Community discussions

MUM Europe 2020
 
kmdr23
just joined
Topic Author
Posts: 3
Joined: Tue Apr 30, 2013 4:29 pm

VDSL Connection won't work

Tue Apr 30, 2013 5:18 pm

Dear MikroTIK community,

first of all, thank you. You helped me a lot, also the wiki.
I have a problem with a VDSL connection. Here are all the Information of the system:
Hardware: RB2011UAS-2HnD-IN
RouterOS: v5.25
To be really sure, I reseted my configuration completely and startet from the beginning without any default config. I prefer to configure through winbox or webfig.
It is known that the provider uses the vlan id "7" for the vdsl pppoe connection. So I created a vlan port "vlan1" and gave it the ID(or Tag) "7". I choose as interface the one I plugged in my cabel from the modem "ether1".
Then I create "PPPOE client" through "PPP" and put all the initials and passwords in the provider gave me. As interface I choose the "vlan1" I created.
But it won't connect. In the "Log" it initializes and tries to connect but fails.
I already have some mikrotik routers configured and it always worked. This is the first vdsl I am configuring and it does not work. I checked and put a different router on and it worked without the vlan configuration. So I tried that on the mirktorik too and did not configure a vlan1 interface. But still don't work.

I don't know what to do now. I am very thankful for some Ideas or hints :)
 
samsung172
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1186
Joined: Sat Apr 04, 2009 3:45 am
Location: Østfold - Norway
Contact:

Re: VDSL Connection won't work

Wed May 01, 2013 1:04 am

do you have a vdsl modem? OR are you using the mikrotik unit into your phone line? This will not work, you need and vdsl interface, and as far as I know. Mikrotik does not support this.
 
CelticComms
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1766
Joined: Wed May 02, 2012 5:48 am

Re: VDSL Connection won't work

Wed May 01, 2013 2:38 am

Is the modem in bridge mode? If not the PPPoE client on RouterOS will not be able to contact the ISP access concentrator.
Interlynx | Networking and Information Security Consultants & Trainers | Email: routerlynx@gmail.com
BGP | EIGRP | OSPF | MPLS | Firewall | VPN | IPsec | Multicast | QOS | IPv4/6 | STP | VLAN | PON | AE | M2M | and more!

 
kmdr23
just joined
Topic Author
Posts: 3
Joined: Tue Apr 30, 2013 4:29 pm

Re: VDSL Connection won't work

Thu May 02, 2013 9:47 am

Thank you for the replies.

I am using a vdsl router, which the provider gave me. This router has the option to deactivate the router function and work only as modem. Which is fine, that's how it should be. I'll tried it with an total different router(not mikroTIK) and it worked fine.
When I plug in the MikroTIK there are always too things that happen:

1. The Router tries to connect but it does not work. -- initialzing -- disconnected -- over and over again.
2. Sometimes I reboot the MikroTIK or plug the modem off and on again. Then it connects to the provider and updates the DNS servers and it works, but just for a few minutes. Then the connection ist lost again and it tries to connect. I'll have the some MikroTIK two times, so I tried it also with another MikroTIK just to be sure this one model is not broke.

Since the router(not from mikroTIK) works fine I don't think the cabels are broke or anything hardware specific.

Kind of lost, I don't know what to troubleshoot anymore..
 
User avatar
nickshore
Member
Member
Posts: 473
Joined: Thu Mar 03, 2005 4:14 pm
Location: Suffolk, UK.
Contact:

Re: VDSL Connection won't work

Thu May 02, 2013 10:49 am

Which speed port on the 2011 are you using ?

We have seen autoneg problems between 2011s and VDSL modems when using the gigabit ports.

Try using one of the 10/100 ports - eg ether10

Nick.
Nick Shore MTCNA MTCWE MTCRE MTCINE MTCTCE
LinITX.com - MultiThread Consultants
Get your MikroTik RBs and Training: http://linitx.com/brand/mikrotik
Official UK MikroTik Distributor
IRC chan: #routerboard on irc.z.je (IPv4 and IPv6)
 
kmdr23
just joined
Topic Author
Posts: 3
Joined: Tue Apr 30, 2013 4:29 pm

Re: VDSL Connection won't work

Thu May 02, 2013 11:53 am

Thank you, I will do this.
Can not tell why I did not already tried that.

kmd :-)

Who is online

Users browsing this forum: barracuda, normis and 96 guests