Community discussions

MUM Europe 2020
 
User avatar
astounding
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 121
Joined: Tue Dec 16, 2008 12:17 am

Help me understand: serial port vanish/reappears in export?

Tue Dec 10, 2013 11:46 pm

Hi,

I have a Routerboard 951-2n running firmware 3.10 RouterOS 6.7 that I periodically do a "/export compact" on and save the resulting compacted configuration export away in an archive. Now and again, I detect configuration changes (using diff to compare two exports separated by perhaps an hour or two, or maybe one or several days, in time) that puzzle.

For example, here's a sample diff:
--- a/routerboard-archive-file
+++ b/routerboard-archive-file
@@ -2,7 +2,7 @@
 # RouterOS Version:  6.7
 # Board:             RB951-2n
 # Firmware:          3.10
-# Archived:          2013-12-03 16:25:02 -0700
+# Archived:          2013-12-09 03:25:02 -0700
 #
 # software id = ABCD-EFGH
 #
@@ -51,8 +51,6 @@ set [ find default=yes ] idle-timeout=none keepalive-timeout=2m \
     mac-cookie-timeout=3d
 /ip ipsec proposal
 set [ find default=yes ] enc-algorithms=3des
-/port
-set 0 name=serial0
 /snmp community
 set [ find default=yes ] name=nottherealcommunity
 /system logging action
Odd. So a serial port vanished? Then an export done an hour after the above reveals:
--- a/routerboard-archive-file
+++ b/routerboard-archive-file
@@ -2,7 +2,7 @@
 # RouterOS Version:  6.7
 # Board:             RB951-2n
 # Firmware:          3.10
-# Archived:          2013-12-09 03:25:02 -0700
+# Archived:          2013-12-09 04:25:02 -0700
 #
 # software id = ABCD-EFGH
 #
@@ -51,6 +51,8 @@ set [ find default=yes ] idle-timeout=none keepalive-timeout=2m \
     mac-cookie-timeout=3d
 /ip ipsec proposal
 set [ find default=yes ] enc-algorithms=3des
+/port
+set 0 name=serial0
 /snmp community
 set [ find default=yes ] name=nottherealcommunity
 /system logging action
The serial port is back?

What would cause the mysterious vanishing and reappearance of the serial port? I've verified no physical nor configuration changes are being made by anyone nor any automated processes. But as I've not used serial ports often, I easily could be unaware of some serial port behavior that explains this quickly and easily.

So... what should I look at/for? What would explain this behavior, the vanishing and reappearing of the port, seemingly at random, in my configuration exports?

Thanks,
Aaron out.

Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 143 guests