Community discussions

MUM Europe 2020
 
sisal
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed Jul 10, 2013 5:39 pm

CLI /ipv6 address add from-pool= ignored

Mon Jul 15, 2013 11:33 am

Hi

I'm using a RB2011 with RouterOS 6.1. When I configure IPv6 addresses using the console, the from-pool option is ignored.

I added a dhcp client on wan interface:
[admin@rt.test] /ipv6 dhcp-client> add add-default-route=yes disabled=no interface=ether1-wan pool-name="ftth-ipv6" pool-prefix-length=64 use-peer-dns=yes
[admin@rt.test] /ipv6 dhcp-client> print detail
Flags: D - dynamic, X - disabled, I - invalid
 0    interface=ether1-wan pool-name="ftth-ipv6" pool-prefix-length=64 status=bound prefix=2001:8e0:2000:8800::/56 expires-after=1h59m59s duid="00030001d4ca6d9db1df" add-default-route=yes use-peer-dns=yes
Then I want to add an interface using this pool:
[admin@rt.test] /ipv6 address> add from-pool=ftth-ipv6 address=::1/64 advertise=yes disabled=no eui-64=no interface=bridge-lan
[admin@rt.test] /ipv6 address> print detail
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic, G - global, L - link-local
...
 4  G address=::1/64 interface=bridge-lan actual-interface=bridge-lan eui-64=no advertise=yes
[admin@rt.test] /ipv6 address>
The option from-pool gets ignored:
added address on cli.png
When I do the exact same using the web interface:
add address using web interface.png
I get the following:
[admin@rt.test] /ipv6 address> print detail
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic, G - global, L - link-local
...
 4  G address=2001:8e0:2000:8800::1/64 interface=bridge-lan actual-interface=bridge-lan eui-64=no advertise=yes
Additionally, after removing and adding this address for a few times suddenly leads to the error message "input does not match any value of from-pool", leaving the address pool ftth-ipv6 stale. It is visible in the webinterface and cannot be removed, and is not present in the CLI at all. I got a supout.rif with the pool in this state if it would help you.
ipv6 pool doesnt exist.png
May I ask you to connect the CLI option from-pool in /ipv6 add address to the right endpoint, so I can use it in my deployment scripts?

Kind regards
Andy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: CLI /ipv6 address add from-pool= ignored

Tue Jul 23, 2013 5:06 pm

latest RouterOS 6.2 have this issue resolved.

Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 17 guests