Community discussions

MikroTik App
 
trace310
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Sun Jan 26, 2014 5:16 pm

Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Tue Feb 04, 2014 5:05 pm

Hello.

I need some assistance , hopefully someone can help me out.

I do network support for hotels. We install the wired/wireless equipment on the hotels.

We are having issues with our load balancing.

WAN 1 75 Mbps / 75 Mbps ETH1
WAN 2 30 Mbps / 30 Mbps ETH2
ETH 9 - Our Lan network


What is the proper command or script to load balance this connections? If anyone could help that would be great.
 
User avatar
c0d3rSh3ll
Long time Member
Long time Member
Posts: 558
Joined: Mon Jul 25, 2011 9:42 pm
Location: [admin@Chile] >

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Tue Feb 04, 2014 7:25 pm

Load balance with PCC. In the wiki you have an example.

Send from my mobile phone using Tapatalk.
nothing
 
User avatar
aacable
Member
Member
Posts: 431
Joined: Wed Sep 17, 2008 11:58 am
Location: ISLAMIC Republic of PAKISTAN
Contact:

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Wed Feb 05, 2014 7:41 am

PCC is not very good with the un equal link, however you can add additional pcc rules to balance it at some extent.
try this.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:PC ... _Impatient
http://aacable.wordpress.com/2011/07/27 ... t-by-zaib/
_____________
Regard's

Syed Jahanzaib
Web: http://aacable.wordpress.com
Email: aacable [at] hotmail.com
 
trace310
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Sun Jan 26, 2014 5:16 pm

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Thu Mar 27, 2014 9:59 pm

Hello. I want to say thanks for all the replies back.. I am still having issues with it. I was able to see alot of traffic passing through but than after lets say the 40th guest tries to get online and ..

The way I have set it up is.


They connect to the PUBLIC wifi network. They have to agree to the TERMS AND CONDITIONS. Once they do that, they get online.

The guest is getting a valid IP address but can't get passed the tos page for some reason when I did the load balance. I removed the load balanced script, I had the guest try it again and he got online with no issues.

Eth1 - 75/75
Eth2 - 75/75 Both Connections now.

Eth 9 - Lan goes to my Netgear Switch ( gigabit switch)

My APs are connected to this switch as well.

I am not sure what I'm doing wrong. I am trying to get this to work well.
 
User avatar
c0d3rSh3ll
Long time Member
Long time Member
Posts: 558
Joined: Mon Jul 25, 2011 9:42 pm
Location: [admin@Chile] >

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Thu Mar 27, 2014 10:38 pm

Can you post your mangle rules here for see what is wrong.

sent from my mobile phone using tapatalk
nothing
 
trace310
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Sun Jan 26, 2014 5:16 pm

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Fri Mar 28, 2014 9:40 pm

0 chain=input action=mark-connection new-connection-mark=WAN1_Connection
passthrough=yes in-interface=ether1 - WAN

1 chain=input action=mark-connection new-connection-mark=WAN2_Connection
passthrough=yes in-interface=ether2 - WAN2

2 chain=input action=mark-connection new-connection-mark=WAN3_Connection
passthrough=yes in-interface=ether3 - WAN3

3 chain=output action=mark-routing new-routing-mark=WAN1 Con passthrough=yes
connection-mark=WAN1_Connection

4 chain=output action=mark-routing new-routing-mark=WAN2 Con passthrough=yes
connection-mark=WAN2_Connection

5 chain=output action=mark-routing new-routing-mark=WAN3 Con passthrough=yes
connection-mark=WAN3_Connection

6 ;;; Connection for clearing table
chain=prerouting action=mark-connection
new-connection-mark=Outside 1 Connection passthrough=yes
in-interface=Guest Bridge connection-mark=no-mark



I don't have the script for the load balance right now. I removed it since I was having issues.
 
trace310
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Sun Jan 26, 2014 5:16 pm

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Fri Mar 28, 2014 9:48 pm

I'm sorry, that was for my other property. This is the property I need help with.

I have the secondary as Fail Over right now ( but I want to be as load balance isntead)


0 chain=input action=mark-connection new-connection-mark=WAN1_Connection
passthrough=yes in-interface=ether1 - WAN

1 chain=input action=mark-connection new-connection-mark=WAN2_Connection
passthrough=yes in-interface=ether2 WAN2 Failover

2 chain=output action=mark-routing new-routing-mark=WAN1 Conn passthrough=yes
connection-mark=WAN1_Connection

3 chain=output action=mark-routing new-routing-mark=WAN2 Conn passthrough=yes
connection-mark=WAN2_Connection

4 X chain=prerouting action=mark-connection new-connection-mark=WAN1_Connection
passthrough=yes dst-address-type=!local in-interface=Guest Bridge
per-connection-classifier=both-addresses:2/0

5 X chain=prerouting action=mark-connection new-connection-mark=WAN2_Connection
passthrough=yes dst-address-type=!local in-interface=Guest Bridge
per-connection-classifier=both-addresses:2/1

6 X chain=prerouting action=mark-routing new-routing-mark=WAN1 Conn
passthrough=yes in-interface=Guest Bridge connection-mark=WAN1_Connection
 
nerdtron
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 123
Joined: Sat Nov 30, 2013 7:49 am

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Sat Mar 29, 2014 3:54 am

I don't really recommend PCC plus hotspot setup, but I guess why not just segment the network into two seperate LANs.
Say 70% of all users will be directed to WAN1 and the other 30% of users will be directed to WAN2. It would be more stable and reliable.
 
trace310
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Sun Jan 26, 2014 5:16 pm

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Sun Mar 30, 2014 1:23 am

How would I segment the network into 2 separate LANs?
 
sashavl
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 56
Joined: Mon Nov 01, 2010 8:19 pm
Contact:

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Sun Mar 30, 2014 2:42 am

Two interface with local ip and put every with one wan in VRF.
 
trace310
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Sun Jan 26, 2014 5:16 pm

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Mon Mar 31, 2014 5:34 pm

This is what i have.



/interface bridge
add l2mtu=1598 name="Guest Bridge"
/interface ethernet
set 2 name="ether1 - WAN"
set 3 name="ether2 WAN2 Failover"
set 11 name="ether10 - LAN"

/ip hotspot profile
set [ find default=yes ] login-by=cookie,http-chap,http-pap
add hotspot-address=192.168.10.1 login-by=cookie,http-chap,http-pap name=\
hsprof1

/ip hotspot user profile
set [ find default=yes ] idle-timeout=1d keepalive-timeout=1d rate-limit=\
3M/5M session-timeout=1d shared-users=unlimited transparent-proxy=yes

/ip pool
add name=hs-pool-14 ranges=192.168.10.2-192.168.15.254
/ip dhcp-server
add add-arp=yes address-pool=hs-pool-14 disabled=no interface="Guest Bridge" \
lease-time=1d name=dhcp1
/ip hotspot
add address-pool=hs-pool-14 disabled=no interface="Guest Bridge" name=\
hotspot1 profile=hsprof1

/queue type
add kind=pcq name=pcq-upload-default pcq-classifier=src-address
add kind=pcq name=pcq-download-default pcq-classifier=dst-address

/interface bridge port
add bridge="Guest Bridge" interface="ether10 - LAN"
/ip address
add address=50.X.X.X/X comment=WAN interface="ether1 - WAN"
add address=192.168.0.1/24 comment=Managment interface="ether10 - LAN"
add address=192.168.10.1/21 comment="Guest Hotspot" interface="Guest Bridge"
add address=10.1.X.X/24 comment="Fail Over DHCP Cable Modem" interface=\
"ether2 WAN2 Failover"


/ip firewall filter
add action=passthrough chain=unused-hs-chain comment=\
"place hotspot rules here" disabled=yes

/ip firewall mangle
add action=mark-connection chain=input in-interface="ether1 - WAN" \
new-connection-mark=WAN1_Connection
add action=mark-connection chain=input in-interface="ether2 WAN2 Failover" \
new-connection-mark=WAN2_Connection
add action=mark-routing chain=output connection-mark=WAN1_Connection \
new-routing-mark="WAN1 Conn"
add action=mark-routing chain=output connection-mark=WAN2_Connection \
new-routing-mark="WAN2 Conn"
add action=mark-connection chain=prerouting disabled=yes dst-address-type=\
!local in-interface="Guest Bridge" new-connection-mark=WAN1_Connection \
per-connection-classifier=both-addresses:2/0
add action=mark-connection chain=prerouting disabled=yes dst-address-type=\
!local in-interface="Guest Bridge" new-connection-mark=WAN2_Connection \
per-connection-classifier=both-addresses:2/1
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark=WAN1_Connection \
disabled=yes in-interface="Guest Bridge" new-routing-mark="WAN1 Conn"
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark=WAN2_Connection \
disabled=yes in-interface="Guest Bridge" new-routing-mark="WAN2 Conn"
add action=mark-connection chain=prerouting comment=\
"Connection for clearing table" connection-mark=no-mark in-interface=\
"Guest Bridge" new-connection-mark="Outside 1 Connection"

/ip firewall nat
add chain=pre-hotspot disabled=yes dst-address-type=!local hotspot=auth
add action=passthrough chain=unused-hs-chain comment=\
"place hotspot rules here" disabled=yes to-addresses=0.0.0.0
add action=masquerade chain=srcnat comment="masquerade hotspot network" \
src-address=192.168.X.X/21
add action=masquerade chain=srcnat comment="masquerade hotspot network" \
src-address=192.168.X.X/24

add action=masquerade chain=srcnat comment="Fail Over" out-interface=\
"ether2 WAN2 Failover"
 
trace310
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Sun Jan 26, 2014 5:16 pm

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Mon Mar 31, 2014 5:44 pm

Am I missing something there?
 
abdallahshehata
just joined
Posts: 2
Joined: Sat Mar 29, 2014 5:46 pm

Re: Need Help Load Balancing 1100 AHX2

Mon Mar 31, 2014 9:36 pm

i need 4 wan pccflevr

Who is online

Users browsing this forum: DanMos79, Google [Bot], mkx and 88 guests