Community discussions

MUM Europe 2020
 
ediaz
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 59
Joined: Tue May 22, 2012 10:38 am

Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Mon Aug 10, 2015 3:29 pm

Hi,

My provider has increased our bandwidth to 200/20, which is great! I've upgraded our router to a RB2011UiAS, and connected everything using the gigabit ports.

To my surprise, when trying to launch speedtests from the internal PCs to the Internet, a single PC can only use up to 100 Mbps of the available bandwidth. With just two users I can saturate our uplink, but one user never passes 100 Mbps. I've checked twice that everything is connected using 1Gbps ports, but can't manage to make just one PC to get more than 100 Mbps downloads (which is great, but only half as great as 200 Mbps).

Anyone can tell me if there is any problem with this setup? I'd appreciate if someone can share a clue or a pointer to further investigate this problem.

Regards
 
kristaps
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 272
Joined: Mon Jan 27, 2014 1:37 pm

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Mon Aug 10, 2015 5:09 pm

Are you using latest version? 6.30.3 ?

Do you have FastTrack enabled ?

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=21&t=96302
if not reste to default with 6.30+ version and it will be in default config
 
User avatar
BartoszP
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1720
Joined: Mon Jun 16, 2014 1:13 pm
Location: Poland

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Mon Aug 10, 2015 11:26 pm

6.30.3 ?
Real admins use real keyboards.
 
vortex
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Sat Feb 16, 2013 6:10 pm

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Mon Aug 10, 2015 11:34 pm

Does the client have a gigabit port?

Did you look at the auto negotiation status on the interface page?

You should not need fasttrack to reach 200Mbps.
 
bkuhn
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 73
Joined: Fri Oct 15, 2010 12:17 am

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 2:14 am

Can the RB2011 handle 200Mbps with NAT, Firewall, etc? I don't think you will get that much speed out of a 2011.
 
User avatar
rwrocket
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 80
Joined: Mon Nov 24, 2014 8:08 am

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 8:17 am

RB2011 non fastpath with firewall and NAT will only net about 130mbps I believe from my testing
 
vortex
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Sat Feb 16, 2013 6:10 pm

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 9:28 am

I was reaching about 210Mbps with NAT, firewall, but without fasttrack.

Note that his problem is with a single connection.
 
ediaz
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 59
Joined: Tue May 22, 2012 10:38 am

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 10:43 am

Thanks very much for the suggestions. I double checked the port status, autonegotiation and all that stuff and they are OK. 1Gbps full duplex, no errors... everything looks fine.

I've just added fasttrack to the config. Once I get it tested I'll come back with the answer.
 
dadoremix
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 119
Joined: Sat May 14, 2011 11:31 am

Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 11:15 am

Look for cpu, how high is it?
If is on 100%, thats it
 
ediaz
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 59
Joined: Tue May 22, 2012 10:38 am

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 11:35 am

OK. Tests done. I still get 100 Mbps from a single PC (note that it is a single PC, not a single connection). The PC is connected directly to a 1Gbps port in the RB2011, to avoid noise from switches and stuff.
 
vortex
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Sat Feb 16, 2013 6:10 pm

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 12:13 pm

Is there a bandwidth limit configured?
 
ediaz
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 59
Joined: Tue May 22, 2012 10:38 am

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 2:35 pm

Nope. Double checked it. :)
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 5950
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 4:45 pm

At first you must determine where exactly is the limitation.
1. Run bw test from PC to the router.
2. Run bw (or any other test) from the router to gateway
 
vortex
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Sat Feb 16, 2013 6:10 pm

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Tue Aug 11, 2015 7:24 pm

Is this a VPN server limit?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 154 guests