Community discussions

 
cicserver
Member
Member
Topic Author
Posts: 300
Joined: Sun Jul 24, 2011 12:04 pm

Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 10:32 am

I am using Mikrtoik 5.26 at various branches, and have configured gmail account which sends me mikrotik backup and other alerts daily. It was working fine from past few months BUT from 23rd July, it have stopped sending me emails, and seeing errors in logs like

error sending e-mail <test>: invalid FROM address

My email settings are as follows ...
/tool e-mail
set address=173.194.66.108 from=mygmailid@gmail.com password=mygmailpassword port=587 starttls=yes user=mygmailid
I am using following command for test sending email
/tool e-mail send server=173.194.66.108 port=587  user=mygmailid password=mygmailpassword to
=myinbox@hotmail.com subject=test body=test from=mygmailid@gmail.com tls=yes
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 10:51 am

in RouterOS v6.17 this command works fine:
[admin@normis] > /tool e-mail send server=173.194.66.108 port=587  user=mygmailid password=mygmailpassword to=myinbox@hotmail.com subject=test body=test from=mygmailid@gmail.com start-tls=yes
(I am using "start-tls" because syntax is different in v6.17)

So maybe time to upgrade?
No answer to your question? How to write posts
 
cicserver
Member
Member
Topic Author
Posts: 300
Joined: Sun Jul 24, 2011 12:04 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 11:07 am

in RouterOS v6.17 this command works fine:
(I am using "start-tls" because syntax is different in v6.17)
So maybe time to upgrade?
So are you saying that now i cannot send email using gmail id in mikrotik 5.x ? Do I have to upgrade must ?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 11:10 am

in RouterOS v6.17 this command works fine:
(I am using "start-tls" because syntax is different in v6.17)
So maybe time to upgrade?
So are you saying that now i cannot send email using gmail id in mikrotik 5.x ? Do I have to upgrade must ?
I can't explain why this command fails in v5, but I can say for sure that it works in v6.17.
So logically if you want it to work, upgrade is needed. Upgrading is free and will bring other benefits, including technical support.
No answer to your question? How to write posts
 
cicserver
Member
Member
Topic Author
Posts: 300
Joined: Sun Jul 24, 2011 12:04 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 11:23 am

Hmm then I must ask for the confirmation before upgrade, as there are so may RB's with 5.26.
Is Gmail mail send support not working with 5.26 ?
Can other members confirm this?
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2946
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: Capalbio, Tuscany, Italy

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 2:56 pm

First of all, consider to upgrade to 6.17.

Where are the quotas?

5.26:
/tool e-mail
set address=173.194.66.108 port=587 starttls=yes user="mygmailid" password="mygmailpassword" from="My GMail ID <mygmailid@gmail.com>"

/tool e-mail
send server=173.194.66.108 port=587 tls=yes user="mygmailid" password="mygmailpassword" from="mygmailid@gmail.com" to="myinbox@hotmail.com" subject="test" body="test"
6.17:
/tool e-mail
set address=173.194.66.108 port=587 start-tls=yes user="mygmailid" password="mygmailpassword" from="My GMail ID <mygmailid@gmail.com>"

/tool e-mail
send server=173.194.66.108 port=587 start-tls=yes user="mygmailid" password="mygmailpassword" from="mygmailid@gmail.com" to="myinbox@hotmail.com" subject="test" body="test"
Check if gmail want "user@gmail.com" or only "user" as user.
I'm Italian, not English. Sorry for my imperfect grammar.
 
marizo
newbie
Posts: 33
Joined: Sun May 04, 2014 8:41 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 6:01 pm

I'm using the same setup since ROS 5.25 (just updated to every leter version)
By the way, I have different IP for Gmail, don't remember where i get it.
/tool e-mail
set address=173.194.77.108 from=RB@MT password=pass \
    port=587 start-tls=yes user=user@gmail.com
/tool e-mail send to=user@inbox.lv subject="test" body="email test";
P.S. Is it bug - with above config winbox Tools/Email StartTLS isn't checked!!
 
cicserver
Member
Member
Topic Author
Posts: 300
Joined: Sun Jul 24, 2011 12:04 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 9:32 pm

I have tried every one suggestions , but no results, I still get INVALID FROM ADDRESS. It seems its picking subject as a from address, strange. If I change subject, it gives this address as invalid from address.

As showed in the image below...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
cicserver
Member
Member
Topic Author
Posts: 300
Joined: Sun Jul 24, 2011 12:04 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 9:48 pm

in RouterOS v6.17 this command works fine:
[admin@normis] > /tool e-mail send server=173.194.66.108 port=587  user=mygmailid password=mygmailpassword to=myinbox@hotmail.com subject=test body=test from=mygmailid@gmail.com start-tls=yes
(I am using "start-tls" because syntax is different in v6.17)

So maybe time to upgrade?

Ok this is to confirm that after upgrade to 6.17, the problem is solved now :)
However I am still interested if email can be send using gmail via 5.26 as i still have many rb that i cannot upgrade at a moment.
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2946
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: Capalbio, Tuscany, Italy

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Thu Jul 24, 2014 9:49 pm

Are you read the link inside your log???

http://support.google.com/mail/bin/answ ... swer=14257

Get to your Gmail account's security settings and set permissions for "Less secure apps" to Enabled.
I'm Italian, not English. Sorry for my imperfect grammar.
 
User avatar
SeaburyNorton
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Tue Sep 28, 2010 9:39 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Sat Jul 26, 2014 8:49 am

I can confirm this issue on 5.24 as well.
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2946
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: Capalbio, Tuscany, Italy

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Sat Jul 26, 2014 8:58 am

Is not one issue, gmail one day decide to mark as insecure all the clien who are not supporting some crypto protocols.

6.x as the new protocols, but on 5.x are not presents and for this are considered unsecure.

Simply go on gmail and change the option as I write before.
I'm Italian, not English. Sorry for my imperfect grammar.
 
cicserver
Member
Member
Topic Author
Posts: 300
Joined: Sun Jul 24, 2011 12:04 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Sat Jul 26, 2014 7:31 pm

Is not one issue, gmail one day decide to mark as insecure all the clien who are not supporting some crypto protocols.
6.x as the new protocols, but on 5.x are not presents and for this are considered unsecure.
Simply go on gmail and change the option as I write before.
I have already checked this on my 2 gmail accounts, and both are set for 'less secure' settings. But still its not sending emails in 5.26
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2946
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: Capalbio, Tuscany, Italy

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Sun Jul 27, 2014 12:42 am

Is not one issue, gmail one day decide to mark as insecure all the clien who are not supporting some crypto protocols.
6.x as the new protocols, but on 5.x are not presents and for this are considered unsecure.
Simply go on gmail and change the option as I write before.
I have already checked this on my 2 gmail accounts, and both are set for 'less secure' settings. But still its not sending emails in 5.26
Mmmm.. some item are changed on gmail...
I'm Italian, not English. Sorry for my imperfect grammar.
 
superman71
just joined
Posts: 8
Joined: Fri Sep 13, 2013 8:05 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Sun Jul 27, 2014 10:52 am

Hi. I have the same problem, version 5.26. I have one account gmail with two-step verification and code for only application.
Until two days ago it's run all but from yesterday stop with error invalid FROM address.
I've tried all the settings you suggested, but the result is negative.
If I upgrade at version 6.17, I have to configure everything again?
Thanks.


P.S. sorry for my English.
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2946
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: Capalbio, Tuscany, Italy

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Sun Jul 27, 2014 10:59 am

For upgrade or update is never required reconfiguration.
I'm Italian, not English. Sorry for my imperfect grammar.
 
User avatar
noyo
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 114
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:25 am
Location: Mazury - Poland
Contact:

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Sun Jul 27, 2014 1:39 pm

 
superman71
just joined
Posts: 8
Joined: Fri Sep 13, 2013 8:05 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Mon Jul 28, 2014 12:37 am

Hi, I have update to 6.17 and change only start-tls...
now it's good!!!!
Thanks!!!!
 
User avatar
mxena
newbie
Posts: 48
Joined: Fri May 25, 2007 5:54 pm
Location: Catalonia
Contact:

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Tue Jul 29, 2014 8:35 pm

Hi,

"Allowing less secure apps" on gmail don't assure that the mail will be sent. Sometimes it is sent and sometimes not, I don't know why.

Are the people here COMPLETELY SURE that upgrading to 6 solves the problem and that this is the only solution?

Anybody has had 100% success sending mails still working with 5?

Thanks,

Miquel.

PS:
Previous links appear to me in Polish. The English links that work for me are:
https://support.google.com/accounts/answer/6010255
https://www.google.com/settings/security/lesssecureapps
 
cicserver
Member
Member
Topic Author
Posts: 300
Joined: Sun Jul 24, 2011 12:04 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Wed Jul 30, 2014 1:15 pm

Hi,

"Allowing less secure apps" on gmail don't assure that the mail will be sent. Sometimes it is sent and sometimes not, I don't know why.
Are the people here COMPLETELY SURE that upgrading to 6 solves the problem and that this is the only solution? Anybody has had 100% success sending mails still working with 5?
Thanks,
Miquel.
I have tested it that with 6.x , it send email on regular basis twice a day 9actually RB backup)

and today I tested with same old settings in 5.x , its sending email perfectly. maybe some issue for few days only ? now i m getting all 5.x rb's backup via mail using Gmail.


strange :?
 
User avatar
mxena
newbie
Posts: 48
Joined: Fri May 25, 2007 5:54 pm
Location: Catalonia
Contact:

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Wed Jul 30, 2014 1:28 pm

Hi,

The same here. Everything works again, with 5.x and with 4.x. Gmail has changed something again.

Best,

Miquel.
 
User avatar
SeaburyNorton
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Tue Sep 28, 2010 9:39 pm

Re: Mikrotik with Gmail Stopped working

Wed Jul 30, 2014 11:04 pm

I can confirm all is working again on 5.24

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 113 guests