Community discussions

 
User avatar
juliokato
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 229
Joined: Mon Oct 26, 2015 4:27 pm
Location: Brazil

Re: v6.42.5 [current]

Tue Jul 03, 2018 8:22 pm

Thank you very much for the reports about issues with space, next RouterOS version will fix the issue.
Meanwhile this package can be used to clear space on your router,
https://www.mikrotik.com/download/share/fix_space.npk
- upload package to your router;
- run /system reboot

It works on every board and does not depend on version.
18:50:39 system,error can not install fix-space-6.0: system-6.41 is not installed, but is required
Personal opinion: Use this type of resource to free up space when you do not need is to look for problem where one does not have.
I would prefer for MK to build equipment with more disk space. 16MiB is ridiculous!
I apologize my grammatical errors, my english not so good, I am not a native speaker.
Wiki is maintained in English. I use Google translator. 8)
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5521
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.42.5 [current]

Tue Jul 03, 2018 8:26 pm

I have just applied the fix to one of the CCR1009 I manage and it worked OK!
I now have 25.9MB free on the 64MB partition so enough space to do a new upgrade.
Thanks! (although IMHO it took far too long until MikroTik acted on this matter)
 
HzMeister
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 68
Joined: Sun Jan 28, 2018 9:48 pm

Re: v6.42.5 [current]

Tue Jul 03, 2018 10:51 pm

I upgraded to 6.42.5 on my rb750gr3 without any apparent problems.

Does this affect all devices or is it limited to specific ones?
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5521
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.42.5 [current]

Wed Jul 04, 2018 1:44 am

It was already explained above. Please read entire topic.
 
LeftyTs
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Thu Nov 03, 2016 2:39 am
Location: Athens, Greece
Contact:

Re: v6.42.5 [current]

Wed Jul 04, 2018 1:59 am

Would anyone know which versions of ROS are affected by this space problem?
 
HzMeister
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 68
Joined: Sun Jan 28, 2018 9:48 pm

Re: v6.42.5 [current]

Wed Jul 04, 2018 2:14 am

It was already explained above. Please read entire topic.
Where is it "explained" exactly??
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5521
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.42.5 [current]

Wed Jul 04, 2018 11:02 am

In this topic (other pages) and in the 6.43rc topic.
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5521
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.42.5 [current]

Wed Jul 04, 2018 11:58 am

Kid-control should apply to IPv6 too
I agree totally - so much is missing from ipv6 in general like routing-marks, etc, etc :-(
Unfortunately kid control was moved from tools (where it of course belonged, if not in system) to ip.
At that time I already remarked that such a feature of course is useless when it works only in ip and not in ipv6...
But such remarks go silently in /dev/null at MikroTik, alongside all the remarks about ipv6 in general.

At one time there sometimes was the "it will all be solved in v7" reply, but now that it becomes less and less likely
there will ever be a v7, it looks like ipv6 is at a dead end. And that is unfortunate as it will limit MikroTik to
the niche market of legacy local networks and NAT routing, while the rest of the world moves on.
 
panayi
just joined
Posts: 3
Joined: Fri Mar 16, 2018 8:15 am

Re: v6.42.5 [current]

Wed Jul 04, 2018 12:29 pm

Agree with you - in addition it seems kid-control is now broken - start and end times are now set to the same. And trying to change this does not take the change..... really frustrating !!

Kid-control should apply to IPv6 too
I agree totally - so much is missing from ipv6 in general like routing-marks, etc, etc :-(
Unfortunately kid control was moved from tools (where it of course belonged, if not in system) to ip.
At that time I already remarked that such a feature of course is useless when it works only in ip and not in ipv6...
But such remarks go silently in /dev/null at MikroTik, alongside all the remarks about ipv6 in general.

At one time there sometimes was the "it will all be solved in v7" reply, but now that it becomes less and less likely
there will ever be a v7, it looks like ipv6 is at a dead end. And that is unfortunate as it will limit MikroTik to
the niche market of legacy local networks and NAT routing, while the rest of the world moves on.
 
User avatar
cohprog
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 62
Joined: Sat May 23, 2015 4:54 pm
Contact:

Re: v6.42.5 [current]

Wed Jul 04, 2018 9:51 pm

I have a 50 meters PtP link with wAP 60G. Before, the signal displayed was always 80 and the mcs 8. Since this update, I saw different values but most of the time, it still display a signal of 80.

What I find really weird is that the tx-sector-info is regularly changing from "center" to various values between +/-27 degree in both horizontal and vertical axis (and no, the wAP aren't spinning around lol). If those wAP were anywhere near 27 degree off-center, I think I would notice it just by looking at them... So what's the deal? Are those numbers randomly generated to fulfill the needs of stats' junkies? ;)

I am a tad worried because I will soon try to replace a 1.2Km 5Ghz link with RBLHGG-60 and I don't see how to align them if those values aren't reliable. (I don't know how the RBLHGG-60 are but I have several 1km+ links with Metrolinq 2.5 60Ghz and they are soo tightbeam that it's very hard to make them see each others by sight. You nearly have to use a scop to point them at each others so they will connect and then you can finish the alignement using the signal strength)
 
netflow
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 60
Joined: Sat Oct 01, 2016 3:53 pm

Re: v6.42.5 [current]

Wed Jul 04, 2018 10:22 pm

Does anyone else observe higher than usual TX drops with this release on RB760Gr3 ? In fact, I observe TX drops increase even with almost no traffic.

Got >100k packet drops after 48h whereas I used to have only a few over monthes with 6.42.2 before.
This seems to affect only VLAN interfaces below physical interfaces as shown in this image Image
 
barracuda
just joined
Posts: 20
Joined: Thu Jul 09, 2015 12:41 am

Re: v6.42.5 [current]

Thu Jul 05, 2018 10:00 am

is it only me, or wireless performance on 6.42.5 is really bad ? (RouterBOARD 962UiGS-5HacT2HnT)
Is ANI enabled?
/interface wireless set adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode wlan2
/interface wireless set adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode wlan1
Nice info @anuser!Now my wifi speed is much better. :)
 
marcin21
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 185
Joined: Tue May 04, 2010 4:50 pm

Re: v6.42.5 [current]

Thu Jul 05, 2018 8:08 pm

I've upgraded WAP60g in ptmp scenario 2xapc - distance 170mtr wap60 and 270mtr - lhg60
before was 43rc17, jitter was quite ugly some ping went to 170ms but more or less stable,
after I've upgraded all to 42.5
I got better MCS, but devices disconnects every few hours, worse is they dont came back in reasonable time.

should I disable beamforming or tweak any features?
as for me 42.5 is UNUSABLE in 60ghz...
weirdest is more disconnection comes with wap60g that has better signal and was stable for weeks.
any advice?
 
antonsb
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 194
Joined: Sun Jul 24, 2016 3:12 pm
Location: Riga, Latvia

Re: v6.42.5 [current]

Fri Jul 06, 2018 5:48 pm

I've upgraded WAP60g in ptmp scenario 2xapc - distance 170mtr wap60 and 270mtr - lhg60
before was 43rc17, jitter was quite ugly some ping went to 170ms but more or less stable,
after I've upgraded all to 42.5
I got better MCS, but devices disconnects every few hours, worse is they dont came back in reasonable time.

should I disable beamforming or tweak any features?
as for me 42.5 is UNUSABLE in 60ghz...
weirdest is more disconnection comes with wap60g that has better signal and was stable for weeks.
any advice?
Please contact support@mikrotik.com
 
netflow
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 60
Joined: Sat Oct 01, 2016 3:53 pm

Re: v6.42.5 [current]

Fri Jul 06, 2018 10:22 pm

Does anyone else observe higher than usual TX drops with this release on RB760Gr3 ? In fact, I observe TX drops increase even with almost no traffic.

Got >100k packet drops after 48h whereas I used to have only a few over monthes with 6.42.2 before.
This seems to affect only VLAN interfaces below physical interfaces
I was able to stop the TX drops by changing the physical interfaces to multi-queue. I would absolutely not have expected that such change was required while reading the release notes. The routerOS documentation is also pretty weak in this area since the option 'only-hardware-queue' seems still to be recommended for SMP systems. Apparently this is no longer the case at least on MMIPS arch !
/queue type
set 8 mq-pfifo-limit=2048
/queue interface
set ether1 queue=multi-queue-ethernet-default
...
 
steen
Member
Member
Posts: 469
Joined: Sat Oct 23, 2010 2:15 am
Location: Sweden
Contact:

Re: v6.42.5 [current]

Mon Jul 09, 2018 10:23 am

is it only me, or wireless performance on 6.42.5 is really bad ? (RouterBOARD 962UiGS-5HacT2HnT)
Is ANI enabled?
/interface wireless set adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode wlan2
/interface wireless set adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode wlan1
Nice info @anuser!Now my wifi speed is much better. :)
Hello Folks!
I have same experience, wireless performance on 6.42.5 useless after upgrading from 6.41.X.
Tested devices were wireless protocol 802.11 for office landscape use.
After a terrible experience where speeds were crippled down from 30-40Mbit/s to 20-30Kbit/s with constant interruptions we stopped rolled back all.
The described configuration did not help, further we needed to netinstall the devices to get them back, many problems arrived with this new ros version.
 
Kuba1301
just joined
Posts: 4
Joined: Fri Jun 15, 2018 9:36 pm

Re: v6.42.5 [current]

Mon Jul 09, 2018 2:30 pm

Today, around 9AM CET I upgraded my CRS125‑24G to OS v6.42.5 remotly via Winbox and since that time I cannot:
- ping any external IP address from internal network (although public IP address is properly obtained by my WAN port via ISP DHCP server). I'm testing Google's DNS server with no luck.
- ping my WAN IP from any external network.

Configuration seems to be exactly the same as before the upgrade. I checked it when I was directly connected to my LAN.
Did anyone else encounter the same issue? Any tip or advice?
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8290
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: v6.42.5 [current]

Mon Jul 09, 2018 2:38 pm

Any tip or advice?
Mention your previous version.
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
Kuba1301
just joined
Posts: 4
Joined: Fri Jun 15, 2018 9:36 pm

Re: v6.42.5 [current]

Mon Jul 09, 2018 2:47 pm

Mention your previous version.
I think it was 6.41.X
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8290
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: v6.42.5 [current]

Mon Jul 09, 2018 2:49 pm

Then you need to do basic diagnostics: ping your gateway, check traceroute...
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
venthyl
just joined
Posts: 22
Joined: Thu Nov 03, 2011 3:12 pm

Re: v6.42.5 [current]

Mon Jul 09, 2018 5:38 pm

lhg60 6.42.5

connected: yes
frequency: 58320
remote-address: 04:D6:AA:AA:xxxx
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 70
rssi: -70
tx-sector: 38
tx-sector-info: right 1 degrees, up 0.2 degrees
rx-sector: 96
distance: 1950.1m

:) 750 mbps tcp


signal floating from 60 - 80
 
nickdwhite
just joined
Posts: 11
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:41 pm

Re: v6.42.5 [current]

Mon Jul 09, 2018 11:03 pm

I didn't see it listed in the changes or reported anywhere, but it looks like 6.42.5 also adds Temperature readings for RB450Gx4 under System > Health.
 
LeftyTs
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Thu Nov 03, 2016 2:39 am
Location: Athens, Greece
Contact:

Re: v6.42.5 [current]

Mon Jul 09, 2018 11:34 pm

Did anyone else encounter the same issue? Any tip or advice?
Try to disable fasttrack in firewall, if you have it on. I have had a few problems with it in a few installations.
 
LeftyTs
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Thu Nov 03, 2016 2:39 am
Location: Athens, Greece
Contact:

Re: v6.42.5 [current]

Mon Jul 09, 2018 11:54 pm

Health problem with a 1100AHx2. Every 10-20 seconds current and power-consumption seem to flash on and off.
system health print interval=1
         fan-mode: auto
          use-fan: main
       active-fan: main
          voltage: 12.1V
      temperature: 32C
  cpu-temperature: 34C
       fan1-speed: 4579RPM

system health print interval=1
           fan-mode: auto
            use-fan: main
         active-fan: main
            voltage: 12.1V
            current: 936mA
        temperature: 32C
    cpu-temperature: 34C
  power-consumption: 11.3W
         fan1-speed: 4591RPM
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 1406
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.42.5 [current]

Thu Jul 12, 2018 12:17 pm

New version 6.42.6 has been released in current RouterOS channel:

viewtopic.php?f=21&t=136731

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests