Community discussions

 
jml
newbie
Topic Author
Posts: 39
Joined: Wed May 15, 2013 3:22 am

RB750UP - cannot access web interface from Port 1?

Thu May 30, 2013 7:38 pm

Hi,
So I've read that port 1 is configured on a 750UP as a "WAN" interface.
Is it possible to access the web interface from this port? I don't know if I need firewall rules to explicitly allow it or if there is a setting somewhere..?

I'm not hooking port 1 up to a DSL modem, but instead its connected to another router with a /30:

Router (x.x.x.253/30) --- (wireless bridge radios) --- (750UP Port 1 x.x.x.254/30)

Thanks.
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: RB750UP - cannot access web interface from Port 1?

Thu May 30, 2013 8:11 pm

You should post "/ip firewall filter".

FYI: Some ISPs block port 80 requests to residential ips. Mine does. I have commercial accounts, so I am not blocked. If that is the case, you might want to move the service to another port.
/ip service
set www port=8088
Then access it like this:
http://1.2.3.4:8088
Replace 1.2.3.4 with your public ip.
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB750UP - cannot access web interface from Port 1?

Fri May 31, 2013 10:31 am

as OP noted - it is configured as WAN interface, and there are no router services available to be accessed via WAN interface in default configuration of RouterOS.

You will need to check "/ip services" and "/ip firewall filter" to allow certain services to become available via WAN interface.

you can find RouterOS documentation and configuration examples here:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Main_Page

Also, there are a lot of security discussions here on the forums, just use search option.
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: RB750UP - cannot access web interface from Port 1?

Fri May 31, 2013 11:16 am

as OP noted - it is configured as WAN interface, and there are no router services available to be accessed via WAN interface in default configuration of RouterOS.
OH NO!! All my RB433s and RB433AHs are broken. I can access all the services on the WAN interface. You guys better get to patching that up. :wink:

edit: You did mean just the RB7xx series, correct?
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB750UP - cannot access web interface from Port 1?

Fri May 31, 2013 2:33 pm

SOHO routers mostly have a default configuration. Usually existence of the configuration is mentioned on the box of the product.

RB433(AH) does not have cardboard boxes as part of the packaging.
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: RB750UP - cannot access web interface from Port 1?

Fri May 31, 2013 2:37 pm

Thanks, janisk. Is there somewhere the default firewall configuration for the RB7xx series is available online?
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB750UP - cannot access web interface from Port 1?

Fri May 31, 2013 2:39 pm

you can find here on the wiki as part of user-manual:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:De ... igurations
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: RB750UP - cannot access web interface from Port 1?

Fri May 31, 2013 2:41 pm

That is exactly what I was looking for! :D
 
jml
newbie
Topic Author
Posts: 39
Joined: Wed May 15, 2013 3:22 am

Re: RB750UP - cannot access web interface from Port 1?

Fri May 31, 2013 4:17 pm

Yup there's default firewall rules that block everything on port 1.
Disabling the rules causes it to work.
Duh!

Thanks.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 83 guests