Community discussions

 
User avatar
ringlet
newbie
Posts: 34
Joined: Sun Mar 07, 2010 9:24 pm
Location: Gdynia, Poland
Contact:

Re: v6.40.5 [current]

Sun Nov 12, 2017 8:18 pm

I have problem with two rb750GL both of them after upgrade to 6.40.5 are working fine for some time and then just freeze. I see them from other MT in the same bridge but cant log in , then go reboot and work fine for another 12 to 24 hours. Routerboard bios flashed to 3.41 , now I added WD to nearest device but i think that there is something wrong in this situation. Before there was no problem with any of them. Any ideas?

config is really simple one of them is just bridge other one has bridge and 3 vlan's thats all.
 
Olojto
just joined
Posts: 1
Joined: Tue Nov 14, 2017 8:10 pm

Re: v6.40.5 [current]

Tue Nov 14, 2017 8:43 pm

Hello,
I have hAP ac router, after update from 6.38.x to 6.40.5 the signal of 5GHz not stable, I can connect only with 2GHz channel. When I can see the 5GHz signal it no possible connect to Wi-Fi. I didnt do any changes in setups after update, update was automaticaly from "Quick Set" page.
May be I have to check some setups to restore functionality?
 
pturkey
newbie
Posts: 40
Joined: Wed Aug 19, 2009 7:30 pm

Re: v6.40.5 [current]

Wed Nov 15, 2017 6:24 pm

I have upgraded to 6.40.5 on (2) DynaDisk 5 and RB2011 also upgraded the firmware. After the upgrade all the RB's where cutting out. Using btest to any upgraded unit shows good speed, then no speed for several seconds intermittently. After downgrading all the speed test was constantly good. It looks like the firmware upgrade was the issue.
 
Azma
newbie
Posts: 28
Joined: Sat Sep 27, 2014 8:10 am

Re: v6.40.5 [current]

Thu Nov 16, 2017 4:09 am

Hi,
I just upgrade my client router hap-lite2 and suddenly the connection lost. oh my god, their office is around 58.4KM away.
i wasn't give up, tried to mac telnet and it do the trick, i was able to connect to the terminal.

then i could reach the terminal, ports was running (flag R), but the ip was not working. after some check, port name and physical port wasn't match with the previous condition. why this could be happened?
upgraded from 6.29 to 6.40.5
:) :idea:
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7465
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: v6.40.5 [current]

Thu Nov 16, 2017 7:38 am

My similar experience many years ago teached me not to rename the ports. I use comments to mark the ports by their meaning instead and keep the original port names.
 
Azma
newbie
Posts: 28
Joined: Sat Sep 27, 2014 8:10 am

Re: v6.40.5 [current]

Thu Nov 16, 2017 8:35 am

My similar experience many years ago teached me not to rename the ports. I use comments to mark the ports by their meaning instead and keep the original port names.
Hi jarda,
Yes, agree. the interface name was remains default. ether1, ether2, ether3, ether4 and only commented on ether2 and ether4.
:) :idea:
 
msatter
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 875
Joined: Tue Feb 18, 2014 12:56 am
Location: Netherlands / Nīderlande

Re: v6.40.5 [current]

Fri Nov 17, 2017 7:16 pm

need abit of CRS326 help.
...
Could you please use the proper forum sections and not pollute a firmware announcement topic?
Ahhhh the first victim of the new firmware version notation keeping in touch with the RouterOS version notation. ;-)
RB760iGS (hEX S) with the SFP being cooled.
Running:
RouterOS 6.43 / Winbox 3.18 / MikroTik APP 0.69
Cooling a SFP module: viewtopic.php?f=3&t=132258&p=671105#p671105
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1584
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: v6.40.5 [current]

Mon Nov 20, 2017 12:21 am

"Also you can try to power off router, press and hold reset button. power router on and release the button."
tried, no luck

I do not have any serial cable. What should i do? (hAP AC was bought a week ago)
Tried patch cord + netinstall... The device reboots and invisible in Netinstall app

try putting a switch between your laptop nic and the mikrotik device, sometimes netinstall does not work directly to the nic, happened to me last week

connect the RouterBOARD device to power with the RESET button pushed, until you see the device in the Netinstall program interface. Then release the RESET button (around 15 seconds since power on).
 
soundman73
just joined
Posts: 1
Joined: Mon Nov 20, 2017 9:05 pm

Re: v6.40.5 [current]

Mon Nov 20, 2017 9:13 pm

Updated rb952ui-5ac2nd and https on wifi connection stopped working, even winbox is kicked-out after 2 seconds. But only on wifi (using capsman).
When connected by ether ports, it works just fine, both https and winbox, from wan side is everything accesible also.
 
facubertran
just joined
Posts: 14
Joined: Sat Sep 24, 2016 4:18 pm

Re: v6.40.5 [current]

Tue Nov 21, 2017 12:42 am

Hello, I have the typical set of rules of drop ssh stages that is shown in the Mikrotik wiki, but I notice that in this version 6.40.5 does not detect when the connection is new, therefore it does not work. I had to make the new connection markup from the "mangle" table because in filter I stop working. Is it just my problem? Is it some new feature that I do not know?

Thank you.
 
upower3
Member
Member
Posts: 356
Joined: Thu May 07, 2015 11:46 am

Re: v6.40.5 [current]

Tue Nov 21, 2017 10:04 am

Looks like there is no life in MT kingdom after 6.40.5 and 6.41rc52 - see no changes on download page for days. Hope to see another 6.40.x current before we see "6.41-Revolution-is-here" release!
 
Andrew08
just joined
Posts: 2
Joined: Thu Jul 23, 2015 8:11 am

Re: v6.40.5 [current]

Wed Nov 22, 2017 4:25 am

increase in cpu usage to 16% from 1% on RB3011UiAS
 
User avatar
Cha0s
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 805
Joined: Tue Oct 11, 2005 4:53 pm

Re: v6.40.5 [current]

Wed Nov 22, 2017 9:59 am

increase in cpu usage to 16% from 1% on RB3011UiAS
I've also noticed a slight cpu (not as much as yours) increase on CCR1036 after upgrading to 6.40.5 from 6.38.x.
 
JimmyNyholm
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 240
Joined: Mon Apr 25, 2016 2:16 am
Location: Sweden

Re: v6.40.5 [current]

Thu Nov 30, 2017 4:46 pm

CRS317-1G-16S+ switch menu shows no ports is this normal?
 
TomosRider
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 202
Joined: Thu Nov 20, 2014 1:51 pm

Re: v6.40.5 [current]

Fri Dec 01, 2017 7:16 pm

6.35.4-------->6.40.5 with ease.
 
mhoswa
just joined
Posts: 7
Joined: Sat Dec 14, 2013 10:46 am

Re: v6.40.5 [current]

Sat Dec 02, 2017 4:27 pm

Hi all

I have the exact same problem after upgrading my RB951G-HnD to 6.40.5. It beeps every 6 seconds. It doesn't get picked up in Netinstall. Also, Windows cannot keep a LAN connection to the RB, it keeps on Identifying and then cable unplugged (loop). This occurs on all ports. Is there any solution to get my RB working again. I have done a reset as well with no success.

Any advise will be appreciated.

Regards
Marnus
 
highlander
just joined
Posts: 2
Joined: Sun Dec 03, 2017 5:36 pm

Re: v6.40.5 [current]

Sun Dec 03, 2017 5:51 pm

On RB433AH updated from old 6.39.2. It works good but something may be wrong with DHCP6Client.
6.39.2 got address and prefix from my ISP in few seconds.
6.40.5 got nothing and searching forever.
I downgrade to 6.39.3 and problem still the same.
So finaly downgrade back to 6.39.2 and it works fine.

So IPV6 implementation of my ISP may be buggy. Or something wrong with new 6.39.3 to 6.40.5 release.
Can i solve this when i reset RB to default and setup it again from backup ?
 
highlander
just joined
Posts: 2
Joined: Sun Dec 03, 2017 5:36 pm

Re: v6.40.5 [current]

Sun Dec 03, 2017 9:41 pm

So I upgrade it to 6.40.5 and reset it to default. Then I setup it from backup and it works fine. So best way is BACKUP -> UPGRADE -> RESET TO DEFAULT -> SETUP IT FROM BACKUP.
 
anuser
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 245
Joined: Sat Nov 29, 2014 7:27 pm

Re: v6.40.5 [current]

Mon Dec 04, 2017 12:16 pm

I had problems with several Samsung Galaxy S7 Edge devices running Android 7.0 with wAP AC and central CAPSMAN controller running 6.40.5. The smartphones connected, but they had no internet. I updated the wAP AC from 6.40.5 to 6.41rc56. The CAPSMAN controller is still runing at 6.40.5
Now the smartphones can connect and have internet access. So whatever change the latest RC received it would be great if that one could be integrated into the next 6.40.x release.
 
ibm
Member
Member
Posts: 300
Joined: Mon May 12, 2014 5:16 pm

Re: v6.40.5 [current]

Mon Dec 04, 2017 2:25 pm

Last current has a problem about MTU.
Since I run MPLS I had a problem with a client that has VPLS flapping, after a lot of time throubleshooting I run a ping with don't fragment bit and packet size 1526 and despite the MTU and L2MTU of interfaces were 1600 and MPLS MTU 1530 it fragmented, so I raised to 1700 the L2MTU and it worked. Before the update I haven't had this problem on any network with same configuration.
 
User avatar
aditrodostress
just joined
Posts: 9
Joined: Fri May 20, 2016 7:46 am
Location: Jakarta
Contact:

Re: v6.40.5 [current]

Mon Dec 04, 2017 2:36 pm

after upgraded to 6.40.5 make increase cpu activity sometime always hit 100% usage
rb750r2
rb750gr2
rb450g
rb850gx2

edit: replace rb750r2 & rb750gr2 to rb750gr3, rb450g to rb850gx2, rb850gx2 to ccr1009-7g with same config currently look fine
i think the old hardware doesnt powerfull enough passing high bandwidth
Last edited by aditrodostress on Tue Dec 05, 2017 12:59 am, edited 1 time in total.
 
Kraken2k
newbie
Posts: 42
Joined: Wed Oct 01, 2014 1:50 pm
Location: Prague

Re: v6.40.5 [current]

Mon Dec 04, 2017 2:43 pm

Updated 2011UiAS-2HnD from 6.40.4 (firmware 3.41) to 6.40.5 - so far no problems.
 
User avatar
davey
just joined
Posts: 8
Joined: Tue Jan 17, 2017 1:22 pm
Location: Nairobi Kenya
Contact:

Re: v6.40.5 [current]

Wed Dec 06, 2017 9:48 am

Upgraded my CHR(Dude Server) to 6.40.5 and now the Dude server lost all SVG icons for devices, the background grid map doesn't show and adding it back I get stuck in 'loading' but the images don't show.

Device discovery completes but the topology does not resolve. 1 hour later, still stuck at 'finishing 100% Complete'.
¦ MTCNA MTCRE MTCTCE MTCINE ¦ CCNA-RS CCNA-SEC CCNP-RS ¦ CWNA
 
bbs2web
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 146
Joined: Sun Apr 22, 2012 6:25 pm
Location: Johannesburg, South Africa
Contact:

Re: v6.40.5 [current]

Thu Dec 07, 2017 10:24 pm

PPP profile 'on-down' commands are run when connection attempts unsuccessful.

We run a simple script to clear connection tracking entries, so that NAT updates correctly when outbound connectivity for VoIP changes. Primary connection is PPPoE and failover is LTE.

Problem is that PPPoE client, when connection attempt times out, always runs 'on-down' commands, instead of only running them if the state changes.

The script:
/sys script
add name=clear_voip_conntrack owner=admin policy=read,write source="/ip firewall connection remove [find dst-address ~ \":4569\"];\r \n/ip firewall connection remove [find dst-address ~ \":5060\"];\r \n"
PPP profile:
/ppp profile
add change-tcp-mss=yes name=voip-reset-conntrack on-down="/sys script run clear_voip_conntrack" on-up="/sys script run clear_voip_conntrack"
/interface pppoe-client
add interface=ether1 keepalive-timeout=60 name=ADSL password=***** profile=voip-reset-conntrack user=user@realm
'/sys script print brief' will show run count incrementing when connect attempt to establish but times out...
 
KBV
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 72
Joined: Mon Nov 10, 2014 7:02 pm

Re: v6.40.5 [current]

Sat Dec 09, 2017 10:58 am

------------------
[admin@MikroTik] > /certificate crl print detail
Flags: E - expired, D - dynamic
0 D cert=cert_export_KBV-CHR-CA.crt_0 url="http://192.168.80.251/crl/4.crl" num=0 revoked=0
signature="********"
next-update=dec/09/2018 08:05:30 last-update=dec/09/2017 08:50:44
------------------
Will this happen next year?

version: 6.40.5
architecture-name: x86_64
board-name: CHR
 
kalai
just joined
Posts: 2
Joined: Sat Dec 09, 2017 8:03 am

Re: v6.40.5 [current]

Sat Dec 09, 2017 12:26 pm

sir, i have problem with user id and password , the login page showing me radius server is not repond
 
kalai
just joined
Posts: 2
Joined: Sat Dec 09, 2017 8:03 am

Re: v6.40.5 [current]

Sat Dec 09, 2017 12:49 pm

sir, i hae not understand your what is the solution against the complaint login page showing Radius server is not responding against with user manager user id and password which showing already on the screen shot of the login page.
 
User avatar
kometchtech
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 194
Joined: Sat Jun 15, 2013 4:25 am
Location: Japan
Contact:

Re: v6.40.5 [current]

Tue Dec 12, 2017 3:42 am

Dear Mikrotik Team

A DoS vulnerability has been released to RouterOS 6.40.5.

https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.c ... 2017-17538
https://www.exploit-db.com/exploits/43317/

What kind of schedule is correspondence such as update?

Best regards.
--
Routerboard Users Group JP
http://www.rb-ug.jp/
CCR1009-8G-1S-1S+, RB750Gr3, CRS226-24G-2S+, RB850Gx2, RB960PGS, CRS317-1G-16S+,
RB2011UAS, CRS125-24G-1S, RB962UiGS-5HacT2HnT, CRS212-1G-10S-1S+, RB3011UiAS
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 23451
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.40.5 [current]

Tue Dec 12, 2017 10:41 am

Dear Mikrotik Team

A DoS vulnerability has been released to RouterOS 6.40.5.

https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.c ... 2017-17538
https://www.exploit-db.com/exploits/43317/

What kind of schedule is correspondence such as update?

Best regards.
That is not a vulnerability. Somebody made a ping script that floods the device, and result is that CPU usage rises.
Any task will affect CPU usage. This is normal.
The submitter is some person looking for internet fame.
We will see who we need to contact to de-list fake CVE submissions.
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
kometchtech
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 194
Joined: Sat Jun 15, 2013 4:25 am
Location: Japan
Contact:

Re: v6.40.5 [current]

Tue Dec 12, 2017 2:19 pm

Thanks normis.

Was there any such circumstance in this information ...

For the time being, I will try to keep this situation still.

Best regards.
--
Routerboard Users Group JP
http://www.rb-ug.jp/
CCR1009-8G-1S-1S+, RB750Gr3, CRS226-24G-2S+, RB850Gx2, RB960PGS, CRS317-1G-16S+,
RB2011UAS, CRS125-24G-1S, RB962UiGS-5HacT2HnT, CRS212-1G-10S-1S+, RB3011UiAS
 
MiGel0
just joined
Posts: 6
Joined: Sun Nov 15, 2015 10:00 pm

Re: v6.40.5 [current]

Tue Dec 12, 2017 2:45 pm

Hi.

I have a a few MK RB1100 on producction running the hotspot service and after update from 6.36 to 6.40.5 experience issues.

After x time 10/20/30 min, i suppose it depends on the amount of traffic, the portal starts to fail, could be:
Portal doesn´t appear or Login button does nothing, but firewall hotspot rules continues matching packets.
If i change any configuration on the hotspot server , everything start to work fine. Like if the service restarts resolve the issue.
My implementation use external radius server.
The ammount of simultaneous users is between 140 and 800

I have to say model CCR1016-12G woks fine with the same release.

Thanks
 
User avatar
bajodel
Long time Member
Long time Member
Posts: 541
Joined: Sun Nov 24, 2013 8:30 am
Location: Italy

Re: v6.40.5 [current]

Thu Dec 21, 2017 12:48 am

Little "/export" issue:
in "ip dhcp-server" section, any setting to "bootp-support" (e.g. set bootp-support=none lan_dhcp) will not be exported
 
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1334
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.40.5 [current]

Fri Dec 22, 2017 2:59 pm

Version 6.41 has been released:
viewtopic.php?f=21&t=128915

Who is online

Users browsing this forum: chebedewel, r00t and 6 guests