Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
emils
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 766
Joined: Thu Dec 11, 2014 8:53 am

v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 22, 2020 1:53 pm

RouterOS version 6.47.6 has been released in public "stable" channel!

Before an upgrade:
1) Remember to make backup/export files before an upgrade and save them on another storage device;
2) Make sure the device will not lose power during upgrade process;
3) Device has enough free storage space for all RouterOS packages to be downloaded.

What's new in 6.47.6 (2020-Oct-21 10:41):

Changes in this release:

*) cap - fixed L2MTU path discovery;
*) crs3xx - fixed hardware offloaded LACP bonding on Ethernet interfaces for CRS354 devices;
*) crs3xx - fixed switch rules for CRS309 and CRS317 devices (introduced in v6.47.3);
*) defconf - fixed default configuration loading on RBmAP-2nD;
*) dhcpv4-client - fixed DHCP offer packet parsing with overload option present;
*) dhcpv6-server - properly save bindings when executing "make-static" command;
*) fetch - improved SSL handshake processing;
*) ike1 - allow using "my-id" parameter with XAuth;
*) leds - fixed LED type setting;
*) lora - expose "joinEui" un "devEui" values in the log;
*) lte - fixed multiple APN passthrough on R11e-4G;
*) lte - improved EARFCN reporting in 3G and LTE modes on Sierra modems;
*) lte - limit allowed APN count to 3 on R11e-LTE;
*) mpls - fixed duplicate "LabelRelease" message sending;
*) ospf - optimized LSA printing for smaller message sizes;
*) radius - added "Service-Type" attribute to Access-Request for IPv4 and IPv6 DHCP servers;
*) smips - reduced RouterOS main package size;
*) switch - fixed Ethernet padding for small packets;
*) user - improved WinBox and The Dude authenticated session handling;
*) vrrp - made "password" parameter sensitive;
*) w60g - general stability and performance improvements;
*) wireless - added support for US FCC UNII-2 and Canada country profiles for NetMetal series devices;
*) wireless - fixed incorrect wireless capability information in association response frames;

What's new in 6.47.5 (2020-Oct-08 06:48):

(factory only release)


To upgrade, click "Check for updates" at /system package in your RouterOS configuration interface, or head to our download page: http://www.mikrotik.com/download

If you experience version related issues, then please send supout file from your router to support@mikrotik.com. File must be generated while router is not working as suspected or after some problem has appeared on device

Please keep this forum topic strictly related to this particular RouterOS release.
 
User avatar
eworm
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 836
Joined: Wed Oct 22, 2014 9:23 am
Location: Oberhausen, Germany
Contact:

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 22, 2020 2:17 pm

This is now suffering the log messages on default configuration script we had in testing before:
system;error;critical error while running customized default configuration script: expected end of command (line 1337 column 53)
This happens without wireless package only.
Last edited by eworm on Thu Oct 22, 2020 3:43 pm, edited 1 time in total.
Manage RouterOS scripts and extend your devices' functionality: RouterOS Scripts
For contact join the RouterOS-Scripts Telegram group!
 
Ixander
just joined
Posts: 9
Joined: Sun Jun 28, 2020 7:33 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 22, 2020 2:33 pm

On the version 6.47.6 command repartition (e.g. "/partitions repartition partitions =2") causes the router's cyclic reboot (about every 10 seconds). On versions 6.47.x situation the same.
Reset didn't help, I've been able to repare it only with netinstall
On the version 6.46.7 this command works correctly

model: 951Ui-2HnD
revision: r2
firmware-type: ar9344
factory-firmware: 6.46.1
current-firmware: 6.47.6
upgrade-firmware: 6.47.6
 
ivan2000
just joined
Posts: 2
Joined: Thu Oct 22, 2020 3:33 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 22, 2020 3:36 pm

This is now suffering the log messages on default configuration script we had in testing before:
system;error;critical error while running customized default configuration script: expected end of command (line 1337 column 53)
I am having the same issue.
 
anuser
Long time Member
Long time Member
Posts: 556
Joined: Sat Nov 29, 2014 7:27 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 22, 2020 4:03 pm

RouterOS version 6.47.6 has been released in public "stable" channel!
*) cap - fixed L2MTU path discovery;
*) wireless - fixed incorrect wireless capability information in association response frames;
interesting bug fixes for our wireless clients
 
User avatar
Kamaz
newbie
Posts: 43
Joined: Sun Apr 30, 2017 9:35 am

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 22, 2020 4:47 pm

This is now suffering the log messages on default configuration script we had in testing before:
system;error;critical error while running customized default configuration script: expected end of command (line 1337 column 53)
This happens without wireless package only.
HEX with latest firmware and ROS v6.47.6
Wireless package disabled.
mikro.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
robsgax
newbie
Posts: 27
Joined: Wed Apr 17, 2019 10:26 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 22, 2020 7:01 pm

*) cap - fixed L2MTU path discovery;
*) wireless - fixed incorrect wireless capability information in association response frames;
Will this fix the high battery issue with mobile devices? this started with the 6.47 versions, up to 6.46 the battery drain was normal on phones and tablets, it went up to 4x with the 6.47 versions.
 
vili11
just joined
Posts: 10
Joined: Thu Mar 28, 2019 7:41 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 22, 2020 7:22 pm

Could you elaborate on the w60g improvements?
 
buset1974
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 71
Joined: Wed Sep 13, 2006 12:12 pm
Location: Jakarta

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 22, 2020 9:50 pm

"error while running customized default configuration script: expected end of command (line 1337 column 53)"
 
DarkNate
Member
Member
Posts: 387
Joined: Fri Jun 26, 2020 4:37 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 12:22 am

RB450Gx4, everything worked great for months until I updated to 6.47.6. Wireless package installed since forever but is obviously disabled.

Image

Edit: I found this on the 6.48 thread, however: viewtopic.php?t=163308#p811799
 
User avatar
strods
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 1446
Joined: Wed Jul 16, 2014 7:22 am
Location: Riga, Latvia

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 7:06 am

The defconf issue is already resolved. Fix will be included in the next RouterOS release.
 
User avatar
Jotne
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2342
Joined: Sat Dec 24, 2016 11:17 am
Location: Magrathean

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 8:52 am

And also fix the log naming as I have posted both here and to support email before. (fix it for the new v7 as an minimum)
viewtopic.php?f=2&t=124291
3 years and nothing has been done!!!

Look at this line:
system;error;critical error while running customized default configuration script: expected end of command (line 1337 column 53)
Is this an error message or an critical message.

Look at how wiki describes syslog messages: https://en.wikipedia.org/wiki/Syslog
Value	Severity
0	Emergency
1	Alert
2	Critical
3	Error
4	Warning
5	Notice
6	Informational
7	Debug
I have never seen any other system messing up logging prefix the way MikroTik does it.
 
Try Splunk> to monitor your MikroTik Router(s). How to set it up. :mrgreen:

MikroTik->Splunk
 
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 6657
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 8:54 am

Is this an error message or an critical message.
It's a critical error ;-) With value 2 (2 and 3 binary and-ed together).
BR,
Metod
 
revan
just joined
Posts: 7
Joined: Thu Oct 12, 2017 10:08 am

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 10:24 am

In 6.47.6, nothing has changed since my last post.

viewtopic.php?f=21&t=166428&p=822010#p822010

Fix the Mac table via snmp!!! Not only can the poe port not be managed via snmp, but the Mac table is now not correctly returned!!!
 
onnoossendrijver
Member
Member
Posts: 454
Joined: Mon Jul 14, 2008 11:10 am
Location: The Netherlands

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 10:53 am

Will this fix the high battery issue with mobile devices? this started with the 6.47 versions, up to 6.46 the battery drain was normal on phones and tablets, it went up to 4x with the 6.47 versions.
I see no improvement here. My Oneplus drains like crazy, but GF's Nokia doesn't seem to have problems.
On the laptops I don't know, They are used with power adapter.
Linux/network engineer: ITIL, LPI1, CCNA R+S, CCNP R+S, JNCIA, JNCIS-SEC
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7795
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 11:05 am

The defconf issue is already resolved. Fix will be included in the next RouterOS release.
It has been resolved before!
I would hope that when such mistakes are made, they are added to the regression testing done before releasing a new version, especially in [stable].
 
8an
just joined
Posts: 10
Joined: Mon Oct 01, 2018 3:31 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 12:20 pm

*) w60g - general stability and performance improvements;
I can confirm the w60g link instability problem is fixed, I upgraded the Wireless Wire link that was the least stable on 6.47.4 from 6.46.6 to 6.47.6 and it's still stable.
 
Kindis
Member
Member
Posts: 395
Joined: Tue Nov 01, 2011 6:54 pm
Location: Sweden

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 1:57 pm

The defconf issue is already resolved. Fix will be included in the next RouterOS release.
It has been resolved before!
I would hope that when such mistakes are made, they are added to the regression testing done before releasing a new version, especially in [stable].
Yes I agree how does this not get noticed? I just updated two of my 3011 and only one had this issue and that is the one that has wireless package disabled. So it might be related to that?
 
User avatar
mozerd
Long time Member
Long time Member
Posts: 550
Joined: Thu Oct 05, 2017 3:39 pm
Location: Canada
Contact:

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 2:42 pm

On my CCR1009-7G-1C-1S+
updating from 6.47.4 to 6.47.6 went without one hicup

On my CRS326-24G-2S+
updating from 6.47.1 [long term] to 6.47.6 [stable]
1. software update .... at the 2 minute mark -- after the update -- could not login into Winbox
2. BUT waiting to the 3 minute mark succeeded in login into Winbox for Firmware update
3. After firmware update no problem login into Winbox at the 1 minute mark :-)
 
Kraken2k
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 62
Joined: Wed Oct 01, 2014 1:50 pm
Location: Prague

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 2:44 pm

Updated RB1100AHx4 half a day ago - so far, everything is running without any problems.
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7795
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 4:06 pm

I just updated two of my 3011 and only one had this issue and that is the one that has wireless package disabled. So it might be related to that?
Yes, it is the cause. The problem is that the configuration script contains commands that refer to features not available (wireless) and bombs out.
It has happened before.

However it is not as critical as it sounds, at least not when you make small incremental upgrades. I.e. you upgraded from an earlier 6.47.x version.
In that case no conversion is really necessary and the fact that the script failed has no further effect on the operation of the upgraded router.
(I had this problem before and my router still works fine)

Of course it may/will be different when you make a big version jump and there actually may be things that need changing in the config.
 
robsgax
newbie
Posts: 27
Joined: Wed Apr 17, 2019 10:26 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Fri Oct 23, 2020 11:23 pm

Will this fix the high battery issue with mobile devices? this started with the 6.47 versions, up to 6.46 the battery drain was normal on phones and tablets, it went up to 4x with the 6.47 versions.
I see no improvement here. My Oneplus drains like crazy, but GF's Nokia doesn't seem to have problems.
On the laptops I don't know, They are used with power adapter.
have you tried the long-term release? with that one or any 6.46 version my devices drain is very low, with any 6.47 version, it goes up to 4x times the normal drain.
 
UpRunTech
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 158
Joined: Fri Jul 27, 2012 12:11 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Sun Oct 25, 2020 3:04 am

*) cap - fixed L2MTU path discovery;
*) wireless - fixed incorrect wireless capability information in association response frames;
Will this fix the high battery issue with mobile devices? this started with the 6.47 versions, up to 6.46 the battery drain was normal on phones and tablets, it went up to 4x with the 6.47 versions.
No evidence but I felt recently battery life improved with 6.47.4 on my Samsung phone. Anyone else notice?
 
notToNew
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 173
Joined: Fri Feb 19, 2016 3:15 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Sun Oct 25, 2020 9:59 am

Tiere is a keep-alive setting in the wireless options which seems to help reducing the power-usage.
--------------------------------------------------------------------------------------------
CCR1036-12G-4S, several 952Ui-5ac2nD, ...
 
Miklan
just joined
Posts: 4
Joined: Sun Oct 25, 2020 10:10 am

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Sun Oct 25, 2020 10:14 am

WiFi beacon interval / DTIM could also really help :
viewtopic.php?f=2&t=116221
 
n17v8ke28u5969nd3i4h
just joined
Posts: 2
Joined: Thu May 17, 2018 11:39 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Sun Oct 25, 2020 11:06 pm

:set currentIP [/ip cloud get public-address] is no longer working - "currentIP" gets set to a null string, even though "/ip cloud print" shows the correct value for public-address.
 
User avatar
Jotne
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2342
Joined: Sat Dec 24, 2016 11:17 am
Location: Magrathean

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Sun Oct 25, 2020 11:34 pm

:set currentIP [/ip cloud get public-address] is no longer working - "currentIP" gets set to a null string, even though "/ip cloud print" shows the correct value for public-address.
You do declare the variable before you are using it?
Try cut/paste this to a terminal windows (with the brackets {})
{
:local currentIP
:set currentIP [/ip cloud get public-address]
:put $currentIP
}
You may in some cases set it while declare it like this (it will fail in a do loop and other places):
{
:local currentIP [/ip cloud get public-address]
:put $currentIP
}
 
Try Splunk> to monitor your MikroTik Router(s). How to set it up. :mrgreen:

MikroTik->Splunk
 
 
EdPa
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 103
Joined: Fri Sep 15, 2017 10:05 am
Location: Riga
Contact:

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Mon Oct 26, 2020 8:59 am

Fix the Mac table via snmp!!! Not only can the poe port not be managed via snmp, but the Mac table is now not correctly returned!!!
The bridge host table has slightly changed since 6.47. Now the dot1dTpFdbPort (1.3.6.1.2.1.17.4.3.1.2) shows the bridge port number where the source address has been learned, see the dot1dBasePort (1.3.6.1.2.1.17.1.4.1.1). To link these ports with ifIndex, see the dot1dBasePortIfIndex (1.3.6.1.2.1.17.1.4.1.2).
 
Kraken2k
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 62
Joined: Wed Oct 01, 2014 1:50 pm
Location: Prague

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Mon Oct 26, 2020 11:43 am

Strange CPU overload after router attempts to connect to MikroTik cloud :( since then, "unclassified" process in Profile gets 60-65% all the time even if there is literally no traffic going through the RB1100AHx4 router.

According to external SNMP monitoring tool and router output chain in firewall, issue started after router attempt to connect to 159.148.172.251:15252 via UDP (MikroTik cloud) - but the cloud feature is deactivated in the configuration since the very beginning. Any ideas what could be wrong?
 
r00t
Member
Member
Posts: 477
Joined: Tue Nov 28, 2017 2:14 am

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Mon Oct 26, 2020 3:58 pm

Make sure you also disable "time zone autodetect" in System/Clock, otherwise router will still contact cloud for that.
 
nickb333
just joined
Posts: 19
Joined: Sat Jul 25, 2015 1:45 pm
Location: UK

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Mon Oct 26, 2020 5:07 pm

I just updated two of my 3011 and only one had this issue and that is the one that has wireless package disabled. So it might be related to that?
Yes, it is the cause. The problem is that the configuration script contains commands that refer to features not available (wireless) and bombs out.
It has happened before.

However it is not as critical as it sounds, at least not when you make small incremental upgrades. I.e. you upgraded from an earlier 6.47.x version.
In that case no conversion is really necessary and the fact that the script failed has no further effect on the operation of the upgraded router.
(I had this problem before and my router still works fine)

Of course it may/will be different when you make a big version jump and there actually may be things that need changing in the config.
RB450G - I updated from 6.46.4 to 6.47.6 then reset to the default configuration. I see only see the error if the wireless package is disabled, which is as you explained above. Not a show stopper as far as I'm concerned.
Nick B.
UK.
 
whitbread
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 119
Joined: Fri Nov 08, 2013 9:55 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Tue Oct 27, 2020 7:55 pm

Is the issue with maximum address list entries on arm devices (hap ac^2) resolved?
 
anuser
Long time Member
Long time Member
Posts: 556
Joined: Sat Nov 29, 2014 7:27 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Wed Oct 28, 2020 5:33 pm

That´s new for me (MikroTik cAP ac). Any ideas?
16:12:20 wireless,debug wlan3: denying assoc to E0:D0:83:00:F3:53, does not support all basic rates
16:12:27 wireless,debug wlan3: denying assoc to E0:D0:83:00:F3:53, does not support all basic rates
16:20:11 wireless,debug wlan3: denying assoc to E0:D0:83:00:F3:53, does not support all basic rates
16:20:22 wireless,debug wlan3: denying assoc to E0:D0:83:00:F3:53, does not support all basic rates
16:20:53 wireless,debug wlan3: denying assoc to E0:D0:83:00:F3:53, does not support all basic rates
16:21:06 wireless,debug wlan3: denying assoc to E0:D0:83:00:F3:53, does not support all basic rates
16:21:15 wireless,debug wlan3: denying assoc to E0:D0:83:00:F3:53, does not support all basic rates
16:23:39 wireless,debug wlan3: denying assoc to E0:D0:83:00:F3:53, does not support all basic rates
WLAN3 is sub interface of WLAN1
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode allow-sharedkey=no ampdu-priorities=0 amsdu-limit=8192 amsdu-threshold=8192 antenna-gain=2 area="" arp=enabled arp-timeout=auto band=2ghz-g/n basic-rates-a/g=6Mbps \
basic-rates-b="" bridge-mode=disabled channel-width=20mhz compression=no country=germany default-ap-tx-limit=0 default-authentication=yes default-client-tx-limit=0 default-forwarding=no disable-running-check=no disabled=no disconnect-timeout=3s \
distance=indoors frame-lifetime=0 frequency=CH6-20MHz frequency-mode=regulatory-domain frequency-offset=0 guard-interval=any hide-ssid=no ht-basic-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7 ht-supported-mcs=\
mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7,mcs-8,mcs-9,mcs-10,mcs-11,mcs-12,mcs-13,mcs-14,mcs-15,mcs-16,mcs-17,mcs-18,mcs-19,mcs-20,mcs-21,mcs-22,mcs-23 hw-fragmentation-threshold=disabled hw-protection-mode=none hw-protection-threshold=0 \
hw-retries=7 installation=any interworking-profile=disabled keepalive-frames=disabled l2mtu=1600 mac-address=B8:69:F4:81:62:86 max-station-count=2007 mode=ap-bridge mtu=1500 multicast-buffering=enabled multicast-helper=full name=wlan1 \
nv2-cell-radius=30 nv2-downlink-ratio=50 nv2-mode=dynamic-downlink nv2-preshared-key="" nv2-qos=default nv2-queue-count=2 nv2-security=disabled nv2-sync-secret="" on-fail-retry-time=100ms preamble-mode=both radio-name=B869F4816286 \
rate-selection=advanced rate-set=default rx-chains=0,1 scan-list=CH6-20MHz security-profile=edugeek skip-dfs-channels=disabled ssid=edugeek station-bridge-clone-mac=00:00:00:00:00:00 station-roaming=enabled supported-rates-a/g=\
6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps supported-rates-b="" tdma-period-size=2 tx-chains=0,1 tx-power-mode=default update-stats-interval=disabled vlan-id=1000 vlan-mode=use-tag wds-cost-range=50-150 wds-default-bridge=none \
wds-default-cost=100 wds-ignore-ssid=no wds-mode=disabled wireless-protocol=802.11 wmm-support=enabled wps-mode=disabled
set [ find default-name=wlan2 ] adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode allow-sharedkey=no ampdu-priorities=0 amsdu-limit=8192 amsdu-threshold=8192 antenna-gain=3 area="" arp=enabled arp-timeout=auto band=5ghz-n/ac basic-rates-a/g=6Mbps \
bridge-mode=enabled channel-width=20/40/80mhz-Ceee compression=no country=germany default-ap-tx-limit=0 default-authentication=yes default-client-tx-limit=0 default-forwarding=no disable-running-check=no disabled=no disconnect-timeout=3s \
distance=indoors frame-lifetime=0 frequency=CH136-20MHz frequency-mode=regulatory-domain frequency-offset=0 guard-interval=any hide-ssid=no ht-basic-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7 ht-supported-mcs=\
mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7,mcs-8,mcs-9,mcs-10,mcs-11,mcs-12,mcs-13,mcs-14,mcs-15,mcs-16,mcs-17,mcs-18,mcs-19,mcs-20,mcs-21,mcs-22,mcs-23 hw-fragmentation-threshold=disabled hw-protection-mode=none hw-protection-threshold=0 \
hw-retries=7 installation=any interworking-profile=disabled keepalive-frames=disabled l2mtu=1600 mac-address=B8:69:F4:81:62:87 max-station-count=2007 mode=ap-bridge mtu=1500 multicast-buffering=enabled multicast-helper=full name=wlan2 \
nv2-cell-radius=30 nv2-downlink-ratio=50 nv2-mode=dynamic-downlink nv2-preshared-key="" nv2-qos=default nv2-queue-count=2 nv2-security=disabled nv2-sync-secret="" on-fail-retry-time=100ms preamble-mode=both radio-name=B869F4816287 \
rate-selection=advanced rate-set=default rx-chains=0,1 scan-list=CH136-20MHz security-profile=edugeek skip-dfs-channels=disabled ssid=edugeek station-bridge-clone-mac=00:00:00:00:00:00 station-roaming=enabled supported-rates-a/g=\
6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps tdma-period-size=2 tx-chains=0,1 tx-power-mode=default update-stats-interval=disabled vht-basic-mcs=mcs0-7 vht-supported-mcs=mcs0-9,mcs0-8,mcs0-7 vlan-id=1000 vlan-mode=use-tag \
wds-cost-range=50-150 wds-default-bridge=none wds-default-cost=100 wds-ignore-ssid=no wds-mode=disabled wireless-protocol=802.11 wmm-support=enabled wps-mode=disabled
 
User avatar
osc86
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 154
Joined: Wed Aug 09, 2017 1:15 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Wed Oct 28, 2020 6:23 pm

you only allow 6Mbit/s basic rate, I use 6,9,12,24. This works fine with all of my devices.
 
User avatar
bpwl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1581
Joined: Mon Apr 08, 2019 1:16 am

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Wed Oct 28, 2020 6:42 pm

That´s new for me (MikroTik cAP ac). Any ideas?
16:12:20 wireless,debug wlan3: denying assoc to E0:D0:83:00:F3:53, does not support all basic rates
WLAN3 is sub interface of WLAN1
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ]
band=2ghz-g/n
basic-rates-a/g=6Mbps
basic-rates-b=""
ht-basic-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7
ht-supported-mcs= mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7,mcs-8,mcs-9,mcs-10,mcs-11,mcs-12,mcs-13,mcs-14,mcs-15,mcs-16,mcs-17,mcs-18,mcs-19,mcs-20,mcs-21,mcs-22,mcs-23
radio-name=B869F4816286
rx-chains=0,1
supported-rates-a/g= 6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps
supported-rates-b=""

set [ find default-name=wlan2 ]
band=5ghz-n/ac
basic-rates-a/g=6Mbps
ht-basic-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7
ht-supported-mcs= mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7,mcs-8,mcs-9,mcs-10,mcs-11,mcs-12,mcs-13,mcs-14,mcs-15,mcs-16,mcs-17,mcs-18,mcs-19,mcs-20,mcs-21,mcs-22,mcs-23
mac-address=B8:69:F4:81:62:87
radio-name=B869F4816287
rx-chains=0,1
supported-rates-a/g= 6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps
tx-chains=0,1
vht-basic-mcs=mcs0-7
vht-supported-mcs=mcs0-9,mcs0-8,mcs0-7
Is this post v6.47.6 related somehow? (here come only version specific posts)
The problem is device E0:D0:83:00:F3:53. It probably does not support 6 Mbps.
(Limitation of basic rates should be done in the AP, not in the client! Clients support 6Mbps per default. 6 Mbps (or 1 Mbps) is ALWAYS used for the first connection packet, even if it is not in the basic rates.)


This config seems correct (supports all basic rates mentioned.)
Not using "verbose" would show what you have changed versus default, and would include WLAN3

WLAN2 has a strange VHT setting (VHT=ac, settings are per radio not as HT, two radio's)

tx-chains=0,1
vht-basic-mcs=mcs0-7
vht-supported-mcs=mcs0-9,mcs0-8,mcs0-7


Should be
tx-chains=0,1
vht-basic-mcs=mcs0-7
vht-supported-mcs=mcs0-9,mcs0-9


Or must have a reason why MCS9 cannot be used on chain 1
 
jo2jo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 985
Joined: Fri May 26, 2006 1:25 am

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Wed Oct 28, 2020 7:43 pm

After upgrading a CCR1009 from 6.45.x to 6.47.6 , im seeing 2x (my only 2x) GRE tunnels fail. They do show GRE connection success (both are connecting to different mikrotiks, running 6.45.6, but i cant upgrade those two MTs to 6.47.x until the weekend).

While the GRE tunnels do show connect success, the static routes that route across them keeping going up and down about every 30s (and even when up, wont pass traffic). Im not even able to ping the IP address i have assigned to the GRE tunnel on the opposite end (thus the static route issues I assume). even at debug level im not seeing any unusual log messages.

There are brief moments (~10 seconds) when traffic/pings do pass, but its rare. (i have no issues, that i can see, with connectivity/packet loss to these 2x endpoints, both are ~ 10ms away)

I tried disabling IPsec on all sides of the GRE tunnels (ie remove the IPsec PW in int->gre) but the issue remains the exact same.

Whats worse- for some reason im not seeing any log messages related to the routes going up and down, i even tried temp. enabling debug logging, nothing. (so i didnt notice this issue until about 36h after the rOS upgrade).

Clearly there is an issue here related to 6.47.6 (and maybe 6.47.x but .6 is all i have tried so far).

(note, 3x unrelated L2TP PPP client connections (not using IPsec on these) on this CCR work fine under 6.47.6)

Downgrading to the long term release (6.46.7) fixed the GRE issue (instantly).

I do like the change Mikrotik made ~1 yr ago to the various release trees/branches! very helpful, especially in situations like this.
thanks
:beep :beep :beep
 
lleysan
newbie
Posts: 25
Joined: Tue Jun 30, 2015 5:44 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 29, 2020 8:48 am

Hello everyone!
After upgrade from 6.46.3 to 6.47.6 I have error:
error while running customized default configuration script: expected end of command (line 1337 column 53)
but my config have only 229 lines....
Whats can be wrong?
Devices: CRS226-24G-2S+ and CRS326-24G-2S+

I tried export config with "verbose" and I got 1638 lines, but line 1337 have no column 53....
 
User avatar
eworm
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 836
Joined: Wed Oct 22, 2014 9:23 am
Location: Oberhausen, Germany
Contact:

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 29, 2020 9:39 am

After upgrade from 6.46.3 to 6.47.6 I have error:
error while running customized default configuration script: expected end of command (line 1337 column 53)
This is a known issue when wireless package is disabled, but nothing to worry about.
The default configuration script is an internal one that runs on boot to handle configuration changes after update.
Manage RouterOS scripts and extend your devices' functionality: RouterOS Scripts
For contact join the RouterOS-Scripts Telegram group!
 
lleysan
newbie
Posts: 25
Joined: Tue Jun 30, 2015 5:44 pm

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 29, 2020 10:15 am

After upgrade from 6.46.3 to 6.47.6 I have error:
error while running customized default configuration script: expected end of command (line 1337 column 53)
This is a known issue when wireless package is disabled, but nothing to worry about.
The default configuration script is an internal one that runs on boot to handle configuration changes after update.
You are absolutely right, after turning on the wireless package, the error disappeared. Thanks!
 
User avatar
emils
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 766
Joined: Thu Dec 11, 2014 8:53 am

Re: v6.47.6 [stable] is released!

Thu Oct 29, 2020 1:52 pm

New version 6.47.7 has been released in stable RouterOS channel:

viewtopic.php?f=21&t=168254

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests