Community discussions

 
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1344
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 12:12 pm

What's new in v3.13:

*) abandoned support for connecting to older RouterOS versions (older than v6), no DLLs will ever be downloaded;
*) winbox.exe is now signed executable;

If you experience version related issues, then please report them to support@mikrotik.com.

Winbox is available here:
http://www.mikrotik.com/download

If you try to upgrade directly from Winbox loader and version is not available, then you might need to wait for a while until cache in path between your device and our servers is refreshed.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 12:28 pm

If you click on saved router entry in list, focus still jumps to Password field, so mouse scrolling doesn't work :(
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
squeeze
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 143
Joined: Thu Mar 22, 2018 7:53 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 1:20 pm

winbox.exe is now signed executable;
Thank you.

Image
Last edited by squeeze on Tue Apr 10, 2018 1:43 pm, edited 1 time in total.
 
dtoffo
Trainer
Trainer
Posts: 88
Joined: Tue May 17, 2011 9:19 am

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 1:36 pm

If you click on saved router entry in list, focus still jumps to Password field, so mouse scrolling doesn't work :(
+1 for older focusing scheme: from 3.12 it's unusable
 
User avatar
ErfanDL
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 224
Joined: Thu Sep 29, 2016 9:13 am
Location: IRAN
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 1:59 pm

What's new in v3.13:

*) abandoned support for connecting to older RouterOS versions (older than v6), no DLLs will ever be downloaded;
*) winbox.exe is now signed executable;

If you experience version related issues, then please report them to support@mikrotik.com.

Winbox is available here:
http://www.mikrotik.com/download

If you try to upgrade directly from Winbox loader and version is not available, then you might need to wait for a while until cache in path between your device and our servers is refreshed.
WOW big changes!!! Image adding night mode to winbox

Sent from my C6833 using Tapatalk

 
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1344
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 2:50 pm

Have you contacted support regarding the scrolling issue? Do I guess correctly that you use laptop and touchpad? Does the same problem persist if you use mouse?
 
andriys
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1048
Joined: Thu Nov 24, 2011 1:59 pm
Location: Kharkiv, Ukraine

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 3:25 pm

I, personally, find focus jumping to the Password field very handy.
Also I've just checked, scrolling works for me just fine with both mouse scroll-wheel and two-finger scrolling on touchpad no matter what field has focus (Windows 10 pro).
 
Melbar
just joined
Posts: 8
Joined: Tue Mar 28, 2017 7:46 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 4:40 pm

Also this version does not work for me. Error message in the event log:
Exception code: 0xc0000005
Error offset: 0x0001fa55
ID of the failed process: 0x3924

EventType=APPCRASH
EventTime=131678397830824664
ReportType=2
Consent=1
UploadTime=131678397838832880
ReportStatus=268435456
ReportIdentifier=380addb9-b5b4-4b20-8005-d8bf77c67140
IntegratorReportIdentifier=fb85217e-a0bd-449f-b115-9be832955db0
Wow64Host=34404
Wow64Guest=332
NsAppName=winbox3.13.exe
AppSessionGuid=00003884-0007-002a-e627-820bced0d301
TargetAppId=W:0006aa496f71e491f3063a5e75198cf6af8c0000ffff!00005d97cafd31963ab6360c9b056f6ba26b825a4a2f!winbox3.13.exe
TargetAppVer=1999//11//14:22:30:45!190b1d!winbox3.13.exe
BootId=4294967295
ServiceSplit=110
TargetAsId=4244
Response.BucketId=3258da2c08c67cf811d7757ba9cacc12
Response.BucketTable=1
Response.LegacyBucketId=1285625392627633170
Response.type=4
Sig[0].Name=Anwendungsname
Sig[0].Value=winbox3.13.exe
Sig[1].Name=Anwendungsversion
Sig[1].Value=0.0.0.0
Sig[2].Name=Anwendungszeitstempel
Sig[2].Value=382f3815
Sig[3].Name=Fehlermodulname
Sig[3].Value=winbox3.13.exe
Sig[4].Name=Fehlermodulversion
Sig[4].Value=0.0.0.0
Sig[5].Name=Fehlermodulzeitstempel
Sig[5].Value=382f3815
Sig[6].Name=Ausnahmecode
Sig[6].Value=c0000005
Sig[7].Name=Ausnahmeoffset
Sig[7].Value=0001fa55

The operating system is Windows 10, CPU / hardware is AMD Phenom2 X6, 8Gb RAM ...
 
User avatar
k6ccc
Member
Member
Posts: 355
Joined: Fri May 13, 2016 12:01 am
Location: Glendora, CA, USA (near Los Angeles)

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 5:45 pm

If you click on saved router entry in list, focus still jumps to Password field, so mouse scrolling doesn't work :(
At least you can save entries. Both 3.12 and 3.13 allow me to save entries, but next time WinBox is opened, none of the saved entries are there.
RB750Gr3, RB750r2, CRS326-24G-2S (in SwitchOS), CSS326-24G-2S, CSS106-5G-1S, RB260GS
Not sure if I beat them in submission, or they beat me into submission


Jim
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 6:15 pm

Have you contacted support regarding the scrolling issue?
Nope, this 'cosmetic' bug was mentioned many times in 3.12 topic :)
Do I guess correctly that you use laptop and touchpad? Does the same problem persist if you use mouse?
It's on PC and mouse. In Windows 10, the problem appears with disabled "Settings -> Devices -> Mouse -> Scroll inactive windows when I hover over them".
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 6:17 pm

At least you can save entries. Both 3.12 and 3.13 allow me to save entries, but next time WinBox is opened, none of the saved entries are there.
Sorry, works fine for me both on Windows and MacOS.

What if you play with File -> New... / Open...?
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
k6ccc
Member
Member
Posts: 355
Joined: Fri May 13, 2016 12:01 am
Location: Glendora, CA, USA (near Los Angeles)

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 6:45 pm

At least you can save entries. Both 3.12 and 3.13 allow me to save entries, but next time WinBox is opened, none of the saved entries are there.
Sorry, works fine for me both on Windows and MacOS.

What if you play with File -> New... / Open...?
Interesting, I have never needed to do that before. With that said, your suggestion worked, but needs a little explanation. Quite some while ago I had set a Master Password in WinBox on this computer. For my purposes, l that did not really serve any useful purpose as it makes no difference if I need to type the master password or the individual for the router I'm connecting to - I'm still typing one password. So I wiped out the Master Password. Just a couple minutes ago I typed in the connection information for my three routers and added each one, and then saved from Menu > File > New, then exited WinBox and re-opened it. The three saved routers were listed and the Master password box was grayed out and said "Set Master Password". So what I suspect was that WinBox still was operating under the belief that there was a Master Password - however nothing would work as a password because I had eliminated the Master Password. Apparently saving actually convinced WinBox that I was no longer using a Master Password.
So, Thank you.
RB750Gr3, RB750r2, CRS326-24G-2S (in SwitchOS), CSS326-24G-2S, CSS106-5G-1S, RB260GS
Not sure if I beat them in submission, or they beat me into submission


Jim
 
deathandtaxes
just joined
Posts: 4
Joined: Fri Jun 23, 2017 5:20 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 9:53 pm


Nope, this 'cosmetic' bug was mentioned many times in 3.12 topic :)

It's on PC and mouse. In Windows 10, the problem appears with disabled "Settings -> Devices -> Mouse -> Scroll inactive windows when I hover over them".
3.12 thread is here:
viewtopic.php?f=21&t=130319

The issue for me is that the focus jump to password field breaks arrow key and pageup/pagedn of the managed list. This is very annoying for me when I have dozens of managed hosts.
 
freemannnn
Long time Member
Long time Member
Posts: 617
Joined: Sun Oct 13, 2013 7:29 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 10:49 pm

same for me. focus jump to password field. mikrotik please fix it.
 
GuillermoHA
just joined
Posts: 2
Joined: Wed May 31, 2017 1:51 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 10, 2018 11:27 pm

Great work ^^

It would be interesting if some day winbox would allow to save "a default view" with the customized configuration of columns, fields, views, etc ... and each time you enter a new routerOS imports automatically your personal "saved" configuration. You could add export / import between winboxes or restart to defaults.. but any time you connect to a routerOS see the same firewall view.
 
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1344
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 7:16 am

Melbar - When do you see this error? I recommend that you contact support@mikrotik.com and explain step-by-step how you reproduce such problem. We will try to resolve it as soon as possible.
k6ccc - Do you run Winbox with administrator permissions?
Chupaka, deathandtaxes - This problem does not affect everyone. Please contact support@mikrotik.com and provide more information (video would be the best option). Focus goes to connect form for purpose.
GuillermoHA - Not everything, but you can already save layouts, etc. by using sessions on Winbox loader.
 
User avatar
k6ccc
Member
Member
Posts: 355
Joined: Fri May 13, 2016 12:01 am
Location: Glendora, CA, USA (near Los Angeles)

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 8:22 am

k6ccc - Do you run Winbox with administrator permissions?
The computer I was having the issue on is running Windows XP and yes, the normal account that is used on that computer has admin.
RB750Gr3, RB750r2, CRS326-24G-2S (in SwitchOS), CSS326-24G-2S, CSS106-5G-1S, RB260GS
Not sure if I beat them in submission, or they beat me into submission


Jim
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 11:26 am

Chupaka, deathandtaxes - This problem does not affect everyone. Please contact support@mikrotik.com and provide more information (video would be the best option). Focus goes to connect form for purpose.
Okay, as it was mentioned earlier, just launch WinBox, click on the list of saved routers and try to use arrow keys to select necessary router.

Moreover, don't even try to use mouse cursor, just launch WinBox, press Shift+Tab twice (to select the list) and try to select any router in the list by using only your keyboard :) Focus just moves to Password field, so it's impossible to use only keyboard in that window.
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
freemannnn
Long time Member
Long time Member
Posts: 617
Joined: Sun Oct 13, 2013 7:29 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 11:59 am

i have a support ticket about this...
Ticket#2018020922004376

please fix winbox to save tab positions in romon neighbours and neighbours.
> *i have to resize them everytime i connect to a romon device.*
>
> also scrolling up-down with mouse wheel when many addresses saveed is not
> impossible in 6.12. it was possible with 6.11.
 
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1344
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 12:13 pm

Chupaka - As mentioned before - "Focus goes to connect form for purpose". As for scrolling with the mouse/trackpad within managed routers list - we can not reproduce such problem locally.
 
andriys
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1048
Joined: Thu Nov 24, 2011 1:59 pm
Location: Kharkiv, Ukraine

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 12:17 pm

As for scrolling with the mouse/trackpad within managed routers list - we can not reproduce such problem locally.
As Chupaka mentioned above
In Windows 10, the problem appears with disabled "Settings -> Devices -> Mouse -> Scroll inactive windows when I hover over them".
 
freemannnn
Long time Member
Long time Member
Posts: 617
Joined: Sun Oct 13, 2013 7:29 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 12:26 pm

Chupaka - As mentioned before - "Focus goes to connect form for purpose". As for scrolling with the mouse/trackpad within managed routers list - we can not reproduce such problem locally.
it would be nice if someone from support would like to connect with teamviewer or anydesk to my windows 7 pc or my windows 10 pc to check it.
this happens also in windows 7.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 12:30 pm

As mentioned before - "Focus goes to connect form for purpose".
You'd probably add an option to [not] move the focus for people who want to use only keyboard on WinBox login. Because your 'purpose' makes some probabilities useless, so you'd better forbid the list to catch focus at all :)
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 23509
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 12:35 pm

This reminds me of https://xkcd.com/1172/

Previously, lots of people requested the focus to go to password, so that clicking on an entry would give you possibility to write password right away. I never imagined that you use keyboard in that list, sorry about that.
No answer to your question? How to write posts
 
freemannnn
Long time Member
Long time Member
Posts: 617
Joined: Sun Oct 13, 2013 7:29 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 12:37 pm

strods please also...

fix winbox to save columns width in romon neighbours and neighbours tab.
i have to resize them everytime i connect to a romon device.

take a look at image

https://www.dropbox.com/s/ujui1slax3uqk ... e.JPG?dl=0
 
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1344
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 12:40 pm

Yes, this behavior of focus is the best solution for most of the users.

Guys, please remember - this is an user forum. If you have a bug - report it to support@mikrotik.com. If we can not reproduce problem from your forum post, then support ticket is necessary.

In this case, we can not reproduce issue with scrolling locally. We have seen it once, but in that case problem was only with touchpad and worked just fine with mouse.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 1:10 pm

Yes, this behavior of focus is the best solution for most of the users.
https://www.thestar.com/news/insight/20 ... rages.html
Don't do something for most of the users, make it customisable so all users can use it the way they like ;)
In this case, we can not reproduce issue with scrolling locally. We have seen it once, but in that case problem was only with touchpad and worked just fine with mouse.
It's obvious that if "Scroll inactive windows when I hover over them" is disabled, then scrolling will scroll an element having focus, not the list hovered by the cursor (just because one cannot scroll two windows simultaneously).
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
bajodel
Long time Member
Long time Member
Posts: 541
Joined: Sun Nov 24, 2013 8:30 am
Location: Italy

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 11, 2018 3:24 pm

Yes, this behavior of focus is the best solution for most of the users.
https://www.thestar.com/news/insight/20 ... rages.html
Don't do something for most of the users, make it customisable so all users can use it the way they like ;)
+ 1000 .. I'm with Chupaka, winbox now always needs lot of weirds mouse interventions ..not good for me
 
R1CH
Long time Member
Long time Member
Posts: 661
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:44 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Fri Apr 13, 2018 12:52 am

Still no signature checking or HTTPS... man in the middle can easily compromise administrator's PC.

https://i.imgur.com/TX7G9pq.gifv
 
squeeze
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 143
Joined: Thu Mar 22, 2018 7:53 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Fri Apr 13, 2018 3:34 am

Still no signature checking or HTTPS... man in the middle can easily compromise administrator's PC.

https://i.imgur.com/TX7G9pq.gifv

I was wondering what you meant. I did a Wireshark http monitor after pressing Check for Updates in Winbox:
GET /routeros/winbox/LATEST.3 HTTP/1.1
HTTP/1.1 200 OK (application/octet-stream)
GET /routeros/winbox/3.13/CHANGELOG HTTP/1.1
HTTP/1.1 200 OK (application/octet-stream)

So, you're right, that could be improved.
 
R1CH
Long time Member
Long time Member
Posts: 661
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:44 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Fri Apr 13, 2018 12:52 pm

You can point upgrade.mikrotik.com at 188.226.152.164 if you want a live (but harmless) example.
 
User avatar
manuzoli
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Mon Oct 03, 2016 6:47 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Sun Apr 15, 2018 9:55 pm

Anyone already created a working bundle for Linux or MacOS?
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Sun Apr 15, 2018 11:46 pm

A bundle?.. I simply installed Wine in Mac OS - and Winbox.exe runs just perfect
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 23509
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Winbox 3.13 released!

Mon Apr 16, 2018 8:41 am

No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
Caci99
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1026
Joined: Wed Feb 21, 2007 2:26 pm
Location: Tirane
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Mon Apr 16, 2018 8:05 pm

Moving the focus on the password field while you're browsing the managed list does not make sense to me.
The purpose of having the managed list is to save the credentials of your own routers along with their addresses, so moving to the password to insert the password does not make sense, I already have it saved.
-Toni-
Don't crash the ambulance, whatever you do
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Mon Apr 16, 2018 8:44 pm

Follow these simple steps exactly:

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Winbox#Homebrew
By the way, with XQuartz 2.7.11 font smoothing does not work, I had to downgrade to 2.7.9 to fix it - you should probably mention it in Wiki.
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2129
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 18, 2018 4:46 pm

How to connect with winbox 3.13 to client with ROS 5.26 ?
ERROR: RouterOS version does not support this winbox, please upgrade.

Client is rb133c. It is not possilble upgrade ROS. I think with winbox 3.12 it works
Thanks
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 18, 2018 4:53 pm

How to connect with winbox 3.13 to client with ROS 5.26 ?
What's new in v3.13:
*) abandoned support for connecting to older RouterOS versions (older than v6);
5.26 is technically younger that v6.0, but v5 is still older than v6 :)
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2129
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 18, 2018 5:55 pm

How to connect with winbox 3.13 to client with ROS 5.26 ?
What's new in v3.13:
*) abandoned support for connecting to older RouterOS versions (older than v6);
5.26 is technically younger that v6.0, but v5 is still older than v6 :)
It is true :) But how to connect to ROS 5.26 now? Winbox 3.12 is not on download page. Winbox 2.2.18 is also not on web page.
I don´t like unofficial links to winbox 2.2.18
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Wed Apr 18, 2018 6:05 pm

But how to connect to ROS 5.26 now? Winbox 3.12 is not on download page.
Use link to 3.13, just edit it to point to necessary version :)

https://download.mikrotik.com/routeros/ ... winbox.exe
https://download.mikrotik.com/routeros/ ... winbox.exe
etc
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
manuzoli
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Mon Oct 03, 2016 6:47 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Thu Apr 19, 2018 8:50 am

Follow these simple steps exactly:

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Winbox#Homebrew
By the way, with XQuartz 2.7.11 font smoothing does not work, I had to downgrade to 2.7.9 to fix it - you should probably mention it in Wiki.
Thats the reason why I don‘t like this emulation things. And they are compareable slow
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2129
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: Winbox 3.13 released!

Thu Apr 19, 2018 10:52 am

But how to connect to ROS 5.26 now? Winbox 3.12 is not on download page.
Use link to 3.13, just edit it to point to necessary version :)

https://download.mikrotik.com/routeros/ ... winbox.exe
Thanks for link. This is the only way how to connect to clients with rb133 and others clients with ROS 5.26
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 23509
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Winbox 3.13 released!

Thu Apr 19, 2018 10:58 am

But how to connect to ROS 5.26 now? Winbox 3.12 is not on download page.
Use link to 3.13, just edit it to point to necessary version :)

https://download.mikrotik.com/routeros/ ... winbox.exe
Thanks for link. This is the only way how to connect to clients with rb133 and others clients with ROS 5.26
Remember that if you want to keep these old devices, you must have a really good firewall on them, since there are serious vulnerabiltities affecting your PC and other people networks. I know they can't be upgraded, so at least use a good firewall and follow the practices here: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:S ... our_Router
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8070
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: Winbox 3.13 released!

Thu Apr 19, 2018 11:59 am

Thats the reason why I don‘t like this emulation things. And they are compareable slow
I'm not sure if it's completely about emulation :)

And... What do you do with WinBox so it's slow for you? %)

P.S. At least Warcraft 3 many years ago was running smoothly both in Windows and Wine, but under Wine it started much quicker.
Russian-speaking forum: http://forum.mikrotik.by. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

¡ɹǝ|SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW ɯ‚|

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
manuzoli
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Mon Oct 03, 2016 6:47 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Sat Apr 21, 2018 12:34 pm

Thats the reason why I don‘t like this emulation things. And they are compareable slow
I'm not sure if it's completely about emulation :)

And... What do you do with WinBox so it's slow for you? %)

P.S. At least Warcraft 3 many years ago was running smoothly both in Windows and Wine, but under Wine it started much quicker.
Startup is slow. Once it runs its ok but uses way more memory then it should
 
User avatar
rushlife
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Thu Nov 05, 2015 12:30 pm
Location: czech republic

Re: Winbox 3.13 released!

Tue Apr 24, 2018 11:09 am

still no shortcuts ?
 
neu
newbie
Posts: 38
Joined: Sat Apr 07, 2018 9:58 pm

Re: Winbox 3.13 released!

Thu Apr 26, 2018 12:27 pm

New version is really nice.
neuCRM (http://neucrm.com) is full featured ISP Billing CRM software package for Mikrotik RouterOS.
 
gcs
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 145
Joined: Tue May 18, 2010 10:06 pm
Location: Tyler, Texas USA

Re: Winbox 3.13 released!

Sun Apr 29, 2018 7:25 pm

How do you connect by Mac address in winbox 3.13? it only shows address and there is not the ... that older version had by the connect to box to search by mac address if you did not know the address.
 
Pea
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Jul 17, 2015 11:07 pm
Location: Czech

Re: Winbox 3.13 released!

Sun Apr 29, 2018 10:11 pm

Click on Neighbors card and then simply click on MAC address (or IP address) of the device you want to connect to...
 
Simono
newbie
Posts: 34
Joined: Tue Mar 20, 2018 9:41 am

Re: Winbox 3.13 released!

Thu May 03, 2018 12:21 am

Now F-Secure show me "PotentiallyUnwanted:W32/App.[variant]!Online " for winbox 3.13 :shock:

Who is online

Users browsing this forum: netispguy and 9 guests