Page 1 of 2

Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Sep 23, 2014 11:53 am
by MartinsPruu
Hello,
Recently i bought LMT (Latvijas mobilais telefons) 4G modem Huawei E3372 with SIM. With PC it works without any problems but with mikrotik RouterBOARD 951Ui 2HnD and with mikrotik mAP 2n it has problems. With Huawei E392 that SIM is working despite that E392 also isn't in supported hardware list.
So what happens - 1. After inserting E3372 4G modem in mikrotik usb jack, mikrotik creates LTE interface, after setting APN and PIN in LTE settings 4G modem starts up (still blue LED) and it shows that it is connected/active. But there's no internet connections.
2. None of the ports are listed in port list.
3. In LTE interface settings i cant get Info because "Couldn't start - Modem does not have serial interface! (6)"

After 4G modem pulling out and reinserting LTE settings are default (APN and PIN are default).

About 4G modem:
Device name: E3372
My number: Unknown
Hardware version: CL1E3372SM Ver.A
Software version: 22.286.03.00.17

I would appreciate if someone could tell what to do to make E3372 4G modem working.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Sep 23, 2014 12:46 pm
by kristaps
please send supout to support@mikrotik.com
when modem is connected

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Sep 24, 2014 8:49 am
by MartinsPruu
Thanks mikrotik support team, now my modem is working.
I only needed to add dhcp client for lte interface.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Sep 30, 2014 7:08 pm
by rusaev
Mikrotik RB951Zh-2Hnd firmware v6.19
When you connect the modem Huawei E3372 (MTS 827F) no creates LTE port
> / System resource usb print
  1 1: 3 MOBILE MOBILE 480 Mbps

Help please.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Fri Oct 03, 2014 7:39 am
by rusaev
By using putty, connected to a COM port
Translated in modem mode, the command AT ^ SETPORT = "FF; 10,12"
Mikritik work, but using ppp-client
Speed ​​does not rise 3.5 MB / sec
The Mode 3G works but LTE (4G) does not work

What to do to mikrotik saw LTE interface?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Oct 22, 2014 3:22 pm
by vmogilkin
Mikrotik RB951Zh-2Hnd firmware v6.19
When you connect the modem Huawei E3372 (MTS 827F) no creates LTE port
> / System resource usb print
  1 1: 3 MOBILE MOBILE 480 Mbps

Help please.
The similar situation, whether will be official support of this modem?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sun Oct 26, 2014 12:01 pm
by sisenis
The same bandwidth limit issue on e3372 and MT RB912UAG-2HPnD, v6.20. In hilink mode testspeed.net to LMT (in LMT network) shows 50/30, in ppp-out mode 30/20. e3372 configured as 4G modem - AT^SETPORT="FF;10,12".

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Nov 19, 2014 12:47 pm
by sputniki
The same bandwidth limit issue on e3372 and MT RB912UAG-2HPnD, v6.20. In hilink mode testspeed.net to LMT (in LMT network) shows 50/30, in ppp-out mode 30/20. e3372 configured as 4G modem - AT^SETPORT="FF;10,12".
How do you switch between PPP-Mode and Hilink? I have the LMT Megafon 150-1 which is a Huawei 3272 and I would like to switch from Hilink/IP-Mode because I can't see RSSI. Or is there any statistics available in /interface lte ?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Thu Dec 04, 2014 12:19 am
by sisenis
Switching from Hilink to modem (PPP) mode and back possible by stick firmware change. Dig internet on that, there are tons of info how to do that.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Fri Jan 23, 2015 4:26 pm
by ruslanshra
Thanks mikrotik support team, now my modem is working.
I only needed to add dhcp client for lte interface.
Hello,
You can learn how to have solved this problem?
I have the same situation lte1 interface, mikrotik creates LTE interface But there's no internet connections.
In LTE interface settings i cant get Info because "Could not start - Modem does not have serial interface! (6)"

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sun Apr 26, 2015 8:58 pm
by matloh
Hello everyone,
based on the facts I discovered here I bought RB951 Ui and Huawei 3372 modem. Both modem and the router work OK together, until I start downloading/uploading using wireless at maximum speed that the mobile provider allows. After a short while normally after downloading some 250 MB, the modem disconnects and won´t re-establish the connection unless I reboot the router. I discovered that this problem manifested repeatedly at a peak of what the mobile network is capable of, usally cca at 23 MB/s(download), so I tried to limit the speed by the means of queue set at 15/15Mbits/s. This seemed to help, however I encountered the problem again after a short while even with the limit set to work. I would like to ask if any of you have the same problem or an idea as to how to solve this? Thank you and forgive my inexperience, but than again, where else but here to ask for help...

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Jun 16, 2015 1:33 pm
by derobert
I've succesfully connected E3372 LTE modem to my Mikrotik 951Ui-2HnD - The modem must be hi-link version (modem acts as ethernet router). When modem is connected to usb port mikrotik creates LTE interface. You dont have to enter any APN, passwords etc because its all already configued inside LTE modem. Then You have to go to IP > "DHCP Client" menu and click "+" to add new client for LTE interface. Then go to IP > Firewall and in NAT tab you have to make sure that masquerade chain is set to "Out interface: LTE". Thats all.

Image

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sat Jul 04, 2015 4:20 pm
by Kola
Hi all! E3372 successfully works as a modem (PPP connection) in Evolved 3G (LTE) mode.

It brings 30 Mbps of internets but suffers up to 30% cpu load. Primarily cpu is loaded by 'ethernet' and 'firewall' subsystems on default-like router configuration due to profiler.

Is this load ok? Could it be better with LTE-interface (HiLink mode)? I don't want to change modem firmware without a big need.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Thu Jul 30, 2015 10:20 am
by Elixia
Hello, RB2011UAS-2HnD still seems to have problems with Huawei E3372 4G modems
it doesnt appear in resources/USB after i have connected it and no LTE interfaces appear,
tried all sorts of restarts and shutdown procedures listed in other threads to get it to detect the modem but with no luck
router has the latest 6.30.2 OS
Edit:
Got the modem detected through a hub but still cant get the LTE interface

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sun Aug 23, 2015 12:04 pm
by hiperlink
Works fine on 6.30.2 with lmt labeled huawei on hilink software.
exists e3372s or 3372h versions. both must have the hilink software.
but if the e3372 is in ppp modem modus lte reachs only 30 mpbs. in NCM-Modus it reaches full lte speed as its sector delivers.
it is possibil in next releases to implement this solution.
under lte tab it shows then the lte device in NCM-Modus when connected and acts as a Huawei-eth interface (its to implements the linux drivers http://workupload.com/file/NmOAD4pW)
trought a dhcplient on interface Huawei-eth is get assigned the pubblic ip .

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Sep 01, 2015 5:20 pm
by denke
I have an E3372h-153 (T-mobile Hungary) modem ndis-ppp firmware, which did not work at first because of the need of usb modeswitch.
I could fix the problem using the AT^SETPORT command.

The original mode was:
AT^SETPORT="A1,A2;12,1,16,A1,A2"

I set the modem to:
AT^SETPORT="FF;12,1,16"

usb power reset, and it started working as a PPP interface.

------
I found theese settings using AT^SETPORT, and AT^GETPORTNAME:
AT^SETPORT="initial_mode;normal_mode"

map:
1 - Mobile Data Modem (MDM)
5 - GPS interface
6 - control interface
12 - PC UI
10 - modem?
16 - NDIS
A1 - Virtual cd
A2 - TF card reader
FF - Dummy (disable modeswitch when using this as the initial mode?)

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Fri Sep 04, 2015 5:56 pm
by vaalaskala
Hi

I stumbled against the issue as well . It works however speed is capped to 3.5 MB / sec only , when i plug E3372 to my mac speed is not capped at all.

Anyone sorted this out how to overcome the capping and get LTE to work?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sat Sep 12, 2015 9:46 pm
by laciaty
Hello,
Recently i bought LMT (Latvijas mobilais telefons) 4G modem Huawei E3372 with SIM. With PC it works without any problems but with mikrotik RouterBOARD 951Ui 2HnD and with mikrotik mAP 2n it has problems. With Huawei E392 that SIM is working despite that E392 also isn't in supported hardware list.
So what happens - 1. After inserting E3372 4G modem in mikrotik usb jack, mikrotik creates LTE interface, after setting APN and PIN in LTE settings 4G modem starts up (still blue LED) and it shows that it is connected/active. But there's no internet connections.
2. None of the ports are listed in port list.
3. In LTE interface settings i cant get Info because "Couldn't start - Modem does not have serial interface! (6)"

After 4G modem pulling out and reinserting LTE settings are default (APN and PIN are default).

About 4G modem:
Device name: E3372
My number: Unknown
Hardware version: CL1E3372SM Ver.A
Software version: 22.286.03.00.17

I would appreciate if someone could tell what to do to make E3372 4G modem working.
I have the same problem.
Also have Hardware version: CL1E3372SM Ver.A
I sent already a supout file to support team but its saturday so you know..
Anyone know? Whats wrong

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sat Sep 12, 2015 11:48 pm
by asf23
Whats wrong
Did you?:
1. switch on DHCP Client for LTE interface
2. made a masquerade rule in nat table for LTE interface

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Fri Sep 25, 2015 5:19 pm
by spippan
i have a similar problem

finaly got it made to have a connection via USB LTE Modem (PPP Mode .... NOT HiLink)

big problem thou is, i have around only 50% of speed of my provider (Hutchinson 3G Austria 3AT)
normaly my speedtest results are around 40Mbit down / 15Mbit up when Huawei E3372 is connected to my mac
when i connect the E3372 to my routerboard (RB951G-2HnD) and i run a speedtest i only have 12-20Mbit down and around 6Mbit up....

i habe no QoS, Queue Limiting, etc. active

here some Huawei E3372h Info:
at^hcsq?
^HCSQ:"LTE",51,45,166,28

OK
ati
Manufacturer: huawei
Model: E3372
Revision: 21.200.07.01.22
IMEI: 866119028******
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES

OK
at^setport?
^SETPORT:FF;10,12,16

OK
here some RB951 info: (my LAN pool is 192.168.77.0/24)
[spippan@RB951] /ip firewall nat> print 
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic 
0    ;;; MAIN mask
      chain=srcnat action=masquerade src-address=192.168.77.0/24 
      out-interface=dreiAT log=no log-prefix="" 


[spippan@RB951] > interface ppp-client print 
Flags: X - disabled, R - running 
 0  R name="dreiAT" max-mtu=1500 max-mru=1500 mrru=disabled port=usb2 data-channel=0 info-channel=0 apn="drei.at" pin="" user="" password="" profile=default phone="" 
      dial-command="ATDT" modem-init="" null-modem=no dial-on-demand=no add-default-route=yes default-route-distance=2 use-peer-dns=no keepalive-timeout=30 
      allow=pap,chap,mschap1,mschap2 
here are the "normal" speeds i got when i connect the LTE USB Modem to my Mac mini:
Image

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Fri Sep 25, 2015 5:47 pm
by uldis
with ppp mode you will not get more than approx 25mbps because the ppp emulation. If you would have lte interface with dhcp-client there is no such limitation.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sun Sep 27, 2015 6:06 pm
by spippan
with ppp mode you will not get more than approx 25mbps because the ppp emulation. If you would have lte interface with dhcp-client there is no such limitation.
yeah that's what i thought too :/
bad luck for me so ;)

well i will exchange the E3372h with a 3AT WebGate3 tomorrow and that will run in bridge mode. i tested this shortly with the Webgate3 (ZTE LTE Router) of a friend of mine and bridge mode worked flawlessly (Firmware B09 H3G Austria)

i will share efforts ASAP when i got my own to tangle it up with my MikroTik hardware ;-P hehe

thanks for the feedback so far

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Mon Sep 28, 2015 12:27 pm
by spippan
so i returned the E3372h to H3G Austria (3AT; drei.at)
unfortunately they haven't got any Webgate3 in stock today so i have to wait for one this week.

i'll let you know how the progress with it in BRIDGE mode is going :-)

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Mon Sep 28, 2015 6:19 pm
by spippan
so i got my drei.at (H3G AT; 3AT) WebGate3. today (ZTE LTE Router Cat.4)
to my luck there was the newest firmware already on it (B09)
so i activated the SIM card and went online with it!
i activated "Open Internet" via the online drei.at customer center and after 10-15minutes it was ready to work (this feature enables the official WAN IP in the LTE net to be "handed over" to the CPE instead of a private 10.x.x.x IP!!)


i then disconnected the LTE connection on the ZTE webinterface, switched to BRIDGE mode on the LTE router... be sure to set the connection mode to "Automatic" on the ZTE CPE!

i connected a RB951Ui 2HnD to it (ZTE [LAN1] <--> RB951 [ether1])
created a DHCP-client for ether1 and boom i was online.
i now have my routerboard online with a dynamic official WAN IP in the LTE network and via the MikroTik cloud (IP > CLOUD > ENABLE) it's reachable like a charm!

L2TP/IPsec VPN > works
PPTP VPN > works
Portforwarding > works
SSH > works

EDIT:
OpenVPN also works like a hell of a charm! deactivated PPTP & L2TP/IPsec therefor!!

so finally i can say "bye bye" to my old ADSL provider (A1 Telekom Austria) :lol: :D

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Jan 27, 2016 12:03 pm
by RyperX
Hey guys,

qustion, what are now the recommended mode for the e3372s Stick to run it along with a mikrotik?
I have at the moment a e3372s in modem mode and i will try to flash it into HiLink mode if it is necessary.
I couldnt get an connection at the moment while the stick is in modem mode? Dont know why.
I use an RB2011

Will run it with higher speeds above 50mbits so i think the hilink mode is the only possability or?
Have the router the normal WAN IP address when the stick runs in the hilink mode?

Thanks and best regards
RyperX

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Jan 27, 2016 12:57 pm
by spippan
Hey guys,

qustion, what are now the recommended mode for the e3372s Stick to run it along with a mikrotik?
I have at the moment a e3372s in modem mode and i will try to flash it into HiLink mode if it is necessary.
I couldnt get an connection at the moment while the stick is in modem mode? Dont know why.
I use an RB2011

Will run it with higher speeds above 50mbits so i think the hilink mode is the only possability or?
Have the router the normal WAN IP address when the stick runs in the hilink mode?

Thanks and best regards
RyperX
as far is my experiences with USB (in common) on RB2011 board goes, they are very buggy
i got my huawei USB modem exchanged by my ISP to a ZTE LTE mobile router (in austria -> 3AT Webgate3) and i configured the ZTE router to bridge mode and since then no problems with it.

i never got a USB modems running clean or stable on RB2011 (no problems on RB951 thou)

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Feb 17, 2016 1:08 pm
by RyperX
Hey guys,

an update i got my stick working in the hi-link mode (stick is his own router)
The problem is now the mikrotik would get the private ip from the stick over dhcp and not the official wan ip.
Is there any way to get this working? In this way i cant configure the connection for port forwarding.

Regards
RyperX

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Feb 17, 2016 3:24 pm
by spippan
Hey guys,

an update i got my stick working in the hi-link mode (stick is his own router)
The problem is now the mikrotik would get the private ip from the stick over dhcp and not the official wan ip.
Is there any way to get this working? In this way i cant configure the connection for port forwarding.

Regards
RyperX
try DMZ

i tried a ZTE MF831 last weekend with LTE uplink
worked so far ... still i returned back to my trusty ZTE Webgate3 from 3Austria in bridge mode ;)

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Thu Apr 07, 2016 12:57 pm
by apcz
Hello everyone,
[...] Both modem and the router work OK together, until I start downloading/uploading using wireless at maximum speed that the mobile provider allows. After a short while normally after downloading some 250 MB, the modem disconnects and won´t re-establish the connection unless I reboot the router. [...]
@matloh,
Have you fixed this very problem?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sat Jul 02, 2016 11:34 am
by RyperX
so i got my drei.at (H3G AT; 3AT) WebGate3. today (ZTE LTE Router Cat.4)
to my luck there was the newest firmware already on it (B09)
so i activated the SIM card and went online with it!
i activated "Open Internet" via the online drei.at customer center and after 10-15minutes it was ready to work (this feature enables the official WAN IP in the LTE net to be "handed over" to the CPE instead of a private 10.x.x.x IP!!)


i then disconnected the LTE connection on the ZTE webinterface, switched to BRIDGE mode on the LTE router... be sure to set the connection mode to "Automatic" on the ZTE CPE!

i connected a RB951Ui 2HnD to it (ZTE [LAN1] <--> RB951 [ether1])
created a DHCP-client for ether1 and boom i was online.
i now have my routerboard online with a dynamic official WAN IP in the LTE network and via the MikroTik cloud (IP > CLOUD > ENABLE) it's reachable like a charm!

L2TP/IPsec VPN > works
PPTP VPN > works
Portforwarding > works
SSH > works

EDIT:
OpenVPN also works like a hell of a charm! deactivated PPTP & L2TP/IPsec therefor!!

so finally i can say "bye bye" to my old ADSL provider (A1 Telekom Austria)  :lol:  :D
Hi,
i am thinking about to get the 3webgate, but on the 3 page i see the Modem dont support bridge mode (bottom of page)
https://www.drei.at/portal/de/privat/ha ... igate.html
Is this wrong? I really wanna use the wan ip on the mikrotik ;)

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sat Jul 02, 2016 12:47 pm
by pe1chl
This is not possible with the E3372 and the Hilink software.
Limitation of the modem, not the router.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Mon Jul 04, 2016 10:02 am
by spippan
so i got my drei.at (H3G AT; 3AT) WebGate3. today (ZTE LTE Router Cat.4)
to my luck there was the newest firmware already on it (B09)
so i activated the SIM card and went online with it!
i activated "Open Internet" via the online drei.at customer center and after 10-15minutes it was ready to work (this feature enables the official WAN IP in the LTE net to be "handed over" to the CPE instead of a private 10.x.x.x IP!!)


i then disconnected the LTE connection on the ZTE webinterface, switched to BRIDGE mode on the LTE router... be sure to set the connection mode to "Automatic" on the ZTE CPE!

i connected a RB951Ui 2HnD to it (ZTE [LAN1] <--> RB951 [ether1])
created a DHCP-client for ether1 and boom i was online.
i now have my routerboard online with a dynamic official WAN IP in the LTE network and via the MikroTik cloud (IP > CLOUD > ENABLE) it's reachable like a charm!

L2TP/IPsec VPN > works
PPTP VPN > works
Portforwarding > works
SSH > works

EDIT:
OpenVPN also works like a hell of a charm! deactivated PPTP & L2TP/IPsec therefor!!

so finally i can say "bye bye" to my old ADSL provider (A1 Telekom Austria)  :lol:  :D
Hi,
i am thinking about to get the 3webgate, but on the 3 page i see the Modem dont support bridge mode (bottom of page)
https://www.drei.at/portal/de/privat/ha ... igate.html
Is this wrong? I really wanna use the wan ip on the mikrotik ;)
the 3webgate3 from ZTE is no longer produced
now the have the 3HuiGate which is manufactured by huawei ... so there is no bridge!
if you need the bridge mode ... use the 3HuiTUBE! it's a ZTE device and there you have the possibility to switch to bridge mode.
cheers

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Mon Jul 04, 2016 12:58 pm
by RyperX
the 3webgate3 from ZTE is no longer produced
now the have the 3HuiGate which is manufactured by huawei ... so there is no bridge!
if you need the bridge mode ... use the 3HuiTUBE! it's a ZTE device and there you have the possibility to switch to bridge mode.
cheers
Mmmh ok, at the moment there is a promotion that you get 300mbit till October, so i thought about the 300mbit.
But i also found no cheap product for 300mbit and bridge mode. I will check the HuiTube
Did the old Webgate Support 300mbit?
 -> Found my answer: No ;)
Another intersting thing, the old WebGate only had 100mbit RJ45 Connection, how it should be possible to get the 150mbit to one device?

Thanks for you infos ;) 

PS: I would contact you per PN but the forum has no message system anymore or i cant find it?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Jul 06, 2016 2:27 pm
by RyperX
Works fine on 6.30.2   with  lmt labeled huawei on hilink software.
exists  e3372s or 3372h versions. both must have the hilink software.
but if the  e3372 is in ppp modem modus lte reachs only 30 mpbs. in NCM-Modus it reaches full lte speed as its sector delivers.
it is possibil in next releases to implement this solution.
under lte tab  it shows then the lte device in NCM-Modus when connected  and acts  as a Huawei-eth interface (its to  implements the linux drivers http://workupload.com/file/NmOAD4pW)
trought a  dhcplient  on interface Huawei-eth is get assigned  the pubblic ip .
Any update here?

I am using OpenWRT with the NCM Driver and ppp is working fine and as i know the 150mbit would be possible,
Also you recieve the NAT IP on the Router

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Jul 06, 2016 3:02 pm
by spippan
the 3webgate3 from ZTE is no longer produced
now the have the 3HuiGate which is manufactured by huawei ... so there is no bridge!
if you need the bridge mode ... use the 3HuiTUBE! it's a ZTE device and there you have the possibility to switch to bridge mode.
cheers
Mmmh ok, at the moment there is a promotion that you get 300mbit till October, so i thought about the 300mbit.
But i also found no cheap product for 300mbit and bridge mode. I will check the HuiTube
Did the old Webgate Support 300mbit?
 -> Found my answer: No ;)
Another intersting thing, the old WebGate only had 100mbit RJ45 Connection, how it should be possible to get the 150mbit to one device?

Thanks for you infos ;) 

PS: I would contact you per PN but the forum has no message system anymore or i cant find it?
the huitube has a 1gbps ethernet port AFAIK
i don't know i do not use the PN system in the forum ;)

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Aug 30, 2016 7:57 pm
by mikasand
I got one of thoese E3372h modems, it was working but I had it connected to my Asus router and there were some disturbances due to modem was configured as router.
I wanted to remove router functions from the modem, and before I found good ways to change it, I did a faulty configuration in HiLink modem settings.
I changed the default IP from 192.168.8.1 to 192.168.1.3 and I also removed the DHCP settings.
After this nothing hapens, I can not access the HiLink any longer, I can not configure it back to original settings.
Beside that, the 4G connection I already had (violet LED constant on) it is now disabled internet, the green is blinking twice every 2 seconds, meaning it is only powered on. No connection what so ever even with OK Sim card installed.

I find no open Ports in my windows PC when looking in control panel, device manager.
It does not respond to any of the IP addresses I try to enter.

Anyone know how to go further to recover this modem? Can I reset it back to original settings, or even continue with the PPP modem firmware change?
Or is it ready to be trash-binned?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Aug 31, 2016 12:55 pm
by jupiter95
Hello everyone,
[...] Both modem and the router work OK together, until I start downloading/uploading using wireless at maximum speed that the mobile provider allows. After a short while normally after downloading some 250 MB, the modem disconnects and won´t re-establish the connection unless I reboot the router. [...]
@matloh,
Have you fixed this very problem?
I have came across same issue as above. I have RouterOS ver 6.36.2 (Current) and Huawei E3372 4G modem in ppp mode.

It also crashes after some time when transfers moderate amount of data.

Error message in ppp interface I get is: "Status: terminating... - peer is not responding". Script automated reboot helps BUT it is hard to work this way for a longer time.

This is quite popular modem and worked just fine with basic TP-Link router.

Any permanent solution?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Aug 31, 2016 2:07 pm
by kristaps
We have experienced that, with consumer modems. Sometimes modem firmware hangs and you need to power reset usb modem.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Aug 31, 2016 4:12 pm
by jupiter95
Glad to read direct info from MikrotikSupport.

Well, as I wrote in consumer TP-Link router it was very, very rare.

In my Mikrotik model RB2011UAS-2HnD it is:

- always when I try to pull data with highest possible speed (download from fast sites)
- very often after downloading some data over period of time ex 1G in couple of hours

It is serious problem, it is not occasionally.

Again, any permanent solution found? Any root cause found?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Aug 31, 2016 7:27 pm
by kristaps
Best stability we have seen when using usb powered hub and HiLink firmware.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Aug 31, 2016 8:55 pm
by RyperX
The best thing would be when mikrotik is importing the ncm driver from the e3372 stick. ;)
Its working really nice with openwrt.

At the moment i am using a router with openwrt firmwar in brdige mode with the mikrotik.
Not beautiful but working

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Sep 07, 2016 1:28 pm
by spippan
The best thing would be when mikrotik is importing the ncm driver from the e3372 stick. ;)
Its working really nice with openwrt.

At the moment i am using a router with openwrt firmwar in brdige mode with the mikrotik.
Not beautiful but working
well THAT'S a nice way of a workaround ;) it's yet beautiful again :)

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Fri Sep 09, 2016 4:40 pm
by jupiter95
I have been trying two guidelines from this thread:

- power supply for router with current > 2A - did not change a thing, E3372 stops working
- powered usb hub

For some reason E3372 does not connect to internet when in hub.

Is there any special setup needed when modem connected to HAMA 1:4 hub?

USB list gives me below info, hub is of course powered, modem starts to connect but instantly port gets reset.
/system resource usb print
# DEVICE VENDOR NAME SPEED
0 1:1 Linux 3.3.5 ehci_hcd RB400 EHCI 480 Mbps
1 1:2 USB_hub 480 Mbps
1 1:3 HUAWEI_MOBILE HUAWEI_MOBILE 480 Mbps

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Wed Sep 14, 2016 12:03 pm
by jupiter95
Have anyone had problem connecting Huawei E3372 modem using powered hub?

Modem can not connect to internet provider when in hub.

It is visible as usb modem in mikrotik.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Sat Nov 05, 2016 12:13 pm
by stef123
Have anyone had problem connecting Huawei E3372 modem using powered hub?

Modem can not connect to internet provider when in hub.

It is visible as usb modem in mikrotik.
Are you using RB2011 by any chance?
I'm also struggling to get this working -> http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 48#p566648

Some posts suggests issues with usb on RB2011..

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Nov 15, 2016 12:08 am
by susan123
Hello,
Recently i bought LMT (Latvijas mobilais telefons) 4G modem Huawei E3372 with SIM. With PC it works without any problems but with mikrotik RouterBOARD 951Ui 2HnD and with mikrotik mAP 2n it has problems. With Huawei E392 that SIM is working despite that E392 also isn't in supported hardware list.
So what happens - 1. After inserting E3372 4G modem in mikrotik usb jack, mikrotik creates LTE interface, after setting APN and PIN in LTE settings 4G modem starts up (still blue LED) and it shows that it is connected/active. But there's no internet connections.
2. None of the ports are listed in port list.
3. In LTE interface settings i cant get Info because "Couldn't start - Modem does not have serial interface! (6)"

After 4G modem pulling out and reinserting LTE settings are default (APN and PIN are default).

About 4G modem:
Device name: E3372
My number: Unknown
Hardware version: CL1E3372SM Ver.A
Software version: 22.286.03.00.17

I would appreciate if someone could tell what to do to make E3372 4G modem working.
subchorionichemorrhagehealth care tippoikilothermiahyperthymesia
I was facing same issue not exactly but somehting like that. But in my case i figure out that problem exist with configuration. I re-configure all setting properly and problem went off.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Thu Nov 24, 2016 9:33 pm
by pbozek
In my Mikrotik model RB2011UAS-2HnD it is:

- always when I try to pull data with highest possible speed (download from fast sites)
- very often after downloading some data over period of time ex 1G in couple of hours

It is serious problem, it is not occasionally.

Again, any permanent solution found? Any root cause found?
Hello,
I experience the same issue with my RB2011U and Huawei E3372 modem. Using USB hub didn't resolve a problem.
Does anybody know what could be a problem. Any solution found ?

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Jan 10, 2017 3:04 am
by greek
The best thing would be when mikrotik is importing the ncm driver from the e3372 stick. ;)
Its working really nice with openwrt.
I am using OpenWRT with the NCM Driver and ppp is working fine and as i know the 150mbit would be possible,
but if the e3372 is in ppp modem modus lte reachs only 30 mpbs. in NCM-Modus it reaches full lte speed as its sector delivers.
Dear Mikrotik, we really-really need this functional :)
Please, implement this.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Jan 10, 2017 10:48 am
by pe1chl
Dear Mikrotik, we really-really need this functional :)
Please, implement this.
What problem do you have and want to be solved?
Also, make sure you bark up the correct tree, e.g. when you don't want NAT. The NAT is happening in the Huawei,
so you should ask them to fix that.

Re: Problem with Huawei E3372 4G modem

Posted: Tue Jan 10, 2017 6:11 pm
by greek
Dear Mikrotik, we really-really need this functional :)
Please, implement this.
What problem do you have and want to be solved?
Also, make sure you bark up the correct tree, e.g. when you don't want NAT. The NAT is happening in the Huawei,
so you should ask them to fix that.
We need to get ip address from provider to mikrotik and have full lte-speed.

PPP - not full speed
HiLink - not ip address directly to mikrotik
NCP - solving of problem, but not implemented by Mikrotik yet