to do. I really want to test this out I'm excited to see enhanced queue performance but because of this bug, I cannot.

Actually I already have a ticket opened, and I sent the before/after screenshots as well. It's easily replicated, just use a Mikrotik RB version with 100+ queues, and upgrade the firmware to RC.
Wispwest please try this new version and see if you can repeat the Queue problem:
http://www.mikrotik.com/download/share/ ... 6.0rc5.npk
http://www.mikrotik.com/download/share/ ... 6.0rc5.npk
http://www.mikrotik.com/download/share/ ... 6.0rc5.npk

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Tue Dec 04, 2012 5:21 pm
by bambangs2komputer
download now, for upgrade I'll waiting if usermanager ready in 6.0rc4

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Tue Dec 04, 2012 6:03 pm
by samotoka
Graphing still isn't working after power loss

CPU, memory and disk graphics are here , but interface graphics are empty


poor performance on SMB again

but sntp is very good idea
fastpath is working

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Tue Dec 04, 2012 9:37 pm
by tron
After upgrade to 6.0rc5 (from 5.22) my 6to4 tunnel stops working anymore - HE.net's IPv6 gateway was unreachable. I downgrade back to 5.22 and it works like a charm!

Re: Rx Drops on bridges

Posted: Wed Dec 05, 2012 1:56 am
by ddejager
Still getting rxdrops on 750 routers bridges. Showing 13000 drops in just 10 min. Was not getting the drops when i was on 5.22.
It also happens in rb333.
It also happens on my RB2011UAS-2HnD

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Wed Dec 05, 2012 2:57 pm
by moly
Hi, I try in lab from 5.22 to 6.0rc5 and 0.0.0.0/0 is not added.
Tonight I'll try to upgrade our border router, where we have about 1500 queues.
Ok here's what I'm seeing. Going from 5.22 to RC4 with Simple Queues, RC4 seems to add 0.0.0.0/0 as a "secondary" IP address on the simple queues.

See screenshots of before / after.
So is this enough evidence Normis or do I need to open a ticket with Mikrotik? Just let me know what I need to do. I really want to test this out I'm excited to see enhanced queue performance but because of this bug, I cannot.

Actually I already have a ticket opened, and I sent the before/after screenshots as well. It's easily replicated, just use a Mikrotik RB version with 100+ queues, and upgrade the firmware to RC.
Wispwest please try this new version and see if you can repeat the Queue problem:
http://www.mikrotik.com/download/share/ ... 6.0rc5.npk
http://www.mikrotik.com/download/share/ ... 6.0rc5.npk
http://www.mikrotik.com/download/share/ ... 6.0rc5.npk

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Wed Dec 05, 2012 4:24 pm
by normis
please report any rc5 issues you find.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Wed Dec 05, 2012 5:08 pm
by mrz
After upgrade to 6.0rc5 (from 5.22) my 6to4 tunnel stops working anymore - HE.net's IPv6 gateway was unreachable. I downgrade back to 5.22 and it works like a charm!
6to4 tunnel between two routers works. We need more information.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Wed Dec 05, 2012 11:03 pm
by norpan
Where is my '/ip dhcp-*' menus in console with 6.0rc4, any ideas?
[admin@rb2011] > ip
accounting  address  arp  dns  firewall  hotspot  neighbor  packing  pool  proxy  route  service  settings  smb  socks  tftp  traffic-flow  upnp  export
[admin@rb2011] > system package print
Flags: X - disabled 
 #   NAME                                                                                             VERSION
 SCHEDULED
 0   ipv6                                                                                             6.0rc4
 1   system                                                                                           6.0rc4
 2   dhcp                                                                                             6.0rc4
 3   wireless                                                                                         6.0rc4
 4   routeros-mipsbe                                                                                  6.0rc4
 5   hotspot                                                                                          6.0rc4
 6   advanced-tools                                                                                   6.0rc4
 7   security                                                                                         6.0rc4
 8   routing                                                                                          6.0rc4
 9   ppp                                                                                              6.0rc4
10   mpls                                                                                             6.0rc4
edit: Looks ok in Winbox though...

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Wed Dec 05, 2012 11:15 pm
by samotoka
it's here ???

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Wed Dec 05, 2012 11:24 pm
by norpan
not for me i'm afraid...
[admin@rb2011] /ip> 

.. -- go up to root
accounting -- Traffic accounting
address -- Address management
arp -- ARP entries management
dns -- DNS settings
firewall -- Firewall management
hotspot -- HotSpot servers management
neighbor -- Neighbors
packing -- Packet packing settings
pool -- IP address pool
proxy -- 
route -- Route management
service -- IP services
settings -- 
smb -- 
socks -- SOCKS version 4 proxy
tftp -- TFTP
traffic-flow -- 
upnp -- Universal Plug and Play
export -- Print or save an export script that can be used to restore configuration
But it's there in winbox and dhcp-server works, tried to 'sys package disable dhcp', reboot, 'sys package enable dhcp', reboot. Still no luck. :(
An export doesn't include dhcp-server config either.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Wed Dec 05, 2012 11:28 pm
by samotoka
Why don`t You try

[admin@MikroTik] > system check-installation
checking wireless package...
checking advanced-tools package...
checking ntp package...
checking dhcp package...
checking routing package...
checking system package...
checking security package...
package ipv6 is disabled
checking routeros-mipsbe package...
checking hotspot package...
checking ups package...
package mpls is disabled
checking ppp package...
done
[admin@MikroTik] >

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Dec 06, 2012 12:00 am
by norpan
Didn't know about that and gave it a try, but no difference.
Downgraded to rc3, same issue
Downgraded to rc2, same issue
Downgraded to 5.22, now it works again!

I wonder if i shall give rc4 another go, or maybe wait for rc5 and try again. Maybe it was something that went wrong at the upgrade to 6.0. (I think I went from 5.11 to 6.0rc4)

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Dec 06, 2012 12:13 am
by samotoka
Did you try system reset ???

If I were you i would give system reset and netinstall latest and again system reset , then i would restore config from exports

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Dec 06, 2012 3:02 am
by moly
I try instal rc5 on my border router. from 5.22.
After reboot, router go up, but configuration configuration seemed to be not loaded.
If I try command /interface print or /ip ad print , no response, command line froze.
If I try /system resource print , all is ok.
Sup-out cannot be created, same problem in rc3.

Normis, if you want, I can send the backup or export before the upgrade.

Thanx
IMAG0424.jpg
IMAG0426.jpg

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Dec 06, 2012 9:21 am
by TKITFrank
After upgrade to 6.0rc5 (from 5.22) my 6to4 tunnel stops working anymore - HE.net's IPv6 gateway was unreachable. I downgrade back to 5.22 and it works like a charm!
6to4 tunnel between two routers works. We need more information.

Hi,
I run ROS 6 RC5 Build 29/11 at 11am and I have a 6to4 tunnel to HE and it is working.
What I have seen on the older betas was that when upgrading them from v5 made the 6to4 interface get corrupted and needed to be removed and created again. Then it worked. But after this I have not had any issues.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Dec 06, 2012 11:01 am
by mrz
After upgrade to 6.0rc5 (from 5.22) my 6to4 tunnel stops working anymore - HE.net's IPv6 gateway was unreachable. I downgrade back to 5.22 and it works like a charm!
6to4 tunnel between two routers works. We need more information.

Hi,
I run ROS 6 RC5 Build 29/11 at 11am and I have a 6to4 tunnel to HE and it is working.
What I have seen on the older betas was that when upgrading them from v5 made the 6to4 interface get corrupted and needed to be removed and created again. Then it worked. But after this I have not had any issues.
Thanks, we will check the upgrade.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Thu Dec 06, 2012 1:42 pm
by doush
i cant ssh to some of my microwaves using system>ssh

I get the below error.

mepty: session finished



I can easily ssh using v5.21 to the same device.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Fri Dec 14, 2012 1:35 am
by mtmx80
We have same issue with 6to4. The problem is that 6to4 interface uses wrong 6to4 local IP address to connect to another end of the tunnel. It usually use default external IP address regardless what's set up in 6to4 tunnel. - That's bad, we need 6to4 on another interface/IP.

Additionally on ROS 6rc5 there is one more annoyance. IPv6 address on LAN bridge becomes unresponsive. Reboot doesn't helps, but if I disable that IP and re-enable it it works well for some time... - I don't know what is causing this.
After upgrade to 6.0rc5 (from 5.22) my 6to4 tunnel stops working anymore - HE.net's IPv6 gateway was unreachable. I downgrade back to 5.22 and it works like a charm!
Thanks, we will check the upgrade.

Re: 6.0rc4 released!

Posted: Wed Feb 06, 2013 5:05 am
by macsrwe
What's new in 6.0rc4 (2012-Nov-28 17:16):

*) fixed problem - check-for-updates stopped working if it didn't find new updates
previously;
Assuming this is the feature I just found in 5.22 under "system packages" in Winbox, where does it update from -- directly from Mikrotik's site, or from the local update repository defined in "system auto-upgrade"?

(Edit: Never mind -- I executed it on a PTP MikroTik that didn't have a DNS server set and immediately got a complaint that it couldn't evaluate "upgrade.mikrotik.com", so that answers that.)