Community discussions

 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24272
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

6.31 RC testing

Mon Jul 13, 2015 4:30 pm

v6.31rc5 is available on our RC download page. Use this version only for testing, it is not a "current" release.

We have included the new feature that allows selection of "release channels". For example (of course some of these don't exist yet):

Bugfix only = 6.30.1
Current = 6.31
Release candidate = 6.32rc1
Development = 7beta1

Apart from the above introduction in the "Check for updates" section, we also have some other fixes, some of which will be released separately in our first bugfix only version 6.30.1

- Several QuickSet fixes, incorrect Mode, incorrect Channel width, Graphs frozen
- IPsec set default proposal enc to aes-128,192,256 to fix compatibility with previously misconfigured devices
- Fix for LTE interface name that broke working config
- Traffic flow problem fixed
No answer to your question? How to write posts
 
pbr3000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Fri Jan 08, 2010 7:31 am

Re: 6.31 RC testing

Mon Jul 13, 2015 4:38 pm

Very nice Normis! Thanks for listening your customers. ;-)
 
User avatar
paoloaga
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 222
Joined: Tue Mar 08, 2011 2:52 am
Location: Vaprio d'Agogna (NO) - Italy
Contact:

Re: 6.31 RC testing

Mon Jul 13, 2015 4:40 pm

I see this as a big improvement!
 
vortex
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Sat Feb 16, 2013 6:10 pm

Re: 6.31 RC testing

Mon Jul 13, 2015 4:54 pm

Upgrade stream managenent the right way! Great!
 
Clbh
just joined
Posts: 20
Joined: Tue May 12, 2015 5:22 am

Re: 6.31 RC testing

Mon Jul 13, 2015 7:23 pm

This is fantastic!

I dare ask, does this mean we might get access to 7.0 earlier than expected for those willing to submit to a very rough "development" stream experience? :D
 
User avatar
avenn
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 79
Joined: Fri Mar 14, 2014 11:59 pm
Location: Burnley UK
Contact:

Re: 6.31 RC testing

Mon Jul 13, 2015 9:02 pm

excellent news!
MTCRE - MTCNA - MTCTCE
 
jkarras
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 224
Joined: Fri Sep 06, 2013 3:07 am
Location: Utah, USA

Re: 6.31 RC testing

Tue Jul 14, 2015 7:29 am

How long does Mikrotik plan on supporting bugfix versions. Example once 6.32 is released how long will 6.30.x be in development.
 
pomah
newbie
Posts: 41
Joined: Fri Aug 15, 2014 5:00 pm

Re: 6.31 RC testing

Tue Jul 14, 2015 8:17 am

I would like to submit to RC testing, upgrade from 27 to 30 and now I lose my internet speed after 1 hour of surfing/streaming, it goes down from 100 to 3 Mb/s. So the fix for the trafficflow problem sounds about just right to me
Screenshot 2015-07-14 at 07.18.19.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
shahbazian
Trainer
Trainer
Posts: 166
Joined: Fri Sep 09, 2011 6:22 pm
Location: Iran
Contact:

Re: 6.31 RC testing

Tue Jul 14, 2015 10:42 pm

this is good description
Learn MikroTik to improve your network.
( MTCNA, MTCRE, MTCWE, MTCTCE, MTCUME, MTCIPv6E, MTCINE )
MikroTik Certified Trainer & Consultant
RIPE NCC Trainer
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2293
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: 6.31 RC testing

Tue Jul 14, 2015 10:52 pm

Why 6.31rc is missing from download?
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24272
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: 6.31 RC testing

Wed Jul 15, 2015 8:38 am

It has been returned.
No answer to your question? How to write posts
 
Ansy
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 72
Joined: Mon Oct 17, 2011 1:32 pm
Location: Russia
Contact:

Re: 6.31 RC testing

Wed Jul 15, 2015 9:18 am

Updated to 6.31rc6 this night, RB750UP in Bridge mode + Use IP Firewall (+ NAT + Simple Queues) still here. [Ticket#2015071466000444]
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 42#p490742
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 89#p490689

Works well until turn Bridge - Settings - Use IP Firewall checkbox ON.
Then Winbox slowing (not instantly, increasing CPU load per about minute or two), freeze and -- finally -- rebooted by Watchdog timeout in logs.

Continuing with dumb bridge now, no issues uptime 9+ hours, dreaming about Simple Queues & NAT.
MT support, who wants nightly remote access to device for investigations? Still thinking about NAND problem?
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1721
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: 6.31 RC testing

Wed Jul 15, 2015 2:05 pm

This is fantastic!

I dare ask, does this mean we might get access to 7.0 earlier than expected for those willing to submit to a very rough "development" stream experience? :D
I see this change happening mainly because RouterOS v7 is closing on us :). RouterOS v5 to v6 upgrade initially was pain in the bottom, but with this feature should be much more easier.
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
User avatar
asaleh75
Trainer
Trainer
Posts: 184
Joined: Thu Nov 17, 2011 2:51 pm
Location: Dhaka, Bangladesh
Contact:

Re: 6.31 RC testing

Mon Jul 20, 2015 4:37 pm

Hi,
Are you solving RB850Gx2 MAC winbox problem?.
Syed Abu Saleh
( MTCNA, MTCRE, MTCWE, MTCTCE, MTCUME, MTCINE )
MikroTik Certified Trainer & Consultant

http://www.sastechbd.com
Cell:+8801713060704
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24272
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: 6.31 RC testing

Tue Jul 28, 2015 3:06 pm

rc10 is out
No answer to your question? How to write posts
 
MrOrkyZ
just joined
Posts: 2
Joined: Thu Jul 09, 2015 12:08 pm

Re: 6.31 RC testing

Tue Jul 28, 2015 3:09 pm

/ip firewall connection remove - broken
action timed out - try again, if error continues contact MikroTik support and send a supout file (13
at 6.30 (at 6.29.1 work fine) , dont working on 6.30.1 and 6.30.2 and 6.31 rc 9
pls solving this problem
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Wed Jul 29, 2015 6:57 pm

6.31rc10 on basebox2 with R11e-5HnD makes a reboot instead of shutdown when system/shutdown command is launched. rc11 bricks the capsman part on ccr with cm2.
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
InoX
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1963
Joined: Tue Jan 09, 2007 6:44 pm

Re: 6.31 RC testing

Wed Jul 29, 2015 7:13 pm

no coment
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Thu Jul 30, 2015 6:22 pm

no coment
must enable manually? :shock:
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
InoX
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1963
Joined: Tue Jan 09, 2007 6:44 pm

Re: 6.31 RC testing

Thu Jul 30, 2015 9:24 pm

You missed the point of the picture.
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Thu Jul 30, 2015 11:04 pm

You missed the point of the picture.
Sorry. I do not understand you. Can you explain better. Sorry for my english.
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
User avatar
BartoszP
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1718
Joined: Mon Jun 16, 2014 1:13 pm
Location: Poland

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 11:50 am

"Uncle Google" is pingable via DNS but upgrade.mikrotik.com is unresolved address.
Real admins use real keyboards.
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1721
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 1:00 pm

You missed the point of the picture.
if i'm not mistaken winbox is using your PC's DNS to resolve DNS for ping.
Looks like upgrade.mikrtik.com is resolved from router itself.

check your DNS configuration in router
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 1:26 pm

And what about the disabled packages?
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1721
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 1:28 pm

And what about the disabled packages?
Elaborate... You enable/disable any package except System and routerOS, you need to reboot to do so.
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 1:56 pm

And what about the disabled packages?
Elaborate... You enable/disable any package except System and routerOS, you need to reboot to do so.
Nooooo. Packages must remain enabled i they were enabled before upgrade. Think in 50 CAP's massively upgraded via capscam never more reachables because dhcp package is disbled after upgrade. 100+ Kilometers driving my car for enabling via eth???

Are you saying this?
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24272
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 1:59 pm

50 CAP's massively upgraded via capscam never more reachables because dhcp package is disbled after upgrade. 100+ Kilometers driving my car for enabling via eth???
please clarify what version did you use before. DHCP package was enabled before, and became disabled after upgrade?
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 2:10 pm

50 CAP's massively upgraded via capscam never more reachables because dhcp package is disbled after upgrade. 100+ Kilometers driving my car for enabling via eth???
please clarify what version did you use before. DHCP package was enabled before, and became disabled after upgrade?
After upgrade CCR 6.31rc10 to 6.31rc11 i've found no data under CAPSMAN tabs. Reversed to rc10 and everything ok.

If this is happening in my CAPSMAN-RADIUS-HOTSPOT-DHCP server I cant perform a massive (50+ CAP) upgrade. Dont know really if packages become disabled after upgrade but previous post suggest that. After that faulty upgrade i have reported, reversed and not tried anymore.

Why all data under CAPSMAN tab has disappared after rc10 to rc11 upgrade?
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3425
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 2:17 pm

50 CAP's massively upgraded via capscam never more reachables because dhcp package is disbled after upgrade. 100+ Kilometers driving my car for enabling via eth???
please clarify what version did you use before. DHCP package was enabled before, and became disabled after upgrade?
After upgrade CCR 6.31rc10 to 6.31rc11 i've found no data under CAPSMAN tabs. Reversed to rc10 and everything ok.

If this is happening in my CAPSMAN-RADIUS-HOTSPOT-DHCP server I cant perform a massive (50+ CAP) upgrade. Dont know really if packages become disabled after upgrade but previous post suggest that. After that faulty upgrade i have reported, reversed and not tried anymore.

Why all data under CAPSMAN tab has disappared after rc10 to rc11 upgrade?
Just tested up[grade from v6.30 to v6.31rc11 and CAPsMAN v2 on CCR works fine - all the data are there.
Please make support output files and send them to support@mikrotik.com
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 2:22 pm

test 6.31rc10 to 6.31rc11 using single .npk's as i used to.
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3425
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 3:22 pm

test 6.31rc10 to 6.31rc11 using single .npk's as i used to.
Downgraded to v6.31rc10 and then upgraded to v6.31rc12 with bundle package - CAPsMAN works ok (no configuration lost),
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Fri Jul 31, 2015 4:26 pm

test 6.31rc10 to 6.31rc11 using single .npk's as i used to.
Downgraded to v6.31rc10 and then upgraded to v6.31rc12 with bundle package - CAPsMAN works ok (no configuration lost),
tried rc12 too from rc10 and the same bad result. CAPSMAN DISABLED AFTER UPGRADE. Supout sended.
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
User avatar
nickshore
Member
Member
Posts: 473
Joined: Thu Mar 03, 2005 4:14 pm
Location: Suffolk, UK.
Contact:

Re: 6.31 RC testing

Sat Aug 01, 2015 2:18 pm

And what about the disabled packages?
Elaborate... You enable/disable any package except System and routerOS, you need to reboot to do so.
Nooooo. Packages must remain enabled i they were enabled before upgrade. Think in 50 CAP's massively upgraded via capscam never more reachables because dhcp package is disbled after upgrade. 100+ Kilometers driving my car for enabling via eth???

Are you saying this?

Are you saying you are using rc releases in production, and then complaining about having to visit remote CAPs ?

Do not use RC releases in production unless you are happy with the risks !
Nick Shore MTCNA MTCWE MTCRE MTCINE MTCTCE
LinITX.com - MultiThread Consultants
Get your MikroTik RBs and Training: http://linitx.com/brand/mikrotik
Official UK MikroTik Distributor
IRC chan: #routerboard on irc.z.je (IPv4 and IPv6)
 
bommi
just joined
Posts: 24
Joined: Fri Jan 24, 2014 9:13 am
Location: Germany
Contact:

Re: 6.31 RC testing

Wed Aug 05, 2015 10:56 pm

Could you please disable RC4 in your ssl stack? Or just give us an option to do it by ourself.
Also enabling perfect forward secrecy for www-ssl and api-ssl would be really nice.
 
pbr3000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Fri Jan 08, 2010 7:31 am

Re: 6.31 RC testing

Thu Aug 06, 2015 5:52 am

Are you saying you are using rc releases in production, and then complaining about having to visit remote CAPs ?

Do not use RC releases in production unless you are happy with the risks !
It is simply crazy how people still doing it. I have some spare routerboards to test rc versions and the most serious test what I do is on my home router (sometimes). RC versions are under development and may have bugs, regressions or both. Who knows?
I don't remember how many times I've seen this warning posted here before, but here goes again: don't install rc versions in production environments, ever!
 
kitit
just joined
Posts: 4
Joined: Mon Aug 03, 2015 11:13 am

Re: 6.31 RC testing

Thu Aug 06, 2015 5:04 pm

After update to RC14 from RC13 - Wi-Fi down:
  • ping 192.168.88.1 -t

    Обмен пакетами с 192.168.88.1 по с 32 байтами данных:
    Превышен интервал ожидания для запроса.
    Ответ от 192.168.88.1: число байт=32 время=2733мс TTL=64
    Ответ от 192.168.88.1: число байт=32 время=1831мс TTL=64
    Ответ от 192.168.88.1: число байт=32 время=706мс TTL=64
    Ответ от 192.168.88.1: число байт=32 время=403мс TTL=64
    Ответ от 192.168.88.1: число байт=32 время=1948мс TTL=64
    Превышен интервал ожидания для запроса.
    Ответ от 192.168.88.1: число байт=32 время=2622мс TTL=64
    Превышен интервал ожидания для запроса.
    Превышен интервал ожидания для запроса.

Log from Mikrotik HAP light:
  • 17:00:01 wireless,info 40:B0:myMAC@wlan1: connected
    17:00:35 wireless,info 40:B0:myMAC@wlan1: disconnected, group key exchange timeout
    17:00:35 wireless,info wlan1: data from unknown device 40:B0:myMAC, sent deauth
    17:00:35 wireless,info wlan1: data from unknown device 40:B0:myMAC, sent deauth
    17:00:35 wireless,info wlan1: data from unknown device 40:B0:myMAC, sent deauth
    17:00:36 wireless,info wlan1: data from unknown device 40:B0:myMAC, sent deauth
    17:00:36 wireless,info wlan1: data from unknown device 40:B0:myMAC, sent deauth
    17:00:36 wireless,info wlan1: data from unknown device 40:B0:myMAC, sent deauth
    17:00:36 wireless,info wlan1: data from unknown device 40:B0:myMAC, sent deauth
I'm near the resolution of the device.
.....
 
pbr3000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Fri Jan 08, 2010 7:31 am

Re: 6.31 RC testing

Thu Aug 06, 2015 8:22 pm

Are you saying you are using rc releases in production, and then complaining about having to visit remote CAPs ?

Do not use RC releases in production unless you are happy with the risks !
It is simply crazy how people still doing it. I have some spare routerboards to test rc versions and the most serious test what I do is on my home router (sometimes). RC versions are under development and may have bugs, regressions or both. Who knows?
I don't remember how many times I've seen this warning posted here before, but here goes again: don't install rc versions in production environments, ever!
For those who are down voting me, use the search engine because there are plenty of posts to down vote too. :lol:
Seriously, it was just a advise. Sorry if it sounded arrogant. Look at my first MT version and we will understand why I say this.
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Fri Aug 07, 2015 1:53 pm

rc14 fails in the same manner. No capsman interfaces and cant make an export from new terminal. Re-provisioned all cap's with new v2 identity device naming and disabled reply-only for arp too. No changes. No more banal words. Only 6.31 RC testing pls.
Have you news MK? Thanks in advance.
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
User avatar
docmarius
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1219
Joined: Sat Nov 06, 2010 12:04 pm
Location: Timisoara, Romania
Contact:

Re: 6.31 RC testing

Tue Aug 11, 2015 8:36 am

CA certificate import still doesn't work (since 6.30, worked on 6.29.1 and earlier)...
(created ticket)
Torturing CCR1009-7G-1C-1S+, RB450G, RB750GL, RB951G-2HnD, RB960PGS, RB260GSP, OmniTIK 5HnD and NetMetal 922UAGS-5HPacD + R11e-5HnD in my home network.
 
User avatar
docmarius
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1219
Joined: Sat Nov 06, 2010 12:04 pm
Location: Timisoara, Romania
Contact:

Re: 6.31 RC testing

Tue Aug 11, 2015 9:02 am

Btw: wouldn't it be nice to keep a changelog for every RC, not only the global one, now that those changelogs so nicely appear on check for update in winbox?
If something breaks, it would be easier for everyone to localize the issue.
Torturing CCR1009-7G-1C-1S+, RB450G, RB750GL, RB951G-2HnD, RB960PGS, RB260GSP, OmniTIK 5HnD and NetMetal 922UAGS-5HPacD + R11e-5HnD in my home network.
 
marrold
Member
Member
Posts: 406
Joined: Wed Sep 04, 2013 10:45 am

Re: 6.31 RC testing

Wed Aug 12, 2015 1:26 am

/ip firewall connection remove - broken
action timed out - try again, if error continues contact MikroTik support and send a supout file (13)
I have the same issue. I've sent a supout to support, please resolve.
I'm a SIP / VoIP engineer. Feel free to ask questions...
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: 6.31 RC testing

Mon Aug 24, 2015 12:34 pm

Some news about why we can't upgrade above 6.31rc10 without loosing CapsMan config and interfaces?
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests