Community discussions

 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1406
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

v6.41.2 [current]

Fri Feb 09, 2018 3:29 pm

RouterOS version 6.41.2 has been released in public "current" channel!

Before an upgrade:
1) Remember to make backup/export files before an upgrade and save them on another storage device;
2) Make sure the device will not lose power during upgrade process;
3) Device has enough free storage space for all RouterOS packages to be downloaded.

What's new in 6.41.2 (2018-Feb-06 12:29):

*) bridge - fixed ARP settings on bridge interfaces (introduced v6.41);
*) discovery - fixed discovery interface list change;
*) disk - fixed disk related processes becoming unresponsive after unplugging used disk;
*) filesystem - fixed situations when "/flash" directory lost files after upgrade;
*) ppp - do not lose "/ppp profile" script configuration after other profile parameters are edited;
*) routerboard - properly report warnings under "/system routerboard" menu;
*) snmp - added w60g support;
*) w60g - fixed "/interface w60g reset-configuration";
*) webfig - fixed backup loading from Webfig on RouterBOARD running default configuration;
*) winbox - changed default bridge port PVID value to 1;
*) wireless - fixed wireless protocol mode restrictions if lockpack is installed and has limits for it;

To upgrade, click "Check for updates" at /system package in your RouterOS configuration interface, or head to our download page: http://www.mikrotik.com/download

If you experience version related issues, then please send supout file from your router to support@mikrotik.com. File must be generated while router is not working as suspected or after crash.
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5545
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.41.2 [current]

Fri Feb 09, 2018 4:52 pm

Does it fix all the reported new 6.41.1 (vs 6.41) issues reported in the 6.41.1 topic?
It does not look like that in the changelog...
 
w0lt
Member
Member
Posts: 480
Joined: Wed Apr 02, 2008 2:12 pm
Location: Minnesota USA

Re: v6.41.2 [current]

Fri Feb 09, 2018 6:37 pm

Upgraded several 6.4.1 versions, no problems yet. 8)

-tp
MTCNA - 2011

" The Bitterness of Poor Quality Remains Long After the Sweetness of Low Price is Forgotten "
 
User avatar
ErfanDL
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 269
Joined: Thu Sep 29, 2016 9:13 am
Location: IRAN
Contact:

Re: v6.41.2 [current]

Fri Feb 09, 2018 6:53 pm

After upgrade to 6.41.2 bridge mac address changed :|

Sent from my C6833 using Tapatalk


 
lisek
just joined
Posts: 1
Joined: Fri Feb 09, 2018 4:48 pm
Location: Poland
Contact:

Re: v6.41.2 [current]

Fri Feb 09, 2018 7:09 pm

Thank goodness WEBFIG dude works on the server in the web interface, and there is access to information. Difficult but it is.
 
drees
just joined
Posts: 22
Joined: Tue Sep 20, 2016 9:39 pm

Re: v6.41.2 [current]

Fri Feb 09, 2018 7:19 pm

I noticed that starting with v6.41.1 (and v6.41.2) that the routerboard-firmware versioning has changed to match the RouterOS version.

This is fine, but with these last two versions, there were firmware updates for my 951G-2HnD and 941-2nD.

Problem is that there's no real indication that a firmware update is available when updating RouterOS, so a firmware update is easy to miss - it's also impossible to tell what changes are in the firmware and how important it might be to apply those firmware updates.

On a similar note, after pressing the Upgrade button on the Routerboard firmware upgrade page, some sort of simple message saying that you should reboot when the firmware is updated should be presented. Right now I usually go to the Log file to verify that the firmware updated before rebooting.
 
jackx
just joined
Posts: 4
Joined: Wed Feb 07, 2018 6:33 pm

Re: v6.41.2 [current]

Fri Feb 09, 2018 9:14 pm

After upgrade to 6.41.2 bridge mac address changed :|
I suspect the changes in the bridge settings and behavior caused my hAP lite bridges to become unresponsive. I'd like to upgrade for the hardware offloading features but I'm afraid my devices will lock up again.
 
User avatar
LucZWFM
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 126
Joined: Tue Dec 26, 2017 10:47 pm
Location: Bergen op Zoom, The Netherlands

Re: v6.41.2 [current]

Fri Feb 09, 2018 9:31 pm

After upgrading my only just 3 months old 2011iL-RM got stuck in a bootloop and
I am not able to recover it, what ever I try..

:(
Volunteer Techie @ZuidWest FM / ZuidWest TV, Stichting Repeater Bergen op Zoom & WRLP CB Repeater
 
PashaT
just joined
Posts: 15
Joined: Sat Feb 01, 2014 1:10 am
Location: Zhytomyr, Ukraine

Re: v6.41.2 [current]

Fri Feb 09, 2018 11:02 pm

interface,warning ether3: bridge port received packet with own address as source address (#MAC), probably loop

hap-ac-lite(port3) connected to the hap-lite(port1).
hap-lite configured as bridge.

Reproduced with 6.41, 6.41.1, 6.41.2.

[Ticket#2018020922005437]

What's new in 6.41.1 (2018-Jan-30 10:26):
*) bridge - fixed situation when packet could be sent with local MAC as dst-mac;
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1406
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 12:38 am

pe1chl - Which specific fix are you looking for;
drees - Thank you for suggestion. Yes, at the moment you can see warning on CLI and System/RouterBOARD/Settings menu but do not see any warning pop-up;
jackx - Please do not assume that if someone did upgrade model X device to specific version and it did not boot up that there is some version related problem with particular model device. It is possible, but usually it is false alarm. In most cases, when router becomes unavailable after upgrade, problem is caused due to configuration changes (affected by upgrade - admin did not see changes in changelog) or there was a problem during upgrade (upgrade happens on old version, not the one which you install);
LucZWFM - Have you tried to Netinstall device? From which version did you upgrade your router? Can you install same version, same configuration and try to upgrade once more and reproduce the same problem;
PashaT - This has nothing to do with the fix which you referenced. Are you sure that there is no actual loop in your network? Are you sure that there is no other device in network with same MAC address as this routers ether3 interface;
 
i4ko
just joined
Posts: 14
Joined: Sat Sep 26, 2015 9:23 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 5:42 am

None of my 941-2nDs are able to upgrade. I have no files in files menu in winbox besides the regular ones. Yet the available space is only 6.9mb. The winbox will not start downloading the update, nor it is possible to upload a complete update file manually. I've tried recreating the flash folder and the flash/pub and flash/skins sub folders - no go. Please advise.
 
105547111
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 131
Joined: Fri Jun 22, 2012 9:46 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 5:58 am

The special dummy rule in filters, mangle and raw to show fasttrack is 0, but my own fasttrack rules are working and counting packets.

Actually they are counting but I see only 11 packets after 2 hours. My own fasttrack on fwd that is more restrictive shows 4 million and increasing.

Checked connections using fasttrack yes and no and indeed 2/3 of the traffic is fasttrack

Another new bug?
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1300
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa, Randburg
Contact:

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 7:22 am

None of my 941-2nDs are able to upgrade. I have no files in files menu in winbox besides the regular ones. Yet the available space is only 6.9mb. The winbox will not start downloading the update, nor it is possible to upload a complete update file manually. I've tried recreating the flash folder and the flash/pub and flash/skins sub folders - no go. Please advise.
Provide results for:

/file print

/system package print
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
User avatar
LucZWFM
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 126
Joined: Tue Dec 26, 2017 10:47 pm
Location: Bergen op Zoom, The Netherlands

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 10:47 am

Still stuck in bootloop... no matter what I try...
Last edited by LucZWFM on Sat Feb 10, 2018 10:50 am, edited 1 time in total.
Volunteer Techie @ZuidWest FM / ZuidWest TV, Stichting Repeater Bergen op Zoom & WRLP CB Repeater
 
User avatar
LucZWFM
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 126
Joined: Tue Dec 26, 2017 10:47 pm
Location: Bergen op Zoom, The Netherlands

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 10:48 am

LucZWFM - Have you tried to Netinstall device? From which version did you upgrade your router? Can you install same version, same configuration and try to upgrade once more and reproduce the same problem;

The board refuses to appear in netinstall, tried on 3 computers now...
This make me unable to try anything...

I upgraded from 6.41.1.
Volunteer Techie @ZuidWest FM / ZuidWest TV, Stichting Repeater Bergen op Zoom & WRLP CB Repeater
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1406
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 11:40 am

i4ko - Which RouterOS packages you have installed on your device;
105547111 - Most likely there are processes running on your router which stop FastTrack:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/Fasttrack
LucZWFM - Have you tried to Netinstall any other RouterBOARD to be sure that Netinstall is properly running?

Note: Netinstall is a tool which detects router running in Ether boot mode. Ether boot mode is started from firmware. RouterOS upgrade does not affect firmware. This clearly states that you simply can not upgrade RouterOS and suddenly Netinstall possibility would be broken. In 95% of cases there is a problem with Netinstall + computer + network configuration.
 
Lakis
Long time Member
Long time Member
Posts: 699
Joined: Wed Sep 23, 2009 7:52 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 12:48 pm

*) crs317 - improved transmit performance between 10G and 1G ports;
yes its fixed

but on 960PGS transmit performance between 1G and 100mbit not fixed (when hw offload enable)
 
User avatar
zervan
Member
Member
Posts: 324
Joined: Fri Aug 20, 2010 10:43 pm
Location: Slovakia
Contact:

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 5:30 pm

Somebody using CRS112-8G-4S? I have 2 SFP modules on it. It is rebooting me each 2 minutes when I turn on IGMP Snooping. The same problem was with v6.41. Can't make supout, because not enough time to next reboot. Automatic Supout in Watchdog is not working (don't know why). No problem with CRS109-8G-1S-2HnD (and no SFP module).
Dusan Zervan from Slovakia
MTCNA, MTCRE
 
PashaT
just joined
Posts: 15
Joined: Sat Feb 01, 2014 1:10 am
Location: Zhytomyr, Ukraine

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 5:44 pm

1. [Ticket#2018021022001447]
Detect Internet not working on two different providers.

2. [Ticket#2018020922005437]
PashaT - This has nothing to do with the fix which you referenced. Are you sure that there is no actual loop in your network? Are you sure that there is no other device in network with same MAC address as this routers ether3 interface;
No other devices with same mac, only one PC connected.

Additional info:
hap-lite configured as bridge, DHCP client on the bridge.
I see two DHCP leases on the root router, one with bridge port MAC, second with ether1 port MAC address.

EDITED:
When Detect Internet is activated on the interface without the address - invisible DHCP client running on that interface. Ether1 was added to detect interface list.
Last edited by PashaT on Sun Feb 11, 2018 2:56 am, edited 7 times in total.
 
User avatar
GreySer
just joined
Posts: 17
Joined: Thu Apr 21, 2016 9:38 am
Location: Cheboksary

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 6:19 pm

After upgrading my only just 3 months old 2011iL-RM got stuck in a bootloop and
I am not able to recover it, what ever I try..

:(
At RB3011 bootloop too.
 
AntonReviakin
just joined
Posts: 3
Joined: Sat Feb 10, 2018 6:22 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 6:28 pm

On Virtual of WLAN can't receive IP. Log: XX:XX:XX:XX:XX:XX@WLAN_VIRTUAL: disconnected, received deauth: sending station leaving (3)
 
jackx
just joined
Posts: 4
Joined: Wed Feb 07, 2018 6:33 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 7:08 pm

jackx - Please do not assume that if someone did upgrade model X device to specific version and it did not boot up that there is some version related problem with particular model device. It is possible, but usually it is false alarm. In most cases, when router becomes unavailable after upgrade, problem is caused due to configuration changes (affected by upgrade - admin did not see changes in changelog) or there was a problem during upgrade (upgrade happens on old version, not the one which you install);
Let me be clear: before the upgrade, each bridge had its own MAC address. After the upgrade, there were MAC address conflicts because some of the bridges had the same MAC address. This should never happen. This was on FACTORY DEFAULT firmware and settings.
 
mstead
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 112
Joined: Sat Mar 04, 2006 2:41 am

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 9:29 pm

The ping tool is broken and has been for many versions - I only noticed this tonight. The "timeout" option doesn't change the ping timeout but rather the interval between pings. So this is either a bug or a badly labelled "ping interval" option. However timeout is a crucial parameter for any ping tool.
 
i4ko
just joined
Posts: 14
Joined: Sat Sep 26, 2015 9:23 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sat Feb 10, 2018 10:06 pm

None of my 941-2nDs are able to upgrade. I have no files in files menu in winbox besides the regular ones. Yet the available space is only 6.9mb. The winbox will not start downloading the update, nor it is possible to upload a complete update file manually. I've tried recreating the flash folder and the flash/pub and flash/skins sub folders - no go. Please advise.
Provide results for:

/file print

Code: Select all

[mkadm@MikroTik] > /file print
# NAME TYPE SIZE CREATION-TIME
0 flash directory feb/09/2018 20:46:43
1 flash/pub directory feb/09/2018 20:46:43
2 flash/skins directory feb/09/2018 20:46:43
[mkadm@MikroTik] >
/system package print

Code: Select all

[mkadm@MikroTik] > /system package print
Flags: X - disabled
# NAME VERSION SCHEDULED
0 routeros-smips 6.41.1
1 system 6.41.1
2 X ipv6 6.41.1
3 wireless 6.41.1
4 X hotspot 6.41.1
5 dhcp 6.41.1
6 X mpls 6.41.1
7 routing 6.41.1
8 X ppp 6.41.1
9 security 6.41.1
10 advanced-tools 6.41.1
[mkadm@MikroTik] >
[/quote]
And the relevant portion from /system resource print

Code: Select all

uptime: 16h14m40s
version: 6.41.1 (stable)
build-time: Jan/30/2018 10:26:14
free-memory: 6.0MiB
total-memory: 32.0MiB
cpu: MIPS 24Kc V7.4
cpu-count: 1
cpu-frequency: 650MHz
cpu-load: 9%
free-hdd-space: 7.0MiB
total-hdd-space: 16.0MiB
write-sect-since-reboot: 36352
write-sect-total: 39081061
bad-blocks: 0%
architecture-name: smips
board-name: hAP lite
platform: MikroTik
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1406
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.41.2 [current]

Sun Feb 11, 2018 12:14 pm

Lakis, zervan, AntonReviakin - Please contact support@mikrotik.com regarding this issue. I assume that downgrade to 6.41.1 fix the problem and after upgrade to 6.41.2 again shows the same problem.
GreySer - What do you see on serial console? Did you try to Netinstall device?
jackx - If you did not have admin-mac configured, then bridge uses MAC address of first interface recognized by RouterOS. MAC can change between reboots, etc. I assume that downgrade to 6.41.1 fix the problem and after upgrade to 6.41.2 again shows the same problem?
mstead - This topic is created to find problems which were not in RouterOS in 6.41.1 and are in 6.41.2. Have you contacted support regarding this problem? We are not aware about such problem. Write to support@mikrotik.com regarding this problem.
i4ko - Have you had other RouterOS packages installed on the device in the past? If you reboot router is space freed up?
 
AntonReviakin
just joined
Posts: 3
Joined: Sat Feb 10, 2018 6:22 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sun Feb 11, 2018 12:39 pm

Lakis, zervan, AntonReviakin - Please contact support@mikrotik.com regarding this issue. I assume that downgrade to 6.41.1 fix the problem and after upgrade to 6.41.2 again shows the same problem.
GreySer - What do you see on serial console? Did you try to Netinstall device?
jackx - If you did not have admin-mac configured, then bridge uses MAC address of first interface recognized by RouterOS. MAC can change between reboots, etc. I assume that downgrade to 6.41.1 fix the problem and after upgrade to 6.41.2 again shows the same problem?
mstead - This topic is created to find problems which were not in RouterOS in 6.41.1 and are in 6.41.2. Have you contacted support regarding this problem? We are not aware about such problem. Write to support@mikrotik.com regarding this problem.
i4ko - Have you had other RouterOS packages installed on the device in the past? If you reboot router is space freed up?
Thanks, it's works. In virtual WLAN dropdown "VLAN Mode" select "no tag" and reconnecting to both interfaces :-)
 
Mikhail73
just joined
Posts: 10
Joined: Wed Sep 21, 2016 8:31 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sun Feb 11, 2018 12:41 pm

Just now upgraded my wAP AC from 6.41 to 6.41.2. With my MacBook Air '15 RX/TX was 585/526, became nearly 270/270.
P.S. On 6.42 results are much worse.
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1300
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa, Randburg
Contact:

Re: v6.41.2 [current]

Sun Feb 11, 2018 2:42 pm

None of my 941-2nDs are able to upgrade. I have no files in files menu in winbox besides the regular ones. Yet the available space is only 6.9mb. The winbox will not start downloading the update, nor it is possible to upload a complete update file manually. I've tried recreating the flash folder and the flash/pub and flash/skins sub folders - no go. Please advise.
Provide results for:

/file print

Code: Select all

[mkadm@MikroTik] > /file print
# NAME TYPE SIZE CREATION-TIME
0 flash directory feb/09/2018 20:46:43
1 flash/pub directory feb/09/2018 20:46:43
2 flash/skins directory feb/09/2018 20:46:43
[mkadm@MikroTik] >
/system package print

Code: Select all

[mkadm@MikroTik] > /system package print
Flags: X - disabled
# NAME VERSION SCHEDULED
0 routeros-smips 6.41.1
1 system 6.41.1
2 X ipv6 6.41.1
3 wireless 6.41.1
4 X hotspot 6.41.1
5 dhcp 6.41.1
6 X mpls 6.41.1
7 routing 6.41.1
8 X ppp 6.41.1
9 security 6.41.1
10 advanced-tools 6.41.1
[mkadm@MikroTik] >
And the relevant portion from /system resource print

Code: Select all

uptime: 16h14m40s
version: 6.41.1 (stable)
build-time: Jan/30/2018 10:26:14
free-memory: 6.0MiB
total-memory: 32.0MiB
cpu: MIPS 24Kc V7.4
cpu-count: 1
cpu-frequency: 650MHz
cpu-load: 9%
free-hdd-space: 7.0MiB
total-hdd-space: 16.0MiB
write-sect-since-reboot: 36352
write-sect-total: 39081061
bad-blocks: 0%
architecture-name: smips
board-name: hAP lite
platform: MikroTik
[/quote]

Think only solution will be to export config, save this off the router, then use netinstall with 6.41.2 and import config again
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
eifLZ9D8zSwW
just joined
Posts: 6
Joined: Sat May 30, 2015 10:26 am

Re: v6.41.2 [current]

Sun Feb 11, 2018 6:26 pm

Hi,
RB750Gr3 went to bootloap :-(
I upgraded from 6.41.1, routerboard 6.41.1. I did it via System -> packages -> check for updates.

I managed to fix it with, however I am not sure what was the solution-trigger:
1) poweroff
2) press reset button, power on
3) keep the reset button pressed for 300 seconds (I found this somewhere on this forum)
4) poweroff
5) do the Netinstall procedure. I used Netinstall v6.38.5. (for some reason 6.41.1 didnt work)
6) I loaded 6.38.5 Main package,
7) it looked like it didnt work but after some time mikrotik beeped and started working.
8) upgrade from 6.38.5 to 6.41.1

It has been working for 2 days without problem.
Cheers, good luck
 
Mikhail73
just joined
Posts: 10
Joined: Wed Sep 21, 2016 8:31 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sun Feb 11, 2018 6:33 pm

I did an upgrad of RB750Gr3 from 6.41 to 6.41.2 - no problems.
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1406
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.41.2 [current]

Sun Feb 11, 2018 7:05 pm

Mikhail73 - Please send supout file from your router to support@mikrotik.com. In best case scenario provide two files - one from 6.41.2 and one from 6.41.1 where everything works just fine. This version does not have any wireless fixes;
CZFan - Does reboot free up some space on your router?
eifLZ9D8zSwW - You did - launch backup booter and reset router and bootloader configuration and then Netinstalled router. You could just skip the first part. However, if you had protected bootloader enabled (disabled reset button), then yes - you could not Netinstall router in any other way:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:R ... bootloader

We do recommend to use protected bootloader only if you really need it and are aware how to recover device in case something goes wrong. If you simply decide to enable this feature without actually knowing what it does, most likely you will not be able to recover unit when something goes wrong and in the end will want to return device for warranty repair. However, there is no actual problem with the router.
 
i4ko
just joined
Posts: 14
Joined: Sat Sep 26, 2015 9:23 pm

Re: v6.41.2 [current]

Sun Feb 11, 2018 7:30 pm

i4ko - Have you had other RouterOS packages installed on the device in the past? If you reboot router is space freed up?
No and No
What I noticed is that config backup usually used to take shy of 500kb. After the 6.41.1 upgrade, the config backup right now takes shy of 700kb, and there isn't that much config on them either - address lists with about 940 IPs total (some of it is dynamic entries), 630 static dns entries, and 1 script that has 30 lines.
Some of the device had issues updating to 6.41.1 in the first place as well - they did not update via winbox, but I was able to upload the file and reboot them and they took it (which was unusual - normally it worked the other way around). It seems my last option is netupdate but these are all at remote sites, so not easy to schedule and do and I would like to avoid it. Would downgrade to 6.39.3 and upgrade to 6.41.2 directly if it wasn't for bridge config changes.
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1406
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.41.2 [current]

Sun Feb 11, 2018 7:35 pm

i4ko - Most likely you will need to re-install devices by using Netinstall. However, I recommend that you send supout file from one of your routers to support. We might see in supout file what is filling up the space.
 
wmiguel
just joined
Posts: 7
Joined: Mon Feb 12, 2018 12:13 am
Location: Spain

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 12:33 am

Hi.
I just upgrade my RB750Gr3 to version 6.41.2, and The Dude 6.41.2 server (on RB750Gr3) and the surprise when I try to connect to this system with The Dude client (other times the application itself upgrades downloading directly from MikroTik) is that NOT WORKS. More accurately, the client cannot connect the server because The client 6.41.2 WAS NOT RELEASED YET, and the applicaion complete DOES NOT WORK.

I also try to downgrade to 6.41.1, but the router does not accept it.

Why MikrotiK release only partiallly his software, making impossible the management? I don't understand nothing.

I hope that Mikrotik releases quickly the new client. At a moment, more than 250 devices of my network cannot be managed. It is a very strange thing.
Best regards.

Miguel
P.D. NOTE: I just made the downgrade from 6.41.2 to 6.41.1. This was an mistake from my part. Sorry. I will expect MikroTik releases all needed sofware before trying to upgrade.
Regards. M.
Last edited by wmiguel on Mon Feb 12, 2018 1:39 am, edited 1 time in total.
 
User avatar
rmonteiraum
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Oct 24, 2017 11:03 pm
Location: Vila Velha, Brazil
Contact:

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 12:58 am

After upgrading from version 6.39.3 [BugFix] to 6.41.1 and then to 6.41.2, my device [RB751U-2HnD] presented wireless connectivity problems.

I also upgraded the firmware, leaving it equivalent to the ROS.

The causes of the problem could not be identified in the logs.

Even after resetting and redoing all the settings one by one, it was not possible to keep the wireless connection stable.
 
skuykend
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 270
Joined: Tue Oct 06, 2015 7:28 am

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 3:48 am

Upgraded all devices from 6.41.1 to 6.41.2.

Went well, but then after some time my CRS317 lost management DHCP client lease from my CCR1009 (log message via serial on 317 indicates lost lease). Using trunked VLANS.

Haven't noticed any other devices losing connectivity yet.

edit: Other traffic was still being switched normally. Noticed I was still on 6.41.1 routerboard firmware on the 317. Updated the firmware via serial console (couldn't connect via MAC either) and rebooted. Connectivity restored via IP and MAC winbox. Will reply again if connectivity lost.
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1406
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 6:52 am

rmonteiraum - Please send supout file from your device to support@mikrotik.com. Send two supout files - one from old version where everything is working properly and one from latest version where it is not. Generate file after you have experienced disconnects;
 
User avatar
seventh
just joined
Posts: 22
Joined: Fri Nov 20, 2009 11:26 am
Location: Russia, Belgorod

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 8:28 am

Can't connect to Dude server after upgrade.
Dude client update stopped with error "bad http response from cloud".
Dude server is on router os 6.41.2.
Sorry for my English
 
User avatar
seventh
just joined
Posts: 22
Joined: Fri Nov 20, 2009 11:26 am
Location: Russia, Belgorod

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 9:25 am

Hi this ver not work in Windows system. Do not download from mikrotik.com. Info from Dude client:

bad http response from cloud
Hi, could you solve the problem?
There's no way to workaround the bug. We need a new RouterOS release or the dude client 6.41.2 which is not available now. I suspect it's not available because they know it's bugged and so last resource is to wait for next RouterOS release. Hope soon.


Hm. I just change version number in standart download link https://download2.mikrotik.com/routeros ... 6.41.2.exe and download dude-client. Looks like it work.
Last edited by seventh on Mon Feb 12, 2018 9:32 am, edited 1 time in total.
Sorry for my English
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3424
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 9:28 am

After upgrading from version 6.39.3 [BugFix] to 6.41.1 and then to 6.41.2, my device [RB751U-2HnD] presented wireless connectivity problems.

I also upgraded the firmware, leaving it equivalent to the ROS.

The causes of the problem could not be identified in the logs.

Even after resetting and redoing all the settings one by one, it was not possible to keep the wireless connection stable.
Please write more detailed what kind of wireless connectivity problems you see.
 
Clauu
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 205
Joined: Fri Mar 21, 2014 8:27 pm
Location: RO

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 9:29 am

Ova for chr - 404 not found..
https://www.mikrotik.com/chr-6.41.2.ova
Isn't anyone from the team checking this basics stuff? We always have to report such trivial issues.
Having fun with RB850Gx2, RB2011UiAS-2HnD, RB260GSP, RB751U-2HnD, CRS112, RB3011UiAS, hAP ac, cAP ac and hAP ac². More others on the way :-)
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24062
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 10:17 am

Ova for chr - 404 not found..
https://www.mikrotik.com/chr-6.41.2.ova
Isn't anyone from the team checking this basics stuff? We always have to report such trivial issues.
Where did you get that link? Download page shows correct and working link:
https://download2.mikrotik.com/routeros ... 6.41.2.ova
No answer to your question? How to write posts
 
Note
newbie
Posts: 49
Joined: Fri Jun 03, 2016 12:39 pm

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 10:25 am

Ill post it here and i hope all u mikrotik engineers will take a look at that comment. We need u to introduce codel algorithm, it is the best working feature this time we speak in routers.
 
User avatar
LucZWFM
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 126
Joined: Tue Dec 26, 2017 10:47 pm
Location: Bergen op Zoom, The Netherlands

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 10:48 am

LucZWFM - Have you tried to Netinstall device? From which version did you upgrade your router? Can you install same version, same configuration and try to upgrade once more and reproduce the same problem;

The board refuses to appear in netinstall, tried on 3 computers now...
This make me unable to try anything...

I upgraded from 6.41.1.

Connecting the board via a switch did it...
Windows didn't bring up the NIC when there is no link...
Volunteer Techie @ZuidWest FM / ZuidWest TV, Stichting Repeater Bergen op Zoom & WRLP CB Repeater
 
Clauu
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 205
Joined: Fri Mar 21, 2014 8:27 pm
Location: RO

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 10:55 am

Ova for chr - 404 not found..
https://www.mikrotik.com/chr-6.41.2.ova
Isn't anyone from the team checking this basics stuff? We always have to report such trivial issues.
Where did you get that link? Download page shows correct and working link:
https://download2.mikrotik.com/routeros ... 6.41.2.ova
Hi normis, from here - https://mikrotik.com/download
Now as i can see links were updated because it points correctly so yes, after my report now it;s fine.
P.S i'm not using any caching proxy etc
Having fun with RB850Gx2, RB2011UiAS-2HnD, RB260GSP, RB751U-2HnD, CRS112, RB3011UiAS, hAP ac, cAP ac and hAP ac². More others on the way :-)
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24062
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 11:06 am

The link might be wrong when release is not yet completed, just reload the page if some link doesn't work.
No answer to your question? How to write posts
 
eifLZ9D8zSwW
just joined
Posts: 6
Joined: Sat May 30, 2015 10:26 am

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 11:38 am

Mikhail73 - Please send supout file from your router to support@mikrotik.com. In best case scenario provide two files - one from 6.41.2 and one from 6.41.1 where everything works just fine. This version does not have any wireless fixes;
CZFan - Does reboot free up some space on your router?
eifLZ9D8zSwW - You did - launch backup booter and reset router and bootloader configuration and then Netinstalled router. You could just skip the first part. However, if you had protected bootloader enabled (disabled reset button), then yes - you could not Netinstall router in any other way:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:R ... bootloader

We do recommend to use protected bootloader only if you really need it and are aware how to recover device in case something goes wrong. If you simply decide to enable this feature without actually knowing what it does, most likely you will not be able to recover unit when something goes wrong and in the end will want to return device for warranty repair. However, there is no actual problem with the router.

Hi,
I forgot to mention that I didn't use protected-bootloader. But if I had used, the 300s reset would have erased mikoritk even with protected-bootloader?
thx
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1406
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 11:52 am

eifLZ9D8zSwW - Are you sure that you did not enable feature by accident? Or simply enabled it without knowing what it does? Wiki page will explain how it works. Your solution would work only if these 500 seconds are between min/max timeout values. Wiki page should explain how long you have to hold that button pressed if feature is enabled.

Again - we strongly recommend to NOT use this feature if you are not aware about how it works. If you will not know min/max settings, then you will not be able to recover device in any way.
 
Airell
just joined
Posts: 7
Joined: Fri Mar 25, 2016 3:40 pm

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 12:14 pm

bridge - fixed ARP settings on bridge interfaces (introduced v6.41);
Would this actually fix the issue I had in the start post of this topic?
It sounds it could: viewtopic.php?f=2&t=130581
 
mszru
just joined
Posts: 15
Joined: Wed Aug 10, 2016 10:42 am

Re: v6.41.2 [current]

Mon Feb 12, 2018 3:25 pm

I found a couple of strange entries in the routing table after the upgrade on my hAP ac. The upgrade path was the following: 6.40.5 > 6.41 > 6.41.1 > 6.41.2. Not sure when it happened exactly.

Image

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests