Community discussions

 
WirelessRudy
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 3089
Joined: Tue Aug 08, 2006 5:54 pm
Location: Spain

Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Sat Mar 26, 2016 2:26 am

Triple chain SXT-HG ac.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Show your appreciation of this post by giving me Karma! Thanks.

Rudy R. Puister

WISP operator based on MT routerboard & ROS.
 
User avatar
pukkita
Trainer
Trainer
Posts: 2984
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:09 am
Location: Spain

Re: Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Sat Mar 26, 2016 12:41 pm

:shock:

Does it persist a Wireless interface reset? or reset to no defaults? Have you tried the current channel version (not RC) to rule out a soft bug?
Simplicity is the Ultimate Sophistication - Da Vinci
Getting the most out of this forum
 
WirelessRudy
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 3089
Joined: Tue Aug 08, 2006 5:54 pm
Location: Spain

Re: Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Sat Mar 26, 2016 2:23 pm

:shock:

Does it persist a Wireless interface reset? or reset to no defaults? Have you tried the current channel version (not RC) to rule out a soft bug?
Wireless reset, full reset, downgrade to 3.34.3, 3 chains, each time again....

So this must be a 3 chains unit. However no documentation stating this.....
Show your appreciation of this post by giving me Karma! Thanks.

Rudy R. Puister

WISP operator based on MT routerboard & ROS.
 
User avatar
pukkita
Trainer
Trainer
Posts: 2984
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:09 am
Location: Spain

Re: Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Sat Mar 26, 2016 2:29 pm

Will have to wait for Mikrotik staff to speak about the matter...

If I were you I couldn't resist getting a second one and try a PTP... (or opening it up to see if the antenna itself comes with the three polarizations. :D
Simplicity is the Ultimate Sophistication - Da Vinci
Getting the most out of this forum
 
WirelessRudy
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 3089
Joined: Tue Aug 08, 2006 5:54 pm
Location: Spain

Re: Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Fri Apr 01, 2016 1:34 pm

Ok, there is obviously something wrong here....

I bought 2 exactly the same SXT-HG ac units.
One has 3 chains, the other only 2!
One is Model name "SXT G-5HPacD" (=3 Chain) and is located at site 1
The the other has "SXT G-5HPacD r2" (=2Chain) and is located at site 2

On the top bar both show the same name.

Units are aligned towards each other to make a backhaul link, only 305 meters in between with free line of sight.
According the Mikrotik wireless Link Calculator the signal on both ends should read -33
But signal on site 1 is only -47 where site 2 reads -36
CCQ is also only around 70-90% where according the spectral scan the used frequency of 5700MHz is relatively clean.

Imho this unit at site 1 (with the triple (!) chain) has an issue. Something must be wrong.....
Show your appreciation of this post by giving me Karma! Thanks.

Rudy R. Puister

WISP operator based on MT routerboard & ROS.
 
WirelessRudy
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 3089
Joined: Tue Aug 08, 2006 5:54 pm
Location: Spain

Re: Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Fri Apr 01, 2016 1:38 pm

Oeps, forgot to add the pictures.
SXT-HGac screendump.JPG
Link Calculation.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Show your appreciation of this post by giving me Karma! Thanks.

Rudy R. Puister

WISP operator based on MT routerboard & ROS.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Fri Apr 01, 2016 1:50 pm

All SXT units are dual chain. If RouterOS shows 3 chains on an SXT, it is a calibration issue. The unit should work normally though. If you are having some problems, you can send it to RMA for replacement.
No answer to your question? How to write posts
 
WirelessRudy
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 3089
Joined: Tue Aug 08, 2006 5:54 pm
Location: Spain

Re: Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Fri Apr 01, 2016 2:20 pm

All SXT units are dual chain. If RouterOS shows 3 chains on an SXT, it is a calibration issue. The unit should work normally though. If you are having some problems, you can send it to RMA for replacement.
Ok, is this some error made in the production process? Can we correct it ourselves?

We contacted the supplier but it would interesting to know what could cause such "calibration issue"?
Do you agree that the signals for a LOS link of 300 meters the signals indeed should be much better?
Show your appreciation of this post by giving me Karma! Thanks.

Rudy R. Puister

WISP operator based on MT routerboard & ROS.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Fri Apr 01, 2016 2:25 pm

Calibration can't be corrected by distributors or users. Calibration data is loaded into the chip, so device knows allowed power and such things.
No answer to your question? How to write posts
 
WirelessRudy
Forum Guru
Forum Guru
Topic Author
Posts: 3089
Joined: Tue Aug 08, 2006 5:54 pm
Location: Spain

Re: Triple chain SXT HG5 ac or software bug?

Fri Apr 01, 2016 2:29 pm

Calibration can't be corrected by distributors or users. Calibration data is loaded into the chip, so device knows allowed power and such things.
Ok, thanks. Definitely RMA......
Show your appreciation of this post by giving me Karma! Thanks.

Rudy R. Puister

WISP operator based on MT routerboard & ROS.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests