Community discussions

 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1407
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

v6.37.5 [bugfix] is released!

Thu Mar 09, 2017 4:29 pm

To upgrade, click "Check for updates" at /system package in your RouterOS configuration interface, or head to our download page: http://www.mikrotik.com/download

If you experience version related issues, then please send supout file from your router to support@mikrotik.com. File must be generated while router is not working as suspected or after crash.

What's new in 6.37.5 (2017-Mar-09 11:54):
!) www - fixed http server vulnerability;
*) chr - fixed problem when transmit speed was reduced by interface queues;
*) dhcp - do not listen on IPv4/IPv6 client to IPv6 MLD packets;
*) dude - (changes discussed here: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:T ... _changelog);
*) export - do not show "read-only" IRQ entries;
*) filesystem - implemented procedures to verify and restore internal file structure integrity upon upgrading;
*) firewall - do not allow to set "time" parameter to 0s for "limit" option;
*) firewall - fixed import of exported configuration that had updated "limit" setting;
*) graphing - fixed graphing crash when high amount of traffic is processed;
*) hotspot - fixed rare kernel crash on multicore systems;
*) hotspot - fixed redirect to URL where escape characters are used (requires newly generated HTML files);
*) hotspot - show Host table commentaries also in Active tab and vice versa;
*) interface - do not treat multiple zeros as single zero on name comparison;
*) irq - properly detect all IRQ entries;
*) l2tp-client - fixed IPSec policy generation after reboot;
*) lcd - show fan2 speed only if it is available;
*) leds - fixed defaults for RBSXT5HacD2nr2;
*) mmips - improved general stability;
*) rb3011 - fixed noise from buzzer after silent boot;
*) switch - fixed crash when trying to configure second master port on the same chipset (RB3011, RB2011, CCR1009-8G-1S+);
*) userman - allow access to User Manager users page only through "/user" URL;
*) userman - show warning when no users are selected for CSV file generation;
*) winbox - added "add-relay-info" and "relay-info-remote-id" to DHCP relay;
*) winbox - added H flag to "/ip arp" ;
*) winbox - added missing "use-fan2" and "active-fan2" to "/system health";
*) winbox - allow shorten bytes to k,M,G in bridge firewall just like in "/ip firewall"
*) winbox - do not hide "power-cycle-after" option;
*) winbox - do not hide 00:00:00:00:00:00 MAC address in unpublished ARPs;
*) winbox - fixed matching "connection-state=untracked" connections;
*) winbox - fixed typo in "/system resources pci" list;
*) winbox - hide advertise tab in Hotspot user profile configuration if "transparent-proxy" is not enabled;
*) winbox - make "power-cycle-after" show correct value;
*) winbox - make "power-cycle-interval" not to depend on "power-cycle-ping-enabled" in PoE settings;
*) winbox - properly show BGP communities in routing filters table filter;
*) wireless - fixed scan tool stuck in background;
*) wireless - improved compatibility with Intel 2200BG wireless card;
*) wireless - update Thailand country frequency settings;

If you experience version related issues, then please send supout file from your router to support@mikrotik.com. File must be generated while router is not working as suspected or after crash.
 
User avatar
bajodel
Long time Member
Long time Member
Posts: 545
Joined: Sun Nov 24, 2013 8:30 am
Location: Italy

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri Mar 10, 2017 1:32 am

Upgraded successfully some 3011, 2011, hex poe, hex, 912xx and a couple of x86.
No problems, so far. Thanks for Vault7 immediate fix.
 
User avatar
bajodel
Long time Member
Long time Member
Posts: 545
Joined: Sun Nov 24, 2013 8:30 am
Location: Italy

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri Mar 10, 2017 1:38 am

.. would be great to have also a 6.36 branch update/fix. I guess I'm not the only one keeping all 5ghz radio there to skip new forced radar stuff (waiting untill very stable)
 
User avatar
HarBenly
newbie
Posts: 42
Joined: Wed Dec 07, 2016 1:04 pm
Location: London, United Kingdom

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri Mar 10, 2017 8:41 am

Oh thank God its out! Was waiting for it for quite a while now.
 
tvrebac
Trainer
Trainer
Posts: 8
Joined: Wed Feb 11, 2015 6:58 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri Mar 10, 2017 11:02 am

When do you plan to allow certificate authorities generated outside of the Mikrotik device to be recognized as trusted CA?

Regards
 
esmir
just joined
Posts: 10
Joined: Tue Sep 20, 2016 12:45 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri Mar 10, 2017 11:13 am

Hello,

we are using The Dude on CHR (x86_64) Router with VMware Esxi 5.1.0

VM has 2048 MB RAM and 4 Cores (2 virtual sockets, 2 cores per socket).

I can see that this version of Dude has much bigger Datastore usage in comparison with 6.36.4 and the response is slow.

Has anyone the same problems?

For example, with previous version, average Datastore usage was 815 KBps currently average is 4074 KBps.


Best regards,
 
andersonlich
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 55
Joined: Thu Feb 26, 2009 1:05 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri Mar 10, 2017 1:02 pm

is there any have been tried using PPPoE Server on 6.37.5 in CCR1036 ?
i feel there's drop performance related to speed when using CCR1036.
comparing to CCR1072 in using 6.37.5 and test it, until now is normal performance.

but after downgrade to 6.37.4 for CCR1036, everything back to normal.

thank you ?
 
virtman
newbie
Posts: 31
Joined: Mon Dec 12, 2016 11:31 am

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri Mar 10, 2017 1:24 pm

/* deleted */ (incorrect version)
 
storp
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 51
Joined: Tue Nov 24, 2015 2:53 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Sat Mar 11, 2017 11:50 am

Upgraded RB2011, RB951 and two cAP's and all seems to be working fine with no issues.
 
h0tbird
just joined
Posts: 3
Joined: Sat Mar 11, 2017 5:45 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Sat Mar 11, 2017 5:50 pm

RB493G: My WiFi is flapping... back to v6.37.4 :(
I have a 2013 Lenovo X1 Carbon (network controller details below):
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] (rev 96)
	Subsystem: Intel Corporation Device c220
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 31
	Memory at f0c00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=8K]
	Capabilities: [c8] Power Management version 3
	Capabilities: [d0] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
	Capabilities: [e0] Express Endpoint, MSI 00
	Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
	Capabilities: [140] Device Serial Number 8c-70-5a-ff-ff-7c-bd-0c
	Kernel driver in use: iwlwifi
	Kernel modules: iwlwifi
Mar 11 17:03:33 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:03:55 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:04:05 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:04:23 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:05:08 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:05:32 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:07:27 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:07:47 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:08:56 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:09:18 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:09:39 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:11:21 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:11:43 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:13:05 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:13:20 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:13:36 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:14:41 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Mar 11 17:15:02 carbon dhcpcd[495]: wlan0: carrier lost
Also my TV SONY Bravia 55x8505b is affected by this issue.
On the other hand iPhone5, iPad2 and Nexus5 are working 100% though.
 
User avatar
JohnTRIVOLTA
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 204
Joined: Sun Dec 25, 2016 2:05 pm
Location: BG/Sofia

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Sat Mar 11, 2017 8:08 pm

I have RB3011 with ROS 6.38.1 . In menu "system - packages" i choose v6.37.5 bugfix to try this version but the router continuously restarts after download and reboot !
 
randomwalk
just joined
Posts: 7
Joined: Sun Apr 21, 2013 3:40 am
Location: Canada

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Sun Mar 12, 2017 9:55 pm

Not sure if this belongs to this thread .
Installed v6.37.5.
Input:
:put [:if ([:find "Canada/Edmonton" "/"]=6) do={:put "works"}]
output:
works
;works
I'm puzzled at what I'm seeing in the terminal. How can this output be explained?
Is this a bug?
Thanks,
Last edited by randomwalk on Sun Mar 12, 2017 10:04 pm, edited 1 time in total.
 
randomwalk
just joined
Posts: 7
Joined: Sun Apr 21, 2013 3:40 am
Location: Canada

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Sun Mar 12, 2017 10:00 pm

and it gets more interesting...
input:
:put [:if ([:tonum [:find "Canada/Edmonton" "/"]]!=0) do={:log info "works"};]
output in the terminal:
;
output in the log:
works
/winbox 3.11 / RouterOS v6.37.5/ Routerboard RB493G
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8308
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Sun Mar 12, 2017 11:19 pm

You just do it wrong :) Well, let's call it 'undefined behaviour'

:if operator does not return anything, so you cannot use it as a 'result'. for example, you cannot use ":put [:if <...>]" construction. you should use ":if (something) do={ :put XXX; }"
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
randomwalk
just joined
Posts: 7
Joined: Sun Apr 21, 2013 3:40 am
Location: Canada

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Mon Mar 13, 2017 12:25 am

Aha..got it.
Thanks for helping me to understand what I did wrong
 
esmir
just joined
Posts: 10
Joined: Tue Sep 20, 2016 12:45 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Tue Mar 14, 2017 5:01 pm

I think that this version has problems with:
  • - Winbox session can't be established
    - The Dude has massive Datastore usage
    - There is no way to upload file in "The Dude -> Files"
 
easyspot
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 64
Joined: Thu Jun 07, 2012 7:09 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Tue Mar 14, 2017 5:15 pm

installed 6.37.5 to hap lite, update routerboot, playing around, decided to go back to older version but netinstall can't recognize. enter winbox > routerboard > setting > ethernet boot once then nand, netinstall not responding. press reset then powering for 15s doing nothing too. last thing i uploaded all npk to files then select downgrade os, downgrade routerboot, then test netinstall again, it works.
Edit: test upgrade again, then downgrade using netinstall 6.37.5 with older version npk files. it works. so the problem is newer routerboot wont work with older netinstall :(
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8308
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Tue Mar 14, 2017 5:59 pm

Then use current NetInstall with older .npk files :)
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
scampbell
Trainer
Trainer
Posts: 457
Joined: Thu Jun 22, 2006 5:20 am
Location: Wellington, NZ
Contact:

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Wed Mar 22, 2017 4:33 am

I think that this version has problems with:
  • - Winbox session can't be established
    - The Dude has massive Datastore usage
    - There is no way to upload file in "The Dude -> Files"
Copying files across via Winbox drag 'n drop seems to work ok. I recall reading that is the way forward now. No more drag and drop with the Dude Client.
MTCNA, MTCWE, MTCRE, MTCTCE, MTCSE, MTCINE, Trainer
___________________
Mikrotik Distributor - New Zealand
http://www.campbell.co.nz
 
User avatar
lectrapon
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 80
Joined: Tue Mar 03, 2015 2:10 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Thu Mar 23, 2017 6:37 pm

Hi,
I have upgrade from 6.34.6 to 6.37.5 my RB951G-2HnD.
I have disabled wireless-fp package before restart and upgrade RouterOS. I have one wireless package and it was already activated (I think that installation is fine!)

But When I activate wireless...few second later I got this log message for every connecting devices:
.....disconnected, received deauth: 4-way handshake timeout (15)
I haven't this message explained in your link...Wireless disconnection messages explained! :viewtopic.php?f=7&t=13748?

Here is my configuration on Access Point 1 (base on Roaming with Dynamic Mesh https://wiki.mikrotik.com/wiki/Wireless_WDS_Mesh ):
/interface mesh
add name=Mesh-Interface
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode \
    band=2ghz-b/g/n disabled=no frequency=2457 mode=ap-bridge \
    noise-floor-threshold=-100 radio-name=RB951G_AP1 ssid=\
    "xxxxxxxx" wds-default-bridge=Mesh-Interface \
    wds-mode=dynamic-mesh wmm-support=enabled
/interface wireless nstreme
set wlan1 enable-polling=no
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk eap-methods="" \
    management-protection=allowed mode=dynamic-keys name=WDS_secure \
    supplicant-identity="" wpa-pre-shared-key=13ctr4WDS wpa2-pre-shared-key=\
    13ctr4WDS
/ip dhcp-server
add disabled=no interface=Mesh-Interface name=Relay_Server_DHCP1 relay=\
    10.5.50.2
add disabled=no interface=Mesh-Interface name=Relay_Server_DHCP2 relay=\
    10.5.50.3
add disabled=no interface=Mesh-Interface name=Relay_Server_DHCP3 relay=\
    10.5.50.4
/ip hotspot profile
add dns-name=xxx.hotspot.fr hotspot-address=10.5.50.1 login-by=\
    mac,http-chap mac-auth-mode=mac-as-username-and-password name=hsprof1
/ip pool
add name=hs-pool ranges=10.5.50.2-10.5.50.254
/ip dhcp-server
add address-pool=hs-pool disabled=no interface=Mesh-Interface lease-time=1h \
    name=dhcp1
/ip hotspot
add address-pool=hs-pool addresses-per-mac=2 disabled=no interface=\
    Mesh-Interface login-timeout=30m name=hotspot1 profile=hsprof1
/interface mesh port
add interface=wlan1 mesh=Mesh-Interface
/ip address
add address=10.5.50.1/24 comment="hotspot network" interface=wlan1 network=\
    10.5.50.0
/ip dhcp-client
add default-route-distance=0 dhcp-options=hostname,clientid disabled=no \
    interface=ether1
....
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set ssh disabled=yes
/system leds
set 0 interface=wlan1
/system logging
add topics=hotspot
add topics=dhcp
/tool romon
set enabled=yes
How can I update my setting to match your RouterOS changes...?
 
husseinkamel92
just joined
Posts: 6
Joined: Sat Nov 05, 2016 11:02 am

mikrotik refrence book

Tue Mar 28, 2017 4:41 pm

Hi dear
pleas mikrotik refrence book pdf
help me
 
User avatar
ziegenberg
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Thu Mar 07, 2013 11:14 am
Location: Vienna
Contact:

Re: mikrotik refrence book

Tue Mar 28, 2017 9:30 pm

Hi dear
pleas mikrotik refrence book pdf
help me
What exactly do you need? Your request does not resemble any known grammatical structure.
 
husseinkamel92
just joined
Posts: 6
Joined: Sat Nov 05, 2016 11:02 am

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Wed Mar 29, 2017 4:39 pm

Book MikroTik general reference and comprehensive
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8308
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Wed Mar 29, 2017 4:54 pm

Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
User avatar
ziegenberg
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Thu Mar 07, 2013 11:14 am
Location: Vienna
Contact:

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri Mar 31, 2017 5:13 pm

 
kurlandaniel
just joined
Posts: 2
Joined: Fri Aug 01, 2014 9:41 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Thu Apr 06, 2017 6:49 pm

On RB3011, ether gigabit UP, DOWN, UP, DOWN .. various PCS ... bug ????
 
elcano89
just joined
Posts: 1
Joined: Mon Apr 10, 2017 9:46 am

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Mon Apr 10, 2017 9:55 am

Upgraded to 6.37.5 on all my Cloud Router Switches. On Switch-->VLAN, comments get erased from the "In. VLAN Tran." and on the "Eg. VLAN Tran." tabs after winbox exit. The VLAN tab however retains all it's comments after exit. I haven't tried comments on other tabs since I don't use them. Happens on both my CRS-125-24G-1S and CRS-226-24G-2S+. Bug?

(Edit)
Downloaded the latest winbox just in case, no change. It still erases comments after exit. VLAN tab retains comments.
 
marcodefreitas
just joined
Posts: 20
Joined: Tue Feb 10, 2015 7:25 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri Apr 14, 2017 7:29 pm

SNMP bug:
IF-MIB::ifLastChange.1 = Timeticks: (0) 0:00:00.00
The Timeticks is always 0.
 
teodorch
just joined
Posts: 13
Joined: Sun Jun 07, 2015 9:24 am

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Mon Apr 24, 2017 11:29 am

In firewall Filter if you don't allow connection-nat-state=dst-nat connections in input/forward chain
and at the end you use a Drop all other connection for input/forward


My dst-nat connections from WAN are working and I am sure they didn't work at the past.
Can someone confirm this.

From default configuration remove the connection-nat-state
5    ;;; default configuration
      chain=forward action=drop [b]connection-state=new 
      connection-nat-state=!dstnat[/b] in-interface=ether1-gateway log=no 
      log-prefix=""
     
 
ebernardo
just joined
Posts: 9
Joined: Wed Mar 23, 2016 2:52 am
Location: Brazil
Contact:

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Wed May 17, 2017 5:52 pm

Hello, i´m having a strange issue with this version on a RB3011UiAS.
On switch chip 2 there is port flapping. There is no apparent cause for doing so, i found in another thread that it was due to loop protect so i disabled it in all switch 2 ports and the problem remains.
I my configuration all switch 2 ports are switched and not bridge members.
This is the image from the master port with te link downs, uptime and link up.
Image

Thanks!

Emerson.
 
pants6000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Fri Sep 26, 2014 5:30 am

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Fri May 19, 2017 8:11 am

'export' command is not including the wireless SSID as expected on RBSXTG-5HPnD-HGr2 with an nstreme network configured/connected/working.

/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=5ghz-onlyn channel-width=20/40mhz-Ce country="united states" disabled=no \
frequency=auto frequency-mode=regulatory-domain mode=bridge radio-name=TEST \
wireless-protocol=nstreme wps-mode=disabled
 
User avatar
HarBenly
newbie
Posts: 42
Joined: Wed Dec 07, 2016 1:04 pm
Location: London, United Kingdom

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Mon Jun 05, 2017 10:58 am

RB2011 seems to be working fine. Any update hitting us soon?
 
jerico99
just joined
Posts: 6
Joined: Thu Jun 08, 2017 1:50 am

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Thu Jun 08, 2017 2:23 am

I'm using NPS to authenticate Dude users which works great on 6.36.4. However, since upgrading to 6.37.5 or current, I can't authenticate the users via NPS any more.
In version 6.36.4, the dude was using ms-chapv2 against radius but in the newer version it is trying to use md5-chap which is disabled in AD (reversible encryption).

Is it possible to change to ms-chapv2? This is a fairly important function as I have many users logging in.

This appears to be a dude issue but not a routeros issue as i'm able to authenticate to the router but not the dude with 6.37.5.

Thanks
 
Jorge
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 94
Joined: Mon Jun 12, 2017 10:27 pm

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Mon Jun 19, 2017 12:37 am

Hello there,
Is it possible to downgrade the router to the former version, since that one doesn't allow to use a browser as a configuration interface?
If yes, how? I see only upgrade, no choice?
Thanks
 
nescafe2002
Long time Member
Long time Member
Posts: 622
Joined: Tue Aug 11, 2015 12:46 pm
Location: Netherlands

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Mon Jun 19, 2017 12:52 am

  • Download the package(s) from https://mikrotik.com/download/archive
  • Upload the package(s) to the device (drag/drop in Winbox / ftp / ssh)
  • Go to System / Packages / click 'Downgrade' (or run /system package downgrade in cli)
(Not sure what's wrong with your device though.. webfig should work as before)
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1407
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Wed Jun 21, 2017 11:08 am

Version 6.38.7 has been released in bugfix channel:
viewtopic.php?f=21&t=122822

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests