Community discussions

 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

RouterOS 2.9.24 is out

Thu May 18, 2006 5:47 pm

What's new in 2.9.24:

*) fixed console crashes on rb500, that were produced by many
scheduler entries;
*) added option to WinBox to not automatically open previous session windows
works only with v2.9.24;
*) improved vrrp (fixed some bugs, added interface setting to addresses);
*) fixed crashing while tracking PPTP connections for NAT;
*) fixed rb500 ether1 - did not restore speed/duplex settings after reboot,
disable,enable was needed;
*) bandwidth-test could crash router with packet sizes < 32;
*) fixed link-monitor=arp when bonding used on WDS interfaces;
*) made roaming handling in AP more liberal to support different
interpretations of 802.11 (for Siemens WL2);
*) fixed memory leak in graphing;
 
andreacoppini
Trainer
Trainer
Posts: 486
Joined: Wed Apr 13, 2005 11:51 pm
Location: Malta, Europe

Re: RouterOS 2.9.24 is out

Thu May 18, 2006 6:03 pm

What's new in 2.9.24:

*) made roaming handling in AP more liberal to support different
interpretations of 802.11 (for Siemens WL2);
more liberal? You mean it can wave flags and pull down monuments?

Vive le resistance... :lol:
- No strings attached -

<< Please give good Karma if this post helped you. Press the + button above the Location entry
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Thu May 18, 2006 6:05 pm

think it was ment: Yeah i see your flags and now i understand what are you doing there, we can work together :roll:

i think that ppl with problems uzing these siemens devices will understad better :D
Last edited by janisk on Thu May 18, 2006 6:06 pm, edited 1 time in total.
 
GotNet
Member
Member
Posts: 436
Joined: Fri May 28, 2004 7:52 pm
Location: Florida

Thu May 18, 2006 6:06 pm

This one comes with a WinBox update, ver 2.2.10. Where are the notifications about WinBox???

Mike
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Thu May 18, 2006 6:08 pm

Where are the notifications about WinBox???

Mike
think this is it, and maybe some minor changes ment not for mentioning here
*) added option to WinBox to not automatically open previous session windows
works only with v2.9.24; 
 
GotNet
Member
Member
Posts: 436
Joined: Fri May 28, 2004 7:52 pm
Location: Florida

Thu May 18, 2006 6:18 pm

Where are the notifications about WinBox???

Mike
think this is it, and maybe some minor changes ment not for mentioning here
*) added option to WinBox to not automatically open previous session windows
works only with v2.9.24; 
Yes, these change logs make my BP rise sometimes. Should be:

What's new in 2.9.24:

*) fixed console crashes on rb500, that were produced by many
scheduler entries;
*) added option to WinBox to not automatically open previous session windows
works only with v2.9.24;
*) improved vrrp (fixed some bugs, added interface setting to addresses);
*) fixed crashing while tracking PPTP connections for NAT;
*) fixed rb500 ether1 - did not restore speed/duplex settings after reboot,
disable,enable was needed;
*) bandwidth-test could crash router with packet sizes < 32;
*) fixed link-monitor=arp when bonding used on WDS interfaces;
*) made roaming handling in AP more liberal to support different
interpretations of 802.11 (for Siemens WL2);
*) fixed memory leak in graphing;
*) Updated WinBox to v2.2.10

Once was a time that I thought WinBox was updated when the new dlls were downloaded. Missed a lot of new features that way.

Mike
 
dsedeno
just joined
Posts: 8
Joined: Thu Jan 12, 2006 5:53 pm

Demo license expired after install!

Thu May 18, 2006 7:06 pm

Hi,

I have just downloaded and installed the 2.9.24 vers. and after install and reboot, MK just says that the demo license has expired, without working on single second ;)

It's this a known bug ? if so, any work around?

Thanks
 
andreacoppini
Trainer
Trainer
Posts: 486
Joined: Wed Apr 13, 2005 11:51 pm
Location: Malta, Europe

Re: Demo license expired after install!

Thu May 18, 2006 8:26 pm

Hi,

I have just downloaded and installed the 2.9.24 vers. and after install and reboot, MK just says that the demo license has expired, without working on single second ;)

It's this a known bug ? if so, any work around?

Thanks
If you're using a demo license, you cannot upgrade, you will need to install from scratch (or buy a license)
- No strings attached -

<< Please give good Karma if this post helped you. Press the + button above the Location entry
 
csickles
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1257
Joined: Fri May 28, 2004 8:46 pm
Location: Phoenix, AZ
Contact:

Thu May 18, 2006 10:33 pm

Here is the issue..

(I just spent over 2 hrs fixing it..)

You prob have a RB5XX..
You tried to copy the files and reboot but the router did not upgrade..
You DID NOT look at the logs and see that the upgrade time had expired
(Neither did I)
You performed a NetInstall upgrade / install and selected to keep the current config..

The router did as it was told.. the Lic. showed as "expired" and the router showed a version that was installed past its installation limit and shut its self down..

Here is the fix..

Renew your license.
Store the resulting text string as a file the machine performing the reinstall.
Boot the RB5XX into "monitor" and perform an ethernet boot to connect to the netinstall server.
Point the lic. text box to the licenst file you created earlyer.
BE SURE TO SELECT "KEEP PREVIOUSE SETTINGS" CHECK BOX OR YOU WILL REGRET IT.
Perform the upgrade.

All done...

Elapsed time with all issues of connectivity etc.... Over 2Hrs...

Experiance for next time and to help others who dont want to bang their head against the wall for an extended time..... PRICELES....

Craig
Things that make you go "Hmmmmmmmm"...

Craig
 
advantz
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 187
Joined: Thu Jul 08, 2004 4:11 am

Thu May 18, 2006 10:35 pm

still no bgp fixes, damn :(
 
csickles
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1257
Joined: Fri May 28, 2004 8:46 pm
Location: Phoenix, AZ
Contact:

Thu May 18, 2006 10:35 pm

One question..

Has the RSTP and new web proxy become part of the std package set for RB5XX?

I see them stil posted for i86 but not for MIPS...

Craig
Things that make you go "Hmmmmmmmm"...

Craig
 
jarosoup
Long time Member
Long time Member
Posts: 600
Joined: Sun Aug 22, 2004 9:02 am

Fri May 19, 2006 1:02 am

Craig, have you been testing out RSTP? Curious how it's working for you if you have...
 
Beccara
Long time Member
Long time Member
Posts: 606
Joined: Fri Apr 08, 2005 3:13 am

Fri May 19, 2006 1:04 am

So what other changes has winbox undergone?
 
advantz
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 187
Joined: Thu Jul 08, 2004 4:11 am

Fri May 19, 2006 4:43 am

*) added option to WinBox to not automatically open previous session windows
works only with v2.9.24;
how to open previous session then??

EDIT: nvm, there is an option, i dun see it, sorry :P
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Fri May 19, 2006 8:47 am

still no bgp fixes, damn :(
whatd do you want fixed?
 
savage
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1213
Joined: Mon Oct 18, 2004 12:07 am
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Fri May 19, 2006 8:52 am

Anyone got any feedback on the new VRRP yet? Would be excellent if that where fixed now...
Regards,
Chris
 
dsedeno
just joined
Posts: 8
Joined: Thu Jan 12, 2006 5:53 pm

Stil doesn't install

Fri May 19, 2006 10:27 am

I still can't install 2.9.24:

1) I did a clean local install and say that don't keep the configuration.
2) MT format the disk and installed correctly.
3) After reboot, complete the install, generate the ssh keys and ... demo license expired please reinstall :?

Any idea about ?

Thanks
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Fri May 19, 2006 10:32 am

try with netinstall please. but actually you should be using FTP to do upgrades.
 
Beccara
Long time Member
Long time Member
Posts: 606
Joined: Fri Apr 08, 2005 3:13 am

Fri May 19, 2006 10:37 am

Ahh so is this Install issue a wide spread problem? I've got 3 routers i cant winbox too because it crash's but atleast they work
 
dsedeno
just joined
Posts: 8
Joined: Thu Jan 12, 2006 5:53 pm

Fri May 19, 2006 10:46 am

try with netinstall please. but actually you should be using FTP to do upgrades.
It's not an upgrade, it's a clean install.

I have tested with an old MT version (2.9.7) and it's install ok...
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Fri May 19, 2006 10:49 am

hmmmm ok. right now use netinstall with the key supplied in it
 
dsedeno
just joined
Posts: 8
Joined: Thu Jan 12, 2006 5:53 pm

Fri May 19, 2006 11:36 am

FYI, I have installed 2.9.23 and it's install ok, so it might be something wrong with 2.9.24
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Fri May 19, 2006 11:39 am

btw, why upgrade if everything that is needed is working? :roll:
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Fri May 19, 2006 11:47 am

no, janisk, the problem was not with upgrade, but with clean install. please re-download the CD installation ISO, we have fixed the issue. the new ISO will be online in 3 minutes.
 
advantz
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 187
Joined: Thu Jul 08, 2004 4:11 am

Fri May 19, 2006 3:39 pm

still no bgp fixes, damn :(
whatd do you want fixed?
bgp setup w/ routing-test won't work without redistribute connected, in version 2.8.28 w/ regular routing, filtering won't work correctly

redistribute inject into bgp cause bgp origin=incomplete

and sometimes routing table screwed!
bgp can't see if peers refreshed...

another problem :
state=established, prefix=180000+, but no routes in routing table???
even there is routes in routing table, ping timeout, reboot router fix this problem
supout.rif already sent!
 
csickles
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1257
Joined: Fri May 28, 2004 8:46 pm
Location: Phoenix, AZ
Contact:

Fri May 19, 2006 9:55 pm

Where the BEEEEEEEPPPPP... is RSTP?

I am trying to set up a WDS mesh system !!!

Craig
Things that make you go "Hmmmmmmmm"...

Craig
 
IntraLink
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 113
Joined: Fri May 28, 2004 5:44 pm
Location: Utah Valley
Contact:

Sat May 20, 2006 5:41 am

I may try to upgrade some of our routers that are using VRRP this weekend and we'll see how it goes.

Any advice for upgrading VRRP enabled routers from version 2.9.7?

We use RSTP too. Did someone find out if that is enabled in this release or schedule for a future release?
 
spirosco
just joined
Posts: 14
Joined: Sun Nov 06, 2005 4:03 pm

Sat May 20, 2006 10:23 pm

still no bgp fixes, damn :(
whatd do you want fixed?
Hello

well, the missing bgp network command can be replaced -in a way- by enabling the "redistribute static" in the bgp instance settings
and by installing a static route manually that should point in a local interface.
By making this we should filter properly our routes.

It's a fact that the routing-test from 2.9.20 and up has been greatly improved.
In fact it outperfrom the stable routing package.

However there is a major problem in the bgp update process.
In some circumstances bgp removes succesfully a route as is suposed to do, but it does not inform correctly other bgp neighbors.
The only way to uninstall the invalid routes from the other neighbors is by disabling/enabling the bgp instance in them.
In any case the bgp timers was set in a value bigger then zero because in the past we were having problems when they left in 0.
This situation was tested and replicated succesfully in our wireless network in several routers in Athens (http://www.awmn.net).

Thanks in advance
 
spirosco
just joined
Posts: 14
Joined: Sun Nov 06, 2005 4:03 pm

Mon May 22, 2006 4:25 pm

Here is an example of a stucked AS path (2.9.24 routing-test).
routing bgp instance> print 
Flags: X - disabled 
 0   name="default" as=1286 router-id=10.17.119.1 redistribute-static=yes 
     redistribute-connected=no redistribute-rip=no redistribute-ospf=no 
     redistribute-other-bgp=no out-filter="" client-to-client-reflection=no 
Destination: 10.94.141.0/24

BGP AS Path: 3757,4790,2379,913,410,3180,3170,2801,2804,38,941,199,3329,2315,1,2615,5023,45,8580,65141
The bgp router from which this info has extracted, is having link with bgp routers 45 and 3757.
The bgp router 45 does not have this route in his routing table.
The network 10.94.141.0/24 actually is down but its stuck on some routers bgp table
and comming in to my router from the bgp neighbor 3757.

This produces invalid path information in the routing table and its just a small example of the problem.

There is also a supout availlable.
 
User avatar
Eugene
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 993
Joined: Mon May 31, 2004 5:06 pm
Location: Cranfield, UK

Mon May 22, 2006 7:03 pm

where?
Tout individu a droit à la vie, à la liberté et à la sûreté de sa personne.
 
spirosco
just joined
Posts: 14
Joined: Sun Nov 06, 2005 4:03 pm

Mon May 22, 2006 8:01 pm

If you mean the supout, i just send it to the support mail.

Thanks
 
phendry
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 258
Joined: Fri May 28, 2004 4:42 pm

Wed May 24, 2006 2:29 pm

no, janisk, the problem was not with upgrade, but with clean install. please re-download the CD installation ISO, we have fixed the issue. the new ISO will be online in 3 minutes.
Just to let you know that this issue still seems to be there in the CF image. Copied the image to CF then installed on a WRAP and got the license expired message. Install 2.9.23 then upgrade to 2.9.24 works fine.
 
User avatar
alex23
just joined
Posts: 12
Joined: Wed May 24, 2006 6:33 pm

Wed May 24, 2006 6:56 pm

The network 10.94.141.0/24 actually is down but its stuck on some routers bgp table
and comming in to my router from the bgp neighbor 3757.
I also have the same problem on my router running 2.9.24 + routing test
I have sent the supout.rif to mikrotik let’s hope that they will find out what’s wrong.
 
peson
Trainer
Trainer
Posts: 183
Joined: Tue Jul 20, 2004 10:33 am
Location: Sweden

Wed May 24, 2006 11:42 pm

Ahh so is this Install issue a wide spread problem? I've got 3 routers i cant winbox too because it crash's but atleast they work
Yeah, you are not the only one who have problem with crashing winbox efter upgrading to 2.9.24.
Yes I´m using winbox the latest 2.2.10 version... :) but it still doesn´t work :-(

Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 87 guests