Community discussions

 
User avatar
emils
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 444
Joined: Thu Dec 11, 2014 8:53 am

v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 1:12 pm

RouterOS version 6.44.1 has been released in public "stable" channel!

Before an upgrade:
1) Remember to make backup/export files before an upgrade and save them on another storage device;
2) Make sure the device will not lose power during upgrade process;
3) Device has enough free storage space for all RouterOS packages to be downloaded.

What's new in 6.44.1 (2019-Mar-13 08:38):

Changes in this release:

*) bridge - fixed possible memory leak when using "ingress-filtering=yes" on bridge interface;
*) certificate - force 3DES encryption for P12 certificate export;
*) dhcp - fixed dual stack queue addition;
*) dhcpv6-server - use MAC address for RADIUS user when "allow-dual-stack-queue=yes";
*) e-mail - fixed missing "from" address for sent e-mails (introduced in v6.44);
*) gps - increase precision for dd format;
*) gps - removed unnecessary leading "0" for dd format;
*) ipsec - allow identities with empty XAuth login and password if RADIUS is enabled (introduced in v6.44);
*) ipsec - fixed dynamic L2TP peer and identity configuration missing after reboot (introduced in v6.44);
*) ipsec - use "remote-id=ignore" for dynamic L2TP configuration (introduced in v6.44);
*) ipv6 - do not allow setting "preferred-lifetime" longer than "valid-lifetime";
*) lte - do not show "session-uptime" if session is not up;
*) lte - fixed LTE interface band setting on RBSXTLTE3-7 (introduced in v6.44);
*) rb4011 - fixed ether10 failing to auto negotiate link speed to 1Gbps;
*) winbox - added "use-local-address" parameter in "IP/Cloud" menu;
*) wireless - fixed antenna gain setting on RBSXT5nDr2;

To upgrade, click "Check for updates" at /system package in your RouterOS configuration interface, or head to our download page: http://www.mikrotik.com/download

If you experience version related issues, then please send supout file from your router to support@mikrotik.com. File must be generated while router is not working as suspected or after some problem has appeared on device

Please keep this forum topic strictly related to this particular RouterOS release.
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5349
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 3:35 pm

Has anything done about the problem in connection tracking?
(it is not listed in the changes, but neither was the change that introduced the problem)
loose-tcp-tracking is no longer working!
after upgrade and reboot all existing TCP connections across the router are stuck, and firewall logs "tcp (ACK, PSH)" packets being dropped.
normally, after a router reboot an outgoing TCP packet on an existing connection (no NAT in use!) will re-establish the tracking entry when loose-tcp-tracking is selected (the default).
now all connections need to be re-connected.

new connections are processed correctly, but existing connections are not.
 
Ulypka
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 51
Joined: Wed Jan 09, 2013 8:26 am

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 5:05 pm

please, say what with [Ticket#2018101022007579] ?
 
mmanard
just joined
Posts: 1
Joined: Thu Mar 14, 2019 5:03 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 5:11 pm

Hi all,
I noticed since 6.44 and now 6.44.1 some neighbors are displayed without their IP address.. is there a solution?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
LeftyTs
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 56
Joined: Thu Nov 03, 2016 2:39 am
Location: Athens, Greece
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 5:48 pm

Any ideas why in a LHG XL 5 ac wireless interface, even though wmm-support=disabled in the wlan1 interface, when I monitor wlan1 the interface shows wmm-enabled: yes? Is this a ROS bug?
 
User avatar
nichky
Long time Member
Long time Member
Posts: 505
Joined: Tue Jun 23, 2015 2:35 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 8:59 pm

What for
*) winbox - added "use-local-address" parameter in "IP/Cloud" menu;
Nikola Shuminoski
Network Engineer
E-Mail: nikola.suminoski@outlook.com
MikroTik Consultan
MTCNA l MTCRE

!) Safe Mode is your friend;
 
User avatar
rushlife
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 93
Joined: Thu Nov 05, 2015 12:30 pm
Location: czech republic

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 9:04 pm

Hi all,
I noticed since 6.44 and now 6.44.1 some neighbors are displayed without their IP address.. is there a solution?
+1
 
gotsprings
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 735
Joined: Mon May 14, 2012 9:30 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 10:38 pm

Updated hAP AC2 and CCR1009 from 6.44 to 6.44.1

I am seeing a lot of dropped Forwarded packets as INVALID.

These are packets that should have hit the New connection from a local device in the address list. But are getting dropped.
Also
IPSEC connection between offices is now dropping pings.

Call from another Tech.
We found that routing between 2 subnets was getting flagged as invalid. Had to add a pass rule for anything from Subnet1 to accept Forward to Subnet2 and the reverse.

Seems 6.44.1 broke some stuff.
Guess we are back to the days where we can't "just download the latest firmware."
Last edited by gotsprings on Fri Mar 15, 2019 1:15 am, edited 4 times in total.
"It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so."
Mark Twain
 
nostromog
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 122
Joined: Wed Jul 18, 2018 3:39 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 11:02 pm

What for
*) winbox - added "use-local-address" parameter in "IP/Cloud" menu;
What I have seen I'd it means that IP/Cloud will expose your internal addresses in DNS.

If you have a router inside your company that got 192.168.88.206 this will be the addresse it will return

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

 
jmckerrow
just joined
Posts: 1
Joined: Wed Jan 02, 2019 8:06 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Thu Mar 14, 2019 11:38 pm

Tested Version on CCR1036-12G-4S

- ROMON is not showing up in a discovery
- ROMON appears to have been broken or some part of it.
- CCR1036 is not showing up in ROMON list anymore after 44.1 installed.

Anybody else seeing this.... or not!

?
 
HzMeister
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Sun Jan 28, 2018 9:48 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 12:12 am

Wireless clients are getting disconnected after this update.
6.44 was fine, so downgraded back to it.
 
User avatar
nichky
Long time Member
Long time Member
Posts: 505
Joined: Tue Jun 23, 2015 2:35 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 7:33 am

What for
*) winbox - added "use-local-address" parameter in "IP/Cloud" menu;
What I have seen I'd it means that IP/Cloud will expose your internal addresses in DNS.

If you have a router inside your company that got 192.168.88.206 this will be the addresse it will return

where will return?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Nikola Shuminoski
Network Engineer
E-Mail: nikola.suminoski@outlook.com
MikroTik Consultan
MTCNA l MTCRE

!) Safe Mode is your friend;
 
nostromog
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 122
Joined: Wed Jul 18, 2018 3:39 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 8:25 am

What for
*) winbox - added "use-local-address" parameter in "IP/Cloud" menu;
What I have seen I'd it means that IP/Cloud will expose your internal addresses in DNS.

If you have a router inside your company that got 192.168.88.206 this will be the addresse it will return

where will return?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Queries to the DNS name <sn>.sn.mynetname.net return the IPv4/IPv6 addresses of the router. If you select "use-local-address" the IPv4 returned will be the local one in the WAN interface, not the IPv4 that the Cloud service sees.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

 
User avatar
nichky
Long time Member
Long time Member
Posts: 505
Joined: Tue Jun 23, 2015 2:35 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 12:49 pm

What for
*) winbox - added "use-local-address" parameter in "IP/Cloud" menu;
What I have seen I'd it means that IP/Cloud will expose your internal addresses in DNS.

If you have a router inside your company that got 192.168.88.206 this will be the addresse it will return

where will return?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Queries to the DNS name <sn>.sn.mynetname.net return the IPv4/IPv6 addresses of the router. If you select "use-local-address" the IPv4 returned will be the local one in the WAN interface, not the IPv4 that the Cloud service sees.

Domain names did not change, it's still *.sn.mynetname.net

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Nikola Shuminoski
Network Engineer
E-Mail: nikola.suminoski@outlook.com
MikroTik Consultan
MTCNA l MTCRE

!) Safe Mode is your friend;
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2817
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: v6.44.1 [could be stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 1:33 pm

Updated hAP AC2 and CCR1009 from 6.44 to 6.44.1

I am seeing a lot of dropped Forwarded packets as INVALID.

These are packets that should have hit the New connection from a local device in the address list. But are getting dropped.
Also
IPSEC connection between offices is now dropping pings.

Call from another Tech.
We found that routing between 2 subnets was getting flagged as invalid. Had to add a pass rule for anything from Subnet1 to accept Forward to Subnet2 and the reverse.

Seems 6.44.1 broke some stuff.
Guess we are back to the days where we can't "just download the latest firmware."
...
Fixed the Title!!
v6.44.1 [could be stable] is released!
I always wait for a couple of days to see if you are happy with a new firmware! Please don't change your habits LOL.
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5349
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 2:01 pm

Updated hAP AC2 and CCR1009 from 6.44 to 6.44.1

I am seeing a lot of dropped Forwarded packets as INVALID.

These are packets that should have hit the New connection from a local device in the address list. But are getting dropped.
This looks like a case of the problem already mentioned in post #2 in this topic and in several posts (by me and others) in the 6.44 topic.
For some reason there is no reaction at all from MikroTik, although they often post replies to such reports in release topics.
There also is no hint of a change in the connection tracking functionality anywhere in the release notes.
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2817
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 2:30 pm

@Pe1chi
It boggles my mind that MT does not understand the word stable in a full context.
Specifically they obviously (and keep proving it), need a "stable" of beta testers for firmware before public release.
By that I mean a mix of thoroughbreds, like yourself, mkx, sob, etc.......... and some mixed breeds like myself for example. ;-)

Throw in a few dark and/or wild horses like chupka, sebastia, and gotsprings for example and they would same themselves a lot of unnecessary grief. :-)
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1257
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa, Randburg
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 3:29 pm

Updated hAP AC2 and CCR1009 from 6.44 to 6.44.1

I am seeing a lot of dropped Forwarded packets as INVALID.

These are packets that should have hit the New connection from a local device in the address list. But are getting dropped.
Also
...
Updated my Hap AC^2, also getting lots of invalids dropped, but these drops are ACKs and ACK,FINs, so not sure these should be in the "New" connections.

Further to above, it seems to be only from the wireless side, no drops in log from my ethernet connections, my wireless is not part of bridge config
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
R1CH
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 867
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:44 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 3:42 pm

I can confirm the "Loose TCP Tracking" is completely broken in this release (and perhaps 6.44, didn't test it extensively). Previously established connections are treated as INVALID regardless of the setting.
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5349
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 3:47 pm

I can confirm the "Loose TCP Tracking" is completely broken in this release (and perhaps 6.44, didn't test it extensively). Previously established connections are treated as INVALID regardless of the setting.
That already happened in 6.44 as I noticed when I upgraded my home router.
There I always have >10 established TCP sessions and they all failed when I did the upgrade, which did not happen before.
 
R1CH
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 867
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:44 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 3:56 pm

This doesn't affect users only during an upgrade, the default RouterOS conntrack timeouts are quite low and especially with the bug with tcp unacked timer, it's easy to get day-to-day TCP connections affected by this.
 
User avatar
osc86
newbie
Posts: 43
Joined: Wed Aug 09, 2017 1:15 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 4:05 pm

Tested Version on CCR1036-12G-4S

- ROMON is not showing up in a discovery
- ROMON appears to have been broken or some part of it.
- CCR1036 is not showing up in ROMON list anymore after 44.1 installed.

Anybody else seeing this.... or not!

?
Updated a CCR1009, 2xCHR, 951Ui-2HnD, 750G r3, 2x 941-2nD to 6.44.1.
RoMon working fine for me, all devices can see each other.
CCR1009-7G-1C-1S+ ROS6.45.1
 
jrpaz
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 76
Joined: Wed Jun 05, 2013 5:54 am

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 6:35 pm

Has anything done about the problem in connection tracking?
(it is not listed in the changes, but neither was the change that introduced the problem)
loose-tcp-tracking is no longer working!
after upgrade and reboot all existing TCP connections across the router are stuck, and firewall logs "tcp (ACK, PSH)" packets being dropped.
normally, after a router reboot an outgoing TCP packet on an existing connection (no NAT in use!) will re-establish the tracking entry when loose-tcp-tracking is selected (the default).
now all connections need to be re-connected.

new connections are processed correctly, but existing connections are not.
Do you know if the behavior is different if you just uncheck the box in connection tracking?
 
R1CH
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 867
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:44 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 6:51 pm

I didn't see any difference in behavior, it behaves as if it's disabled regardless of the checkbox state.
 
User avatar
ognjen
newbie
Posts: 35
Joined: Wed Nov 15, 2017 10:31 am
Location: Serbia

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 7:30 pm

Hi all,
I noticed since 6.44 and now 6.44.1 some neighbors are displayed without their IP address.. is there a solution?
+1
Be careful with MikroTik Firewall because you can cut the line [yourself - MikroTik] :shock:
Image
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1257
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa, Randburg
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 8:51 pm

Hi all,
I noticed since 6.44 and now 6.44.1 some neighbors are displayed without their IP address.. is there a solution?

My guess will be those devices do not have an IP on the interface reported on.
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
isacalmeida
just joined
Posts: 7
Joined: Wed Oct 03, 2018 2:58 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 10:11 pm

Hello,

Fix: ppp - fixed dynamic route creation towards VPN server when "add-default-route" is used;

This fix came in version 6.44, but it fixes the bug only for a PPPoE connection with an L2TP tunnel over it. Is it possible to include in next version the adjustment of this bug of a PPTP tunnel over a PPPoE tunnel?

Thanks
 
Dividescu
just joined
Posts: 1
Joined: Fri Mar 15, 2019 9:38 pm
Location: Romania
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 10:26 pm

Hi all,
I noticed since 6.44 and now 6.44.1 some neighbors are displayed without their IP address.. is there a solution?
I have a identical problem with some IP devices in the network, after upgrade to version 6.44.1 .
Nobody is perfect, especially me!
 
Beone
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 243
Joined: Fri Feb 11, 2011 1:11 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 11:41 pm

Anyone else experiencing lower single-stream TCP throughput on CCR through IPSEC connections using 6.44 and 6.44.1?

Remote-end: 6.42.12
Local-end: 6.44 & 6.44.1; downgrading local-end to 6.42.12 boosts the speed back to normal: ~140Mbit/s in single-stream.

Verified with bandwidth-test and traffic-generator
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
nomad
just joined
Posts: 1
Joined: Wed Jan 04, 2017 12:46 am

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Fri Mar 15, 2019 11:47 pm

"Stable" huh.
Over half of my CAPS did not come back. Not even replying to a ping, not contactable by MAC either.
Downgrading to 6.44 failed on router as well.

Nice going ppl, I'll be in long-term from now on.
 
Oliver96
just joined
Posts: 2
Joined: Thu Apr 19, 2018 12:51 am

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 12:15 am

Hey!

I updated my wAP ac today and it didn't come up anymore as usual. I hooked up via LAN and I have seen the configuration looks broken after the update.

Temp Fix: I restored my config and now it seems to work.

Hope it helps
 
Shalom
just joined
Posts: 4
Joined: Tue Oct 17, 2017 3:00 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 10:02 am

For the IKE VPN for iPhone issue, after I change the VPN setting on the iphone local ID to blank (leave it empty), everything works perfect as it before :)
 
nostromog
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 122
Joined: Wed Jul 18, 2018 3:39 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 10:39 am

FYI

The 4th machine that I upgraded to 6.44.1 (from 6.44) started to show 100% CPU (profiled to be in ipsec) and would not respond to "/ export" or even "/ip ipsec remote-peers print".

I could disable security and reboot and it was working, but without access to the disabled configuration, re-enabling it would start the loop again. I tried upgrading to 6.45beta11 but it had the same behaviour, so I settled with 6.44.1

The only solution I found out was to reset configuration and recreate from export without the offending part, which I think is (experimenting from a recent thread I found):
/ip ipsec identity
add auth-method=pre-shared-key-xauth disabled=yes generate-policy=port-strict \
    mode-config=RW-cfg my-id=fqdn:my.domain peer=mypeer \
    policy-template-group=RoadWarrior xauth-login=11111
add auth-method=pre-shared-key-xauth generate-policy=port-strict \
    mode-config=RW-cfg my-id=fqdn:my.domain peer=mypeer \
    policy-template-group=RoadWarrior xauth-login=22222
add auth-method=pre-shared-key-xauth generate-policy=port-strict \
    mode-config=RW-cfg my-id=fqdn:my.domain peer=mypeer \
    policy-template-group=RoadWarrior xauth-login=33333
The machine is back to work with the same ipsec configuration except those entries and:
* it was exchange-mode main, now it is ike2
* no xauth, now it has a shared identity with just psk.

I'm almost 100% sure that the main+pre-shared-key-xauth was causing it.

The other 3 machines I upgraded through the path from 6.43.12 -> 6.44 -> 6.44.1 were ok
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 126
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 12:27 pm

Updated all my devices from 6.44 to 6.44.1 thru dude, no problems
ipsec site-to-site run fine
l2tp-ipsec roadwarrior dailin works fine

Eddie
Running 6.45.1 (stable) on :
CCR1009-8G-1S (2x ipsec/l2tp site-to-site, ipsec/l2tp roadwarrior, dhcpd, dns), CRS125-24G-1S, RB1100, RB962UiGS-5HacT2HnT (10pc), RB931-2nD, RB951, RB750GL ,RB2011UAS-RM, CHR running dude (CHR running in VirtualBox on OSX)
 
plisken
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2388
Joined: Sun May 15, 2011 12:24 am
Location: Belgium
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 12:46 pm

What about load balancing and failover?
Multiple tutorials about load balancing and failover do not work.
Make it work so that we have a solution.
I spent 14 days on a properly working load balancing and it still doesn't work.
Very frustrating.
That is not an advertisement for Mikrotik, do something about it so that many people will be happy.
I already sent several supout.rif but I have not seen a solution.

Mikrotik people start with the load balancing and failover debug please.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8273
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 5:48 pm

What tutorials? We're not telepathists. More examples, please.
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 126
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 6:13 pm

Is it possible to stay on the topic ? So, just what is in the changelog for this release.
If it is NOT in the changelog, it is NOT in this release. Please open a separate topic if needed.
Running 6.45.1 (stable) on :
CCR1009-8G-1S (2x ipsec/l2tp site-to-site, ipsec/l2tp roadwarrior, dhcpd, dns), CRS125-24G-1S, RB1100, RB962UiGS-5HacT2HnT (10pc), RB931-2nD, RB951, RB750GL ,RB2011UAS-RM, CHR running dude (CHR running in VirtualBox on OSX)
 
Ansy
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 72
Joined: Mon Oct 17, 2011 1:32 pm
Location: Russia
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 7:39 pm

Can't upgrade one of my hAP lite from 6.44 to 6.44.1 -- "not enough space for upgrade" :(

Files are empty, all modules are disabled (system is active only), 14.3MB free RAM.

Configuration is based on static IP (two routes for failover), 10 default firewall filter rules, masquerade and one raw against DNS attacks, SNTP, DNS cache 512K... no RAM-eating features.

How can I get minimal smips package without all that modules? Or only netinstall can help me?

Three the same hAP lite devices with more lite configurations upgraded fine or almost fine after disabling some modules (security, ipv6, advanced-tools), but not this one.
May be some invisible garbage files eat the memory? How can I check and fix it?
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5349
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 9:46 pm

Try to upgrade immediately after a reboot (before running lots of traffic through it).
When that does not work, export and backup the config and netinstall.
 
User avatar
Chupaka
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8273
Joined: Mon Jun 19, 2006 11:15 pm
Location: Minsk, Belarus
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 10:07 pm

Can't upgrade one of my hAP lite from 6.44 to 6.44.1 -- "not enough space for upgrade" :(

Files are empty, all modules are disabled (system is active only), 14.3MB free RAM.
But how much HDD space is free? That's what's used for upgrade in hAP Lite.

Also, disabling packages does not free up HDD space. Uninstall it instead of disabling.
Russian-speaking forum: https://forum.mikrotik.by/. Welcome!

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

MikroTik. Your life. Your routing.
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2420
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sat Mar 16, 2019 10:26 pm

Also, disabling packages does not free up HDD space. Uninstall it instead of disabling.
Unfortunately it's not possible to un-install bundled packages ... To be able to do that one has to perform upgrade by manually uploading only needed packages from "Extra packages".
BR,
Metod
 
lucidnx
just joined
Posts: 11
Joined: Tue Jan 08, 2019 10:17 am

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sun Mar 17, 2019 2:08 am

Updated all my devices from 6.44 to 6.44.1 thru dude, no problems
ipsec site-to-site run fine
l2tp-ipsec roadwarrior dailin works fine

Eddie
Can you show your config? I am unable to get windows clients for l2tp ipsec to work... it's lost somewhere in phase1 or 2
 
User avatar
BartoszP
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1699
Joined: Mon Jun 16, 2014 1:13 pm
Location: Poland

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sun Mar 17, 2019 9:38 am

After upgrade to 6.44.1 on RB962 GRE+IPSec stopped working when connected to 6.44 on the other side. After downgrade to 6.44 back on-line.
Real admins use real keyboards.
 
plisken
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2388
Joined: Sun May 15, 2011 12:24 am
Location: Belgium
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Sun Mar 17, 2019 3:45 pm

What tutorials? We're not telepathists. More examples, please.
@Chupaka, see this topic and you know without telepathie :)
viewtopic.php?f=2&t=145970&e=1&view=unread#unread
 
bradg
newbie
Posts: 42
Joined: Tue Feb 01, 2005 9:50 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Mon Mar 18, 2019 1:34 am

Unable to upgrade from v6.43.2 to v6.44.1 on wAP 60G (arm). Log output after reboot shows:

jan/01 18:13:50 system,info installed system-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) tr069-client-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed wireless@-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) advanced-tools-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) calea-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) dhcp-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) hotspot-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) ipv6-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) mpls-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) multicast-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) ntp-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) openflow-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) ppp-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,info installed (disabled) routing-6.44.1
jan/01 18:13:50 system,error can not install security-6.44.1: dhcp-6.44.1 is not installed, but is required
jan/01 18:13:50 system,info router rebooted

Excluding security package allows the remainder of the packages to be installed, but after reboot, security package still cannot be installed separately as a workaround - same error.
 
R1CH
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 867
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:44 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Mon Mar 18, 2019 1:49 am

Do you really need all those packages? You are likely out of space since the device only has 16MB flash.
 
yottabit
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 160
Joined: Thu Feb 21, 2013 5:56 am

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Mon Mar 18, 2019 1:51 am

Also, in the release notes, security now depends on dhcp. Maybe having DHCP package disabled is causing the problem. You should remove all of those extra packages that you have disabled.

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk

 
LeftyTs
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 56
Joined: Thu Nov 03, 2016 2:39 am
Location: Athens, Greece
Contact:

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Mon Mar 18, 2019 2:14 am

Latest release, I was forced to re-enable dhcp package almost everywhere because of many errors errors like those.
 
ofer
newbie
Posts: 47
Joined: Wed May 23, 2018 11:45 am

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Mon Mar 18, 2019 10:00 am

3xHAC AC were updated from 6.44 to 6.44.1 no unexpected issues.

Thanks!
 
gta
just joined
Posts: 2
Joined: Tue Mar 12, 2019 10:09 pm

Re: v6.44.1 [stable] is released!

Mon Mar 18, 2019 6:42 pm

Updated all my devices from 6.44 to 6.44.1 thru dude, no problems
ipsec site-to-site run fine
l2tp-ipsec roadwarrior dailin works fine

Eddie
Can you show your config? I am unable to get windows clients for l2tp ipsec to work... it's lost somewhere in phase1 or 2
For me, windows l2tp ipsec client also stopped working, but I did not update my router (still on 6.44). I think it may be associated with installation of March windows 10 patches; the VPN worked before they installed last week.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests