Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
noyo
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 114
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:25 am
Location: Mazury - Poland
Contact:

Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reboot

Tue Oct 21, 2014 10:42 pm

Hello!
Ticket#2014091366000293]

My first contact on watchdog-reboot in mikrotik v.6.xx is 13-09-2014.
Since then I replaced the support of more than 16 email.
2 S. Martins mail
1 email with Kristaps S.
10 mail Uldis
And at the end of one email from Janis B. To which I replied. But since 10-10-2014 I did not get an answer.
I sent them the 20-30 supout.rif

Zaaktualizowałem few devices (711, Lite5, 2011iL, etc..) To version 6.xx (6.7, 6.19, now 6.20).
When the work day, or two days can restart themselves. (disable watchdog suspends the device).
Sometimes when you enter the device from the MT v6.xx causes restart.
Sometimes supout.rif generating device with MT v6.xx causes restart.
Sometimes when you export the configuration to the device MT v6.xx causes restart.

Support recommending disable snmp, api - I made it - did not help.
Support recommending the inclusion of rstp - I made it - did not help.

I also have a lot adjoining equipment on the MT v5.26 and running. Any errors. Uptime of 100 days and more.


This is really ridiculous on their part. No information. No solution to the problem. No stable software. Do not refined.

Sell ​​equipment that does not work well.
You test software on their clients. On what world you live?

Maybe I just was already beyond software development? Maybe it's time to give this project the people who know their stuff?

Please solution to my problem, because for such problems losing customers, good reviews.
I am terribly pissed off at your software. Although this is a very nice solution.

These people have a similar problem:
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 00#p452253
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 00#p452266
this "router was rebooted without proper shutdown by watchdog timer" problem solved?

I still have this issue from 6.7 to 6.19 mostly on all RB2011/ RB750G / RB911 / SXT Lite5 devices approx 70 pieces of our devices affected by this error.

Mostly all devices reboot between 1am to 3am. Devices that are affacted are not on the same location, (20-40km) all of them are running through uninterruptible power supply, so it could not be a power problem. At the same time, and on the same tower other devices which are not running Mikrotik 6.x version are still running.


translate.google.com
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
jcem
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 137
Joined: Sun May 24, 2009 4:41 pm
Location: Grebbestad, Sweden

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 1:26 am

Hi!

2 things to check

1. Have you the default CPU Frequency? Increasing the CPU Frequency from default can cause this problem....

2. I've seen some APC UPS connected to USB cause the same problem...

RGDS
Jorgen
 
User avatar
noyo
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 114
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:25 am
Location: Mazury - Poland
Contact:

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 8:50 am

Hi!

2 things to check

1. Have you the default CPU Frequency? Increasing the CPU Frequency from default can cause this problem....

2. I've seen some APC UPS connected to USB cause the same problem...

RGDS
Jorgen
1. All routerboard are the default CPU Frequency
2. no UPS.
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7603
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 8:54 am

I have similar experience but only with 32mb devices running 6.x. The are choking probably by insufficient memory and one of them doesn't manage to work with USB flash disk that worked without problems before upgrade. The devices stay for some time 5-80min on 100 %cpu with bad response times and after that they work normally without restart. Sometimes restart helps immediately. Not possible to produce supout file as it doesn't finish. I even let janis b to login and look at it two weeks ago - no info since then.
 
User avatar
noyo
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 114
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:25 am
Location: Mazury - Poland
Contact:

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 9:33 am

for me the problem is no difference to the device of v6
Watch-dog is on by default.
 
User avatar
fposavec
newbie
Posts: 40
Joined: Thu Apr 21, 2011 12:59 pm
Location: Čakovec
Contact:

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 9:50 am

I updated to latest RC, and problem fixed.

Using NetMetal units.
 
Test471
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 53
Joined: Wed Aug 08, 2012 11:39 am

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 10:53 am

How many total sector writes?

I had same problem with rb951 which was rebooting every few hours and in log there was no reason except that it was rebooted by watchdog. In case I disable watchdog board just hung and then I needed to cut the power off.

Tried everything and nothing helped. The only thing I noticed is that total sector writes variable was incredibly high.

The only thing that helped is taking it to local dealer who gave me another one :)
 
User avatar
noyo
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 114
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:25 am
Location: Mazury - Poland
Contact:

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 11:27 am

How many total sector writes?

I had same problem with rb951 which was rebooting every few hours and in log there was no reason except that it was rebooted by watchdog. In case I disable watchdog board just hung and then I needed to cut the power off.

Tried everything and nothing helped. The only thing I noticed is that total sector writes variable was incredibly high.

The only thing that helped is taking it to local dealer who gave me another one :)
Day 08-09-2014 upgrade 2x RB711G-5HnD (sextant), 4x Lite5, 2x RB711-5Hn, 1x RB2011LS, 3x RB2011iL, 2x SXT G-5HPnD r2, 2x RB912UAG-5HPnD
On each of the RB (then v6.19 or 6.7) were the watchdog-reboot.
Sectors is tethered to a max of 10 clients.

I currently have 2x RB2011iL, 2x SXT G-5HPnD r2 on v6.20 and is watchdog-reboot


It is interesting that a few customers (nat, pppoe) on Lite5 with v6.19. The antenna does not restart to work properly.
 
Test471
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 53
Joined: Wed Aug 08, 2012 11:39 am

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 11:36 am

Don't get me wrong but I think google translate is not good for this kind of communication :)
 
User avatar
noyo
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 114
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:25 am
Location: Mazury - Poland
Contact:

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 12:11 pm

Don't get me wrong but I think google translate is not good for this kind of communication :)
I know :D
But my English is bad. I support August google.
 
Test471
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 53
Joined: Wed Aug 08, 2012 11:39 am

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Wed Oct 22, 2014 5:01 pm

I support August google.
Whatever :)
 
rviteri
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 84
Joined: Fri Nov 18, 2011 5:53 pm

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Thu Oct 23, 2014 7:19 am

I'm assuming there is no fix for this, right?
 
User avatar
bajodel
Long time Member
Long time Member
Posts: 545
Joined: Sun Nov 24, 2013 8:30 am
Location: Italy

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Thu Oct 23, 2014 9:14 am

what voltage are you using on that boards ?
 
User avatar
noyo
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 114
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:25 am
Location: Mazury - Poland
Contact:

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Thu Oct 23, 2014 9:43 am

what voltage are you using on that boards ?
one site MT shows 27.3V
one site MT shows 26.6V

in a few places we use MeanWell AD-155B
other original power of mt 24V
 
pampi
newbie
Posts: 39
Joined: Mon Dec 26, 2005 7:28 pm
Location: Hungary / Pecs

Re: Something freezes mikrotik in v6 & frequent watchdog-reb

Sat Mar 14, 2015 9:24 am

what voltage are you using on that boards ?
one site MT shows 27.3V
one site MT shows 26.6V

in a few places we use MeanWell AD-155B
other original power of mt 24V
I found our problem is that we create compact backups from routers every night with an external linux script, the script execute a command /export compat file=routername.backup when this command is executed, router sometime reboots with, software watchdog problem.

It is also possible to to cause it (not all the time) when I try to run this in winbox terminal window.

Possible that you have something like this?

Who is online

Users browsing this forum: cedie, Google [Bot], prozak, sindy and 65 guests