Community discussions

 
ners
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 99
Joined: Tue Mar 12, 2013 4:30 pm

CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfomance

Tue Feb 04, 2014 6:12 am

Hi, we are using a CCR1036 RouterOS 6.6 as a PPPoE concentrator with simple queues for shaping. In the evening the number of online PPPoE connections reaches 1500. I started to notice that in the evening when the number of online PPPoE sessions exceeds 1000, clients' throughput starts to degrade. Total throughput stays at 400-500 Mbit/s. CPU load does not exceed 20-30% but the CCR cannot go beyond 400-500 mbit/s.

Today I upgraded to 6.9 but I doubt it will make any difference. Has anyone experienced the same problem? What can be done apart from installing a second PPPoE concentrator and load balancing between them.
 
User avatar
dasiu
Trainer
Trainer
Posts: 232
Joined: Fri Jan 30, 2009 11:41 am
Location: Reading, UK
Contact:

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfoma

Tue Feb 04, 2014 9:31 am

CPU load does not exceed 20-30% but the CCR cannot go beyond 400-500 mbit/s.
How did you check the CPU load? Is it the average load (from /system resource), or max load per core (from /system resource cpu)?
When the avg load is 30% - all cores can have 30%, but it's also possible that 20 cores have 0% and other 10 have 100% - and that's not good :). Always check all the CPU cores. If any of them have 100%, the performance can start degrading...
 
onnoossendrijver
Member
Member
Posts: 418
Joined: Mon Jul 14, 2008 11:10 am
Location: The Netherlands

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfoma

Tue Feb 04, 2014 11:51 am

Hi, we are using a CCR1036 RouterOS 6.6 as a PPPoE concentrator with simple queues for shaping. In the evening the number of online PPPoE connections reaches 1500. I started to notice that in the evening when the number of online PPPoE sessions exceeds 1000, clients' throughput starts to degrade. Total throughput stays at 400-500 Mbit/s. CPU load does not exceed 20-30% but the CCR cannot go beyond 400-500 mbit/s.

Today I upgraded to 6.9 but I doubt it will make any difference. Has anyone experienced the same problem? What can be done apart from installing a second PPPoE concentrator and load balancing between them.
If I'm correct you could have much better PPPoE speeds with 6.9.
I believe MT changed from ppp to accel-ppp in RouterOS 6.8. It should be much faster.
Linux/network engineer: ITIL, LPI1, CCNA R+S, CCNP R+S, JNCIA, JNCIS-SEC
 
ners
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 99
Joined: Tue Mar 12, 2013 4:30 pm

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfoma

Tue Feb 04, 2014 5:22 pm

Still capped at 400-500 Mbit/s, one of the cores is constantly at 100%:


ners@aad-rt-nas01] > /sys reso cpu pr interval=1
# CPU LOAD IRQ DISK
0 cpu0 31% 31% 0%
1 cpu1 29% 29% 0%
2 cpu2 32% 32% 0%
3 cpu3 27% 27% 0%
4 cpu4 10% 10% 0%
5 cpu5 44% 43% 0%
6 cpu6 100% 100% 0%
7 cpu7 27% 27% 0%
8 cpu8 0% 0% 0%
9 cpu9 16% 13% 0%
10 cpu10 39% 24% 0%
11 cpu11 34% 33% 0%
12 cpu12 4% 4% 0%
13 cpu13 41% 41% 0%
14 cpu14 29% 29% 0%
15 cpu15 24% 24% 0%
16 cpu16 18% 18% 0%
17 cpu17 0% 0% 0%
18 cpu18 24% 24% 0%
19 cpu19 13% 13% 0%
20 cpu20 26% 26% 0%
21 cpu21 45% 45% 0%
22 cpu22 4% 4% 0%
23 cpu23 5% 5% 0%
24 cpu24 34% 34% 0%
25 cpu25 17% 17% 0%
26 cpu26 0% 0% 0%
27 cpu27 24% 24% 0%
28 cpu28 26% 14% 0%
29 cpu29 14% 13% 0%
30 cpu30 22% 22% 0%
31 cpu31 34% 34% 0%
32 cpu32 38% 38% 0%
33 cpu33 24% 24% 0%
34 cpu34 9% 5% 0%
35 cpu35 18% 18% 0%
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1721
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfoma

Wed Feb 05, 2014 11:16 am

Do you have dynamic simple queues or static? if dynamic, i would suggest to try out making them all static.
I noticed that removing and adding queues all the time results in performance degradation.

What other configuration do you have?
what does /tool profile menu says?

I suggest to give a mail to support@mikrotik.com
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8319
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfoma

Thu Feb 06, 2014 4:36 pm

I observed the same behaviour with IPoE and PCQ queues - on 400-500 Mpbs clients begin to complain =( switched back to x86

seems like CCR is still not for shaping, while we're successfully using them as simple firewall/policy routers at upto 2.5 Gbps and more (5 min average)
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
ners
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 99
Joined: Tue Mar 12, 2013 4:30 pm

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfoma

Mon Feb 10, 2014 10:14 am

Thanks, I will have to load balance them then.
 
User avatar
omidkosari
Trainer
Trainer
Posts: 616
Joined: Fri Sep 01, 2006 4:18 pm
Location: Iran , Karaj
Contact:

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfoma

Tue Feb 10, 2015 1:35 pm

I observed the same behaviour with IPoE and PCQ queues - on 400-500 Mpbs clients begin to complain =( switched back to x86

seems like CCR is still not for shaping, while we're successfully using them as simple firewall/policy routers at upto 2.5 Gbps and more (5 min average)
What is your opinion now ?
MTCNA , MTCRE, MTCWE, Mikrotik Certified Trainer
 
cchance
newbie
Posts: 39
Joined: Mon Dec 01, 2014 2:42 pm

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfomance

Tue Feb 10, 2015 3:00 pm

What other configuration are you guys running, i have ~700 customers on each of my boxes, though only around 140mbit at peak, dynamic queues, but my avg load is always at 0% on all cpu's i mean once in a while one will spike for a half second to 10-20% but then back to 1-2%

I know you said the cap seems to be at 400mbit, but i just see something as odd that your load is so much higher than mine, you'd expect it to grow pretty consistently as bandwidth increases not exponentially. LOAD-IRQ-DISK all 0-1% on my box at 700 users...

Question when your not at that cap of 400+mbit, what does your CPU look like earlier in the day?

Also did you contact mikro support to see what they say?

Note i am on 6.24 as their were many CCR changes made between 6.9 and 6.24
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8319
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfoma

Mon Feb 23, 2015 4:14 pm

I observed the same behaviour with IPoE and PCQ queues - on 400-500 Mpbs clients begin to complain =( switched back to x86

seems like CCR is still not for shaping, while we're successfully using them as simple firewall/policy routers at upto 2.5 Gbps and more (5 min average)
What is your opinion now ?
no changes, we didn't test latest versions in CCR shaping, still using x86 :)
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
sneep
just joined
Posts: 3
Joined: Wed Nov 27, 2013 5:06 pm

Re: CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfomance

Mon Mar 02, 2015 9:24 pm

Are you running just one PPPoE Server/Port for your client authentication/traffic ?

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], MSN [Bot] and 127 guests